ΣΤΗΜΕΝΑ

Καρλ Ντοντ: Ο άνθρωπος-κλειδί στα στημένα

Καρλ Ντοντ: Ο άνθρωπος-κλειδί στα στημένα

Το Sport24.gr αποκαλύπτει τον ρόλο του Βέλγου πρώην στελέχους στοιχηματικών εταιριών και νυν συνεργάτη του Πλατινί, Καρλ Ντοντ στα ύποπτα ελληνικά παιχνίδια. Η μυστική συνάντηση στο «Ελ. Βενιζέλος», οι αποκαλύψεις για το στήσιμο αγώνων και η ασιατική αγορά.

« Τα στημένα παιχνίδια αποτελούν θανάσιμο κίνδυνο στον κόσμο του ποδοσφαίρου». Τάδε έφη, Μισέλ Πλατινί.

Διαβάστε στο Sport24.gr για το πως "κανονίζονται" τα ματς, για τη δράση του Ντοντ, αλλά και λεπτομέρειες για το πως χειρίζεται το θέμα των στημένων αγώνων η UEFA.

Η ανησυχία του Πλατινί

Ο πρόεδρος της UEFA, εκ των κορυφαίων ποδοσφαιριστών της γενιάς του δεν έκρυψε σε ανύποπτο χρόνο την ανησυχία του για τη διάσταση που έχουν πάρει προσυνεννοημένα παιχνίδια. « Εάν ξέρεις ποιος θα κερδίσει, τότε δεν υπάρχει λόγος να παίζεις. Το να εξαγοράζει κάποιος διαιτητές και ποδοσφαριστές είναι αυτό που με προβληματίζει περισσότερο».

Το παλμαρέ του Ντοντ και η εμπειρία με Ευρωπαίους μπουκ

Ο ειδικός σύμβουλος του Γάλλου αξιωματούχου σε θέματα στοιχηματισμού είναι ο Βέλγος Καρλ Ντοντ που εργάστηκε στο παρελθόν με γνωστούς μπουκμέϊκερς σε Αγγλία, Ιταλία και Ασία.


Διαθέτει άριστες γνώσεις του αντικειμένου, γνωρίζει τον τρόπο λειτουργίας στοιχηματικών εταιρειών, τις τάσεις της αγοράς ενώ και φημίζεται για τις διασυνδέσεις του με ανθρώπους του χώρου.


«Ο πάπας της στοιχηματικής ανάλυσης» και το υπερσύγχρονο σύστημα


Ο «πάπας της στοιχηματικής ανάλυσης» όπως τον αποκαλούν, ηγείται ενός γκρουπ από 6 έως 10 ειδικών που συστάθηκε προκειμένου να παταχθεί η στοιχηματική διαφθορά. Μάλιστα, παρακολουθούν ασυνήθιστα μεγάλα πονταρίσματα, αλλά και ύποπτες συναλλαγές μέσω ενός υπερσύγχρονου Συστήματος Ανίχνευσης Στοιχηματικής Απάτης.


Σύμφωνα με την UEFA η συγκεκριμένη υπηρεσία καταγράφει αναμετρήσεις όχι μόνο του Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά 29.000 αγώνων από τις δύο πρώτες κατηγορίες και αναμετρήσεις για το Κύπελλο σε κάθε ομοσπονδία της Ευρώπης! Από την Αγγλία μέχρι τους Νήσους Φερόε.


Η έκθεση του Ντοντ στο ελληνικό πόρισμα


Ο Ντοντ συνέβαλε τα μέγιστα για την εξέλιξη της υπόθεσης που κλυδωνίζει το ελληνικό ποδόσφαιρο. Στο πόρισμα που έχει συντάξει η εισαγγελέας κ. Πόπη Παπανδρέου επικαλείται και τις μαρτυρίες του Βέλγου παράγοντα της UEFA.


Χαρακτηριστικά αναφέρεται: «Σύμφωνα δε με τα όσα κατέθεσε ενόρκως ο ειδικός στοιχημάτων της UEFA, Dhont KARL ASTERE H, παρατηρείται συστηματική χειραγώγηση στα ελληνικά παιχνίδια βάσει δεδομένων στοιχηματισμού από Ευρωπαϊκές και Ασιατικές Εταιρείες στοιχημάτων, όταν δεν στην οικεία αναφορά της UEFA σημειώνεται ότι ένας αγώνας είναι «διεφθαρμένος», ακόμη κι αν χαρακτηρίζεται ως «ελαφρώς ύποπτος», αυτό είναι 100% ακριβές, χωρίς να υπάρχει ποσοστό σφάλματος, ενόψει του ότι οι ειδικοί της UEFA καταλήγουν στα συγκεκριμένα συμπεράσματα μετά από παρακολούθηση χιλιάδων ελληνικών ποδοσφαιρικών αγώνων».


Η μυστική συνάντηση στο «Ελ. Βενιζέλος»


Η εισαγγελέας που ανέλαβε την υπόθεση με τα στημένα παιχνίδια στην Ελλάδα, Πόπη Παπανδρέου, στις 21 Φεβρουαρίου του 2011, μετέβη στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος». Εκεί υποδέχθηκε τέσσερις υψηλούς καλεσμένους. Είχαν αφιχθεί από το Μόναχο.


Ηταν ο Άλασντεϊρ Μπελ, υπηρεσιακός επικεφαλής του Πειθαρχικού Τμήματος της UEFA, ο Γκρέιαμ Πίκερ, συντονιστής πληροφοριών του τμήματος, ο Καρλ Ντοντ, και ο Γκέρχαρντ Καπλ, γενικός επιθεωρητής επί πειθαρχικών θεμάτων. Ο τελευταίος μάλιστα ήταν εκείνου που είχε αναλάβει τις έρευνες για το περιβόητο ματς του Πανιωνίου με τη Ντιναμό Τυφλίδος.


Η πικρή αλήθεια για το ελληνικό ποδόσφαιρο


Οι φάκελοι που παραδόθηκαν στην κ. Παπανδρέου άνοιξαν ουσιαστικά την κερκόπορτα της διαφθοράς ελληνικού ποδοσφαίρου. Ο Ντοντ μάλιστα φέρεται να είπε πως πρόκειται για: « τα περισσότερα ύποπτα ματς από οποιαδήποτε άλλη χώρα».


«Πως γίνεται το στήσιμο»

Ο Ντοντ εξήγησε τους τρόπους με το οποίους στήνονται παιχνίδια περιγράφοντας ένα σύνηθες σκηνικό με τη συμμετοχή διεφθαρμένων ποδοσφαιριστών, διαιτητών και παραγόντων που δελεάζονται από το εύκολο κέρδος αγνοώντας τις συνέπειες των πράξεων τους.


Συχνά η κουβέντα ξεκινά από μία ελκυστική προσφορά για απόκτηση ποδοσφαιριστή και οδηγή στο αίτημα για μία «μικρή χάρη» προκειμένου κάποια από τα ποσά που θα δαπανηθούν για τη μεταγραφή να επιστρέψουν στο σύλλογο.


Εάν συνεργασία δεν ευοδωθεί, τότε οι συζητήσεις ενδεχομένως να οδηγήσουν σε απειλές και εκβιασμούς.

«Υψηλά πόσά από εγκληματικές οργανώσεις»


Το μήνυμα του Ντοντ στους ειδικούς συμβούλους της UEFA ηχεί πιο σκοτεινό.

« Είναι αρκετά λογικό στα προημιτελικά του Τσάμπιος Λιγκ να πονταριστούν για δύο κορυφαίες ομάδες, ποσά που αγγίζουν τα 900 εκατ. ευρώ».


Όταν όμως ο τζίρος έφτασε το 1,3 δισ. ευρώ για υποδεέστερες διοργανώσεις, ο Βέλγος αξιωματούχος ήταν σαφής.


« Αυτά τα απίστευτα υψηλά ποσά προέρχονται από εγκληματικές οργανώσεις που έχουν την κατάλληλα ευκαιρία για να ξεπλύνουν χρήμα».


Η αγορά της Ασίας

Ο Ντοντ τονίζει, πως ενώ αρκετοί Ευρωπαίοι ποντάρουν σε ποδοσφαρικές αναμετρήσεις περισσότερο για διασκέδαση, στην Ασία συμβαίνει καθαρά για κέρδος.

Στη συγκεκριμένη αγορά οι μυημένοι δεν ποντάρουν σε ποια ομάδα θα κερδίσει ή θα χάσει, αλλά στο ακριβές σκορ ημιχρόνου, στα γκολ που θα επιτευχθούν και άλλα ειδικά στοιχήματα τα οποία παρουσιάζουν υψηλό βαθμό δυσκολίας εάν φυσικά δεν υπάρχουν πληροφορίες εκ των έσω.


Η UEFA σε συνεργασία με τη Europol συνέταξε έναν ογκοδέστατο φάκελο με ματς που βρίσκονται υπό έρευνα. Το να τιμωρήσεις μία ομάδα, όπως συνέβη με την Πομπέντα από τα Σκόπια για το στημένο παιχνίδι με την Πιούνικ το 2004 είναι το μόνο εύκολο για την ποδοσφαιρική ευρωπαϊκή ομοσπονδία. Το ζήτημα είναι να το αποδεικνύεις και πάνω σε αυτή την κατεύθυνση ο Ντοντ κάνει τη διαφορά.


Το 2006 η Ιταλία κατέκτησε το Μουντιάλ με βασικό γκολκίπερ τον Τζιανλουίτζι Μπουφόν παρότι λίγους μήνες νωρίτερα είχε κατηγορηθεί για μεγάλα στοιχηματικά πονταρίσματα


Το μεγάλο σκάνδαλο στο Βέλγιο και ο Κινέζος


Εκείνη την εποχή, Ο Βέλγος εργαζόταν σε βρετανική στοιχηματική εταιρία. Οι μαρτυρίες του διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στην εξάρθρωση εγκληματικών συνδέσμων αλλά και στη δια βίου τιμωρία από το ποδόσφαιρο για τον πρόεδρο μίας βελγικής ομάδας, τον προπονητή αλλά και ποδοσφαιριστών που ενεπλάκησαν σε σκάνδαλο με 17 στημένα ματς στο πρωτάθλημα Βελγίου.

Ο Κινέζος επιχειρηματίας Ζεγιούν Γιε, τον οποίο ο Ντοντ αποκαλούσε «αχυράνθρωπο» συνελήφθη. Είχε απλώσει τα πλοκάμια του στην ασιατική αγορά δημιουργώντας ένα ευρύ δίκτυο παράνομου στοιχηματισμού σε περιοχές όπως το Μακάο, το Χονγκ Κονγκ, η Μαλαισία, η Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ.


Εμπλοκή και της Ελλάδας


Η ομοσπονδία της Κίνας πριν από λίγα χρόνια έστειλε στη φυλακή διαιτητές, ενώ αφάνισε συλλόγους.


Οι δεσμοί του παράνομου στοιχηματισμού ωστόσο έκαναν την εμφάνιση τους σε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα χωρών όπως οι Ελλάδα, Βέλγιο, Φινλανδία. Ελβετία με τα τεράστια πονταρίσματα ωστόσο να κατατίθενται στην Κίνα.


Η αφέλεια των Ιταλών και η απορία του Ντοντ


Ο Ντοντ εργαζόταν στην ιταλική SNAI (σ.σ.:πρόκειται για την κρατική εταιρεία στοιχήματος) όταν ποδοσφαιριστές της Πιστοϊέζε και της Αταλάντα (Serie B) πόνταραν ασυνήθιστα ποντά στον συγκεκριμένο αγώνα.


«Συνελήφθησαν» από τις κάμερες όταν πήγαν για να εισπράξουν τα κέρδη τους από το πρακτορείο στο οποίο είχαν ποντάρει! «Ακόμη δεν καταλαβαίνω γιατί το έκαναν» αναφέρει απορημένος ο Ντοντ.

* Στη φωτογραφία o Καρλ Ντοντ μιλάει στους Έλληνες διεθνείς της εθνικής Νέων για τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν οι ποδοσφαιριστές σε απόπειρες δωροδοκίας.

TAGS ΣΤΗΜΕΝΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ