FOOTBALL ANALYSIS

Ο 100άρης Εμβιλά ήταν απόλυτος άρχοντας στο κέντρο

O Γιαν Εμβιλά
O Γιαν Εμβιλά EUROKINISSI

Ο Ολυμπιακός πήρε το ντέρμπι κόντρα στον ΠΑΟΚ και ο Ηλίας Καλλονάς αναλύει την σπουδαία εμφάνιση του Γιαν Εμβιλά που ήταν άρχοντας στο κέντρο και στα δύο ημίχρονα.

Ο Ολυμπιακός δεν επέτρεψε στον ΠΑΟΚ να αμφισβητήσει την κυριαρχία του, καθώς επικράτησε με το εμφατικό 3-0 στο "Γ. Καραϊσκάκης" για τη 19η αγωνιστική της Super League Interwetten.

Ο Γιουσέφ Ελ Αραμπί ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής με συμμετοχή και στα τρία γκολ της ομάδας του, συνεπικουρούμενος, όμως, από τον Γιαν Εμβιλά, ο οποίος "έκοβε και έραβε" στο χώρο της μεσαίας γραμμής.

Το περασμένο καλοκαίρι η πώληση του Γκιλιέρμε στην Αλ Σαντ δημιούργησε ένα μεγάλο κενό στο κέντρο του Ολυμπιακού, αφού ο Βραζιλιάνος μέσος ήταν καταλυτικός την προηγούμενη διετία στην πορεία των "ερυθρολεύκων" σε πρωτάθλημα και Ευρώπή.

Ωστόσο, η απόκτηση του Εμβιλά από τη Σεντ Ετιέν, όχι μόνο κάλυψε την "τρύπα", αλλά έδωσε νέα στοιχεία στο παιχνίδι της ομάδας του Πέδρο Μαρτίνς. Ο Γάλλος δεν διαθέτει τα ίδια αγωνιστικά χαρακτηριστικά με τον προκάτοχό του, αλλά προφανώς και δεν είναι κάποιος τυχαίος ποδοσφαιριστής. Το αποδεικνύει, άλλωστε, σε κάθε παιχνίδι.

ΡΕΚΟΡ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ ΑΠΟ ΜΕΣΟ ΣΕ ΝΤΕΡΜΠΙ

Μάλιστα, απέναντι στον ΠΑΟΚ πραγματοποίησε ένα ξεχωριστό ρεκόρ, αφού έγινε ο μέσος με τις περισσότερες ενέργειες (100) σε ντέρμπι από το καλοκαίρι του 2019, όταν η Opta άρχισε να μετράει τα στατιστικά του ελληνικού πρωταθλήματος. Μία τεράστια επίδοση για ποδοσφαιριστή στο χώρο του κέντρου που αποδεικνύει τον καταλυτικό ρόλο που έχει στην ορθή/ομαλή λειτουργία της ομάδας του.

Στο γράφημα φαίνονται οι ενέργειες κόντρα στον ΠΑΟΚ:

Ο Γάλλος, όπως φαίνεται και στο widget της Opta, κινήθηκε σε όλους τους χώρους στο αμυντικό μισό των "ερυθρολεύκων", έδωσε πολλές μάχες και κατάφερε να βγει νικητές στις περισσότερες εξ αυτών. Την ίδια στιγμή, ήταν πρώτος σε επιτυχημένες πάσες (67) μαζί με τον Ρούμπεν Σεμέδο, με ακρίβεια 81.9%, δίνοντας σημαντικές βοήθειες και στον τομέα της ανάπτυξης.

ΘΡΥΛΙΚΟΣ GLADIATOR

Κι αν η σπουδαία αμυντική δουλειά του Εμβιλά κόντρα στον Δικέφαλο δεν είναι ξεκάθαρη μόνο από τις ενέργειες και τις πάσες του, τα υπόλοιπα στοιχεία που προσέφερε στην ομάδα του δεν αφήνουν την παραμικρή αμφιβολία για τη συμβολή του.

Στο γράφημα της Opta η συνολική εικόνα με τον ΠΑΟΚ:

Με πράσινο τρίγωνο τα κερδισμένα τάκλιν, με γαλάζιο τρίγωνο οι ανακτήσεις κατοχής, τα κλεψίματα και τα κερδισμένα φάουλ και με πράσινο ρόμβο οι κερδισμένες μονομαχίες.

Απέναντι στον ΠΑΟΚ, λοιπόν, ο 30χρονος χαφ ήταν πρώτος σε κερδισμένες μονομαχίες (10) με επιτυχία 83.3%, όπως και σε εναέριες διεκδικήσεις με 3/4 (75%), ενώ ήταν επίσης πρώτος σε επιτυχημένα τάκλιν (5) και δεύτερος σε ανακτήσεις κατοχής (7), πίσω μόνο από τον Σεμέδο που είχε 9. Παράλληλα, είχε δύο κλεψίματα και ένα κερδισμένο φάουλ.

Μία γεμάτη εμφάνιση που δεν αποτελεί εξαίρεση, αλλά κανόνα για τον Γάλλο καθ' όλη τη διάρκεια της σεζόν. Και μπορεί ο Αραμπί να ήταν ο MVP για τον Ολυμπιακό, αλλά ο Εμβιλά έκανε τη διαφορά σε μία νευραλγική θέση, εμπνέοντας σιγουριά στους συμπαίκτες του και βάζοντας δύσκολα στους αντιπάλους του. Ένας άρχοντας στο χώρο του κέντρου σε ολόκληρο το παιχνίδι. Όχι μόνο στο πρώτο ημίχρονο...

Photo Credits: Eurokinissi

TAGS FOOTBALL ANALYSIS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ