EURO

Euro 2028: Η UEFA προκήρυξε διαδικασία υποψηφιοτήτων αψηφώντας τα σχέδια της FIFA για Μουντιάλ κάθε δύο χρόνια

Το τρόπαιο του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος
Το τρόπαιο του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος @2021 VADIM GHIRDA/AP IMAGES

Η UEFA ανακοίνωσε την έναρξη της διαδικασίας για την κατάθεση υποψηφιοτήτων για το Euro 2028, αψηφώντας το σχέδιο της FIFA για Παγκόσμιο Κύπελλο εκείνη τη χρονιά.

Η UEFA προκήρυξε διαγωνισμό για τις υποψηφιότητες διοργάνωσης του Euro 2028, χωρίς να λαμβάνει υπόψιν την επιθυμία της FIFA να διοργανώνει Παγκόσμιο Κύπελλο κάθε δύο χρόνια, αρχής γενομένης από εκείνη τη χρονιά.

Η ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική συνομοσπονδία ανακοίνωσε τα αρχικά κριτήρια για τα στάδια και τις ημερομηνίες που θα ακολουθηθούν στη διαδικασία. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, η διοργάνωση θα περιλαμβάνει 24 εθνικές ομάδες και 51 αγωνες, ωστόσο σημειώνει δεν πρόκειται για κάτι τετελεσμένο και στο μέλλον όλα είναι ανοιχτά για αναθεώρηση.

Η UEFA ζητάει ένα στάδιο με χωρητικότητα τουλάχιστον 60.000 θεατές, ένα με μίνιμουμ 50.000 θέσεις, τουλάχιστον τέσσερα με μίνιμουμ 40.000 και τρία με 30.000 το λιγότερο.

Οι υποψηφιότητες επιτρέπεται να είναι μονές ή και αποτέλεσμα συνεργασίας χωρών, αρκεί να είναι πολύ κοντινές οι αποστάσεις, ώστε να αποφευχθούν καταστάσεις όπως αυτές του Euro 2020 που διεξήχθη σε δώδεκα ευρωπαϊκές πόλεις. Μάλιστα, έγινε γνωστό ότι απευθείας "εισιτήριο" θα πάρουν μάξιμουμ δύο συνδιοργανωτές κι αν είναι περισσότεροι, τότε θα πρέπει να βρεθεί φόρμουλα για να μοιραστούν αυτά τα δύο "εισιτήρια".

Η τελική ημερομηνια όπου οι 55 ομοσπονδίες μέλη της UEFA μπορούν να δηλώσουν ενδιαφέρον είναι η 23η Μαρτίου 2022. Ακριβώς μία εβδομάδα αργότερα θα ανακοινωθούν τα κριτήρια της UEFA και στις 5 Απριλίου θα ανακοινωθούν οι υποψήφιοι. Την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθούν οι φάκελοι και τον Σεπτέμβριο του 2023 θα ανατεθεί η διοργάνωση.

Όλα αυτά τη στιγμή που ο υπεύθυνος ανάπτυξης διεθνούς ποδοσφαίρου της FIFA, Αρσέν Βενγκέρ, εκπονεί σχέδιο στο οποίο το Παγκόσμιο Κύπελλο θα διεξάγεται κάθε δύο χρόνια, αρχής γενομένης από το 2028, με τις ηπειρωτικές διοργανώσεις να μεταφέρονται σε μονές χρονιές.

TAGS EURO UEFA FIFA ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ