ΓΑΛΑΤΑΣΑΡΑΙ

Γαλατασαράι: Τα τουρκικά ΜΜΕ γράφουν για "πρωτόγονη και αγενή" στάση της Ελλάδος

Οι παίκτες της Γαλατάσαραϊ πριν απ' τον αγώνα με την Γκεντσλεμπιρλίγκι
Οι παίκτες της Γαλατάσαραϊ πριν απ' τον αγώνα με την Γκεντσλεμπιρλίγκι 2020 AP PHOTO

Τι αναφέρουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, για το μπλόκο των ελληνικών αρχών στην αποστολή της Γαλατασαράι που ήλθε στην Ελλάδα, για αγώνα προετοιμασίας με τον Ολυμπιακό. Κάνουν λόγο για την "απόλυτη κωμωδία", όπως αναφέρει το NEWS 24/7.

Το μπλόκο των ελληνικών αρχών στην αποστολή της Γαλατασαράι που προσγειώθηκε το βράδυ της Δευτέρας 12/7 στο 'Ελ. Βενιζέλος', προκειμένου να αγωνιστεί την Τρίτη 13/7 σε φιλικό προετοιμασίας εναντίον του Ολυμπιακού, έγινε άρθρο στα μεγαλύτερα ΜΜΕ της Τουρκίας. Ας δούμε κάποια χαρακτηριστικά παραδείγματα, όπως έγραψε το NEWS 24/7.

H Sabah είχε για τίτλο το “'Αγενείς' Έλληνες αξιωματούχοι απέρριψαν τα τεστ PRC της ομάδας της Γαλατασαράι”. Όπου 'αγενείς' ήταν η λέξη που χρησιμοποίησε το αθλητικό club στην ανακοίνωση Τύπου που εξέδωσε. Σε αυτήν αναφερόταν πως η τουρκική αποστολή είχε στη διάθεση της PCR τεστ που είχαν γίνει τις τελευταίες 72 ώρες, κατ' απαίτηση των Ελλήνων και πιστοποιητικά εμβολιασμού, παρ' όλα αυτά δεν πέρασαν από τον έλεγχο όλα τα μέλη, αλλά κάποια.


Γαλατασαράι: Τα τουρκικά ΜΜΕ γράφουν για "πρωτόγονη και αγενή" στάση της Ελλάδος

“Αργότερα ένας εκ των Ελλήνων αξιωματούχων μας είπε πως δεν δέχονται τα PCR τεστ και ότι πρέπει να κάνουμε νέα, με αγενή τρόπο, μολονότι υπάρχει πρωτόκολλο αμοιβαίας αναγνώρισης για τα PCR τεστ, μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας. Αφότου απέτυχαν όλες οι προσπάθειες μας, η ομάδα κίνησε τις διαδικασίες επιστροφής στην Κωνσταντινούπολη”. Ακολούθως επισημάνθηκε πως η Γαλατασαράι είναι club που φέρει με υπερηφάνεια την τουρκική σημαία στη φανέλα της και έχει εκπροσωπήσει πολλάκις την Τουρκία στην Ευρώπη. “Αυτή ήταν η πρώτη φορά που μας προσέβαλαν με αυτόν τον τρόπο. Εκ μέρους της χώρας μας, αναμένουμε μια συγγνώμη των Ελλήνων αξιωματούχων για τον τρόπο που μας συμπεριφέρθηκαν και ήταν κατά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”.

Επισημαίνεται πως οι Έλληνες αξιωματούχοι αρνήθηκαν να επιτρέψουν στα μέλη της ομάδας να χρησιμοποιήσουν τους χώρους του lounge, ενώ πρόσφεραν νερό έπειτα από δυο ώρες και αφότου μεσολάβησε η παρέμβαση του Πρέσβη της Τουρκίας. Η Sabah έγραψε και ότι ο Υπουργός Νεολαίας και Αθλητισμού, Μεμέτ Κασάπογλου, αλλά και ο Υπουργός Εξωτερικών, Μελβούτ Τσαβούσογλου καταδίκασαν τον τρόπο που φέρθηκαν οι ελληνικές αρχές στη Γαλατασαράι. Η τουρκική ομοσπονδία ποδοσφαίρου άσκησε δριμεία κριτική στις ελληνικές αρχές, επισημαίνοντας πως πλήγωσε το πνεύμα του αθλητισμού.

“Πρωτόγονη η στάση των Ελλήνων”

H Hurriyet κάλυψε ενδελεχώς όσα συνέβησαν, με διαδοχικά δημοσιεύματα. Σε ένα από τα τελευταία, αναφέρεται πως ο Υπουργός Εξωτερικών, Μελβούτ Τσαβούσογλου κάλεσε στο τηλέφωνο τον ομόλογο του στην Ελλάδα, Νίκο Δένδια για να του επισημάνει πως η συμπεριφορά της οποίας έτυχε η αποστολή της Γαλατασαράι ήταν αυθαίρετη και πρωτόγονη. Μετά πήρε τηλέφωνο τους προέδρους του αθλητικού οργανισμού, για να τους ενημερώσει πως καταδικάζει όσα έζησαν και ότι η κυβέρνηση είναι 100% μαζί τους”.


Γαλατασαράι: Τα τουρκικά ΜΜΕ γράφουν για "πρωτόγονη και αγενή" στάση της Ελλάδος

“Έφεραν πίσω και εκείνους που είχαν περάσει τον έλεγχο”

H Milliyet είχε και σήμερα στο 'πρωτοσέλιδο' της τις δήλωσεις του Φατίχ Τερίμ, προπονητή της Γαλατά, όταν επέστρεψε στην Τουρκία, σύμφωνα με τις οποίες “οι Έλληνες ήθελαν να μας απελάσουν. Ζήτησαν τα διαβατήρια μας και όταν τους ρωτήσαμε ποιος ήταν ο λόγος, μας είπαν πως θα μας απελάσουν. Τους ενημερώσαμε ότι δεν επρόκειτο να τους τα δώσουμε”. Σε ό,τι αφορά την άρνηση των μελών της αποστολής να υποβληθούν σε νέα rapid τεστ, ο Τερίμ είπε “όταν μου έγινε το σχετικό αίτημα, δεν είχα την παραμικρή αντίρρηση και το έκανα. Πολλά μέλη μας το έκαναν. Αλλά αυτό που έγινε ήταν η απόλυτη κωμωδία. Υπήρχαν μέλη μας που είχαν περάσει τον έλεγχο και είχαν σφραγιστεί τα διαβατήρια τους, παρ' όλα αυτά τους κάλεσαν να γυρίσουν πίσω. Όλοι ξέρουν πως αυτό που έγινε είναι ντροπή. Η συμπεριφορά τους, οι τρόποι και οι χειρονομίες τους μόνο ευχάριστες δεν ήταν”.


Γαλατασαράι: Τα τουρκικά ΜΜΕ γράφουν για "πρωτόγονη και αγενή" στάση της Ελλάδος

Ο κόουτς της Γαλατασαράι επισήμανε επίσης, πως “υπάρχει συμφωνία μεταξύ των δυο χωρών, που αναφέρει πως επαρκούν τα αποτελέσματα των PCR τεστ. Ότι δεν χρειάζεται κάτι άλλο. Αλλά μας είπαν να κάνουμε rapid τεστ και όταν ρωτήσαμε γιατί πρέπει να γίνει αυτό, μας απάντησαν πως οι κανονισμοί τους είχαν αλλάξει πριν δυο μέρες. Δεν φέραμε αντίρρηση. Μας είπαν πως η επιλογή θα γίνει τυχαία -δεν θα κάναμε όλοι rapid. Επίσης, τράβηξαν φωτογραφίες των πιστοποιητικών εμβολιασμού μας.

Πολλά από τα μέλη της αποστολής μας δεν επιλέχθηκαν για το τεστ και αφότου οι ελληνικές αρχές σφράγισαν το διαβατήριο τους, πέρασαν τον έλεγχο και κατευθύνθηκαν προς την έξοδο. Όταν είπαμε στους αξιωματούχους πως υπάρχουν τουρίστες που δεν έκαναν το τεστ, όπως και μέλη μας, τους κάλεσαν όλους πίσω -ώστε να υποβληθούν όλοι σε rapid. Από εκείνο το σημείο είχαμε μόνο μια επιλογή: να γυρίσουμε στην Τουρκία. Το φιλικό παιχνίδι γίνεται μεταξύ φίλων, αλλά αυτή δεν ήταν φιλική συμπεριφορά. Οι άνθρωποι του Ολυμπιακού ήταν κοντά μας και προσπάθησαν να μας βοηθήσουν. Αλλά δεν τα κατάφεραν. Μεταξύ αυτών που με πήραν τηλέφωνο ήταν και ο πρόεδρος του Ολυμπιακού, Βαγγέλης Μαρινάκης. Τον ευχαριστώ για αυτό. Ό,τι συνέβη δεν έχει να κάνει με τον Ολυμπιακό, που έκανε τα πάντα για να βοηθήσει την κατάσταση”.

Αναφορά στις δηλώσεις του Νίκου Χαρδαλιά

Η Habertürk αναφέρει όσα διαβάσατε έως εδώ, συν την 'εξήγηση από την Ελλάδα'. Δηλαδή, τις δηλώσεις του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά σύμφωνα με την οποία “αφότου μέλη της συνοδείας της Γαλατασαράι αρνήθηκε να υποβληθεί σε rapid τεστ, δεν επετράπη η είσοδος της ομάδας στη χώρα, κατόπιν εντολής μου. Είναι απαραίτητο να εφαρμόζονται οι νόμοι για θέματα που αφορούν τη δημόσια υγεία. Στην Ελλάδα, χώρα/μέλος της ΕΕ, σεβόμαστε πλήρως τα ανθρώπινα δικαιώματα, σε ό,τι αφορά τους πολίτες μας, αλλά και τους επισκέπτες μας”.


Γαλατασαράι: Τα τουρκικά ΜΜΕ γράφουν για "πρωτόγονη και αγενή" στάση της Ελλάδος

H Fanatik παρουσίασε όλο το ρεπορτάζ -όπως το αντιλήφθηκαν και το κατέγραψαν οι γείτονες-, συν τον κόσμο που περίμενε την αποστολή να επιστρέψει στην Κωνσταντινούπολη “μετά το σκάνδαλο στην Ελλάδα”.

TAGS ΓΑΛΑΤΑΣΑΡΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ