ΑΕΚ

Ενσαλίβα: "Δεν σκέφτηκα να πάω στον Ολυμπιακό"

Ενσαλίβα: "Δεν σκέφτηκα να πάω στον Ολυμπιακό"
Ενσαλίβα

Ο Ενσαλίβα τόνισε πως από την πρώτη στιγμή τον κέρδισε η ΑΕΚ. Από τον πρόεδρο μέχρι τον... φροντιστή

Αναλυτικά η συνέντευξη:


* Σε ποιο σημείο ετοιμότητας νιώθεις ότι βρίσκεσαι, δεδομένου ότι παίζεις και σε μία νέα θέση, αυτή του δεξιού χαφ;

"Η θέση αυτή για μένα δεν είναι εντελώς καινούργια. Έπαιζα σ' αυτήν πριν από κάποια χρόνια στη Γερμανία. Νομίζω ότι μπορώ να παίξω εκεί με τον σωστό τρόπο, αρκεί να έχω τον κατάλληλο χρόνο για να μπορέσω να προσαρμοστώ ακριβώς σε αυτά που ζητάει ο προπονητής".


* Παίζεις σε πολλές θέσεις. Στόπερ, δεξί μπακ, αμυντικό χαφ, δεξί χαφ στον «ρόμβο»… Μόνο τερματοφύλακα δεν σε έχουμε δει…

"Θα 'θελα να το δοκιμάσω και αυτό μια μέρα" (γέλια).


* Μπορείς να παίξεις και σε άλλη θέση;

"Εντάξει, δεν θα μπορούσα να κάνω επαγγελματική καριέρα ως τερματοφύλακας (γέλια). Είμαι πολύ χαρούμενος και αισθάνομαι πολύ τυχερός που μπορώ να παίζω σ' αυτές τις θέσεις. Για μένα, όμως, το πιο σημαντικό είναι ότι έχω την ευκαιρία να παίζω. Δεν είναι εύκολο να αλλάζεις συνεχώς θέση. Γι' αυτό και το μόνο που ζητώ από τον προπονητή, όταν αποφασίζει να μου αλλάζει θέση, είναι να μου δείχνει λίγη εμπιστοσύνη και να μου δίνει λίγο χρόνο, ώστε να μπορώ να προετοιμαστώ πνευματικά για να κάνω τη δουλειά όπως πρέπει. Και ίσως στο τέλος της σεζόν να γίνω και… προπονητής" (γέλια).



* Ο Ολυμπιακός ενδιαφέρθηκε έντονα για σένα; Μπήκε καθόλου στο μυαλό σου να πας στον Ολυμπιακό ή ήσουν από την αρχή αποφασισμένος να παίξεις στην ΑΕΚ;

"Για να είμαι ειλικρινής, πραγματικά πάντα μου άρεσε η ΑΕΚ και η οργάνωσή της. Ένας καθοριστικός παράγοντας στην απόφασή μου ήταν η σύντομη γνωριμία μου με τον πρόεδρο της ΑΕΚ. Με έκανε να νιώσω ότι στην ΑΕΚ θα συναντούσα αυτή την πολύ όμορφη κατάσταση που πράγματι συναντώ τώρα. Ότι μπορεί να ήμουν ένας καινούργιος παίκτης, αλλά θα γινόμουν άμεσα αποδεκτός και θα έπαιζα σε μια πολύ καλή ομάδα, με πολύ καλούς ποδοσφαιριστές και έναν καταπληκτικό προπονητή και ότι θα συναντούσα ένα πολύ καλό κλίμα. Μου δημιουργήθηκε η πεποίθηση ότι εδώ θα είχα τις ίδιες προϋποθέσεις με εκείνες που είχα στον Πανιώνιο για να πετύχω. Η απόφασή μου ήταν εύκολη. Δεν μπήκα σε καμία διαδικασία άγχους ή σκέψης για το αν θα έπρεπε να πάω στον Ολυμπιακό".


* Ο κόσμος σε ξέρει κυρίως ως έναν επιτυχημένο αμυντικό χαφ. Αμυντικά γνωρίζουν όλοι τις ικανότητές σου. Επιθετικά πότε πιστεύεις ότι θα φτάσεις στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, παίζοντας πλέον ως δεξί χαφ;

"Νομίζω ότι έδειξα ένα μικρό μέρος από αυτό το κομμάτι του παιχνιδιού μου στο φιλικό με τη Στεάουα. Στο δεύτερο ημίχρονο ένιωθα πιο άνετα μέσα στο γήπεδο και είχα περισσότερο επιθετικό προσανατολισμό. Έχει μεγάλη σημασία να αποκτάς εμπειρίες σε μια θέση για να αποδίδεις αποτελεσματικά. Δεν μπορώ να πω τώρα με ακρίβεια πότε θα φτάσω στο 100% και από επιθετικής πλευράς. Όσο περισσότερες εμπειρίες παίρνω τόσες περισσότερες πιθανότητες θα έχω για να κάνω σωστά τη δουλειά".


* Σε αγχώνει καθόλου το γεγονός ότι χρειάζεσαι διπλή προσαρμογή; Προσαρμογή σε μια νέα ομάδα και προσαρμογή σε μια νέα θέση…

"Όταν νιώθεις καλά στο περιβάλλον που παίζεις δεν υπάρχει άγχος. Οι παίκτες, ο προπονητής, όλα τα μέλη της
ομάδας δίνουν σε όλους τους νέους παίκτες, όχι μόνο σε μένα, την ευκαιρία να αισθάνονται άνετα και να νιώσουν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα αν δεν πάνε αμέσως καλά τα πράγματα και κάνουν και λάθη, γιατί θα συμβούν κι αυτά. Το μόνο που χρειάζεται είναι να δίνεις τον καλύτερό σου εαυτό. Αν το κάνεις, ο κόσμος θα το αναγνωρίσει και εσύ θα νιώσεις καλά και θα συνεχίζεις να εξερευνάς καινούργια πράγματα στο παιχνίδι σου".




* Υστέρα από μόλις ένα χρόνο στην Ελλάδα, βρέθηκες σε μια μεγάλη ομάδα. Ποιο είναι το επόμενο μεγάλο στοίχημα που έχεις βάλει με τον εαυτό σου;

"Αυτό δεν μπορώ να το σκεφτώ τώρα. Νιώθω πολύ τυχερός που είμαι εδώ και έκανα αυτό το μεγάλο βήμα ύστερα από μόλις ένα χρόνο στην Ελλάδα. Το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να συγκεντρωθώ και, όπως και την περασμένη χρονιά, να δώσω τον καλύτερο εαυτό μου για να βοηθήσω την ομάδα μου. Από εκεί και πέρα, τα υπόλοιπα δεν είναι στο χέρι μου".


* Πόσο απέχει η ΑΕΚ αυτή τη στιγμή από το σημείο στο οποίο θέλει να φτάσετε ο Σέρα Φερέρ;

"Αυτό δεν μπορείς να το πεις προτού ξεκινήσει η σεζόν. Το πιο σημαντικό για κάθε ομάδα είναι να νικάει κατά τη διάρκεια της περιόδου. Αν μπορούσαμε να το πετύχουμε αυτό δίχως προετοιμασία, πολλοί παίκτες δεν θα είχαν αντίρρηση. Όμως, αυτό δεν γίνεται και γι' αυτό δουλεύουμε τώρα. Σε αυτό το στάδιο έχει περισσότερη σημασία τι ουλειά βάζεις πάνω σου, πώς δουλεύει ολόκληρη η ομάδα και είναι σημαντικό να συνειδητοποιείς μέσα στο γήπεδο τι χρειάζεται η ομάδα για να καταφέρει να έχει μια επιτυχημένη πορεία μέσα στην περίοδο".


* Οι πρώτες εικόνες που έχεις από την ΑΕΚ ποιες είναι;

"Όλα μέχρι στιγμής είναι πολύ θετικά. Για μένα το πιο σημαντικό από όλες αυτές τις ημέρες προπονήσεων είναι ότι έμαθα πως όλοι οι συμπαίκτες είναι πολύ καλά παιδιά. Συνήθως, στις μεγάλες ομάδες, τα μεγάλα ονόματα παίρνουν τον εαυτό τους πολύ στα σοβαρά και δεν είναι πολύ φιλικοί με τους νέους παίκτες. Στην ΑΕΚ αυτό δεν συμβαίνει σε καμία περίπτωση. Όλοι εδώ, από τους παίκτες και το τεχνικό τιμ μέχρι τους φυσιοθεραπευτές και τους φροντιστές, είναι πολύ καλοί άνθρωποι και υποδέχονται καλά όλους τους νέους παίκτες. Αυτό με έκανε να προσαρμοστώ γρήγορα και να νιώσω αμέσως πως είμαι ισάξιο μέλος του κλαμπ που λέγεται ΑΕΚ".



Αραμπατζής και Μπαρμπούδης... το μέλλον

Δύο από τους πιτσιρικάδες του δικεφάλου, που θα αποτελέσουν τη βάση για τα επόμενα χρόνια, μίλησαν στους εκπροσώπους Τύπου στο Ντούρβερτ. Ο Γιάννης Αραμπατζής και ο Νίκος Μπαρμπούδης συμφώνησαν και οι δύο πως θα δουλέψουν και θα προσπαθήσουν να πείσουν τον Φερέρ για να αρπάξουν την ευκαιρία.

Γιάννης Αραμπατζής: "Φέτος θα πάρω ευκαιρίες"


* Το θέμα του τερματοφύλακα είναι και αυτό το καλοκαίρι στην επικαιρότητα. Αλλοι έφυγαν, άλλοι έρχονται… Εσένα πώς σε κάνει να αισθάνεσαι αυτή η ιστορία, από τη στιγμή που είσαι τόσα χρόνια στην ομάδα και δεν έχεις πάρει ευκαιρίες;

"Από τη στιγμή που ο Στέφανο ήθελε να φύγει, σίγουρα η ΑΕΚ έπρεπε να πάρει δύο τερματοφύλακες. Αυτή είναι η τέταρτη προετοιμασία μου. Ήρθα να δουλέψω, πιστεύω πιο πολύ στον εαυτό μου και φέτος πιστεύω ότι μπορώ να πάρω ευκαιρίες και να παίξω. Λογικό είναι η ομάδα να πάρει καλούς τερματοφύλακες. Μεγάλη ομάδα είναι. Εγώ δεν το κοιτάω αυτό πολύ. Κοιτάω να δουλέψω και να αρπάξω την ευκαιρία όταν μου δοθεί".


* Έχεις κάποια ένδειξη ότι αυτή η ευκαιρία είναι πιο κοντά σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές;

"Ναι, πιστεύω ότι φέτος θα μπορέσω να την πάρω. Έχω δουλέψει πολλά χρόνια, έχω πολλά να βγάλω από μέσα μου και αυτό θα γίνει μέσα από τα παιχνίδια. Πιστεύω ότι φέτος θα γίνει κάτι τέτοιο. Δουλεύω για να γίνω ακόμα καλύτερος".


* Σε προκαλεί ή σε στενοχωρεί ότι συζητείται πως η ΑΕΚ πρέπει οπωσδήποτε να πάρει ακόμα έναν πρωτοκλασάτο τερματοφύλακα πλην του Μορέτο, δεδομένου ότι εσύ δουλεύεις τόσα χρόνια και περιμένεις την ευκαιρία σου;

"Όχι, δεν με στενοχωρεί. Αυτό με πεισμώνει παραπάνω. Δουλεύω ακόμα περισσότερο και προσπαθώ να διορθώσω τις ατέλειές μου, ώστε όταν ο προπονητής με εμπιστευτεί και με βάλει μέσα να μπορέσω να δώσω αυτά που μπορώ".


* Νιώθεις ότι έχεις μείνει πίσω, ότι έχεις χάσει χρόνια από την καριέρα σου μένοντας στην ΑΕΚ χωρίς να έχεις πάρει ευκαιρίες;

"Όχι, δεν το πιστεύω αυτό. Η δουλειά κάνει τον τερματοφύλακα. Κι εγώ δουλεύω ώστε, όταν μου δοθεί η ευκαιρία, να μπορέσω να αντεπεξέλθω στις δυσκολίες. Η ΑΕΚ είναι μεγάλη ομάδα και πιστεύω ότι μπορώ να τη βοηθήσω".


* Τι είναι καλύτερο, να είσαι σε μια μεγάλη ομάδα, όπως η ΑΕΚ, έστω και τρίτος γκολκίπερ ή να πας δανεικός σε μια ομάδα χωρίς βλέψεις πρωταθλητισμού και να πάρεις παιχνίδια;

"Σ’ αυτή την ηλικία που είμαι, είναι καλύτερο να πας να παίξεις δανεικός και να πάρεις παιχνίδια από το να κάθεσαι και να δουλεύεις άλλον ένα χρόνο. Γιατί τέσσερα χρόνια δουλειάς θέλεις να τα βγάλεις στους αγώνες. Πιστεύω, όμως, πιο πολύ φέτος στον εαυτό μου και πιστεύω ότι μπορώ να αντεπεξέλθω στις απαιτήσεις της ομάδας".


* Τι άλλαξε και φέτος πιστεύεις περισσότερο στον εαυτό σου;

"Είμαι πιο ώριμος. Έχω δουλέψει πολύ. Δουλεύω συνεχώς πάνω στα ίδια πράγματα, ο “Σλόμπο” (Σούιτσα) με βοηθάει και μου μιλάει πολύ. Νιώθω πιο έτοιμος. Αυτό θα προσπαθήσω να το βγάλω και μέσα στον αγώνα για να με εμπιστευτεί και ο προπονητής".


* Τι θεωρείς ότι σου λείπει; Οι αγώνες;

"Και αγώνες χρειάζομαι για να πάρω εμπειρίες, αλλά χρειάζομαι και πολλή δουλειά πάνω στην τεχνική, στο παιχνίδι με τα πόδια και σε άλλους τομείς. Πάνω σ’ αυτά δουλεύω με τον “Σλόμπο”. Αυτός ξέρει καλύτερα πού πρέπει να δουλέψω παραπάνω".


* Πώς υποδέχθηκες ως νέο μέλος του τιμ των γκολκίπερ τον Μορέτο;

"Εγώ δεν έχω πρόβλημα με κανέναν. Οποίος κι αν έρθει, δεν θα έχω πρόβλημα. Ο καθένας πρέπει να κοιτάζει το καλό της ομάδας και όχι τον εαυτό του. Είχα καλή σχέση και με τον Σορεντίνο και με τον Χιώτη. Και με τον Μορέτο δεν θα έχω πρόβλημα στη σχέση μου. Ο καθένας πρέπει να παίζει για το καλό της ομάδας".


* Θεωρείς ότι μέχρι τώρα δεν έχεις παίξει επειδή δεν έχεις ξενικό όνομα, επειδή δεν λέγεσαι… Αραμπατζίνο; Νομίζεις ότι είναι θέμα ονόματος;

"Μήπως πρέπει να το αλλάξω; (γέλια). Αυτά είναι θέματα του προπονητή. Μέσα από τη δουλειά μας βλέπει ο προπονητής και αποφασίζει ποιος πρέπει να παίζει, ποιος είναι πιο έτοιμος".


* Εσύ το έχεις νιώσει ότι δεν πήρες ευκαιρίες επειδή δεν είσαι ξένος;

"Όχι. Ο προπονητής αποφασίζει ποιος παίζει. Εγώ δουλεύω ώστε να δει ότι είμαι καλύτερος και, όταν δει ότι είμαι καλά και μπορώ να παίξω, να με βάλει. Το όνομα δεν νομίζω ότι παίζει μεγάλο ρόλο. Το έχει δείξει αυτό και πέρυσι ο κ. Φερέρ. Γι’ αυτό κι εγώ περιμένω φέτος μια ευκαιρία για να παίξω".


Νίκος Μπαρμπούδης: "Τεράστια εμπειρία η πρώτη χρονιά"


* Από τον Ηλυσιακό στην ΑΕΚ… Πώς είναι αυτή η μετάβαση;

"Πολύ ωραία. Δέθηκα γρήγορα με τα παιδιά. Βρήκα καινούργιους φίλους, καινούργιες παρέες. Είναι πολύ ωραίες οι πρώτες εντυπώσεις. Το τεχνικό τιμ με βοηθάει πολύ από την πρώτη στιγμή που ήρθα".


* Από την ομάδα με ποιον έχεις έρθει πιο κοντά αυτές τις πρώτες ημέρες σου στην ΑΕΚ;

"Με όλους τους μικρούς, τον Παυλή, τον Τόφα, τον Γκέντσογλου, αλλά πιο πολύ με τον Χετεμάι. Δεθήκαμε περισσότερο με τον 'Πέρπα'".


* Ο Σέρα Φερέρ δουλεύει πολύ με τους νέους παίκτες. Ήδη συμμετείχες σ’ αυτά τα "μαθήματα τεχνικής". Πόσο καθοριστικά είναι αυτά τα "μαθήματα" για ένα νέο παίκτη;

" Είναι καθοριστικά. Κάθεσαι και δουλεύεις και έτσι εξελίσσεσαι, μαθαίνεις νέα πράγματα, γίνεσαι πιο ώριμος
ποδοσφαιρικά. Αισθάνεσαι σημαντικός έτσι. Μετά θα νιώθω πιο σίγουρος για τον εαυτό μου".



* Σε ποιους τομείς πιστεύεις ότι χρειάζεσαι τη μεγαλύτερη βελτίωση;

"Στο αμυντικό κομμάτι. Πάνω σ’ αυτό θα δουλέψω πιο πολύ. Στον Ηλυσιακό κοίταζα περισσότερο τα επιθετικά μου καθήκοντα".


* Έχεις συγκριθεί από όσους σε έχουν παρακολουθήσει με τον Σεϊταρίδη. Λένε ότι του μοιάζεις και μπορείς να έχεις την εξέλιξή του. Αυτή η σύγκριση σε έχει αγχώσει;

"Όχι. Προσπαθώ, θα δουλέψω και, αν αποδεχτώ αντάξιός του, κάποια στιγμή θα είμαι κι εγώ στην Εθνική Ανδρών".


* Δείχνεις να πιστεύεις ότι μπορεί να συμβεί αυτό…

"Ναι, μπορεί. Με δουλειά, μακάρι κάποια στιγμή να συμβεί".


* Σε ανησυχεί ότι μπορεί να μην πάρεις χρόνο συμμετοχής στο άμεσο μέλλον; Σε απογοητεύει αυτή η σκέψη ή ήρθες συνειδητοποιημένος στην ΑΕΚ;

"Ναι, ήρθα συνειδητοποιημένος. Θα δουλέψω, θα προσπαθήσω και, αν φτάσω στο επίπεδο να μπορώ να αγωνιστώ στην πρώτη κατηγορία, θα παίξω. Και να μην πάρω φέτος ευκαιρίες, δεν αγχώνομαι. Εμπειρία είναι ακόμα και που είμαι εδώ".


* Το γεγονός ότι αποκλείστηκες τελικά από την αποστολή της Εθνικής Νέων σε στενοχώρησε ή σκέφτηκες ότι έτσι θα έχεις περισσότερο χρόνο να δουλέψεις με τον Σέρα Φερέρ;

"Στην αρχή στενοχωρήθηκα. Λογικό ήταν. Αλλά με τη σκέψη ότι θα έρθω στην ΑΕΚ και θα δουλέψω με μεγάλα ονόματα και με τον “μίστερ”, πείσμωσα. Νομίζω ότι τελικά μου έκανε καλό, γιατί τώρα θα πάρω μέρος στην προετοιμασία, θα δει και ο “μίστερ” σε τι επίπεδο βρίσκομαι. Θα είχε, νομίζω, κάποιες επιπτώσεις σε μένα αν έχανα το βασικό στάδιο της προετοιμασίας".


* Στη δεξιά πλευρά της ΑΕΚ υπάρχουν αρκετά νέα παιδιά. Ο Ράμος, εσύ, ο Μπούρμπος, ο Πλιάτσικας… Σε αγχώνει ο συναγωνισμός που υπάρχει;

"Ο “μίστερ” αποφασίζει ποιος δουλεύει και ποιος είναι καλύτερος. Θα δουλέψουμε όλοι και όποιος αξίζει θα παίζει".


* Το μεγαλύτερό σου όνειρο ποιο είναι;

"Όπως κάθε πιτσιρικάς, να παίξω στο εξωτερικό. Αγγλία, Ισπανία, οπουδήποτε…".

























































































TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ