OPTA EURO ANALYSIS

Euro 2020: Κάνε ένα θαύμα, Τζίνι

Ο Τζίνι Βαϊνάλντουμ πανηγυρίζει το γκολ κόντρα στη Βόρεια Μακεδονία
Ο Τζίνι Βαϊνάλντουμ πανηγυρίζει το γκολ κόντρα στη Βόρεια Μακεδονία © 2021 KENZO TRIBOUILLARD/AP IMAGES

Η Ολλανδία συνεχίζει να εντυπωσιάζει στο Euro 2020, το ένα ρεκόρ διαδέχεται το άλλο, ο Τζίνι Βαϊνάλντουμ είναι ο απόλυτος ηγέτης, ο Μέμφις Ντεπάι πιο ώριμος από ποτέ, αλλά οι απαντήσεις θα πρέπει να δοθούν στα νοκ άουτ.

Η Ολλανδία έγινε η δεύτερη ομάδα, μετά την Ιταλία, που ολοκληρώνει τη φάση των ομίλων με 3Χ3 νίκες, παίρνοντας πανηγυρικά την πρόκριση για τους "16" του Euro 2020. Είναι, μάλιστα, η πρώτη ομάδα που κάνει το "3 στα 3" στους ομίλους σε τρία διαφορετικά Euro, καθώς είχαν προηγηθεί εκείνα του 2000 και του 2008.

Οι Οράνιε επικράτησαν 3-0 της Βόρειας Μακεδονίας, με τον αρχηγό, Τζίνι Βαϊνάλντουμ να είναι εξαιρετικός σε ακόμα μία αναμέτρηση, σημειώνοντας τα δύο από τα τρία γκολ της ομάδας του, ενώ είχε για άξιο συμπαραστάτη τον Μέμφις Ντεπάι, ο οποίος άνοιξε το δρόμο προς τη νίκη και μοίρασε και μία ασίστ.

Τα ρεκόρ και η απουσία του Φαν Ντάικ

Σημαντικό επίτευγμα, καθώς έγινε μόλις ο δεύτερος Ολλανδός ποδοσφαιριστής στην ιστορία με γκολ και ασίστ στον ίδιο αγώνα, τόσο σε Euro όσο και σε Παγκόσμιο Κύπελλο, μετά τον Γουέσλεϊ Σνάιντερ. Από την άλλη πλευρά, ξεχωριστή ήταν η αναμέτρηση και για τον Βαϊνάλντουμ που πέρασε τον Μάρκο φαν Μπάστεν στον πίνακα των σκόρερ όλων των εποχών για την Ολλανδία, έχοντας πλέον 25 έναντι 24 του 56χρονου θρύλου των Οράνιε.

Γενικότερα, η ομάδα του Φρανκ ντε Μπουρ παρουσιάζει μία σταθερότητα επιθετικά, εν αντιθέσει με αμυντικά που είναι ξεκάθαρη και εμφανής η απουσία του Βίρτζιλ φαν Ντάικ. Απέναντι στο χαμηλό εμπόδιο της Βόρειας Μακεδονίας, οι Ολλανδοί ολοκλήρωσαν τον αγώνα με 3.3 xGoals, που μεταφράστηκε σε τρία γκολ και αποτελεί την καλύτερη επίδοση -μέχρι στιγμής- στο φετινό τουρνουά.

Οι τελικές και τα xGoals από το Βόρεια Μακεδονία - Ολλανδία
Οι τελικές και τα xGoals από το Βόρεια Μακεδονία - Ολλανδία STATS PERFORM / SPORT24

Όπως φαίνεται και στο γράφημα της Opta / Stats Perform, οι παίκτες του Ντε Μπουρ βρίσκουν τρόπους να εκτελούν από καλές θέσεις μέσα στη μεγάλη περιοχή, το οποίο μεταφράζεται και σε καλή ποιότητα τελικών. Επιπρόσθετα, το πολύ σημαντικό για τους Οράνιε είναι πως έχουν πολλούς παίκτες που έχουν την ικανότητα να δημιουργούν, αλλά και να εκτελούν με την ίδια συνέπεια.

Ο ξεχωριστός Ντάμφρις και ο ηγέτης Βαϊνάλντουμ

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο δεξιός μπακ, Ντένζελ Ντάμφρις, τον οποίο αναλύσαμε σε προηγούμενο κομμάτι και αποτελεί έναν από τους πιο απειλητικούς παίκτες της Ολλανδίας, τόσο σε δημιουργία όσο και σε εκτέλεση. Ο τρόπος παιχνιδιού της ομάδας του Ντε Μπουρ, βοηθά και τον 25χρονο αμυντικό της PSV να παίζει ψηλά και να κάνει αισθητή την παρουσία του στο δεύτερο μισό του γηπέδου, όπως είναι εμφανές και στο γράφημα της Opta / Stats Perform από τον αγώνα με την Ουκρανία.

Οι ενέργειες του Ντάμφρις με την μπάλα στο Ολλανδία - Ουκρανία
Οι ενέργειες του Ντάμφρις με την μπάλα στο Ολλανδία - Ουκρανία STATS PERFORM / SPORT24

Αν έπρεπε, ωστόσο, να σταθούμε σε έναν ποδοσφαιριστή που έχει κάνει τη διαφορά και αποτελεί τον ηγέτη των Οράνιε, αυτός δεν είναι άλλος από τον Τζίνι Βαϊνάλντουμ. Σταθήκαμε και στην αρχή του κειμένου στην παρουσία και τα ρεκόρ του, αλλά τώρα οφείλουμε να επικεντρωθούμε σε όλα όσα κάνει μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Το "αθόρυβη δουλειά" δεν είναι κοινοτοπία, αλλά πραγματικότητα.

Οι ενέργειες του Τζίνι Βαϊνάλντουμ κόντρα στη Βόρεια Μακεδονία
Οι ενέργειες του Τζίνι Βαϊνάλντουμ κόντρα στη Βόρεια Μακεδονία STATS PERFORM / SPORT24

Στον αγώνα με τη Βόρεια Μακεδονία, ο 30χρονος χαφ κινήθηκε σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του γηπέδου, ζήτησε μπάλα, έκανε παιχνίδι και βοήθησε στην ανάπτυξη, τη δημιουργία, αλλά και την εκτέλεση. Είχε 100% επιτυχία στα σουτ στην εστία, πετυχαίνοντας δύο τέρματα, πάτησε πέντε φορές την αντίπαλη περιοχή, λειτουργώντας κι ως κρυφός επιθετικός, ενώ αντίστοιχα καλή εικόνα είχε και αμυντικά, με πέντε κερδισμένες μονομαχίες, έξι ανακτήσεις κατοχής, καθώς και ένα επιτυχημένο τάκλιν.

Η τριάδα που κάνει τη διαφορά και ο ώριμος Ντεπάι

Μαζί με τους Μάρτεν ντε Ρουν και Φρένκι ντε Γιονγκ έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν μία εξαιρετική τριάδα στο κέντρο, αποτελώντας το "όπλο" της Ολλανδίας απέναντι σε κάθε αντίπαλο. Από εκεί και πέρα, οφείλουμε να αναφερθούμε και στην ωριμότητα που βγάζει στο γήπεδο ο Μέμφις Ντεπάι, ο οποίος ανακοινώθηκε πριν από λίγες ημέρες από την Μπαρτσελόνα.

Ο 27χρονος επιθετικός δεν κυνηγά το εξεζητημένο, δίνει χώρο στους συμπαίκτες του, ενώ συμβάλει και στο πρέσινγκ ψηλά που φέρνει αποτέλεσμα. Γεμάτο τουρνουά, με συνέπεια και σταθερότητα στις εμφανίσεις του. Είναι αλήθεια πως κι η παρουσία του "θωρηκτού", Βόουτ Βέρχορστ του έχει προσφέρει μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων και επιλογών.

Φάνηκε, άλλωστε, κι από τον τρόπο που λειτούργησε και απέναντι στη Βόρεια Μακεδονία, όπως δείχνει και το γράφημα της Opta / Stats Perform αλλά και γενικότερα στους αγώνες των ομίλων.

Οι επαφές του Μέμφις Ντεπάι κόντρα στη Βόρεια Μακεδονία
Οι επαφές του Μέμφις Ντεπάι κόντρα στη Βόρεια Μακεδονία STATS PERFORM / SPORT24


Βέβαια, το πόσο μακριά είναι ικανή να φτάσει η ομάδα του Ντε Μπουρ θα το δούμε στα νοκ άουτ. Προς το παρόν, το πρόσημο είναι θετικό κι αν δεν υπήρχε η πάρα πολύ σημαντική απουσία του Φαν Ντάικ, ίσως τα όνειρα των Ολλανδών να έφταναν μέχρι και τον τελικό της διοργάνωσης.

Τη δεδομένη στιγμή, όλοι ελπίζουν ο Τζίνι και η παρέα του να κάνουν το θαύμα τους.

Euro 2020: Κάνε ένα θαύμα, Τζίνι

Οι μάχες του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος με euro προσφορές και υψηλές αποδόσεις. Betshop.gr | Όροι & προϋποθέσεις. 21+ ΚΕΘΕΑ: 2109237777. Ρυθμιστής εμπ. επικ/νίας: ΕΕΕΠ

TAGS OPTA EURO ANALYSIS ΕΘΝΙΚΗ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ