ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ

Εθνική Ελλάδας: Όλο το καλεντάρι των προκριματικών του Euro 2024 και των playoffs του Nations League

Εθνική Ελλάδας: Όλο το καλεντάρι των προκριματικών του Euro 2024 και των playoffs του Nations League
INTIME

Το φινάλε του Nations League έδωσε το σύνθημα για να αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση ενόψει του Euro 2024. Στις 9 Οκτωβρίου η κλήρωση των προκριματικών για την Εθνική, με όλες τις αναμετρήσεις να διεξάγονται από τον Μάρτιο ως τον Νοέμβριο του 2023. Όλο το καλεντάρι της Εθνικής στα προκριματικά και στα playoffs του Nations League.

Η ήττα από την Κύπρο στην Λάρνακα (0-1) το περασμένο Σάββατο (24/09) αποδείχτηκε μία μικρή παρένθεση για την Εθνική Ελλάδας του Γκουστάβο Πογέτ, η οποία δεν άργησε πολύ για να ξαναπάρει μπρος και να επιστρέψει στις επιτυχίες.

Αυτό το έκανε και μάλιστα με εμφατικο τρόπο την Τρίτη (27/09) με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας να επικρατεί με 3-1 της Βόρειας Ιρλανδίας στην Ριζούπολη και να ολοκληρώνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις υποχρεώσεις της στο φετινό Nations League, με πέντε νίκες σε έξι ματς και πρωτιά στον 2ο όμιλο της League C στον οποίο συμμετείχε.

Εθνική Ελλάδας: Όλο το καλεντάρι των προκριματικών του Euro 2024 και των playoffs του Nations League
INTIME

Τι σημαίνει αυτή η πρωτιά πέρα από τον προβιβασμό της στην League B στη νέα βερσιόν του Nations League; Ουσιαστικά της ανοίγει ένα παράθυρο ελπίδας και αισιοδοξίας, αφού σε περίπτωση που δεν πάρει το εισιτήριο για την τελική φάση του Euro 2024 μέσα από τη διαδικασία των προκριματικών, θα έχει μία δεύτερη ευκαιρία μέσω των playoffs του Nations League.

Το ίδιο ισχύει και με όλες τις νικήτριες ομίλων στις πρώτες τρεις κατηγορίες του Nations League, ήτοι και με Γεωργία, Τουρκία και Καζακστάν, που ήταν οι άλλες τρεις νικήτριες ομίλου στη League C. Σε περίπτωση που δεν πάρει καμία εξ αυτών το εισιτήριο για τα γηπεδα της Γερμανίας μέσω προκριματικών, τότε η χώρα μας θα υποδεχθεί την Τουρκία στα ημιτελικά του Path C στις 21 Μαρτίου 2024 και η Γεωργία το Καζακστάν.

Το ραντεβού με την Τουρκία μπορεί να περιμένει...

Οι νικητές των δύο ζευγαριών θα αναμετρηθούν στον τελικό της 26ης του μήνα, η έδρα του οποίου θα προκύψει από κλήρωση στην UEFA. Υπάρχει όμως αρκετός χρόνος για αυτή τη διαδικασία, με την πρώτη ευκαιρία της γαλανόλευκης για να επιστρέψει στις μεγάλες διοργανώσεις μετά από 10 ολόκληρα χρόνια και το Παγκόσμιο Κύπελλο στα γήπεδα της Βραζιλίας να δίνεται μέσω της προκριματικής φάσης του Euro 2024, για την οποία η αντίστροφη μέτρηση έχει ήδη αρχίσει...

Συγκεκριμένα, στις 9 Οκτωβρίου του 2023 θα έχουμε την κλήρωση των προκριματικών στην Φρανκφούρτη, με 53 εθνικές ομάδες να παίρνουν μέρος σε αυτή (στο 4ο γκρουπ δυναμικότητας η Ελλάδα) για να προκύψουν οι 23 που θα συνοδεύουν την οικοδέσποινα του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, Γερμανία, στη μεγάλη γιορτή του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου το καλοκαίρι του 2024.

Εθνική Ελλάδας: Όλο το καλεντάρι των προκριματικών του Euro 2024 και των playoffs του Nations League
INTIME

Το πρόγραμμα θα είναι "μαζεμένο" αφού οι 10 αγωνιστικές των προκριματικών θα διεξαχθούν μέσα σε διάστημα επτά μηνών (5 ζευγάρια αγώνων, σε πέντε διαφορετικούς μήνες), για να πάρουν σκυτάλη οι ημιτελικοί και οι τελικοί των playoffs (μέσω Nations League) και να ολοκληρωθεί το πολύχρωμο παζλ.

Όσον αφορά στα τελικά, η πρεμιέρα του Euro 2024 είναι προγραμματισμένη για τις 14 Ιουνίου 2024 και ο τελικός έναν μήνα ακριβώς μετά, με τους αγώνες να διεξάγονται σε 10 διαφορετικές πόλεις της Γερμανίας: Βερολίνο, Μόναχο, Φρανκφούρτη, Αμβούργο, Στουτγκάρδη, Ντίσελντορφ, Κολωνία, Λειψία, Ντόρτμουντ και Γκέλζενκίρχεν.

Οι ημερομηνίες των προκριματικών του Euro 2024

  • 1η αγωνιστική: 23-25 Μαρτίου 2023
  • 2η αγωνιστική: 26-28 Μαρτίου 2023
  • 3η αγωνιστική: 16-17 Ιουνίου 2023
  • 4η αγωνιστική: 19-20 Ιουνίου 2023
  • 5η αγωνιστική: 7-9 Σεπτεμβρίου 2023
  • 6η αγωνιστική: 10-12 Σεπτεμβρίου 2023
  • 7η αγωνιστική: 12-14 Οκτωβρίου 2023
  • 8η αγωνιστική: 15-17 Οκτωβρίου 2023
  • 9η αγωνιστική: 16-18 Νοεμβρίου 2023
  • 10η αγωνιστική: 19-21 Νοεμβρίου 2023

Ο τρόπος διεξαγωγής της κλήρωσης

Τα γκρουπ δυναμικότητας στην κλήρωση της Φρανκφούρτης είναι έξι. Ένα εξ αυτών, το γκρουπ του Nations League, περιλαμβάνει τις τέσσερις ομάδες που θα βρεθούν στο Final Four του τουρνουά τον Μάρτιο του 2024 (Κροατία, Ιταλία, Ολλανδία, Ισπανία) και οι οποίες θα τοποθετηθούν επικεφαλής σε όμιλο πέντε ομάδων, ώστε να έχουν δύο λιγότερες αγωνιστικές στο πρόγραμμά τους για να μπορούν να δώσουν τα παιχνίδια του Final Four.

Από την κλήρωση θα σχηματιστούν δέκα προκριματικοί όμιλοι, με τους επτά εξ αυτών να απαρτίζονται από πέντε ομάδες και τους υπόλοιπους τρεις να έχουν από έξι ομάδες.

Στην τελική φάση προκρίνονται οι δύο πρώτοι κάθε ομίλου, καθώς και τρεις ομάδες από το Nations League που δεν θα τερματίσουν σε αυτές τις δύο πρώτες θέσεις. Η 24η ομάδα (ή η πρώτη χρονικά) είναι η Γερμανία, που προκρίθηκε απευθείας ως διοργανώτρια.

Στο 1ο γκρουπ δυναμικότητας περιλαμβάνονται έξι ομάδες, οι οποίες θα τοποθετηθούν επίσης επικεφαλής σε κάποιον προκριματικό όμιλο. Το 2ο, το 3ο, το 4ο και το 5ο γκρουπ δυναμικότητας αποτελείται από δέκα ομάδες έκαστο, ενώ στο 6ο γκρουπ υπάρχουν τρεις ομάδες, για τους τρεις ομίλους που θα περιλαμβάνουν έξι ομάδες.

Τα γκρουπ δυναμικότητας για τα προκριματικά του Euro 2024

  1. Δανία, Πορτογαλία, Βέλγιο, Ουγγαρία, Ελβετία, Πολωνία + Ολλανδία, Κροατία, Ισπανία, Ιταλία (ως γκρουπ Nations League)
  2. Γαλλία, Αυστρία, Τσεχία, Αγγλία, Ουαλία, Ισραήλ, Βοσνία, Σερβία, Σκωτία, Φινλανδία
  3. Ουκρανία, Ισλανδία, Νορβηγία, Σλοβενία, Ιρλανδία, Αλβανία, Μαυροβούνιο, Ρουμανία, Σουηδία, Αρμενία
  4. Γεωργία, Ελλάδα, Τουρκία, Καζακστάν, Λουξεμβούργο, Αζερμπαϊτζάν, Κόσοβο, Βουλγαρία, Νησιά Φερόε, Βόρεια Μακεδονία
  5. Σλοβακία, Βόρεια Ιρλανδία, Κύπρος, Λευκορωσία, Λιθουανία, Γιβραλτάρ, Εσθονία, Λετονία, Μολδαβία, Μάλτα
  6. Ανδόρα, Σαν Μαρίνο, Λιχτενστάιν
TAGS ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ EURO ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ NATIONS LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ