ΕΛΛΑΔΑ

Βασιλειάδης: "Δεν είναι ρουσφέτι προς το ελληνικό ποδόσφαιρο η συμφωνία"

1ο ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΤΗΣ ΠΑΣΥ / Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΒΙΑ ΩΣ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΒΙΑΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)
Βασιλειάδης EUROKINISSI SPORTS

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, καλεσμένος στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ μίλησε για τη συμφωνία για τα τηλεοπτικά και τους κανόνες στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ενώ έκανε λόγο για πολιτικοποίηση του ποδοσφαίρου από τον Ολυμπιακό. (VIDEO)

Καλεσμένος στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ ήταν ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, ο οποίος μίλησε για τις επιτυχίες του ελληνικού αθλητισμού και τα μετάλλια σε στίβο και κολύμβηση τις τελευταίες μέρες.

Παράλληλα αναφέρθηκε και στο ελληνικό ποδόσφαιρο και τη συμφωνία της ΕΡΤ για στέγαση των επτά τηλεοπτικών ομάδων ενώ αναφέρθηκε και στην κριτική που δέχθηκε τις προηγούμενες μέρες.

Έκανε λόγο για ένα πρωτάθλημα που θα γίνει κάτω απ' άλλους όρους και πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει να συγκρούεται με όσους κάνουν έκνομες πράξεις.

Η ΕΡΤ μπήκε ξανά στο ελληνικό ποδόσφαιρο, όλα δείχνουν σέντρα στις 25 Αυγούστου αλλά εσείς δέχεστε κριτική και σφοδρές αντιδράσεις από την ΠΑΕ Ολυμπιακός;

"Νομίζω ότι η κριτική δεν είναι επί της ουσίας και προέρχεται περισσότερο λόγω της έντονης πολιτικοποίησης που κάποιοι προσπαθούν να δώσουν στο χώρο του ποδοσφαίρου. Το ελληνικό ποδόσφαιρο στις τελευταίες δεκαετίες από σοβαρές παθογένειες. Εμείς τα τελευταία τρία χρόνια προσπαθήσαμε να κάνουμε παρεμβάσεις σε θεσμικό επίπεδο για να αλλάξουμε κατάσταση, να χτυπήσουμε ένα σάπιο σύστημα να αλλάξουμε τα δεδομένα, το νομικό πλαίσιο, το θεσμικό πλαίσιο. Να αποκαταστήσουμε τις σχέσεις με τις διεθνείς ομοσπονδίες. Αυτό έχει γίνει μια πραγματικότητα. Προσέξτε πριν πάμε στην ΕΡΤ και στο πρωτάθλημα.

Να δούμε πως φτάσαμε εδώ; Τι έχει γίνει; Και τι θα δούμε σε αυτό το πρωτάθλημα και δεν μιλάμε για μια απλή τηλεοπτική συμφωνία αλλά για κάτι άλλο, ένα νέο πλαίσιο στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Έχουμε λοιπόν ένα πρωτάθλημα που θα ξεκινήσει με μια κεντρική επιτροπή διαιτησίας. Η διαιτησία που ήταν και η πηγή της παράγκας και όλο αυτό που συζητάγαμε τόσα χρόνια, η διαιτησία πλέον έχει ξεφύγει από τον έλεγχο της ομοσπονδίας και ανήκει στις διεθνείς ομοσπονδίες. Με ξένους αρχιδιαιτητές με το VAR το οποίο θα είναι πραγματικότητα μέσα στην χρονιά".

Θα προλάβατε αυτή τη σεζόν το VAR να είναι έτοιμο;
"Προς το τέλος της σεζόν από τα μέσα και μετά πειραματικά μπορεί να ξεκινήσει και στο τέλος της σεζόν να είναι σε όλα τα γήπεδα. Σε αυτό το πλαίσιο εμείς μπαίνουμε και κάναμε μια πρόταση συνολικά για το επαγγελματικό ποδόσφαιρο που δεν χωράει τόσες πολλές ομάδες. Ζητήσαμε μείωση ομάδων και κανόνες. Αυτούς τους κανόνες τους πετύχαμε, για πρώτη φορά θα υπάρχουν ποινές συνδεδεμένες με τα τηλεοπτικά συμβόλαια σε σχέση με τη συμπεριφορά των ομάδων. Από τις δηλώσεις των παραγόντων μέχρι τα επεισόδια. Θα υπάρχει εξωτερικός οικονομικός έλεγχος. Σας θυμίζω ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που ζούσαμε όλα αυτά τα χρόνια είναι ΠΑΕ που "σκάγανε", άφηναν παίκτες απλήρωτους, προπονητές απλήρωτους, άφηναν το δημόσιο απλήρωτο και τα ασφαλιστικά ταμεία. Όλα αυτά είναι μέσα στους όρους της νέας συμφωνίας και είναι αποδεκτά απ' όλους".

Είπατε για παθογένειες αρκετών χρόνων. Όλοι είδαμε και πέρυσι εικόνες που έκαναν το γύρο του κόσμου και δεν ήταν καλές. Έχετε πάρει εχέγγυα πως δεν θα δούμε τα ίδια ξανά φέτος;
"Θα το πω ξανά και ας κινδυνεύσω σε μια μεγάλη κριτική. Τα έκτροπα που είδαμε πέρυσι δεν είχαν καμία σχέση σε σχέση με αυτά που μπορεί να προέκυπταν τα προηγούμενα χρόνια και σε σχέση με όσα συμβαίνουν στην υπόλοιπη Ευρώπη. Η έξαρση της βίας ως κοινωνικό φαινόμενο, ειδικά μέσα στους γηπεδικούς χώρους αυτή τη στιγμή χτυπάει όλη την Ευρώπη. Σας θυμίζω τις χθεσινές εικόνες από την Αυστρία στον αγώνα της Στουρμ.

Προφανώς πέρυσι οι ασχήμιες που έγιναν και όσοι τις έκαναν τιμωρήθηκαν σκληρά και νομίζω ότι όλοι κατάλαβαν το λάθος τους. Υπήρξαν και εκφράσεις συγνώμης απ' όλους και ελπίζουμε ότι φέτος θα είναι μια διαφορετική χρονιά. Με τις ίδιες σκληρές ποινές γιατί όποιος έκανε κάτι πέρυσι τιμωρήθηκε. Γιατί πλέον υπάρχει νόμος και ο νόμος ισχύει για όλους.Αυτή είναι η μεγάλη διαφορά σε σχέση με πέρυσι".

Θα έρθετε σε σύγκρουση με παράγοντες των ΠΑΕ αν δούμε κάτι ανάλογο φέτος;
"Νομίζω ότι εδώ και τρία χρόνια δεν κάνουμε κάτι άλλο. Η σύγκρουση είναι συνεχής με κατεστημένα, με δεδομένα, με αντιλήψεις και αυτό γίνεται συνέχεια. Δεν έχουμε σταματήσει από τον Γενάρη του 2015 να κάνουμε συγκρούσεις με τα κακώς κείμενα. Η σύγκρουση από μόνη της δεν λέει τίποτα, το θέμα είναι να καταφέρεις να θέσεις κανόνες και με αυτή τη συμφωνία μπαίνουν για πρώτη φορά κανόνες. Και σας θυμίζω και αυτό είναι το κομβικό για πρώτη φορά από σύστασης ελληνικού ποδοσφαίρου υπάρχει εξωτερικός οικονομικός έλεγχος και λογοδοσία με αντίστοιχη "τιμωρία" με την μορφή μείωσης καταβολής τιμήματος".

Θα είναι η ίδια αντιμετώπιση για όλες τις ομάδες, μεγάλες και μικρές;
"Απόλυτα η ίδια αντιμετώπιση. Η έκνομη συμπεριφορά είτε προέρχεται για τον μεγάλο ή τον μικρό είναι έκνομη. Αλλά η επιβράβευση που και αυτή θεσπίζεται με τη νέα συμφωνία "κλείνει το μάτι" στους μικρούς. Μπόνους για τις ομάδες που δεν βγαίνουν Ευρώπη και δεν πέφτουν κατηγορία με βάση τους πόντους που θα πάρουν. Μπόνους για τη χρησιμοποίηση Ελλήνων παικτών. Ενισχύουμε λοιπόν το ελληνικό κομμάτι του ποδοσφαίρου. Συμβαίνουν πράγματα που κατά την άποψη μας είναι πρωτόγνωρα και θα οδηγήσουν το ποδόσφαιρο στην επόμενη μέρα αλλά από την άλλη θα χρειαστεί και σοβαρότητα των παραγόντων που δεν είναι δεδομένη. Και κυρίως δεν είναι δεδομένη όταν πολιτικοποιούν την όλη κατάσταση. Και ενώ γνωρίζουμε ότι για αυτή την αναρδιάθρωση, αυτή τη κίνηση όλοι συμφωνούν και πιστεύουν ότι είναι σωστή κατεύθυνση, πολιτικολογώντας δεν προσπάθησαν επί της ουσίας να την σταματήσουν γιατί στο τέλος όλες οι αποφάσεις ήταν ομόφονες. Προσπάθησαν να δημιουργήσουν εντυπώσεις. Ας φύγουμε από τις εντυπώσεις και ας πάμε σε ένα καλό πρωτάθλημα φέτος".

Και ολοκλήρωσε τις δηλώσεις του λέγοντας:
"Να μείνω στη συμφωνία και στο σημαντικό κομμάτι της επιστροφής του ποδοσφαίρου στην ΕΡΤ. Δεν είναι ένα ρουσφέτι προς το ελληνικό ποδόσφαιρο, προς Ανώνυμες εταιρείες. Είναι η δυνατότητα σε όλους τους Έλληνες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, στους μετανάστες να έχουν πρόσβαση στο ποδόσφαιρο της χώρας τους απ' οπουδήποτε μέσα σε ένα ποδοσφαιρικό προιόν. Και την ίδια στιγμή απ' αυτή τη συμφωνία που δεν έχει κενές σελίδες, δεν έχει διπλά συμβόλαια, είναι όλα στο τραπέζι, ένα ποσοστό 5% επιστρέφει στην Ομοσπονδία, στον ερασιτεχνικό αθλητισμό, στην μητέρα του ποδοσφαίρου. Το 5% είναι ένα εκατομμύριο. Το πλαίσιο της αναδιάρθρωσης δείχνει μια ρότα προς όλες τις κατηγορίες και νομίζω ότι μπαίνουμε σε μια καινούρια μέρα για το ελληνικό ποδόσφαιρο".

TAGS ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ