EUROPEAN SUPER LEAGUE

Κοινή ανακοίνωση Ρεάλ, Μπαρτσελόνα και Γιουβέντους: "Δεχόμαστε απαράδεκτες πιέσεις και απειλές για να εγκαταλείψουμε την ESL"

Ένταση μεταξύ του Μέσι και του Σέρχιο Ράμος σε Ρεάλ - Μπαρτσελόνα
Ένταση μεταξύ του Μέσι και του Σέρχιο Ράμος σε Ρεάλ - Μπαρτσελόνα @ 2020 AP PHOTO/MANU FERNANDEZ

Οι τρεις ομάδες που δημιούργησαν τη European Super League και δεν συμφιλιώθηκαν με την UEFA, έβγαλαν κοινή ανακοίνωση στην οποία καλούν τις FIFA και UEFA σε διάλογο για την επίλυση των προβλημάτων τους, ζητώντας τους να σταματήσουν να τις απειλούν για να εγκαταλείψουν τη European Super League.

Η UEFA ήρθε σε συμφωνία με τις εννιά εκ των δώδεκα ομάδων που δημιούργησαν τη European Super League, οι οποίες με την υπογραφή τους δεσμεύτηκαν να σεβαστούν τις διοργανώσεις της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας.

Οι τρεις ομάδες που δεν ενέδωσαν στο συγκεκριμένο πρωτόκολλο της UEFA, εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση με την οποία καλούν τις FIFA και UEFA να σταματήσουν να ασκούν τους πίεση για να συναινέσουν με αυτές και να εγκαταλείψουν το εγχείρημα, προτρέποντάς τους να δημιουργήσουν ένα δίαυλο επικοινωνίας, προκειμένου να βρεθεί λύση στο πρόβλημα.

Παράλληλα τονίζουν ότι από την αρχή της δημιουργίας της λίγκας οι ομάδες ανέφεραν ότι θα προχωρούσαν στη δημιουργία της, αφού πρώτα έπαιρναν τη συγκατάθεση των δύο συνομοσπονδιών, όπως ορίζουν οι κανονισμοί.

Ταυτόχρονα ισχυρίζονται ότι έχουν επίγνωση της κατάστασης, αλλά και των αντιδράσεων του κοινού, ωστόσο δεν μπορούν να εγκαταλείψουν την ιδέα της European Super League, καθώς η οικονομική κρίση που προκάλεσε η πανδημία στις ομάδες τους έχει προκαλέσει ήδη μεγάλη ζημιά και πρέπει να επουλωθούν οι πληγές που έχουν δημιουργηθεί σε ολόκληρο το χώρο του ποδοσφαίρου.

Αναλυτικά όσα αναφέρει η κοινή ανακοίνωση των τριών ομάδων: "Σχετικά με την ανακοίνωση της 7ης Μαΐου από την UEFA σχετικά με την Ευρωπαϊκή Super League και τη θέση που πήραν εννιά από τα ιδρυτικά του κλαμπ, η Μπαρτσελόνα, η Γιουβέντους και η Ρεάλ δηλώνουν τα ακόλουθα:

1) Τα ιδρυτικά κλαμπ έχουν λάβει και συνεχίζουν να λαμβάνουν πιέσεις, απειλές και προσβολές για να εγκαταλείψουν το σχέδιο και το δικαίωμά τους να βρουν λύσεις στο ποδοσφαιρικό οικοσύστημα με συγκεκριμένες προτάσεις που θα έρθουν από εποικοδομητικό διάλογο. Αυτό είναι κάτι απαράδεκτο και ήδη τα δικαστήρια έχουν αποφασίσει υπέρ του πρότζεκτ της ESL καλώντας την FIFA και την UEFA όσο οι δικαστικές διεργασίες προχωρούν να μην προχωρήσουν σε οποιαδήποτε δράση για την τιμωρία των ιδρυτικών κλαμπ ή κατά της ESL.

2) η ESL σχεδιάστηκε από κοινού από τα δώδεκα ιδρυτικά του κλαμπ:

α) προκειμένου να δοθούν λύσεις στη μη βιώσιμη κατάσταση που αντιμετωπίζει η ποδοσφαιρική οικογένεια. Τα 12 ιδρυτικά κλαμπ όπως και πολλοί παίκτες έχουν εκφράσει την έντονη ανησυχία τους για την κοινωνικο-οικονομική κατάσταση θεωρώντας πως είναι αναγκαίο να γίνουν αλλαγές σε επίπεδο δομής με στόχο να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα στο ποδόσφαιρο. Για το λόγο αυτό στις 18 Απριλίου τα 12 ιδρυτικά κλαμπ ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να δημιουργήσουν την ESL, προκειμένου να αποκτήσουν ένα κανάλι επικοινωνίας με την UEFA και την FIFA, σε ένα εποικοδομητικό πνεύμα συνεργασίας ανάμεσα σε όλες τις πλευρές.

β) από σεβασμό στις υπάρχουσες αρχές του ποδοσφαίρου και του οικοσυστήματός του. Τα ιδρυτικά κλαμπ συμφώνησαν πως η ESL θα γινόταν μόνο αν την αναγνώριζε η UEFA και η FIFA ή αν αναγνωριζόταν ως μια διοργάνωση συμβατική με τις προθέσεις της συνέχειας των κλαμπ στις εθνικές τους διοργανώσεις. Παρότι η UEFA και η FIFA γνώριζαν αυτούς τους όρους, αρνήθηκαν να μπουν σε οποιονδήποτε δίαυλο επικοινωνίας.

γ) προκειμένου να φέρουν οικονομική σταθερότητα σε όλη την οικογένεια του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου ,που έχει επηρεαστεί από την βαθιά κρίση η οποία απειλή πολλούς συλλόγους. Απόδειξη αυτού είναι η αφοσίωση που έδειξε η ESL να παρέχει πολλαπλάσια έσοδα από ό,τι η UEFA και να ενισχύσει τους κανόνες της οικονομικής βιωσιμότητας δημιουργώντας ένα διαφανές και αποτελεσματικό σύστημα ελέγχου.

3) Η ESL ήταν για τα 12 ιδρυτικά της κλαμπ μια μοναδική ευκαιρία για να προσφέρει στους φιλάθλους σε όλο τον κόσμο το καλύτερο δυνατό θέαμα και να αυξήσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον στο ποδόσφαιρο, το οποίο αντιμετωπίζει κινδύνους που απειλούν το μέλλον του. Από την άλλη πλευρά, είχε βασικό στόχο την προώθηση του γυναικείου ποδοσφαίρου σε παγκόσμια κλίμακα, σε μια ιστορική ευκαιρία.

4) Γνωρίζουμε καλά τις ποικίλες αντιδράσεις σε διαφορετικούς τομείς που δημιούργησε η πρωτοβουλία της ESL και την ανάγκη να εξετάσουμε γιατί έχουν προκληθεί τέτοιες αντιδράσεις. Όμως θα ήταν ανεύθυνο από μέρους μας, αν γνωρίζοντας τις ανάγκες που έχει δημιουργήσει η κρίση στο ποδόσφαιρο, εγκαταλείπαμε την αποστολή μας να παρέχουμε ένα αποτελεσματικό και βιώσιμο περιβάλλον με λύσεις και απαντήσεις.

5) Λυπούμαστε πολύ πως οι φίλοι και συνιδρυτές μας κράτησαν μια αντιφατική στάση αφότου ανέλαβαν συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Όμως δεδομένου ότι συγκεκριμένα προβλήματα οδήγησαν τις 12 ομάδες στην ίδρυση της ESL και αυτά δεν έχουν εξαφανιστεί, επισημαίνουμε πως από σεβασμό στην ιστορία μας, την ευθύνη προς συνεταίρους και φιλάθλους, αλλά και με στόχο την οικονομική βιωσιμότητα και το καλό του ποδοσφαίρου, έχουμε καθήκον να δράσουμε υπεύθυνα και να επιμείνουμε στην αναζήτηση λύσεων, παρά τις απαράδεκτες πιέσεις και απειλές που συνεχίζουμε να λαμβάνουμε από την UEFA.

6) Καταλήγοντας, επισημαίνουμε στην FIFA, την UEFA και τους ποδοσφαιριστές πως είμαστε πρόθυμοι να συζητήσουμε με σεβασμό και χωρίς πιέσεις και ακολουθώντας τους νόμους σε αναζήτηση των κατάλληλων λύσεων προκειμένου όλη η ποδοσφαιρική οικογένεια να είναι βιώσιμη".

@ 2020 AP Photo/Manu Fernandez, File

TAGS EUROPEAN SUPER LEAGUE ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ