ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

FIFA: Απειλεί τη Νορβηγία με αποκλεισμό από το Μουντιάλ του 2026, αν μποϊκοτάρει αυτό του 2022

Οι παίκτες της Νορβηγίας φόρεσαν μπλουζάκια υπέρ των εργατών του Κατάρ
Οι παίκτες της Νορβηγίας φόρεσαν μπλουζάκια υπέρ των εργατών του Κατάρ © 2021 JOSE BRETON / ASSOCIATED PRESS

Η FIFA απειλεί τη Νορβηγία με αποκλεισμό από το Μουντιάλ του 2026, αν μποϊκοτάρει αυτό του 2022, ενώ είναι πολύ πιθανό να κοπούν και τα κονδύλια που δίνονται από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου. Το 50% των Νορβηγών είναι υπέρ του μποϊκοτάζ.

Η FIFA έστειλε επιστολή στην Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Νορβηγίας, στην οποία την προειδοποιεί για τις τέσσερις ποινές με τις οποίες κινδυνεύει, σε περίπτωση που αποφασίσει τελικά να μποϊκοτάρει το Μουντιάλ του 2022, το οποίο θα διεξαχθεί στο Κατάρ.

Οι Νορβηγοί έχουν θίξει έντονα το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κάνοντας το και στη φιλική αναμέτρηση με την Εθνική μας ομάδα, φορώντας μπλουζάκια με μηνύματα για τους αδικοχαμένους εργάτες με αφορμή τον θάνατο άνω των 6.500 εργατών, οι οποίοι συμμετείχαν στην κατασκευή των γηπέδων, όπου θα διεξαχθούν οι αναμετρήσεις για το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Η FIFA προειδοποίησε ότι αν τελικά αποφασίσουν στις 20 Ιουνίου, όπου θα γίνει η συνέλευση στην ποδοσφαιρική ομοσπονδία για να αποφασίσουν τι θα κάνουν με το συγκεκριμένο ζήτημα, να μποϊκοτάρουν το Μουντιάλ, τότε δεν θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στα προκριματικά για το επόμενο Μουντιάλ, το οποίο θα γίνει το 2026.

Μαζί με τη συγκεκριμένη απειλή, θα τιμωρηθούν με πρόστιμο, ενώ θα υπάρξουν και περικοπές, από τα ετήσια κονδύλια που μοιράζει η FIFA προς τις εθνικές ομοσπονδίες για τον καλύτερο βιοπορισμό τους.

Ένας στους δύο Νορβηγούς είναι υπέρ του μποϊκοτάζ

Επιπρόσθετα, η νορβηγική ιστοσελίδα "nrk.no" παρουσιάζει τα ευρήματα μιας έρευνας, όπου δείχνει ότι το 50% των Νορβηγών είναι υπέρ στο να μποϊκοτάρουν το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Το 26% απάντησε "όχι" στο μποϊκοτάζ, ενώ το 24% απάντησε "δεν ξέρω". Αυτό δεν βοηθάει την νορβηγική ομοσπονδία, η οποία ναι μεν αφουγκράζεται τα μηνύματα υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ωστόσο θεωρεί ότι το μποϊκοτάζ δεν είναι το κατάλληλο εργαλείο, για να ευαισθητοποιήσει το κοινό και να φέρει λύση στο πρόβλημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ