EURO 2020

Euro 2020: Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας δεν θα ταξιδεψει στο Μόναχο

Εξωτερική φωτογραφία από το "Allianz Arena"
Εξωτερική φωτογραφία από το "Allianz Arena" 2020 MATTHIAS SCHRADER, FILE / AP PHOTO

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, ακύρωσε το ταξίδι του στο Μόναχο για τον αγώνα κόντρα στη Γερμανία, ενοχλημένος από την αντίδραση Γερμανών και ΕΕ κατά του νομοσχεδίου που ψηφίστηκε στη βουλή της πατρίδας του.

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, ακύρωσε το προγραμματισμένο ταξίδι του στο Μόναχο, εκνευρισμένος από την επιθυμία των ιθυνόντων της "Άλιαντς Αρένα" και άλλων αθλητικών φορέων της Γερμανίας να δείξουν την εναντίωσή τους στο ομοφοβικό νομοσχέδιο που προωθεί, με το πρόσχημα της προστασίας των παιδιών.

Η Γερμανία αντιμετωπίζει την Ουγγαρία στο γήπεδο της Μπάγερν, για την 3η αγωνιστική του 6ου ομίλου στο Euro 2020, με τον Όρμπαν να έχει προγραμματίσει αυθημερόν ταξίδι στη βαυαρική πρωτεύουσα με λίαρ τζετ. Η απόφαση άλλαξε την ύστατη στιγμή και ο Ούγγρος πρωθυπουργός θα παραμείνει στην πατρίδα του και δεν θα στηρίξει από κοντά τις προσπάθειες των συμπατριωτών του.

Η UEFA δεν επέτρεψε τους ανθρώπους της "Άλιαντς Αρένα" να φωτίσουν το γήπεδο στα χρώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας σε αυτό το παιχνίδι, θεωρώντας ότι πρόκειται για πολιτική δράση, κάτι που εναντιώνεται στις διατάξεις και το καταστατικό της. Το πρωί της Τετάρτης δημοσίευσε μία ανακοίνωση στην οποία εξηγεί τη θέση της, ωστόσο το κείμενό της βρέθηκε στο επίκεντρο σφοδρής κριτικής από τα social media και τους δημοσιογράφους.

Η αντίδραση εν τέλει θα προέλθει από άλλες γερμανικές πόλεις, που συμφώνησαν να φωταγωγήσουν στα χρώματα του rainbow τα γήπεδά τους, ενώ την Τρίτη τόσο η Γιουβέντους όσο και η Μπαρτσελόνα χρωμάτισαν σχετικά το σήμα τους, στηρίζοντας αυτήν την πρωτοβουλία.

Τα περισσότερα κράτη-μέλη της ΕΕ, με κοινή δήλωσή τους, καταδίκασαν την ουγγρική νομοθεσία που κάνει διακρίσεις εις βάρος των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων και παραβιάζει το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης, με την ελληνική πλευρά να συνυπογράφει σε δεύτερο χρόνο.

Η εθνική Ουγγαρίας διατηρεί πιθανότητες πρόκρισης από το "γκρουπ του θανάτου", αφού με νίκη επί της Γερμανίας θα φτάσει τους πολυπόθητους 4 βαθμούς που θα τη στείλουν στη φάση των 16.

TAGS EURO 2020 ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΘΝΙΚΗ ΟΥΓΓΑΡΙΑΣ ΕΘΝΙΚΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ