EUROPEAN SUPER LEAGUE

FIFPro: "Λέμε όχι στον αποκλεισμό παικτών από τις εθνικές τους ομάδες"

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο με τη φανέλα της Γιουβέντους σε αναμέτρηση με την Πόρτο για το Champions League
Ο Κριστιάνο Ρονάλντο με τη φανέλα της Γιουβέντους σε αναμέτρηση με την Πόρτο για το Champions League @ 2021 LUCA BRUNO/ASSOCIATED PRESS

H FIFPro, παγκόσμιος οργανισμός που εκπροσωπεί 60.000 επαγγελματίες ποδοσφαιριστές, εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με την European Super League τονίζοντας πως δεν θα επιτρέψει να μπλοκαριστούν παίκτες από το να εκπροσωπήσουν τις εθνικές τους ομάδες.

Η δημιουργία της European Super League από 12 ευρωπαϊκούς κολοσσούς είναι έτοιμη να φέρει διάσπαση στο ποδόσφαιρο σε παγκόσμιο επίπεδο και από το βράδυ της Κυριακής και μετά έχουν βγει τα μαχαίρια, με τα ιδρυτικά μέλη του νεοσύστατου οργανισμού που φιλοδοξεί να αποτελέσει τη νέα εποχή στον βασιλιά των σπορ μετά το UEFA Champions League να έχει βρει απέναντί του κόσμο και κοσμάκη.

Την Ευρωπαϊκή και την Παγκόσμια Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες πολλών χωρών και αρχηγούς κρατών, ενώ στο κάδρο θα πρέπει να προστεθούν και οι οπαδοί -που αποτελούν την καρδιά του αθλήματος- και οι οποίοι δείχνουν να διαφωνούν έντονα με αυτό το εγχείρημα και το εκφράζουν σε όλους τους τόνους.

Σε όλη αυτή τη δίνη που έχει δημιουργηθεί και απειλει να διαλύσει συθέμελα το ποδόσφαιρο βρίσκονται φυσικά και οι παίκτες που προσφέρουν το θέαμα και φέρνουν τα έσοδα, με ελάχιστους μέχρι στιγμής να έχουν πάρει θέση ανοιχτά για την όλη κατάσταση.

Αυτό φρόντισε πάντως να το κάνει η Ένωση Επαγελματιών Παικτών (FIFPro), που θορυβημένη από τις δηλώσεις περί τιμωριών των ποδοσφαιριστών που θα βρίσκονται σε ομάδες της European Super League εξέδωσε ανακοίνωση για να στείλει μήνυμα συμπαράστασης και υποστήριξης σε όλα τα μέλη της.

Αναλυτικά η ανακοίνωση που εξέδωσε η Ένωση των Επαγελματιών Ποδοσφαιριστών:

"H FIFPro έχει λάβει υπόψη την ανακοίνωση για τη δημιουργία μίας νέας "Super League" από 12 ευρωπαϊκούς συλλόγους. Αυτή η απόφαση αφήνει τους παίκτες και τα συνδικάτα τους με πολλές ανησυχίες και ερωτήματα σχετικά με τον αντίκτυπό της όχι μόνο στον ιστό και την πολιτιστική ταυτότητα του ποδοσφαίρου αλλά και σε πιο πρακτικά ζητήματα, όπως είναι η καριέρα τους.

Το ποδόσφαιρο είναι χτισμένο στη μοναδική κοινωνική και πολιτιστική κληρονομιά του, η οποία όχι μόνο του δίνει μια απαράμιλλη σχέση με τους οπαδούς του, αλλά και έχει δημιουργήσει μηχανισμούς για να διαδώσει το επαγγελματικό παιχνίδι όπως κανένα άλλο άθλημα. Για να διατηρηθεί αυτό, είναι απαραίτητη μια υγιής συνεργασία μεταξύ εγχώριων και διεθνών διαγωνισμών που θα βασίζεται στην αλληλεγγύη. Μία νέα διοργάνωση που τα υπονομεύει αυτά, μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι με το να φτάσει το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο σε αυτό το σημείο πιθανής διαταραχής, είναι ουσιαστικά απόρροια μιας διακυβέρνησης στην οποία ορισμένοι έχουν απολαύσει δυσανάλογες δυνάμεις ενώ οι περισσότεροι, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που βρίσκονται στην καρδιά του παιχνιδιού -οι παίκτες αλλά και οι οπαδοί- αγνοούνται σε μεγάλο βαθμό.

Οι απειλές για απόσχιση και δημιουργία νέας διοργάνωσης και οι επακόλουθες παραχωρήσεις για τη μεταρρύθμιση των ευρωπαϊκών ποδοσφαιρικών αγώνων έχουν διαμορφώσει τη λήψη αποφάσεων εδώ και χρόνια. Αυτή η δυναμική αντικατέστησε διαφανείς και χωρίς αποκλεισμούς συζητήσεις σχετικά με τις ευκαιρίες των μεταρρυθμίσεων ανταγωνισμού για όλους τους παίκτες, τους οπαδούς, τους συλλόγους, τα πρωταθλήματα και τις ομοσπονδίες.

Οι παίκτες συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται ως περιουσιακά στοιχεία και μοχλούς πίεσης σε αυτές τις διαπραγματεύσεις. Αυτό είναι απαράδεκτο για την FIFPRO, τις 64 εθνικές ενώσεις παικτών και τους 60.000 παίκτες που εκπροσωπούμε. Θα αντιταχθούμε σθεναρά σε μέτρα από κάθε πλευρά που θα μπλοκάρουν δικαιώματα των παικτών, όπως ο αποκλεισμός από τις εθνικές ομάδες των χωρών τους.

Προς το συμφέρον των παικτών και ολόκληρου του κλάδου, δεσμευόμαστε να συνεργαστούμε με όλους τους ενδιαφερόμενους για αποφάσεις που υποστηρίζουν όλα τα επίπεδα του παιχνιδιού και να διορθώσουν τα τωρινά ελαττώματά του".

Οι Παντελής Βλαχόπουλος, Παντελής Διαμαντόπουλος και Θέμης Καίσαρης συζήτησαν για τις ραγδαίες εξελίξεις στο ποδόσφαιρο:

Photo Credits: @ 2021 Bernd Thissenc/Associated Press

TAGS EUROPEAN SUPER LEAGUE ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΓΙΟΥΝΑΙΤΕΝΤ ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΣΙΤΙ ΑΡΣΕΝΑΛ ΤΣΕΛΣΙ ΤΟΤΕΝΑΜ ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ ΑΤΛΕΤΙΚΟ ΜΙΛΑΝ ΙΝΤΕΡ ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ