FOOTBALL ANALYSIS

Γιαννούλης: Ο ΠΑΟΚ έδωσε τον πνεύμονά του

Ο Δημήτρης Γιαννούλης πήγε δανεικός στη Νόριτς, ο ΠΑΟΚ έδωσε τον πνεύμονά του
Ο Δημήτρης Γιαννούλης πήγε δανεικός στη Νόριτς, ο ΠΑΟΚ έδωσε τον πνεύμονά του EUROKINISSI SPORTS

Ο Γιαννούλης έκανε το μεγάλο βήμα στην Αγγλία και ο ΠΑΟΚ έχασε τον πνεύμονα της δημιουργίας του. Ο Θέμης Καίσαρης αναλύει το μεγάλο κενό που αφήνει στον Δικέφαλο.

Ο Δημήτρης Γιαννούλης θα συνεχίσει στη Νόριτς. Η αγγλική ομάδα ανακοίνωσε την απόκτησή του και λίγο αργότερα ο ΠΑΟΚ είπε το δικό του αντίο στον 25χρονο αριστερό μπακ.

Ο Γιαννούλης δόθηκε ως δανεικός στη Νόριτς, η οποία θα έχει ρήτρα υποχρεωτικής αγοράς αν στο τέλος της σεζόν πετύχει τον στόχο της, την άνοδο δηλαδή στην Premier League.

ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΒΗΜΑ, ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ

Για τον ποδοσφαιριστή το βήμα είναι τεράστιο κι έρχεται στην κατάλληλη ηλικία. Στα 25, ο Γιαννούλης έχει πίσω του γεμάτες σεζόν, με πρωταθληματικές απαιτήσεις. Πηγαίνει σε ένα πολύ σκληρό και ανταγωνιστικό πρωτάθλημα, που από μόνο του είναι πολύ μεγάλη πρόκληση, πριν την τεράστια που λέγεται Premier League και ο ίδιος τη χαρακτήρισε όνειρο.

Η Νόριτς είναι πρώτη, με τέσσερις βαθμούς διαφορά από τη 2η θέση και επτά από την 3η. Προφανώς και ο στόχος της είναι η δυάδα, η απευθείας άνοδος, γιατί στα play-offs όλα κρέμονται από μία κλωστή.

ΚΑΤΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠΟ ΠΟΛΥΤΙΜΟΣ

Για τον ΠΑΟΚ σίγουρα είναι τιμή να βλέπει έναν παίκτη που έχει από τα 17 να κάνει τέτοιο βήμα. Ταυτόχρονα, είναι μια "πληγή" στην προσπάθεια της φετινής σεζόν.

Ο Γιαννούλης τα τελευταία δύο χρόνια ήταν κάτι παραπάνω από πολύτιμος για τον ΠΑΟΚ, ήταν ο πνεύμονάς του.

ΠΡΩΤΟΣ ΣΕ ΟΛΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗ ΣΕΝΤΡΑ

Για να το διαπιστώσει κανείς αρκεί μια ματιά στις επιδόσεις του Γιαννούλη στη Super League Interwetten από το καλοκαίρι του 2019 μέχρι και σήμερα. Συγκεντρώσαμε τα πιο ουσιώδη στατιστικά της Opta και σας τα παρουσιάζουμε όλα μαζί σε ένα infographic.

Στην 1η στήλη είναι το σύνολο των επιδόσεων σ'αυτό το διάστημα και στη 2η η θέση που παίρνει ο Γιαννούλης ανάμεσα στους συμπαίκτες του στον ΠΑΟΚ. Στην 3η στήλη είναι οι μέσοι όροι του ανά αγώνα και στην 4η το μερίδιο που έχει στο σύνολο της ομάδας.

Οι επιδόσεις του Δημήτρη Γιαννούλη στον ΠΑΟΚ από το καλοκαίρι του 2019 μέχρι και σήμερα
Οι επιδόσεις του Δημήτρη Γιαννούλη στον ΠΑΟΚ από το καλοκαίρι του 2019 μέχρι και σήμερα SPORT24

Από το καλοκαίρι του 2019 μέχρι και σήμερα, ο Γιαννούλης έχει παίξει περισσότερο από όλους (4.056 λεπτά, 46 από τους 53 αγωνες) και είναι πρώτος για τον ΠΑΟΚ σε όλα εκτός από τις εύστοχες πάσες.

Έχει τις περισσότερες εύστοχες πάσες πάνω από τη σέντρα (770) και στην επίθεση (420), έχει φτιάξει τις περισσότερες ευκαιρίες στην κανονική ροή του αγώνα (57), έχει δημιουργήσει τις περισσότερες μεγάλες ευκαιρίες (10), είχε τις περισσότερες εύστοχες σέντρες (33), τα περισσότερα γεμίσματα στην περιοχή (220) και ταυτόχρονα τη μεγαλύτερη δημιουργία στις xAssists (6.6).

Σ'αυτό το διάστημα παίκτες έφυγαν και ήρθαν, αλλά ο Γιαννούλης ήταν πάντοτε η σταθερά του ΠΑΟΚ στα αριστερά και πολύτιμο γρανάζι στη δημιουργία της ομάδας.

ΜΕΓΑΛΟ ΜΕΡΙΔΙΟ ΣΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

Το πόσο πολύτιμος φαίνεται από τους μέσους όρους του και το μερίδιο που έχει στη συνολική παρουσία του Δικέφαλου. Από τα πόδια του Γιαννούλη ήρθε το 14% των ευκαιριών που έφτιαχνε ο ΠΑΟΚ στο open play και το 14% των μεγάλων ευκαιριών.

Από το αριστερό του και κάποιες φορές από το δεξί ήρθε το 23% των εύστοχων σεντρών και το 15% των συνολικών προσπαθειών να μπει η μπάλα στην περιοχή.

Και 0.15 xAssists ανά 90', ο Γιαννούλης έδινε το 12% της δημιουργίας της ομάδας.

Τα νούμερα είναι μεγάλα, μιλάμε για αριστερό μπακ. Ο καθένας μπορεί να έχει τις ενστάσεις του για την αμυντική συμπεριφορά και συγκέντρωση του Γιαννούλη, αλλά η επιθετική του συνεισφορά δεν αμφισβητείται.

ΙΔΙΟΣ ΜΕΣΟΣ ΟΡΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΤΣΙΜΙΚΑ

Ο Γιαννούλης ήταν σχεδόν πάντα παρών, ήταν στο χορτάρι στο 85% των 4.770 λεπτών που έχει δώσει ο ΠΑΟΚ από το καλοκαίρι του 2019 μέχρι και σήμερα. Πάντα παρών και πάντα "εκεί".

Πάνω-κάτω στη γραμμή και κυρίως πάνω. Στην επίθεση, στη συνεργασία έξω από την περιοχή, στο overlap, στο underlap, στην μπούκα στην περιοχή.

Κανένας αμυντικός δεν έχει συνολικά περισσότερες επαφές μέσα στην αντίπαλη περιοχή και ο μέσος όρος του Γιαννούλη ανά αγώνα είναι ίδιος με τον περσινό του Τσιμίκα (1.60 - 1.59).

ΠΑΝΩ ΑΚΟΜΑ ΚΙ ΑΠΟ ΜΕΣΟΕΠΙΘΕΤΙΚΟΥΣ

Στην ανασκόπηση του 1ου γύρου της φετινής Super League είδαμε πως ο Γιαννούλης ήταν φέτος πολύ ψηλά στη δημιουργία στην κανονική ροή του αγώνα, στο open play.

Οι κορυφαίοι δημιουργοί σε open και set play στον 1ο γύρο της Super League Interwetten
Οι κορυφαίοι δημιουργοί σε open και set play στον 1ο γύρο της Super League Interwetten SPORT24

Κανένας αμυντικός δεν πλησίαζε τη δημιουργία του Γιαννούλη στο open play, με τον αριστερό μπακ του ΠΑΟΚ να βρίσκεται σε αυτό πιο μπροστά κι από μεσοεπιθετικούς όπως ο Βαλμπουενά και ο Μουργκ.

Ο ΠΕΛΚΑΣ Η ΚΑΡΔΙΑ, Ο ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ Ο ΠΝΕΥΜΟΝΑΣ

Ποιότητα και ενέργεια. Ο ΠΑΟΚ σ'αυτό το διάστημα έχει θέματα ταχύτητας, ενέργειας. Παίκτες που μεγάλωσαν, παίκτες που γύρισαν από μεγάλη αποχή λόγω σοβαρών τραυματισμών, παίκτες με βαριά κορμιά που δεν έχουν στα κύρια προσόντα την ταχύτητα.

Δύο πάντα έδιναν το κάτι παραπάνω. Ο Πέλκας ήταν η καρδιά του ΠΑΟΚ, έφυγε το καλοκαίρι για τη Φενέρ. Ο Γιαννούλης ήταν ο πνεύμονας του Δικέφαλου μετά τη σεζόν του νταμπλ και φεύγει τώρα για τη Νόριτς.

Ο ένας έφυγε στα 26, ο δεύτερος φεύγει τώρα στα 25. Αμφότεροι είχαν ακόμα καλές σεζόν να δώσουν στον ΠΑΟΚ. Η σπίθα και η δημιουργία του Πέλκα ακόμα δεν έχει αναπληρωθεί.

Να δούμε τι θα γίνει και με το κενό που θα αφήσει ο Γιαννούλης.

Photo credits: Eurokinissi

TAGS FOOTBALL ANALYSIS ΠΑΟΚ STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΕΛΛΑΔΑ ΝΟΡΙΤΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ