ΕΛΛΑΔΑ

Ζάετς: "Ο Μελισσανίδης ξέρει καλύτερα το ποδόσφαιρο από τον Σαββίδη"

Ζάετς: "Ο Μελισσανίδης ξέρει καλύτερα το ποδόσφαιρο από τον Σαββίδη"

Ο Βέλιμιρ Ζάετς παραχώρησε τεράστια συνέντευξη στην Κροατία όπου αναφέρθηκε στα όσα συνέβησαν τις τελευταίες δέκα μέρες στο ελληνικό ποδόσφαιρο και ανέλυσε τη κόντρα του Μελισσανίδη με τον Σαββίδη.

Τα όσα έγιναν τις τελευταίες δέκα μέρες στο ελληνικό ποδόσφαιρο και δη η εικόνα του Ιβάν Σαββίδη να μπαίνει με όπλο στον αγωνιστικό χώρο της Τούμπας έκαναν το γύρο του κόσμου από την πρώτη στιγμή και έγιναν αντικείμενο συζήτησης απ' όλα τα ξένα μέσα.

Φυσικά οι εικόνες αυτές έπαιξαν και στην Κροατία και οι Κροάτες θέλησαν να πάρουν την άποψη του Βέλιμιρ Ζάετς για ότι συμβαίνει στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Συνομίλησαν μαζί του για να τους αναλύσει τι φταίει και να τους πει για την κόντρα που υπάρχει ανάμεσα στον Μελισσανίδη και τον Σαββίδη.

Επίσης στάθηκε στο πως αντιμετωπίζει ο κόσμος την κατάσταση, τι κάνει η Κυβέρνηση με τον Ζέκο να είναι υπέρ της διακοπής του πρωταθλήματος αλλά και του Ευρωπαϊκού αποκλεισμού.

Ο παλαίμαχος άσος του Παναθηναϊκού και ένας εκ των καλύτερων ποδοσφαιριστών της Κροατίας μιλώντας στην jutarnji είπε αρχικά:

"Πιθανότατα πρώτα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι οι σχέσεις στο ελληνικό ποδόσφαιρο έχουν αλλάξει. Η μακροχρόνια υπεροχή του Ολυμπιακού φέτος δεν ισχύει και έχει ανοίξει η ευκαιρία για τον ΠΑΟΚ και την ΑΕΚ να κυνηγήσουν τίτλο. Οι πλούσιοι ιδιοκτήτες αυτών των κλαμπ, ο Δημήτρης Μελισσανίδης της ΑΕΚ και ο Ιβάν Σαββίδης του ΠΑΟΚ ένιωσαν ότι ήρθε η ώρα τους και έκαναν τα πάντα για να πάρουν το πολυπόθητο τρόπαιο".

Είπε αρχικά ο "Ζέκο" και συνέχισε λέγοντας για τον Σαββίδη:
"Είναι ένας Ρώσος με ελληνικές ρίζες, ο οποίος όμως δεν μιλάει καν ελληνικά, αλλά έγινε πιθανό, μέσα από πολιτικές διαδικασίες, να επενδύσει λεφτά στη Θεσσαλονίκη. Όχι μόνο στο κλαμπ αλλά και στην πόλη. Είναι γνωστό ότι ο Σαββίδης είναι πολύ κοντά στον Πούτιν και σίγουρα η επιρροή του Ρώσου προέδρου άνοιξε τα φτερά του Σαββίδη για επενδύσεις στην Ελλάδα.

Ο Σαββίδης έχει σχέση με τους πολιτικούς της Ελλάδας και δη τον Σύριζα ο οποίος είναι στη εξουσία και είναι απέναντι στα μέτρα του ΔΝΤ. Ο Σαββίδης είναι ένας απίστευτα πλούσιος άνθρωπος και την Παρασκευή, μετά από έναν χρόνο διαπραγματεύσεων, πούλησε την εταιρεία καπνού που έχει στη Ρωσία αντί 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε έναν κολοσσό από την Ιαπωνία";

Πως λειτουργεί ο Σαββίδης στο ποδόσφαιρο; Αλλάζει συχνά προπονητές;
"Είναι ένα κλασικό παράδειγμα ενός άντρα ο οποίος πιστεύει ότι μπορεί να κάνει δικό του ό,τι επιθυμεί. Και στο ποδόσφαιρο, γνωρίζουμε καλά, ότι αυτό δεν είναι πάντα γεγονός. Πολλά πράγματα πρέπει να γίνουν τα οποία δεν έχουν τόσο σημασία με τα λεφτά που έχεις. Και αυτή η συχνή αλλαγή προπονητών είναι η καλύτερη απόδειξη του ποδοσφαίρου που ονειρεύεται.

Από την άλλη ο πρόεδρος της ΑΕΚ, ο Μελισσανίδης, σίγουρα δουλεύει καλύτερα στο ποδόσφαιρο απ' ότι ο Σαββίδης. Μετά τη χρεωκοπία (με στόχο να μην πληρώσει τα παλιά χρέη) και την πτώση της ΑΕΚ στην τρίτη εθνική, η ΑΕΚ επέστρεψε στο υψηλό επίπεδο. Το ίδιο διάστημα ο Μελισσανίδης έμαθε πως λειτουργεί το ποδόσφαιρο και γνωρίζει ότι τα λεφτά δεν είναι αρκετά".

Και εν συνεχεία τόνισε για την κατάσταση στην Ελλάδα:

"Στην Ελλάδα η νοοτροπία είναι διαφορετική από τη δική μας. Ιδίως αναφορικά με το ποδόσφαιρο, κάποια περιστατικά είναι δύσκολο να τα εξηγήσω. Ακόμα και αυτά που έζησα στην Ελλάδα για χρόνια δούλευα πάνω στο ποδόσφαιρο.

Με κάθε κόστος και με κάθε τρόπο θέλουν να πραγματοποιήσουν τα όνειρα τους και οι ιδιοκτήτες αυτών των κλαμπ θεωρούν έτσι ότι θα ανοίξουν και την πόρτα της πολιτικής επιτυχίας, μέσω της ποδοσφαιρικής επιτυχίας. Αυτό γιατί αυτά τα κλαμπ έχουν πολλούς υποψήφιους ψηφοφόρους ως οπαδούς.

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η μάχη ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και την ΑΕΚ είναι μια μάχη ανάμεσα στη Βόρεια και τη Νότια Ελλάδα αλλά αυτό δεν έχει καμία σχέση με την αλήθεια. Είναι αλήθεια ότι ο ΠΑΟΚ είναι από το Βορρά και η ΑΕΚ από το Νότο ωστόσο σίγουρα δεν υπάρχει περιφερειακή κατανομή των... σπόρων σε αυτή την αντιπαλότητα. Και είναι ενδιαφέρον ότι και τα δυο σωματεία ιδρύθηκαν από Έλληνες που ήρθαν από την Τουρκία, οπότε είναι μια μάχη για κυριαρχία...

Περιστατικό σαν αυτό που έγινε με τον Σαββίδη δεν θυμάμαι ξανά στην Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι πάρα πολλά έχουν γίνει στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Πως ο ΠΑΟΚ, για παράδειγμα, μπορεί να επηρεάσει τους οπαδούς του και να ζητήσει για μια καλή συμπεριφορά όταν ο πρόεδρος του κλαμπ είναι πρωταγωνιστής του πιο δυσάρεστου περιστατικού στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου".

ΠΟΛΛΑΠΛΗ ΖΗΜΙΑ

Ο Ζάετς συνέχισε αναφερόμενος στη κίνηση του Σαββίδη για την οποία είπε ότι έκανε πολλαπλή ζημιά στην ομάδα του λέγοντας:

"Ο Σαββίδης έχει κάνει πολλαπλή ζημιά με αυτή την κίνηση. Κανείς δεν έχει κάνει κάτι σαν και αυτό ξανά. Είναι αλήθεια ότι με αυτή τη κίνηση ο Σαββίδης έγραψε ένα νέο σενάριο το οποίο σόκαρε το ελληνικό κοινό. Ο κόσμος είδε αυτή την ντροπή και θεωρώ ότι ήταν καλό που οι Έλληνες διέκοψαν το πρωτάθλημα ώστε να ηρεμήσει η κατάσταση και να κερδίσουν χρόνο. Είναι φανερό ότι πρέπει να παρθούν κάποια πιο σκληρά μέτρα, καθώς αυτές οι ποινές που δέχονται οι ομάδες, όπως να παίζουν μπροστά σε άδειε εξέδρες δεν έχουν αποφέρει καρπούς.

Μέχρι στιγμής οι οπαδοί, συγκεκριμένα οι χούλιγκανς, έχουν δημιουργήσει προβλήματα και κάποια κλαμπ ζητούν από κάποιους οπαδούς να δουλέψουν για την ομάδα. Παρόλα αυτά οι ομάδες χρησιμοποιούν τους οπαδούς για τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα τους και όταν ξεπερνούν τα όρια ή τη καλή συμπεριφορά τα κλαμπ δεν είναι σε θέση να μπλοκάρουν τους οπαδούς τους και γίνονται ζημιές.

Ωστόσο μια νορμάλ σχέση μπορεί να επηρεάσει τους οπαδούς. Εδώ στην Ελλάδα αρκετά συχνά τα πάντα ξεφεύγουν από τον έλεγχο και οι οπαδοί... χειραγωγούν τις ομάδες".

Ποια είναι τα επόμενα βήματα της Κυβέρνησης;
"Κανείς δεν ξέρω ακόμα. Αλλά δεν πιστεύω ότι η κυβέρνηση θα λύσει κάτι σε μια νύχτα αν δεν επέμβει δραστικά. Η Κυβέρνηση άφησε τα κλαμπ να ελέγχουν το πρωτάθλημα, αυτό σίγουρα είναι πρόταση της FIFA και της UEFA αλλά κάτι τέτοιες στιγμές κάτι πρέπει να αλλάξει. Επειδή τίποτα δεν θα λυθεί μόνο και το ποδόσφαιρο δεν έχει "όργανα" να λύσει το πρόβλημα. Για αυτό είναι αναγκαίο να επέμβει η Κυβέρνηση στο ποδόσφαιρο αλλά σε συνεργασία με την UEFA".

Οι Έλληνες θεωρούν ότι μπορεί να μείνουν εκτός ευρωπαϊκών διοργανώσεων σε συλλογικό και εθνικό επίπεδο. Πόσο αλήθεια υπάρχει σε αυτό;
"Αυτό είναι ένα πολύ ρεαλιστικό σενάριο. Και ίσως αυτό, δυστυχώς, είναι ο μόνος τρόπος για να επέλθει η ηρεμία. Να μείνουν εκτός Ευρώπης τα κλαμπ για ένα ή δυο χρόνια. Ξέρω ότι αυτό θα φέρει τον "θάνατο" στις ομάδες γιατί δεν θα υπάρχουν τα έσοδα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα και τους χορηγούς αλλά πρέπει να γίνει κάτι δραματικό. Μέχρι στιγμής υπήρχαν πάρα πολλές προειδοποιήσεις και μέτρα για να επανέλθει η τάξη στο ποδόσφαιρο. Είναι δύσκολο να το πεις αλλά στην Ελλάδα χρειάζονται δραστικά μέτρα θεραπείας".

Πως αντιδρά ο κόσμος σε όλο αυτό;
"Στα πρόσφατα χρόνια, αυτοί που αγαπούν το ποδόσφαιρο αποφεύγουν να πηγαίνουν στο στάδιο και προτιμούν να βλέπουν τα ματς σε καφετέριες ή στα σπίτια τους. Το να πηγαίνεις στο γήπεδο πλέον δεν είναι κάτι που κάνει μια οικογένεια. Δύσκολα θα δεις έναν πατέρα με τον γιο του στο ματς. Ο κόσμος φοβάται επειδή οι χούλιγκαν είναι στο επίκεντρο και δεν ξέρουν τι θα γίνει για να αλλάξει η κατάσταηση.

Η Ελλάδα δεν είναι Αγγλία στην οποία η τάξη επιβλήθηκε με αυστηρές τιμωρίες και συλλήψεις. Οι Έλληνες είναι λίγο οξύθυμοι, η νοοτροπία τους είναι διαφορετική, λειτουργούν με βάση το συναίσθημα. Δεν είμαι πολύ αισιόδοξος, η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη".

Και πως παρακολουθούν τα Media την κατάσταση; Η Ελλάδα έχει δέκα καθημερινές εφημερίδες και δεν είναι μυστικό πως αυτές είναι συνδεδεμένες με τις ομάδες;
"Και αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα. Δεν μπορείς να βρεις μια αντικειμενική άποψη για ότι συμβαίνει. Μια αθλητική εφημερίδα που συνδέεται με ένα κλαμπ γράφει με βάση τα συμφέροντα του κλαμπ και κανείς δεν είναι ειλικρινής ώστε να γράψει την αλήθεια. Οπότε οι φίλαθλοι μένουν με "κλειστά μάτια"... Δεν υπάρχουν πολλά ανεξάρτητα Media, ίσως μόνο ένας τηλεοπτικός σταθμός μπορεί να είναι πιο αντικειμενικός. Και φυσικά αυτός είναι ένας ακόμη λόγος για την απαισιοδοξία μου για τη λύση της κατάστασης".

Υπάρχει κίνδυνος για το Ελληνικό ποδόσφαιρο, μήπως γίνει και πάλι ερασιτεχνικό;
"Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Αυτή την περίοδο ειλικρινά δεν ξέρεις ποια διαδρομή θα πάρει το συγκεκριμένο θέμα και που θα καταλήξει. Η ελληνική κυβέρνηση έχει τόσα πολλά προβλήματα για να εστιάσει τώρα στο στο ποδόσφαιρο. Και η κυβέρνηση βοηθάει τώρα αναγκαστικά το ποδόσφαιρο. Και για αυτό υπάρχει ένας λογικός φόβος ακόμα και να γίνει ερασιτεχνικό. Και ίσως να μην ήταν κακό αυτό".

TAGS ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ