ΕΛΛΑΔΑ

Βασιλειάδης: "Χτύπημα στη δομή εξάρτησης παραγόντων - διαιτησίας"

Βασιλειάδης: "Χτύπημα στη δομή εξάρτησης παραγόντων - διαιτησίας"
EUROKINISSI

Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, σε συνέντευξή του στη NOVA μίλησε για το ελληνικό ποδόσφαιρο, τη νέα ΕΠΟ του Βαγγέλη Γραμμένου, το ρόλο των FIFA - UEFA, την σχέση με τους τέσσερις "μεγάλους", την βία στα γήπεδα και όχι μόνο.

Μεγάλη συνέντευξη για όλα τα "καυτά" θέματα παραχώρησε στη NOVA ο υφυπουργός αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, με το επαγγελματικό ποδόσφαιρο και τα μείζονα προβλήματά του να κατέχουν τη μερίδα του λέοντος. Ο ίδιος αναφέρθηκε εκτενώς και έδωσε διευκρινίσεις για πολλά ζητήματα και μαζί το... στίγμα για την "επόμενη μέρα", η οποία είναι κρίσιμη.

Ο υφυπουργός μίλησε για το ελληνικό ποδόσφαιρο, τη νέα ΕΠΟ του Βαγγέλη Γραμμένου, το ρόλο των FIFA και UEFA στα ελληνικά πράγματα, για την σχέση με τους τέσσερις "μεγάλους", έστειλε το μήνυμα του στις διοικήσεις τους, παράλληλα έδωσε απαντήσεις για ερωτήματα που προέκυψαν αναφορικά με το νέο πειθαρχικό κώδικα της Ομοσπονδίας και τη βία στα γήπεδα.

Μπήκαν στέρεοι κανόνες για να επιστρέψουμε στην κανονικότητα

Για το ξεκίνημα της νέας σεζόν, τόνισε: "Είχαμε σοβαρότατα προβλήματα. Το θέμα είναι ότι έγινε μια προσπάθεια από όλες τις πλευρές και από μας ως πολιτική ηγεσία να μπορέσουν να μπουν κάποιοι στέρεοι κανόνες και να γίνει η αρχή για να επιστρέψουμε σε μια κανονικότητα. Νομίζω ότι αυτό το καταφέραμε. Ελπίζω ότι αυτό το καταφέραμε. Το επόμενο διάστημα θα είναι πολύ κρίσιμο και από τη σοβαρότητα όλων μας και κυρίως των ανθρώπων του ποδοσφαίρου θα φανεί αν τελικά πετύχαμε κάτι ή απλά μείναμε στις διακηρύξεις".

Σημείο καμπής ο περσινός τελικός Κυπέλλου

Για τον περσινό τελικό του Κυπέλλου και τις εξελίξεις που σηματοδότησε: "Νομίζω ότι αυτή την πολύ άσχημη μέρα για τον ελληνικό αθλητισμό κατάλαβαν όλες οι πλευρές την σοβαρότητα της ασθένειας του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ήταν, ας μου επιτραπεί η έκφραση, ένα σημείο καμπής στην όλη ιστορία και των σχέσεων μας με τη FIFA και την UEFA αλλά και των σχέσεων με όλους τους παράγοντες του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Από εκείνο το σημείο και μετά αρχίζει και αλλάζει η όλη κατάσταση και η όλη συνεννόηση με τις διεθνείς ομοσπονδίες και μολονότι είχαμε μια εξαιρετική συνεργασία από τις πρώτες μέρες που ανέλαβα, καταφέραμε να οικοδομήσουμε ένα κλίμα εμπιστοσύνης, ένα κλίμα κατανόησης και αλληλοσεβασμού και το πιο σημαντικό για μας ήταν να δείξουμε ότι δεν υπάρχει κάποια εμμονή είτε κάποια ιδεοληψία απέναντι στα προβλήματα αλλά να καταδείξουμε ότι υπάρχει ένα καθεστώς ανομίας και ένα καθεστώς προβληματικό.

Δεν μπορεί καμία ελληνική νομική οντότητα να είναι πέρα και πάνω από τον ελληνικό νόμο. Αναγνωρίζοντας βέβαια τα πλαίσια του αυτοδιοίκητου στο μέτρο όπως που αυτό είναι αυτοδιοίκητο. Πάνω σε αυτό χτίσαμε μια σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης με τη FIFA και την UEFA. Πάνω σε αυτό βαδίσαμε, προχωρήσαμε και πάνω σε αυτό οργανώνεται και η επόμενη μέρα του ελληνικού ποδοσφαίρου".

Χτυπήσαμε τη δομή εξάρτησης παραγόντων ΠΑΕ και διαιτησίας

Για την αλλαγή στις σχέσεις κυβέρνησης - FIFA πρόσθεσε: "Αυτό είναι μια πραγματικότητα. Είπαμε ότι ο τελικός είναι το σημείο καμπής. Ήδη όμως είχε οικοδομηθεί μια σχέση εμπιστοσύνης και ήδη είχε γίνει κατανοητό το βάθος και το εύρος του προβλήματος στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Προφανώς κάναμε κι εμείς υποχωρήσεις. Δεν θέλω να κρύβομαι πίσω από το δάχτυλο μου. Στο θέμα της απλής αναλογικής, που ήταν κομβικό για μας, κάναμε ένα βήμα πίσω προκειμένου να κερδίσουμε το καθεστώς ευνομίας του ελληνικού ποδοσφαίρου αφενός και αφετέρου κάποια ζητήματα τα οποία μολονότι δεν είναι εκ φύσεως πολιτικά, είναι κομβικά για την εξέλιξη του ποδοσφαίρου.

Αποτέλεσμα αυτής της διαπραγμάτευσης είναι ότι πλέον ο ελληνικός αθλητικός νόμος, τα βασικά του σημεία, διέπει και την ΕΠΟ όπως είναι κατανοητό οτιδήποτε άλλο θα ήταν προβληματικό, έγιναν αντιληπτά τα προβλήματα, αντιληπτές οι διαφορές και το κυριότερο είναι ότι καταφέραμε για πρώτη φορά να δείξουμε το πρόβλημα, που υπάρχει στη σχέση εξάρτησης μεταξύ διαιτησίας, διοικητικού συστήματος και παραγοντικού συστήματος του επαγγελματικού ποδοσφαίρου.

Πάρθηκαν, λοιπόν, οι αποφάσεις και από τα όργανα του ποδοσφαίρου, οι οποίες είναι στη σωστή κατεύθυνση, σας θυμίζω ότι για πρώτη φορά η επιτροπή διαιτησίας απαρτίζεται από διαιτητές και όχι από παράγοντες. Μένει όμως να δούμε στην πράξη και να μην πανηγυρίζουμε εκ των προτέρων πως θα λειτουργήσει αυτό το σχήμα, είναι ένα πολύ μεγάλο στοίχημα αλλά το χτύπημα στη βασική δομή εξάρτησης μεταξύ παραγόντων ΠΑΕ και διαιτησίας είναι το κομβικό για να μπορέσουμε να χτίσουμε αξιοπιστία και να φύγουν οι όποιες σκιές.

Επιμένω να μιλάω για σκιές και να μη χρησιμοποιώ βαρύγδουπους όρους, που μπορεί να χρησιμοποιούν τα αντίπαλα στρατόπεδα μεταξύ τους, δεν έχει σημασία τι συμβαίνει, όσο υπάρχουν σκιές δεν μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά. Έτσι κι αλλιώς έχουμε ένα άρρωστο κλίμα κι ένα άρρωστο οπαδικό κλίμα, που διέπει στο σύνολό του τον ελληνικό ποδοσφαιρικό κόσμο. Εκεί πάνω θα πρέπει να δουλέψουμε, εκεί πάνω θα πρέπει να χτίσουμε, να αλλάξουμε τις βάσεις και σε συνδυασμό με πρωτοβουλίες, που πρέπει να πάρουμε, εκπαιδευτικές θα έλεγα για να μπορέσουμε να δώσουμε στις μικρότερες γενιές, στις μη χαμένες ακόμη γενιές, γιατί κάποιες γενιές χάθηκαν με αυτό το στείρο οπαδισμό, να δώσουμε ένα διαφορετικό παράδειγμα για το πώς πρέπει να αντιμετωπίζουμε τον αθλητισμό".

Δεν θα γίνουν ανεκτά ούτε χαλιφάτα, ούτε Εμιράτα, ούτε νέες καταστάσεις που παραπέμπουν σε σκιώδεις εποχές

Για τους τέσσερις "μεγάλους", ο υφυπουργός αθλητισμού σχολίασε: "Θα έλεγα ότι κρατάω μικρό καλάθι. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε ένα καλό σημείο αλλά δεν μπορούμε να πανηγυρίζουμε για τα αυτονόητα. Τα προβλήματα είναι πολύ μεγάλα κυρίως στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, έχουν αντίκτυπο και στο ερασιτεχνικό, το οποίο έχει αφεθεί στην τύχη του και για μας είναι εξαιρετικά κομβικό και θέλουμε να βοηθήσουμε την ΕΠΟ να δουλέψει πάνω στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο με υποδομές.

Φαίνεται ότι το κλίμα είναι κάπως καλύτερο αλλά πάντοτε κρατάω μικρό καλάθι. Το σίγουρο είναι και αυτό θέλω να περνάει από τούτο εδώ το υπουργείο, από αυτή τη γενική γραμματεία ότι εμείς τους αντιμετωπίζουμε όλους με τον ίδιο τρόπο. Προσπαθούμε να βρίσκουμε λύσεις και είμαστε δίπλα σε όποια θεσμική αλλαγή είναι προς το καλό του αθλήματος και προς το καλό του ποδοσφαίρου και του ερασιτεχνικού αλλά και του προϊόντος, που λέγεται επαγγελματικό ποδόσφαιρο.

Δεν πρόκειται να κάνουμε χάρες σε κανέναν, δεν πρόκειται να κάνω τα στραβά μάτια, θα στηλιτεύσουμε ότι προβληματικό μπορεί να υπάρξει. Δεν θα γίνουν ανεκτές από την πολιτική ηγεσία, ούτε χαλιφάτα, ούτε Εμιράτα, ούτε νέες καταστάσεις, που παραπέμπουν σε σκιώδεις εποχές".

Για το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, η πολιτεία μπορεί να φτάσει μέχρι ένα σημείο. Το επαγγελματικό ποδόσφαιρο είναι επαγγελματικό προϊόν. Είναι κάτι που τα περιθώρια παρέμβασής σου, ορθά, είναι περιορισμένα. Εσύ θες να υπάρχουν κάποιοι βασικοί κανόνες από κει και μετά αν οι ίδιοι οι παίκτες δεν ενδιαφέρονται για το πώς μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες σε παγκόσμιο επίπεδο δεν μπορεί να φέρει χρήματα και να δημιουργήσει πλούτο και θέσεις εργασίας, εάν οι ίδιοι δεν ενδιαφερθούν γι αυτό εσύ δεν μπορείς να τους το επιβάλεις.

Είδαμε τα προηγούμενα χρόνια της ευμάρειας να πέφτει πακτωλός χρημάτων στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Που πήγαν όλα αυτά; Έγιναν επενδύσεις; Δεν έχουμε γήπεδα, δεν έχουμε προπονητικά κέντρα, όλες οι ομάδες, πέραν των τεσσάρων μεγάλων, και αυτές ανά διαστήματα και ανά ιδιοκτήτη πολλές φορές δεν είναι στάνταρ όλες σε πολύ υψηλό επίπεδο, φυτοζωούν και πολλές φορές ξεκινάμε τα πρωταθλήματά μας, φέτος μάλλον αυτό δεν υπάρχει τουλάχιστον στη Super League, γνωρίζοντας ότι στο τέλος της χρονιάς δεν θα είναι όσες ομάδες ξεκινάνε.

Εάν οι ίδιοι δεν καθίσουν να πάρουν σοβαρές αποφάσεις για το μέλλον του ποδοσφαίρου, φοβάμαι ότι θα μας προλάβουν οι εξελίξεις, φοβάμαι ότι θα χρειαστεί να πάρουμε αποφάσεις με το πιστόλι στον κρόταφο και αυτό πάλι δεν θα είναι προς όφελος του ποδοσφαίρου. Είναι η κατάλληλη στιγμή για να δείξουν όλοι σοβαρότητα και να πάρουν τις αποφάσεις που χρειάζεται για την επόμενη μέρα".

Tο ελληνικό ποδόσφαιρο δεν σηκώνει 34 επαγγελματικές ομάδες

Για τη Football League και το πόσες επαγγελματικές ομάδες αντέχει το ελληνικό ποδόσφαιρο, ο υφυπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά: "Στη Football League αντιλήφθηκαν τα προβλήματα, κάνουν κάποιες κινήσεις. Είναι πολύ προβληματική κατηγορία. Δραματικά προβληματική. Πήραν κάποιες σοβαρές αποφάσεις για τη μείωση των ομάδων, εξορθολόγισαν τα έξοδά τους αλλά χρειάζεται ακόμα πάρα πολλή δουλειά γιατί υπάρχουν πάρα πολλές σκιές. Βεβαιώνει την πεποίθησή μου πως το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν σηκώνει 34 επαγγελματικές ομάδες, δεν βγαίνουν τα νούμερα.

Θα δώσουμε τη μάχη για να μείνει επαγγελματική η Football League. Δίνουν ήδη τη μάχη οι άνθρωποι εκεί πέρα, πέρυσι είχαμε μια εξαιρετική συνεργασία και με τον πρόεδρο. Η συνδρομή του Απόλλωνα Αθηνών ήταν πολύ μεγάλη στη διάσωση της κατηγορίας. Έχουν παρθεί θαρραλέες αποφάσεις αλλά μένει να τις τηρήσουμε.

Οι αποφάσεις πάρθηκαν και στην πρώτη εθνική, αλλά είχαμε πισωγυρίσματα. Νομοτελειακά θα οδηγηθούμε εκεί και όταν οι αποφάσεις θα παρθούν εν βρασμώ, από την ανάγκη, δεν θα οδηγήσουν στον καλύτερο σχεδιασμό. Πρέπει να σχεδιάσουμε, από τώρα την επόμενη μέρα. Πρέπει να μάθουμε και κάτι από τα λάθη του παρελθόντος".

FIFA και UEFA θα είναι στήριγμα για τον κ. Γραμμένο, διότι θα έχει πιέσεις από τα κατεστημένα, αλλά δεν τον φοβάμαι

Ο Γιώργος Βασιλειάδης αναφέρθηκε στη νέα διοίκηση της ΕΠΟ και την στάση της Πολιτείας: "Με τη νέα ΕΠΟ η κυβέρνηση δεν έχει λόγο να επέμβει, είναι εδώ η FIFA και η UEFA ως παρατηρητές της νέας προσπάθειας. Η Πολιτεία δεν θέλει να γίνει ούτε πρόεδρος της ΕΠΟ ούτε να διοικήσει. Το επόμενο διάστημα θα μπορέσουμε να εξαγγείλουμε και μεγάλες παρεμβάσεις στο θέμα των ΕΠΣ. Υπάρχει μια σοβαρή διοίκηση στην Ομοσπονδία και μπορούμε να αλλάξουμε τη ροή των πραγμάτων.

Ο ρόλος της FIFA και της UEFA εδώ είναι να δουν αν τηρούνται οι κανόνες του ποδοσφαίρου. Περιμένουμε από τη νέα διοίκηση να σεβαστεί το νομικό πλαίσιο και να ακολουθήσει μια πολιτική ίδια έναντι όλων. Να ξέρουμε ότι θα οραματίζεται το καλό του ποδοσφαίρου και όχι ίδιων συμφερόντων.

Νομίζω ότι FIFA και UEFA θα είναι στήριγμα για τον κ. Γραμμένο, διότι θα έχει πιέσεις από τα κατεστημένα. Αλλά δεν τον φοβάμαι. Θα έχει στήριξη απ' όλους μας. Πρέπει να προχωρήσει με δομικές αλλαγές. Αλλά όπως σε κάθε πρόβλημα στην Ελλάδα, το βάζουμε κάτω από το χαλί ή πετάμε την μπάλα στην εξέδρα. Αυτοί που θα μείνουν στο ποδόσφαιρο, θα είναι όσοι το γουστάρουν και όσοι έχουν όραμα.

Είναι τραγικό πως έχουμε ξεχάσει την καζούρα. Η καζούρα είναι κομβικό στο ποδόσφαιρο, στο μπάσκετ, στον αθλητισμό. Έχουμε ξεχάσει να χαιρόμαστε. Δεν θέλω να πω ότι δεν υπήρχαν προβληματικές καταστάσεις. Αλλά έχουμε μια βαθιά άρρωστη αθλητικά κοινωνία και βαθιά άρρωστους θεατές, οπαδούς. Αυτό δεν αλλάζει από τη μια μέρα στην άλλη, μην κοροϊδευόμαστε. Οι τέσσερις μεγάλοι να διαχωρίσουν τα επιχειρηματικά τους συμφέροντα και πλάνα, τις πολιτικές τους θέσεις και απόψεις, από το ποδόσφαιρο αυτό καθεαυτό. Δεν χρειάζεται να δηλητηριάζουμε άλλο το ποδόσφαιρο. Η ελληνική κοινωνία έχει πληγωθεί πάρα πολύ και είναι κουρασμένη".

Υπάρχει αντικειμενική ευθύνη και τιμωρία, υπάρχουν διατάξεις που προβλέπουν τιμωρίες

Ο υφυπουργός είπε πως στόχος του νέου νόμου δεν θα είναι να βάζει φυλακή παιδιά, αλλά οι τιμωρίες να έχουν σωφρονιστικό χαρακτήρα και το βασικότερο να απομακρύνονται οι ταραξίες από τα γήπεδα, όπως είπε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Βασιλειάδης. Επίσης, αναφέρθηκε στα δικαστικά θέματα του ποδοσφαίρου και όχι μόνο, ενώ έδωσε διευκρινίσεις για τις αλλαγές στο νέο πειθαρχικό κώδικα της ΕΠΟ και για το ισχύει ακριβώς με τις τιμωρίες για τα επεισόδια των οπαδών στα γήπεδα, έχοντας και τηλεφωνική συνομιλία με τον Βαγγέλη Γραμμένο.

"Είναι μια αβλεψία, που νομικά κατά τη γνώμη μου είναι σαν να μην υφίσταται. Το άρθρο 14 μιλάει για τη βία στις εξέδρες ανάμεσα στους οπαδούς, για αντικειμενική ευθύνη, για τη φιλοξενούμενη ομάδα κτλπ. Είναι σαφές ότι χρειάζεται μια μικρή αλλαγή στην διατύπωση. Μίλησα και με τον κύριο Γραμμένο και είδα και τις τοποθετήσεις του, αυτό θα διορθωθεί άμεσα.

Τι έγινε; Σταμάτησε, ορθά κατά τη γνώμη μου, ο διαχωρισμός ανάμεσα σε εκτεταμένα και μεμονωμένα επεισόδια. Ήταν μια λεπτή γραμμή, που την όριζε στο τέλος αυτός που όριζε και το φύλλο αγώνα ή ο παρατηρητής, ενώ νομίζω ότι αυτά πρέπει να τα ορίζει ο δικαστής με βάση τα πραγματικά γεγονότα που καταγράφονται από το αποδεικτικό υλικό.

Ενδεχόμενα χρειάζεται μια απλή αλλαγή εκεί, αλλά νομίζω είναι σαφές. Υπάρχει αντικειμενική ευθύνη και τιμωρία, υπάρχουν διατάξεις που προβλέπουν τιμωρίες. Επίσης μην ξεχνάμε μια ιδιαίτερη αυστηροποίηση με το άρθρο 15 για όλα τα άλλα, λέιζερ, καπνογόνα, οτιδήποτε.

Είναι μια μεγάλη αυστηροποίηση λογική και εφικτή να τηρηθεί, με δεδομένο ότι δεν μπορώ να καταλάβω πως Τετάρτη και Πέμπτη τα γήπεδα είναι εκκλησία και το Σάββατο και την Κυριακή αυτό αλλάζει. Να είμαστε σοβαροί, εκεί θα κριθεί το δικαστικό σύστημα, η κατάχρηση με τους αθλητικούς δικαστές και η ίδια η ΕΠΟ, αν θα καταφέρει να τηρήσεις του κανόνες τους νέος που θεσπίστηκαν. Κι αν δείξουν πυγμή και ισονομία νομίζω θα βγούμε κερδισμένοι".

Στο ΟΑΚΑ πρέπει να γίνονται οι τελικοί του Κυπέλλου Ελλάδας

Όσο για το που πρέπει να γίνονται οι τελικοί του Κυπέλλου, ήταν ξεκάθαρος: "Στο ΟΑΚΑ πρέπει να γίνονται οι τελικοί του Κυπέλλου Ελλάδας. Είναι το μεγαλύτερο, το ωραιότερο και το ασφαλέστερο γήπεδο της χώρας και μετά είναι το Καραϊσκάκη, αλλά στο Καραϊσκάκη κινδυνεύεις αν δεν παίζει ο Ολυμπιακός στον τελικό, να γίνει παρανάλωμα του πυρός. Ελπίζουμε να αλλάξουμε αυτή τη νοοτροπία τα επόμενα χρόνια. Ελπίζουμε να πάρει αυτή την πρωτοβουλία η ΕΠΟ χωρίς να θέλω να μπλεχτώ στα πόδια της διότι είναι δικό της θέμα και να γίνονται εκεί οι τελικοί του Κυπέλλου Ελλάδας".

Photo Credits: Eurokinissi

TAGS ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ