EUROPEAN SUPER LEAGUE

European Super League: Οι NY Times αποκάλυψαν την κοροϊδία Ανιέλι σε Τσέφεριν και τα σωτήρια τηλεφωνήματα του Τέμπας

UEFA President Aleksander Ceferin, right, listens to Juventus President Andrea Agnelli during a pause of the 43rd UEFA congress in Rome, Thursday, Feb. 7, 2019. Promising European soccer leaders that he won't be a "yes man" for FIFA's expansion plans, Aleksander Ceferin was re-elected as president of UEFA for four more years on Thursday. (AP Photo/Alessandra Tarantino)
UEFA President Aleksander Ceferin, right, listens to Juventus President Andrea Agnelli during a pause of the 43rd UEFA congress in Rome, Thursday, Feb. 7, 2019. Promising European soccer leaders that he won't be a "yes man" for FIFA's expansion plans, Aleksander Ceferin was re-elected as president of UEFA for four more years on Thursday. (AP Photo/Alessandra Tarantino) @ 2019 ALESSANDRA TARANTINO/ASSOCIATED PRESS

Η αποκάλυψη Λαπόρτα στον Τέμπας λίγο πριν το μεγάλο μπαμ, το 8ωρο ταξίδι του Τσέφεριν από την Σλοβενία στην Ελβετία και η προσπάθεια του Ανιέλι να παραπλανήσει τον πρόεδρο της UEFA. Οι NY Times έβγαλαν στη φόρα μικρά-μεγάλα μυστικά της European Super League.

Το όραμα των ισχυρών για απόσχιση από την UEFA και δημιουργία του δικού τους κλειστού πρωταθλήματος δεν κράτησε για πολύ, με την European Super League να διαλύεται μόλις 48 ώρες μετά την ίδρυσή της, ωστόσο αυτό το διάστημα ήταν αρκετό για να χαρακτηριστεί από πολλούς ως το πιο ταραχώδες και δραματικό στην ιστορία του βασιλιά των σπορ.

Λίγες ημέρες μετά την απόφαση των 10 εκ των 12 ιδρυτικών μελών της να αποχωρήσουν (μόνο Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα δεν το έχουν κάνει ακόμα), η εφημερίδα "NY Times" δημοσίευσε μακροσκελές κείμενο όπου κατέγραψε το χρονικό όσων προηγήθηκαν, δίνοντας μάλιστα πολλές άγνωστες λεπτομέρειες αναφορικά με το παρασκήνιο.

Μεταξύ άλλων το πότε διέρρευσε για πρώτη φορά το σχέδιο των ισχυρών του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου να παρουσιάσουν την European Super League στο κοινό, τις προσπάθειες του Αλέκσαντερ Τσέφεριν να σταματήσει το... κακό από τη ρίζα του αλλά το "θέατρο" που έπαιξε ο Αντρέα Ανιέλι απέναντι στον πρόεδρο της UEFA για να μην κινήσει υποψίες για τις προθέσεις του.

Διαβάστε ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα από τις αποκαλύψεις των NY Times για τη γέννηση της Super League:

"Την περασμένη Πέμπτη, οι Χαβιέρ Τέμπας και Τζοάν Λαπόρτα υποτίθεται πως θα γευμάτιζαν μαζί αφού λίγες ημέρες νωρίτερα ο Λαπόρτα είχε δεχτεί το χρίσμα για να αρχίσει τη δεύτερη θητεία του ως πρόεδρος της Μπαρτσελόνα και ο Τέμπας, ως πρόεδρος της ισπανικής λίγκας ήθελε να είναι μεταξύ των πρώτων που θα του έδινε συγχαρητήρια.

Δεν έγιναν όμως έτσι τα πράγματα. Ο Λαπόρτα αποκάλυψε στον Τέμπας ότι η Μπαρτσελόνα ήταν σχεδόν σίγουρο πως θα ήταν μεταξύ των πιο φημισμένων ομάδων της Ευρώπης που θα έκαναν τη δική τους διοργάνωση και πως όλοι ήταν έτοιμοι να συμφωνήσουν για το νέο εγχείρημα αφού είχαν περιθώριο μέχρι το τέλος περασμένης εβδομάδας για να το κάνουν.

Ο Τέμπας χτύπησε συναγερμό τότε, καλώντας αξιωματούχους πρωταθλημάτων σε όλη την Ευρώπη και ισχυρούς ανθρώπους ομάδων. Έφτασε μέχρι τον Αλεκσάντερ Τσέφεριν, το πρόεδρο της UEFA, της διοργάνωσης που είχε περισσότερα να χάσει από την παραπάνω κίνηση των 12.

Ο Τσέφεριν, 53χρονος δικηγόρος από την Σλοβενία, αιφνιδιάστηκε. Μόλις λίγες εβδομάδες νωρίτερα ο στενός φίλος του και σύμμαχος Αντρέα Ανιέλι που ήταν μάλιστα ο εκπρόσωπος των ευρωπαϊκών συλλόγων ως πρόεδρος της ECA, τον είχε διαβεβαιώσει πως όλοι αυτοί οι ψίθυροι ήταν απλά φήμες και τίποτα παραπάνω.

Παρόλα αυτά, οι φήμες συνέχιζαν να υπάρχουν και ο Τσέφεριν χρειαζόταν να είναι σίγουρος. Οπότε μπήκε στο αυτοκίνητό του, την Audi Q8, και άρχισε το Σάββατο ένα ταξίδι οκτώ ωρών από το σπίτι του στην Λουμπλιάνα στο γραφείο του στην Ελβετία. Πήρε τηλέφωνο τον φίλο του τον Ανιέλι αλλά ο φίλος του δεν το σήκωσε.

Ο Τσέφεριν, που έχει βαφτίσει το μικρότερο παιδί του Ανιέλι, έστειλε μήνυμα στη σύζυγο του Ιταλού και ρώτησε αν μπορούσε εκείνη να βρει τον πρόεδρο της Γιουβέντους και να του πει να τον καλέσει άμεσα. Είχε ήδη κάνει ταξίδι τριών ωρών όταν χτύπησε το τηλέφωνό του, με τον Ανιέλι να είναι στην άλλη άκρη της γραμμής και να τον διαβεβαιώνει πως όλα ήταν Ok.

Τότε ο Τσέφεριν πρότεινε να εκδώσουν κοινή ανακοίνωση για να κλείσουν οριστικά το ζήτημα και ο Ανιέλι συμφώνησε. Ο Τσέφεριν έφτιαξε το προσχέδιο μίας ανακοίνωσης στο αμάξι του και το έστειλε στον Ανιέλι, με τον Ιταλό να ζητάει χρόνο για να στείλει πίσω τη δική του εκδοχή. Πέρασαν ώρες και αρκετά τηλεφωνήματα μεταξύ τους, μέχρι που ο Ανιέλι είπε στον Τσέφεριν πως χρειαζόταν άλλα 30 λεπτά. Τότε ήταν που ο Ανιέλι έκλεισε οριστικά το τηλέφωνό του.

Καθώς έφτασε στην Ελβετία, ο Τσέφεριν έκανε δύο ακόμα τηλεφωνήματα όπου κατέστησε σαφές πόσο πραγματική ήταν η απειλή για το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Δύο ομάδες, μία αγγλική και μία ισπανική, τον ενημέρωσαν ότι είχαν δεχτεί πίεση για να υπογράψουν για την ένταξή τους σε αυτή τη λίγκα. Είχαν αποφασίσει να αποδεχτούν την πρόταση αλλα ήθελαν να διατηρήσουν καλές σχέσεις με το κυβερνητικό όργανο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Η απάντηση του Τσέφεριν ήταν ευγενική αλλά και ξεκάθαρη. Εάν συμμαχούσαν με τους επαναστάτες, θα έπρεπε να είναι προετοιμασμένοι για αντεπίθεση.

Με τον στενό του κύκλο, ο Τσέφεριν έπιασε δουλειά. Διέρρευσαν την είδηση σε κάποια μέλη του διοικητικού συμβουλίου της UEFA, την ομάδα προστασίας περίπου 250 ευρωπαϊκών ομάδων. Είπαν σε όλους ότι ο πρόεδρος Ανιέλι αλλά και ανώτεροι αξιωματούχοι όπως ο Εντ Γούντγουορντ τούς είχαν παραπλανήσει αναφορικά με την δήθεν υποστήριξή τους στο νέο φορμάτ για το Champions League".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Photo Credits: @ 2019 Alessandra Tarantino/Associated Press

TAGS EUROPEAN SUPER LEAGUE ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ UEFA ΜΙΛΑΝ ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ ΙΝΤΕΡ ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ ΑΤΛΕΤΙΚΟ ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΓΙΟΥΝΑΙΤΕΝΤ ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΣΙΤΙ ΑΡΣΕΝΑΛ ΤΟΤΕΝΑΜ ΤΣΕΛΣΙ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ