ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Οι... Τσούμιτς αλλάζουν τον μεταγραφικό σχεδιασμό του Ολυμπιακού

Ο Τσούμιτς με τη φανέλα του Ολυμπιακού
Ο Τσούμιτς με τη φανέλα του Ολυμπιακού EUROKINISSI

Ο Τικίνιο με τον Κούντε αποτελούν έτοιμες λύσεις ενδεκάδας. Ο Μαρτίνς το περίμενε. Εκείνο που δεν περίμενε ήταν το θράσος και η ωριμότητα των πιτσιρικάδων που κλέβουν τις εντυπώσεις. Γράφει ο Σταύρος Γεωργακόπουλος.

Όσο χαμηλό προφίλ έχει ως προπονητής και ως άνθρωπος ο Πέδρο Μαρτίνς, τόσο τολμηρός είναι. Από την πρώτη μέρα που πάτησε το πόδι του στο μεγάλο λιμάνι έθεσε τους όρους του, έβαλε τα διαγωνίσματά του κι όποιος πέρασε τις εξετάσεις, έπαιξε, όποιος δεν τις πέρασε, είδε την έξοδο, όπως κι αν λεγόταν με πιο χαρακτηριστικό το παράδειγμα του Γιάγια Τουρέ.

Ακόμη και σε εκείνο το διάστημα που δεν είχε πατήσει καλά στα πόδια του ως κόουτς του Ολυμπιακού, συγκριτικά με το σήμερα που απολαμβάνει την εκτίμηση φίλων κι “εχθρών”, δεν δίστασε να ρίξει στα βαθιά παίκτες – στοιχήματα όπως ο Τσιμίκας, ο Καμαρά, ο Σισέ, ο Μπουχαλάκης. Όλοι αυτοί εξελίχθηκαν στα χέρια του, απογειώθηκαν, έγιναν αναπόσπαστα κομμάτια της ομάδας και δημιούργησαν “τρελές” υπεραξίες.

Σίγα μη δίσταζε να κάνει το ίδιο και με τους πιτσιρικάδες που έχει μαζί του φέτος στην Αυστρία. Το “όλοι μέσα” είναι στο μυαλό του το μόνο εύκολο: “Μπες και δείξε”. Το ακόμη πιο ελπιδοφόρο είναι ότι οι πιτσιρικάδες πέρα από το ταλέντο που διαθέτουν, είναι αποφασισμένοι να αρπάξουν την ευκαιρία από τα μαλλιά. Το ακόμη πιο σημαντικό είναι πως αρκετοί από αυτούς με τις έως τώρα επιδόσεις τους, έχουν θέσει σοβαρή υποψηφιότητα για μια θέση στο ρόστερ, Παράλληλα, επηρεάζουν τον μεταγραφικό σχεδιασμό, ενώ δίνουν σε όλο το οικοδόμημα έξτρα φρεσκάδα και ενθουσιασμό.

Για τον Τσούμιτς, ο οποίος στο φιλικό με τη Ζάλτσμπουργκ είχε δοκάρι, ενώ έκανε σεφτέ στο σκοράρισμα κόντρα στην ΤΣΣΚΑ Σόφιας, ο Μαρτίνς τα είπε μόνος του. “Ο Τσούμιτς μας έδωσε μία πολύ καλή απάντηση. Σήμερα και χθες ήταν πολύ καλός και έδειξε ότι θέλει να κρατήσει τη θέση του στην ομάδα…”. Τι άλλο να έλεγε; Με λίγες λέξεις τα είπε όλα…

Όταν η βασική αρχή σου ως προπονητής είναι η δικαιοσύνη, οφείλεις να επιβραβεύσεις τον μικρό για την προσπάθειά του. Κι αυτό δεν ισχύει μόνο για τον πιτσιρικά Σέρβο επιθετικό, ο οποίος όπως φαίνεται θα “φάει” τη μεταγραφή του ενός από τους δύο εξτρέμ που προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός. Ο Καλογερόπουλος μπαίνει στο γήπεδο και πασάρει με την άνεση του Παπασταθόπουλου.

Ο Μάρκοβιτς, επίσης, παρότι χθες είχε λάθος τοποθέτηση στη φάση του γκολ των Βούλγαρων, γενικά έχει σταθεί αξιοπρεπέστατα. Ακόμη πιο πολλά εγκώμια έχει συγκεντρώσει ο 18χρονος Αποστολόπουλος, ο οποίος ήρθε από το πουθενά και καλύπτει τη θέση του αριστερού μπακ με αξιοθαύμαστη προσαρμογή και πολύ καθαρό μυαλό. Στο ίδιο μήκος κύματος ο Σουρλής, ο οποίος και γκολ έβαλε στον αγώνα με την Κράσνονταρ και οργώνει το γήπεδο κάθε φορά που το πατάει, με στοιχεία πολύ σύγχρονου χαφ.

Δεν θεωρώ πιθανό όλοι οι προαναφερθέντες να κερδίσουν μια θέση στο ρόστερ. Κάποιοι θα μείνουν, κάποιοι θα αλλάξουν φανέλα για να πάρουν περισσότερες παραστάσεις, το θέμα είναι πως η νέα φουρνιά του Ολυμπιακού ήρθε για να μείνει. Καλό “πακέτο” διαθέτουν άπαντες, καλή νοοτροπία επίσης, δουλεύουν με έναν προπονητή που στηρίζει ό,τι καλό έχει στην ομάδα του, άρα ο δρόμος είναι μακρύς, αλλά όχι τόσο δύσβατος.

Τικίνιο και Κούντε

Παράλληλα, αν εξαιρέσουμε τον τραυματισμό του Τικίνιο που θα μείνει εκτός δράσης για ένα διάστημα, ο Βραζιλιάνος φορ, αλλά και ο Κουντέ χωρίς να είναι ακόμη ούτε στο 60% από πλευράς ετοιμότητας, αποδεικνύουν πως θα αποτελέσουν λύσεις ενδεκάδας. Ο Μαρτίνς δοκίμασε χθες τον πρώην παίκτη της Πόρτο παρέα με τον Χασάν. Λόγω περίπου ίδιας σωματοδομής δεν ήταν εύκολο να μοιράσουν σωστά το χώρο και να συνδυαστούν στο πότε πατάει ο ένας το κουτί και πότε ο άλλος. Η ουσία είναι πως ο Τικίνιο μοιάζει ανίκητος στον αέρα, έχει καλή επαφή με τη μπάλα και βράχος από δύναμη, ενώ ο Αιγύπτιος πάντα είναι μέσα στο γκολ και το απέδειξε ξανά με ένα υπέροχο γυριστό για το 1-1.

Κάποια μηνύματα έστειλε και η εμφάνιση του Ζοζέ Σα στο τελευταίο ημίωρο του αγώνα. Για πρώτη φορά ο Πορτογάλος κίπερ, ο οποίος είναι φευγάτος εδώ και καιρό πήρε μέρος σε φιλικό προετοιμασίας. Αυτό σημαίνει δύο πράγματα. Πρώτον ότι μένει μέχρι να φύγει και δεύτερον πως δεν πρόκειται να φύγει, αν δεν τα βρουν Ρόμα και Γουλβς για τον Ρουί Πατρίσιο. Μόλις τα βρουν, ο Σα θα γίνει… λύκος, με τη μεταγραφή να φτάνει στα 10,5 εκατ. ευρώ, όπως εδώ και μέρες σας ενημερώσαμε σχετικά.

Αναφορικά με τον Κούντε κι όχι Κουντέ όπως ο ίδιος διευκρίνισε, ο προπονητής δεν τον βλέπει μόνο ως ένα box to box 6άρι ή 8άρι. Είναι ξεκάθαρο ότι τον υπολογίζει ακόμη και στο “10”, έστω κι αν δεν έχει στοιχεία Φορτούνη. Είναι άλλο στιλ μέσου, ωστόσο έχει την ικανότητα να πάει πάνω στον αντίπαλο, να ντριμπλάρει ή να προσπεράσει, είναι πολύ εκρηκτικός, με καλή τεχνική και ταχύτητα. Το γεγονός ότι στο χθεσινό 4-4-2 της πρώτης μιας ώρας έπαιξε σε ρόλο δεξιού ακραίου, δείχνει και την πρόθεση του κόουτς αν χρειαστεί να του αναθέσει κι αυτή τη δουλειά.

Από ‘κει και πέρα, σε πολύ καλή κατάσταση εμφανίζεται και ο Ρέαμπτσιουκ στο αριστερό άκρο της άμυνας, ενώ και ο Λαλά είναι σαφώς βελτιωμένος δεξιά συγκριτικά με πέρυσι. Κι αυτό είναι ένα ακόμη θετικό στοιχείο για την ομάδα που έχει στο μυαλό του ο Πέδρο Μαρτίνς, μέχρι να έρθουν και τα υπόλοιπα κομμάτια για να ολοκληρωθεί το παζλ.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ