ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Γιώργος Χαραλαμπόγλου: Ο 16χρονος El Greco των "βιόλα"

Ο Γιώργος Χαραλαμπόγλου στη Φιορεντίνα
Ο Γιώργος Χαραλαμπόγλου στη Φιορεντίνα

Ένα ταξίδι για τον Γιώργο Χαραλαμπόγλου μόλις άρχισε, καθώς από τη Νίκη Ευκαρπίας μετακόμισε στη Φιορεντίνα. Ο 16χρονος επιθετικός μιλάει στο Sport24.gr για τις πρώτες εντυπώσεις του, τους στόχους και τα όνειρά του.

Τον Ιανουάριο ο Γιώργος Χαραλαμπόγλου αποφάσισε να ανοίξει τα φτερά του. Ο 16χρονος επιθετικός που αγωνιζόταν στην τοπική ομάδα της Νίκης Ευκαρπίας στην ΕΠΣ Μακεδονίας μετακόμισε στην Τοσκάνη και συγκεκριμένα στην Φιορεντίνα. Οι "βιόλα" αναγνώρισαν το ταλέντο του, επένδυσαν σε εκείνο και ο νεαρός Χαραλαμπόγλου είναι έτοιμος να αρπάξει την ευκαιρία από το μαλλιά, ώστε να χτίσει την καριέρα του.

Το Sport24.gr επικοινώνησε με τον 16χρονο νεαρό επιθετικό της Φιορεντίνα, ο οποίος διανύει τις πρώτες του μέρες στην γειτονική χώρα, προκειμένου να μας μεταφέρει τις εντυπώσεις του, αλλά και το story της μετακίνησής του στην Ιταλία. Ο Γιώργος Χαραμπόγλου, ο οποίος αγωνίζεται στην Κ17 των βιόλα, έχει ανακαλύψει έναν διαφορετικό κόσμο σε σχέση με την ελληνική πραγματικότητα.

"Όλα είναι εκπληκτικά, η πόλη καταρχάς είναι πανέμορφη. Είναι η πιο όμορφη πόλη που έχω επισκεφθεί ποτέ. Η ομάδα είναι πολύ καλή. Τα παιδιά είναι καταπληκτικά, είναι πολύ γυμνασμένοι, καλοί τεχνίτες, δουλεύουν σκληρά. Οι εγκαταστάσεις είναι καλές, αν και χτίζεται καινούργιο προπονητικό κέντρο. Θα είναι ίσως και το καλύτερο στην Ευρώπη όταν ολοκληρωθεί, θα έχει δέκα γήπεδα, εστιατόριο, πισίνες, τα πάντα.

Η προπόνηση είναι σε επαγγελματικό επίπεδο. Έχουμε τον προπονητή στην Κ17, γιατί προς το παρόν είμαι εκεί. Υπάρχει ο γυμναστής και ο προπονητής της τεχνικής, ο αναλυτής αγώνων, με τον οποίο αυτές τις ημέρες κάνω πολύ παρέα γιατί είμαι καινούργιος και πρέπει να μάθω το σύστημα της ομάδας και γενικότερα πού πρέπει να κινούμαι στο γήπεδο. Εγώ προσωπικά επειδή ήμουν και σε μία τοπική ομάδα, δεν τα είχα ζήσει ξανά και είναι για μένα κάτι διαφορετικό, είναι κάτι όμορφο" περιέγραψε αρχικά για τις πρώτες του μέρες.

Φυσικά, διαπιστώνει και τη διαφορά στον τρόπο δουλειάς και νοοτροπίας που υπάρχει σε μία μεγάλη ομάδα, όπως η Φιορεντίνα σε σχέση με την Ελλάδα: "Δεν είμαι σε επαγγελματική ομάδα, αλλά σε ακαδημίες, όμως δεν βλέπεις τη διαφορά. Η μόνη διαφορά είναι ότι βρίσκεσαι με παιδιά της ηλικίας σου. Είναι σαν να είσαι στην πρώτη ομάδα. Ό,τι κάνει η πρώτη ομάδα, μέχρι και το σύστημα, είναι το ίδιο. Θέλουν να μας εντάξουν στο σκεπτικό που παίζει η πρώτη ομάδα και όλα είναι επαγγελματικά. Δηλαδή έχουμε μέχρι GPS και παλμογράφους.

Μου έκανε τρομερή εντύπωση, γιατί στην Ελλάδα κοστίζουν ακριβά και εδώ έχει ο καθένας το δικό του. Ο γυμναστής της ομάδας βλέπει στον υπολογιστή τα δεδομένα μας και πώς πρέπει να δουλέψουμε. Τυχαίνει να είμαι σε μία ομάδα που η φουρνιά της πάει για πρωτάθλημα κάθε χρόνο μαζί με τη Ρόμα, είναι οι καλύτερες της Ιταλίας. Η προπόνηση έχει μεγάλο ανταγωνισμό, τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά εδώ σε σχέση με την Ελλάδα. Είναι όλα τόσα επαγγελματικά που σε κάνουν να θέλεις να κάνεις προπόνηση παραπάνω".

Ο ΜΑΚΗΣ ΚΑΤΣΑΒΑΚΗΣ ΜΟΥ ΕΜΑΘΕ ΠΟΛΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Φυσικά, ο νεαρός Χαραλαμπόγλου δεν θέλησε να ξεχάσει τους ανθρώπους που τον βοήθησαν στην Ελλάδα και ιδιαίτερα τον Μάκη Κατσαβάκη, ο οποίος βρισκόταν στο πλάι του βοηθώντας του στα βήματά του: "Αρχικά θέλω να ευχαριστήσω τους προπονητές που είχα στην Ελλάδα και τους μάνατζερ μου. Θα ήθελα να δώσω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Μάκη Κατσαβάκη. Είναι ένας άνθρωπος, που βρίσκεται πολλά χρόνια στα γήπεδα, μου έμαθε πολλά πράγματα, που ίσως να μην μάθαινα από κάποιον άλλον. Είναι προπονητής στον Αγροτικό Αστέρα. Τα παιδιά έχουν να μάθουν πολλά από τον Μάκη Κατσαβάκη. Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω επίσης τον βοηθό του τον Στράτο Θαναηλάκη και το γυμναστήριο Personal Fitness Hall. Φυσικά και το μάνατζερ μου τον Θεόφιλο Καρασαββίδη".

Στη συνέχεια, ο νεαρός επιθετικός της Φιορεντίνα εξιστόρησε πώς κατέληξε στην Ιταλία, περιγράφοντας ένα ταξίδι που ξεκίνησε από τα καμπ της Άρσεναλ και της Βαλένθια στην Ελλάδα σε συνεργασία με τον Λάκη Παπαϊωάννου, αλλά και την εμπλοκή Ιταλών σκάουτερ, οι οποίοι εντόπισαν το ταλέντο του.

"Όταν ήμουν 8 ετών στο πάρτι των γενεθλίων μου, έτυχε να συναντηθώ με τον Λάκη Παπαϊωάννου, ο οποίος ήταν υπεύθυνος ακαδημιών της Άρσεναλ. Τον γνώρισε ο πατέρας μου στον παιδότοπο και από εκεί πήγα στην Άρσεναλ Θεσσαλονίκης. Η Άρσεναλ διαλύθηκε και έγινε Βαλένθια, η οποία είχε ένα καμπ το 2018 στο Ναύπλιο. Ήμουν Κ14 τότε και με κάλεσαν εκεί. Παίξαμε με ομάδες από το εξωτερικό, αλλά και με τον Αστέρα Τρίπολης. Εκεί με είδε ο Θεόφιλος Καρασαββίδης, ο μάνατζερ μου, που με κάλεσε σε ένα άλλο καμπ που είχε Ιταλούς σκάουτερ. Πήγα πολύ καλά στο καμπ, ο μάνατζερ μού είπε ότι θέλει να με εκπροσωπήσει και ξεκίνησε το ταξίδι".

Ο Γιώργος Χαραλαμπόγλου με τον Μάκη Κατσαβάκη
Ο Γιώργος Χαραλαμπόγλου με τον Μάκη Κατσαβάκη


Έτσι, τον Σεπτέμβριο του 2020 βρέθηκε στην Φλωρεντία για δοκιμαστικά, όπου τελικά το ενδιαφέρον μετουσιώθηκε σε μεταγραφή: "Είχα κάποιες προτάσεις από ομάδες που πήγα και δοκιμάστηκα. Ήμουν Κ15, έπρεπε να περιμένω να γίνω 16 ετών για να πάρω μεταγραφή στο εξωτερικό. Τον Σεπτέμβριο πήγα για δοκιμή στην Φιορεντίνα και τους άρεσα. Περίμενα τον Νοέμβρη να γίνω 16 και θα πήγαινα να υπογράψω. Δεν πρόλαβα να φύγω, επειδή όλα έκλεισαν εξαιτίας του κορονοϊού. Ήταν τελειωμένο το θέμα, αλλά περίμενα να ξανανοίξουν όλα για να φύγω".

Πέρα από τα καμπ, στα οποία συμμετείχε, ο Χαραλαμπόγλου αγωνιζόταν στην ΕΠΣ Μακεδονίας για τη Νίκη Ευκαρπίας και παρά την ηλικία του κατάφερε να διακριθεί σε μία ανδρική ομάδα: "Αγωνιζόμουν στη Νίκη Ευκαρπίας, ο πρόεδρος έλεγε από τα 14 στον πατέρα μου να ανέβω στην πρώτη ομάδα. Από 16 ετών εντάχθηκα στην πρώτη ομάδα. Έμπαινα αλλαγή και έβαζα συνέχεια γκολ. 'Οταν τραυματίστηκε και ο επιθετικός, δεν ξαναβγήκα. Με βοήθησαν πολύ και οι συμπαίκτες μου, που πολλοί απ' αυτούς έχουν παίξει και στην Α' Εθνική. Μας βοηθούσαν και μας έδωσαν συμβουλές. Η περσινή χρονιά θα μου μείνει αξέχαστη, αφού πήραμε και το πρωτάθλημα. Αγωνίστηκα και για πρώτη φορά σε ανδρική ομάδα. Αν και ήμουν ο πιο μικρός ήταν μία καλή παρέα".

Φυσικά, δεν είναι κάτι εύκολο για ένα 16χρονο παιδί να μένει σε μία ξένη χώρο. Ωστόσο, από μικρός ο Γιώργος Χαραλαμπόγλου είχε αναγνωρίσει την δυσκολία ξέροντας τι θέλει στην καριέρα του: "Δεν είναι εύκολο, αλλά ήμουν προετοιμασμένος. Είναι κάτι που έψαχνα από μικρός. Αρχικά είχαν έρθει αρκετές ομάδες που με ζήτησαν, είχα προτάσεις από Αθήνα και από Θεσσαλονίκη. Οι γονείς μου είχαν μπει στο σκεπτικό ότι θα φύγω. Μετά προέκυψε αυτό με την Ιταλία με τα δοκιμαστικά και ήμουν από τα 14 μου προετοιμασμένος να μείνω μόνος, ότι θα δοκιμαστώ και πως δεν θα είναι όλα ρόδινα. Μέχρι στιγμής τα πάω καλά, τα καταφέρνω, μιλάω καθημερινά με τους γονείς μου, τους συγγενείς μου, τους φίλους μου, αλλά και τους προπονητές μου. Είναι όλα πολύ καλά και τα βγάζω πέρα".

Ο Χαραλαμπόγλου δεν έχει καταφέρει ακόμη να γνωρίσει κάποιον σταρ της Φιορεντίνα, αλλά εξέφρασε την επιθυμία του να ανταλλάξει κουβέντες με τον Φρανκ Ριμπερί: "Το προπονητικό κέντρο της πρώτης ομάδας είναι δίπλα από το δικό μας, όπως είναι το Αρτέμιο Φράνκι. Δεν έχει τύχει να δω παίκτες της πρώτης ομάδας, όταν κάνω προπόνηση. Ωστόσο, λίγη ώρα πριν υπογράψω εγώ, υπέγραφε ο Μαλκούτ από τη Νάπολι. Δεν είδα τον Ριμπερί, είναι ένας παίκτης που έχει αφήσει το όνομά του στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Μακάρι να τον γνωρίσω και από κοντά για να πούμε 2-3 πράγματα. Την ώρα που έκανα βόλτα, οι παίκτες της Φιορεντίνα έκαναν ασκήσεις στο γυμναστήριο, πρόλαβα να δω μόνο τους τερματοφύλακες που βγήκαν για ζέσταμα".

ΠΡΟΤΥΠΑ ΜΟΥ Ο ΙΜΠΡΑΧΙΜΟΒΙΤΣ ΚΑΙ Ο ΡΟΝΑΛΝΤΟ

Πρότυπα του νεαρού παίκτη της Φιορεντίνα είναι ο Κριστιάνο Ρονάλντο και ο Ζλάταν Ιμπραχίμοβιτς, δύο θρύλοι που αγωνίζονται στη Serie A: "Όπως όλα τα παιδιά, από μικρό παιδί μου άρεσε ο Κριστιάνο Ρονάλντο, αν και δεν είναι σέντερ φορ, γιατί εγώ παίζω εκεί. Μου αρέσει ο τρόπος που σκέφτεται που δουλεύει σκληρά, είναι 36 χρονών και συνεχίζει να δουλεύει όπως ήταν 18. Μου αρέσει πάρα πολύ ο Ιμπραχίμοβιτς, αν και δεν έχουμε τα ίδια χαρακτηριστικά, εγώ είμαι πιο κοντός και εκείνος είναι ένα θηρίο. Μακάρι να σκοράρω τα γκολ του, πρόκειται για έναν υπεράνθρωπο. Είναι 39 χρονών, αγωνίζεται στο δεύτερο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου και κάνει την διαφορά, αυτό τα λέει όλα".

Πλέον, ο Χαραλαμπόγλου αρχίζει και αγωνίζεται στα πρώτα φιλικά της Κ17 της Φιορεντίνα, ενώ αναφέρθηκε και στο παρατσούκλι του "El Greco", με το οποίο τον αποκαλούν οι συμπαίκτες και ο προπονητής του. Μάλιστα, τόνισε πως νιώθει ότι εκπροσωπεί την Ελλάδα όντας ο μόνος ξένος στην Κ17: "Ήμουν σε καραντίνα 12 μέρες για προληπτικούς λόγους, σύμφωνα με το πρωτόκολλο. Ξεκίνησα πριν από μία εβδομάδα τις προπονήσεις.

Έπαιξα σε φιλικό με την Κ18, αλλά ήμουν λίγο έξω από τα νερά μου, έτυχε να αγωνιστώ και απέναντι στην Κ16. Τα πήγα καλύτερα, έβαλα ένα γκολ, έδωσα και δύο ασίστ. Ένιωσα καλύτερα και με τους συμπαίκτες μου, που με έχουν αγκαλιάσει. Με φωνάζουν στην προπόνηση "El Greco", το παρατσούκλι μού το έβγαλε ο προπονητής. Είμαι περήφανος που είμαι Έλληνας, είμαι αυτή την στιγμή και ο πρώτος ξένος στην Κ17. Πιστεύω ότι εκπροσωπώ τη χώρα μου αυτή την στιγμή".

Ο Γιώργος Χαραμπόγλου βρίσκεται σε επικοινωνία με αρκετούς Έλληνες παίκτες που αγωνίζονται στην Primavera, όπως και με τον Χαράλαμπο Λυκογιάννη της Κάλιαρι. Μέσα από τα λεγόμενά του φαίνεται ότι έχει δημιουργηθεί μία ελληνική παροικία στην Ιταλία: "Εχω μιλήσει με τον Λυκογιάννη, μιλάμε μέσω μηνυμάτων, τυχαίνει να έχουμε τον ίδιο μάνατζερ. Ακόμη, μιλάμε συχνά με τον Χρήστο Κουρφαλίδη που παίζει στην Κ19 της Κάλιαρι, ο οποίος είναι και από τη Θεσσαλονίκη. Επίσης με τον Νίκο Μπότη που είναι τερματοφύλακας στην Κ19 της Ίντερ. Ο Δημήτρης Κεραμίτσης με προετοίμασε καλύτερα απ΄ όλους, είμαστε φίλοι από παιδιά. Είναι ο καλύτερος αμυντικός του 2004 στην Ελλάδα κατά την γνώμη μου και αγωνίζεται στην Κ19 της Έμπολι. Μιλάμε καθημερινά, μού εξήγησε πώς είναι η κατάσταση και τον ευχαριστώ πολύ".

Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΜΟΥ ΣΤΟΧΟΣ ΝΑ ΠΑΙΞΩ ΣΤΟ ΑΡΤΕΜΙΟ ΦΡΑΝΚΙ

Οι στόχοι του Γιώργου Χαραλαμπόγλου πατάνε στο έδαφος. Το μεγάλο του όνειρο είναι να αγωνιστεί στην πρώτη ομάδα της Φιορεντίνα, αλλά γνωρίζει ότι απαιτείται πολλή δουλειά: "Ο πιο κοντινός στόχος είναι να εγκλιματιστώ, να νιώσω σαν το σπίτι μου, που ήδη γίνεται σιγά σιγά. Δεύτερος στόχος είναι να ενταχθώ στην Κ19, που είναι μεγάλο πράγμα. Εδώ οι Κ19 είναι σε διαφορετικό επίπεδο απ΄ ότι στην Ελλάδα. Ο μεγάλος μου στόχος είναι να παίξω στο Αρτέμιο Φράνκι, γι' αυτό ήρθα εδώ, όχι για να μείνω ένα-ενάμιση χρόνο. Καλές οι ακαδημίες, είναι μεγάλο βήμα στην καριέρα μου η Κ17, αλλά πλέον θέλει σκληρή δουλειά με κάτω το κεφάλι για να καταφέρω κάποια στιγμή να μπω στην πρώτη ομάδα".

Φυσικά ένα όνειρο είναι και η Εθνική Ελλάδας, θέλοντας να περάσει απ' όλες τις βαθμίδες της, ώστε να φορέσει το Εθνόσημο στην πρώτη ομάδα: "Ήμουν στις κλήσεις της Εθνικής Κ15, με είχαν δει από την ΕΠΣ Μακεδονίας. Από τότε δεν ξαναμπήκα ποτέ, ίσως να μην βρισκόμουν στο κατάλληλο επίπεδο τότε, αν και ήμουν ο μόνος εκτός ΠΑΕ. Θέλω να αγωνιστώ με το Εθνόσημο. Ένα όνειρό μου είναι να αγωνιστώ και με την Εθνική, των Παίδων, των Νέων, αλλά και στην πρώτη ομάδα κάποια μέρα".

TAGS ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΙΤΑΛΙΑ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ