ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Γιοβάνοβιτς "Δεν πρέπει να είμαστε μία... λαμπάδα που άναψε κι έσβησε"

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς
Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς INTIME

Ο απολογισμός του Ιβάν Γιοβάνοβιτς για την πρώτη σεζόν του στον "πράσινο" πάγκο που συνοδεύτηκε από επιστροφή στην Ευρώπη και το Κύπελλο Ελλάδας και οι σκέψεις του για το τι χρειάζεται και πως θα ξαναγίνει ο Παναθηναϊκός διεκδικητής των τίτλων στην Ελλάδα.

Τον πρώτο, μεγάλο απολογισμό της εξαιρετικής, σεζόν του στον πάγκο του Παναθηναϊκού έκανε ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή Monday FC της NOVΑ και στους Ντέμη Νικολαΐδη-Γιάννη Πάγκο.

Ο Σέρβος τεχνικός του Παναθηναϊκού ανέλυσε τις δυσκολίες που αντιμετώπισε στο "τριφύλλι", τόνισε πως έχει "τύψεις" διότι δεν... μπόρεσε να πάρει ακόμη περισσότερα πράγματα κι από άλλους παίκτες του όπως ο Βιτάλ κι ο Χατζηγιοβάνης, μίλησε για την στήριξη που του παρείχε η "πράσινη" διοίκηση κι ο κόσμος του Παναθηναϊκού στο πρώτο τρομερά δύσκολο μέρος της χρονιάς, ενώ ανέλυσε τις σκέψεις του για το "τριφύλλι", την επόμενη μέρα και το πως θα ξαναγίνει σταθερά διεκδικητής του πρωταθλήματος ο Παναθηναϊκός.

Αναλυτικά η συνέντευξη:

-Για την εικόνα του Παναθηναϊκού με τον ίδιο στον πάγκο και πως άλλαξε όλο αυτό:

"Η εκπομπή σας και αυτό που σας χαρακτηρίζει είναι ότι μιλάτε για ποδόσφαιρο. Αν αντιμετωπίζαμε όλους με πιο θετική ενέργεια θα μπορούσαμε να πετύχουμε καλύτερα πράγματα. Το ελληνικό ποδόσφαιρο δικαιούται περισσότερα. Υπήρχαν πολλοί καλοί Έλληνες προπονητές. Στην Ελλάδα υπάρχει μεγάλη αμφισβήτηση. Όταν ήρθαμε το καλοκαίρι πιστεύαμε ότι μπορούσαμε να βάλουμε μια σφραγίδα στην ομάδα. Έχω ένα τιμ που είμαι χρόνια μαζί του. Δεν ξέραμε όμως αν τα αποτελέσματα θα ήταν σύμμαχος μας. Ιδιαίτερα εδώ κρινόμαστε έντονα. Ήμουν τυχερός στον Παναθηναϊκό γιατί είχα περισσότερο χρόνο και λιγότερη γκρίνια. Χρειαζόμασταν αυτό το χρόνο. Θα μπορούσαμε να σταθεροποιήσουμε την απόδοσή μας και το καταφέραμε την κατάλληλη στιγμή. Μακάρι να το κάναμε και νωρίτερα. Η εικόνα της ομάδας δεν συνάδει με τις τόσες πολλές ήττες και στην δουλειά την δική μας αυτά μετρούν".

-Για το ποιος έδωσε αυτό το χρόνο:

"Σίγουρα μας έδωσε η διοίκηση. Δεν είχα τέτοιο θέμα. Μας έδωσε μεγάλη δύναμη ο κόσμος. Ο κόσμος ήταν δίπλα μας παρά τα κάποια κακά αποτελέσματα. Ακόμα και απογοητευμένοι που ήταν, ποτέ δεν ήταν αρνητικοί απέναντί μας. Σε όλα τα ματς παίρναμε θετική ενέργεια από τον κόσμο. Ο Ντέμης ξέρει πόσο δύσκολο θα ήταν για τους παίκτες αν ήταν ο κόσμος εναντίον μας και αν υπήρχαν αντιδράσεις. Είχαμε από μόνοι μας την πίεση. Όταν αρχίσαμε να παίρνουμε τα αποτελέσματα, όλα κύλησαν καλά. Το πιο δύσκολο κομμάτι ήταν προς το τέλος του πρωταθλήματος και πριν τα πλέι οφ. Στα πλέι οφ όλα τα παιχνίδια ήταν κρίσιμα, καθώς αν χάναμε έστω και ένα μπορεί να ήμασταν στην Ευρώπη".

-Για το αν θα ήταν άδικο αν ο Παναθηναϊκός δεν πετύχαινε:

"Θα ήταν άδικο για μας και τους παίκτες μας. Για τους φιλάθλους και για την διοίκηση θα είχαμε αποτύχει. Έτσι είναι τα πράγματα, κρινόμαστε από τα αποτελέσματα. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Επειδή καταφέραμε να είμαστε στην Ευρώπη και να πάρουμε το Κύπελλο κερδίσαμε πίστωση χρόνου για να προετοιμαστούμε για τη νέα σεζόν".

-Για το τιμ του:

"Είναι εξαιρετικά παιδιά και αυτοί που ήταν ήδη στην ομάδα. Δούλεψαν σκληρά όλοι για να πετύχουμε το στόχο".

-Για το αν φτάνει η εποχή που ο Παναθηναϊκός έχει στόχο το πρωτάθλημα:

"Υπάρχουν στιγμές και κάνεις δηλώσεις και λειτουργείς βάση καρδιάς. Τον Παναθηναϊκό σαν ποδοσφαιριστής τον έμαθα. Ξέρω το μέγεθος, ξέρω τις υποχρεώσεις. Όταν ήρθα πέρυσι το καλοκαίρι δεν ήξερα και τόσα πολλά για τον Παναθηναϊκό. Μετά από 2-3 μέρες κατάλαβα ότι είναι δύσκολα. Δεν απόλαυσα τη φετινή χρονιά, καθώς ήταν πολύ δύσκολα. Είχαμε μεγάλο φορτίο και δεν ήταν εύκολο ούτε για μένα ούτε για τους παίκτες, καθώς υπάρχει ένας μεγάλος όγκος φιλάθλων που θέλει να γίνει η ομάδα αυτό που ήταν. Η Ιστορία του Παναθηναϊκού είναι και... εμπόδιο, καθώς ότι κάνουμε συγκρίνεται με το παρελθόν. Είναι ένα βάρος. Αυτό που είπα μετά τον Ολυμπιακό ήταν αυτό που ένιωσα. Θέλω να είμαι πιο ρεαλιστής και να πω ότι οι υποχρεώσεις και οι απαιτήσεις θα είναι μεγαλύτερες. Πρέπει να κάνουμε σταθερά βήματα. Δεν πρέπει να είμαστε μια λαμπάδα που άναψε και έσβησε. Ο Παναθηναϊκός πρέπει να κάνει πορείες πρωταθλητισμού, αλλά πρέπει να είμαστε πιο σταθεροί. Όλες οι ομάδες με εξαίρεση τον Ολυμπιακό είχαν σκαμπανεβάσματα. Η υπόθεση φέτος δεν ήταν καθόλου εύκολη".

-Για τις δυσκολίες της νέας σεζόν:

"Είναι πολύ εύκολο να υποσχόμαστε. Εγώ δεν είμαι υπέρ αυτού. Νομίζω ότι το να ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε είναι σημαντικό. Κάθε χρόνο πρέπει να κάνουμε ένα βήμα μπροστά. Φέτος δεν είχαμε σταθερότητα και αυτό πρέπει να αλλάξει. Φυσικά θα διεκδικήσουμε το πρωτάθλημα, αλλά το να απέχεις 15 πόντους δεν είναι διεκδίκηση. Η σταθερότητα και η σοβαρότητα που δείχνει η ομάδα στον αγωνιστικό χώρο καθορίζει και το αν θα διεκδικήσει το πρωτάθλημα. Το Κύπελλο είναι ένας τίτλος και μένει, αλλά το να βγεις στην Ευρώπη και να μην προκριθείς στους ομίλους δεν έχει νόημα. Για την χώρα όλες οι ομάδες πρέπει να πάνε καλά στην Ευρώπη. Το ευχάριστο είναι ότι θα μείνει ο τίτλος, αλλά στην Ευρώπη πρέπει να μπούμε στους ομίλους. Πρέπει να στοχεύσουμε πάνω σε αυτό".

-Για το γεγονός ότι αν είχε η ομάδα του λιγότερο άγχος στον τελικό:

"Σίγουρα έχεις λιγότερο άγχος, αλλά την μέρα του τελικού δεν το σκέφτεσαι. Σίγουρα όπως εξελίχθηκε δεν θα μείνει στη μνήμη όλων ως κάτι θετικό λόγω των όσων έγιναν. Πιστεύαμε ότι λόγω της κατάστασης της ομάδας θα μπορούσαμε να τα καταφέρουμε. Μέσα από τον τίτλο θα αντιληφθούμε όλοι το μέγεθος της ομάδας. Ένας τίτλος δημιουργεί θετική αύρα και μας δείχνει τον δρόμο για το τι πρέπει να κάνουμε".

-Για το αν θα μείνει χρόνια στον Παναθηναϊκό:

"Δεν αλλάζω εύκολα ομάδες και προσπαθώ να βρω καταστάσεις που να ταιριάζω. Είμαι χαρούμενος τώρα και ελπίζω να αντέξουμε".

-Για το ότι αν ο τελικός Κυπέλλου δεν πήγε όπως ήθελε ο ίδιος:

"Έχετε δίκιο. Σίγουρα όταν παίρνεις το τρόπαιο είσαι ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος στον κόσμο. Μετά τον τελικό δεν είχαμε την ανάγκη να κάνουμε ανάλυση. Πιστεύω ότι είχαμε να αντιμετωπίσουμε μια καλή ομάδα. Και εμείς και ο ΠΑΟΚ έχουμε καλές ομάδες. Ο ΠΑΟΚ τα τελευταία χρόνια είναι από τις καλύτερες ομάδες στην Ελλάδα. Είχαν πλεονέκτημα γ’ αυτό τον λόγο. Ο τελικός είναι διαφορετικός από κάθε άλλο ματς. Εμείς δεν είχαμε εμπειρία από τελικούς, καθώς λίγοι παίκτες είχαν ξαναπαίξει τελικό. Είχα έναν φόβο γι΄ αυτό. Νομίζω ότι στο πρώτο ημίχρονο ήμασταν καλύτεροι από τον ΠΑΟΚ. Δεν περιμέναμε ότι θα γίνει ένα ματς με πολλές φάσεις. Και οι δύο δεν δέχονται εύκολα γκολ. Ο ΠΑΟΚ έχει παίκτες με ποιότητα και ξέρει τι κάνει στον αγωνιστικό χώρο. Μέχρι το γκολ και το πέναλτι ήμασταν πιο δραστήριοι στον αγωνιστικό χώρο.

Η διακοπή ίσως βοήθησε τον ΠΑΟΚ να συγκεντρωθεί πιο πολύ. Γενικά εμείς δεν δίνουμε χώρο στον αντίπαλο, απλά τώρα θα σας πω. Στον τελικό ήταν δεδομένο ότι ο ΠΑΟΚ θα αντιδρούσε. Ήταν λογικό. Από την άλλη εμείς λόγω πολλών καταστάσεων μας άγχωνε. Ηταν δύσκολη η διαχείριση, μιας και είχαμε το προβάδισμα. Στα τελευταία 15 λεπτά ήμασταν παθητικοί στον αγωνιστικό χώρο και είχαμε και λίγη τύχη σε κάποιες φάσεις. Φυσικά και η ικανότητα να αμυνθούμε. Εμείς δεν βγάλαμε σωστά τις κόντρα επιθέσεις που μπορούσαμε. Προς το τέλος υπήρχε μια σύγχυση, αλλά τελικά τα καταφέραμε. Πολλές φορές όσες αλλαγές και να κάνεις δεν μπορείς να αλλάξεις τα δεδομένα του αγώνα. Το δεύτερο ημίχρονο δεν ήταν καλό, αλλά κατανοώ πλήρως τους ποδοσφαιριστές μου. Θα ήμουν άδικος αν δεν το έκανα".

-Για το γεγονός ότι ο Παναθηναϊκός άλλαξε στον δεύτερο γύρο:

"Μου άρεσε περισσότερο η ομάδα στον δεύτερο γύρο. Πολλές φορές γίνεται στο ποδόσφαιρο. Το να αλλάξουν πρόσωπα και καταστάσεις μέσα στη σεζόν. Η αλήθεια είναι ότι κάναμε πολύ καλά παιχνίδια και στον πρώτο γύρο, αλλά στον δεύτερο γύρο βασιστήκαμε πιο πολύ στην κατοχή της μπάλας. Ο Γκατσίνοβιτς μας έδωσε ταχύτητα και αυτό φάνηκε στα πλέι οφ, χωρίς να μειώνω τους άλλους. Θεωρώ ότι η ομάδα εξελισσόταν. Εγώ δεν ξεχνάω την παρουσία όλων των παικτών και την βοήθεια όλων. Στα πλέι οφ προσπάθησα να βρω λύσεις, ώστε να καταφέρουμε αυτό που θέλουμε. Στην αρχή της σεζόν αντιμετωπίσαμε προβλήματα στα εκτός έδρας παιχνίδια. Έπρεπε να ψάξουμε τις λύσεις και δεν έχω κανένα παράπονο από όλους τους παίκτες. Ποτέ δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως τι έχουμε περάσει, καθώς αποτελεί μάθημα για το μέλλον".

-Για τον Βιγιαφάνιες:

"Κατηγορώ τον εαυτό μου καθώς έπρεπε να καταλάβω πράγματα για πολλούς ποδοσφαιριστές. Ο Λούκας ξεκίνησε να είναι πιο παραγωγικός από την στιγμή που αλλάξαμε τη θέση. Κατηγορώ τον εαυτό μου για τον Βιτάλ, καθώς δεν καταφέραμε να τον εξελίξουμε διαφορετικά. Το ίδιο ισχύει για τον Χατζηγιοβάνη. Είναι και αυτός ένα εξαιρετικό ταλέντο. Υπάρχουν ποδοσφαιριστές που θα μπορούσα να είχα κερδίσει παραπάνω πράγματα. Πολλές φορές δεν φταίνε μόνο οι παίκτες, αλλά και εμείς που δεν μπορέσαμε να τους βοηθήσουμε".

-Για τους παίκτες που βελτιώθηκαν:

"Χαίρομαι γι’ αυτό αλλά αυτή είναι η δουλειά μου. Υπάρχουν ποδοσφαιριστές στην ομάδα που έχουν κι άλλα να δώσουν και δεν κατάφερα να τους βοηθήσω. Εχω τύψεις γι’ αυτό. Επίσης ο Αϊτόρ απλά χρειαζόταν διαχείριση και χρόνο για να παρουσιάσει το ταλέντο που έχει στον αγωνιστικό χώρο".

-Για τις ανανεώσεις και αν αισιοδοξεί ότι θα μείνουν παίκτες σαν τον Γκατσίνοβιτς:

"Δεν εξαρτώνται όλα από τον Παναθηναϊκό, αλλά και από τις ομάδες των παικτών. Θα προσπαθήσουμε να είμαστε πιο δυνατοί, καθώς και οι άλλοι θα γίνουν πιο δυνατοί. Φέτος υπήρχαν πολλές καλές ομάδες στο πρωτάθλημα, όπως ο ΠΑΣ, ο ΟΦΗ, ο Αστέρας και άλλες. Αυτή η χρονιά μου άφησε ευχάριστη ανάμνηση. Ήταν μια αμφίρροπη χρονιά για πολλές ομάδες. Θεωρώ ότι υποβαθμίζουν το ελληνικό ποδόσφαιρο χωρίς να το αξίζει, καθώς υπάρχουν ομάδες που παίζουν ωραίο ποδόσφαιρο. Ο Βόλος ας πούμε τους πρώτους δύο μήνες ήταν η καλύτερη στην Ελλάδα.

Νομίζω πως στις εποχές που ζούμε πρέπει να δείξουμε μεγαλύτερη ανοχή στους ποδοσφαιριστές και στις ομάδες. Μεγαλύτερη επιείκεια. Στην Ελλάδα τα γήπεδα πρέπει να είναι γεμάτα, αλλά όλοι πρέπει να βοηθήσουμε ώστε να υπάρχουν μεγαλύτερες αντιπαλότητες. Το ποδόσφαιρο το αγαπάμε και ακόμα και ένα καπνογόνο δεν μας πειράζει, αρκεί να το κρατάμε στο χέρι".

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ