FIFA

H FIFA ενημέρωσε τις συνομοσπονδίες για το καλεντάρι του Παγκοσμίου Κυπέλλου κάθε δύο χρόνια

Ο πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο
Ο πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο © 2020 PETER DEJONG/ AP IMAGES

Η FIFA έχει έτοιμο το πλάνο για τη διοργάνωση Παγκοσμίου Κυπέλλου κάθε δύο χρόνια και παρουσίασε στις έξι συνομοσπονδίες της μία αρχική μορφή από το καλεντάρι, σύμφωνα με ισπανικό ΜΜΕ.

Η FIFA προχωράει με γοργούς ρυθμούς το πλάνο της για διοργάνωση Παγκοσμίου Κυπέλλου κάθε δύο χρόνια. Η πρόθεσή της πλέον είναι αδιαμφισβήτητη και μάλιστα ενημέρωσε γι' αυτήν τις έξι συνομοσπονδίες ποδοσφαίρου (UEFA για Ευρώπη, CAF για Αφρική, AFC για Ασία, CONMEBOL για Νότια Αμερική, CONCACAF για Βόρεια, Κεντρική Αμερική και Καραϊβική, OFC για Ωκεανία), όπως αποκάλυψε ο ισπανικός ραδιοφωνικός σταθμός Cadena Ser και η εκπομπή El Larguero.

Το πλάνο της παγκόσμιας ομοσπονδίας αφορά διεξαγωγή του κορυφαίου ποδοσφαιρικού τουρνουά κάθε δύο χρόνια, αρχής γενομένης από το 2026, που θα διεξαχθεί σε Καναδά, Μεξικό και ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό για το καλεντάρι που εστάλη στις ομοσπονδίες, τον πρώτο χρόνο θα διεξάγονται ηπειρωτικές διοργανώσεις (πχ. Euro, Copa America), το δεύτερο Παγκόσμιο Κύπελλο, τον τρίτο ηπειρωτικές διοργανώσεις και τον τέταρτο ξανά Παγκόσμιο Κύπελλο, σε κάθε τετραετή κύκλο. Η συχνότητα των ηπειρωτικών διοργανώσεων καθορίζεται από τις συνομοσπονδίες, με συνέπεια το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα να διεξάγεται κάθε τέσσερα χρόνια σταθερά από το 1960, ωστόσο οι αντίστοιχες διοργανώσεις πχ. σε Νότια Αμερική και Αφρική να έχουν αλλάξει αρκετές φορές συχνότητα.

Με βάση το πλάνο, οι τελικές φάσεις των Παγκοσμίων Κυπέλλων αλλά και των ηπειρωτικών διοργανώσεων όλων των ηπείρων (ακόμα και της Αφρικής που πολλές φορές διεξάγονται στις αρχές του έτους) θα διεξάγονται τον Ιούνιο, ενώ θα υπάρξουν δραστικές αλλαγές και στα προκριματικά.

Οι αγώνες που θα πρέπει να δώσουν οι εθνικές ομάδες για να προκριθούν σε τελική φάση διοργάνωσης θα είναι μάξιμουμ επτά, κάτι που σημαίνει ότι θα υπάρχουν μόλις ένα ή δύο "παράθυρα", τον Οκτώβριο και αν χρειαστεί τον Μάρτιο.

Για να δικαιολογήσει μια τέτοια απόφαση, η FIFA χρησιμοποίησε τα χιλιόμετρα που έκαναν ορισμένοι ποδοσφαιριστές λόγω της συμμετοχής τους σε υποχρεώσεις των εθνικών ομάδων. Μεταξύ 2014 και 2018 ο Λιονέλ Μέσι έχει κάνει 324.569 χιλιόμετρα για να παρευρεθεί στις υποχρεώσεις της εθνικής Αργεντινής για αγώνες προκριματικών και τελικής φάσης, ενώ με το νέο σύστημα υπολογίζεται ότι μεταξύ 2026 και 2030 θα κάνει 157.348 χιλιόμετρα, λόγω των λιγότερων ταξιδιών.

Συνολικά, σε βάθος τετραετίας, οι ομάδες της UEFA εκτιμάται ότι θα μειώσουν τα παιχνίδια τους από 44 σε 43 με το νέο καλεντάρι, ενώ εκείνες της Νότιας Αμερικής από 38 σε 34.

TAGS FIFA ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ