ΣΤΗΜΕΝΑ

Αχιλλέας Μπέος: Βίος και πολιτεία

Αχιλλέας Μπέος: Βίος και πολιτεία

Ο Κώστας Καίσαρης ιχνηλατεί τη διαδρομή του Αχιλλέα Μπέου στο ελληνικό ποδόσφαιρο, λίγο πριν περάσει το Γραφείο του Ανακριτή. Τα χέρια φουρναρόξυλα, η πιτσαρία στη Νέα Υόρκη, ο ΛεΠα, οι μάχες με την παράγκα, οι φίλοι κι οι εχθροί...

Η επίσημη πρώτη του Αχιλλέα Μπέου στο ποδόσφαιρο ανατρέχει την περίοδο 1995-1996 και το περιβόητο ματς Πανιώνιος-Παναθηναϊκός: 0-1. Με ανύπαρκτο πέναλτι του διαιτητή Σπανέα. Ο αστικός μύθος της Νέας Σμύρνης αναφέρει ότι τρέχοντας μετά το τέλος του ματς ο Σπανέας για τα αποδυτήρια βρέθηκε απέναντι σ' ένα θηριώδη κύριο με χέρια σαν φουρναρόξυλα.

Στο σύντομα διάστημα που ήρθαν σε επαφή μια τούφα από τα μαλλιά του Σπανέα έμεινε σαν ενθύμιο στα χέρια του Αχιλλέα Μπέου. Για την ιστορία αυτό ήταν το τελευταίο πρωτάθλημα που πήρε ο Παναθηναϊκός, αφού αμέσως μετά άρχισε η εποχή της παράγκας, ενώ ο Πανιώνιος υποβιβάστηκε στη Β' Εθνική.

Νωρίτερα στα τέλη της δεκαετίας του '80 ο Α. Μπέος είχε αναζητήσει την τύχη του στην Αμερική. Μαζί με τον Γιώργο Παπαλάνη (πρώην υπάλληλο της ΕΠΑΕ), είχαν μεταβεί στη Νέα Υόρκη κι είχαν ανοίξει μια πιτσαρία. Αρχές της δεκαετίας του '90 επέστρεψαν στην Ελλάδα κι ο Γ. Παπαλάνης στο ποδόσφαιρο, ως υπάλληλος της ΕΠΟ. Πρόκειται για τον τημ μάνατζερ της Εθνικής ομάδας που πήρε το 2004 το πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Επιστρέφοντας από την Αμερική ο Μπέος ασχολήθηκε επαγγελματικά με τον καλλιτεχνικό χώρο. Σαν διοργανωτής συναυλιών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και σαν ιδιοκτήτης ή συνιδιοκτήτης νυχτερινών κέντρων.

Μαζί με τον Γιδόπουλο στον Πανιώνιο!

Από οπαδός του Πανιωνίου μετατρέπεται στα 34 του χρόνια σε παράγοντα την περίοδο 1995-1996. Η ομάδα δεν πάει καλά κι ο Δήμος που είναι ιδιοκτήτης σηκώνει τα χέρια ψηλά. Τότε εμφανίζεται ο (επίσης Νεοσμυρνιώτης) Στράτος Γιδόπουλος σαν σωτήρας. Μαζί του κι ο Αχιλλέας Μπέος. Το εγχείρημα, όμως, δεν τελεσφορεί. Παρά τις μαγκιές, να σβήσουν τα φώτα για να διακοπεί το παιχνίδι με τον Αθηναϊκό, ο Πανιώνιος υποβιβάζεται στη Β' Εθνική. Ταυτόχρονα φουντώνουν οι φήμες για οικονομική κακοδιαχείριση και η θητεία της διοίκησης Γιδόπουλου λήγει άδοξα.

Η επιστροφή του Α. Μπέου στον Πανιώνιο και η οριστική εγκατάσταση του γίνεται πέντε χρόνια αργότερα. Την περίοδο 1999-2000. Και πάλι ιδιοκτήτης είναι ο Δήμος και πάλι όμως υπάρχει αγωνιστικό και διοικητικό αδιέξοδο. Ο Μπέος αναλαμβάνει να τρέξει την ομάδα ενώ στη συνέχεια προχωράει σε συμφωνία με τον Δήμο για την ανάληψη του μάνατζμεντ. Με φήμες τότε να αναφέρουν ότι από πίσω ήταν ο πανίσχυρος λόγω Χρηματιστηρίου, Γιώργος Μπατατούδης, που είχε κάνει ανάλογο "άνοιγμα" σε Λάρισα και Καβάλα.

Μαζί με Φλωρίδη, κόντρα σε Μητρόπουλους

Ο Α. Μπέος δεν περιορίστηκε στα του Πανιωνίου,. Ήρθε αμέσως σε κόντρα με την Παράγκα και τους αδερφούς Μητρόπουλους. Οι μάχες στις συνελεύσεις της τότε ΕΠΑΕ και στα δικαστήρια ήταν ομηρικές. Ο τότε Υφ. Αθλητισμού, Γ. Φλωρίδης, που ήθελε να ξηλώσει την παράγκα, είχε βρει στο πρόσωπο του Αχιλλέα Μπέου τον καλύτερο σύμμαχο. Ο Πανιώνιος από την πλευρά του έπαιρνε χρήματα για έργα στο γήπεδο της Νέας Σμύρνης. Της Νέας Σμύρνης, που δύο φορές είχε ξυπνήσει από τις εκρήξεις στα αυτοκίνητα ποδοσφαιριστών του Πανιωνίου: του Πάντιτς και του Σαπουτζή.

Στα μέσα του 2002 ο Πανιώνιος αλλάζει χέρια. Με βάση έναν Νόμο του Βενιζέλου για τις ομάδες του Μπάσκετ της Θεσσαλονίκης, μπαίνει σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης. Ο Νόμος αναφέρει ότι αν σε μια αθλητική ΑΕ απεμπλακούν τα φυσικά πρόσωπα που έχουν δημιουργήσει τα χρέη, αυτά σβήνονται. Έτσι δημιουργήθηκε ο Νέος Πανιώνιος.

Ο Ελευθέριος Παγκοζίδης και το ματς με τη Ντιναμό...

Ο Δήμος της Νέας Σμύρνης έκανε πρόσκληση ενδιαφέροντος για την αγορά των μετοχών του Νέου Πανιωνίου. Μοναδικός που εμφανίστηκε ήταν ο Ελευθέριος Παγκοζίδης (ή Λευτέρης Πανταζής) που αμέσως μετά αναλαμβάνει πρόεδρος.

Επί της ουσίας βέβαια Πανιώνιος ίσον Αχιλλέας Μπέος. Μέχρι το 2006 που η ΠΑΕ, μεταβιβάστηκε στον Κωνσταντίνο Τσακίρη. Ειχε προηγηθεί βέβαια το μπαμ του 2004 με το ημίχρονο διπλό-άσος τελικό στο Πανιώνιος-Δυναμό Τυφλίδας. Το υπαριθμόν 1 διεφθαρμένο ματς για την ΟΥΕΦΑ, που είχε προκαλέσει μεταξύ άλλων και την εξέγερση των Πανθήρων κατά του Α. Μπέου.

Φεύγοντας από τον Πανιώνιο του 2004 ο Μπέος δεν ήταν δυνατόν να φύγει κι από το ποδόσφαιρο. Στρέφεται στην ιδιαίτερη πατρίδα του τον Βόλο και βάζει σαν στόχο τη συγχώνευση του Ολυμπιακού και της Νίκης.

Οι παράγοντες της Νίκης Βόλου αντιδρούν και η συγχώνευση δεν γίνεται ποτέ. Για αυτό το λόγο χαλάει η φιλία του με τον γνωστό δικηγόρο και παράγοντα της Νίκης, Πέτρο Καϊμακάμη και στη συνέχεια είναι στα μαχαίρια με τον Στράτο Γιδόπουλο.

Και εναντίον Γκαγκάτση!

Τελικά ο Α. Μπέος παίρνει στα χέρια του τον Ολυμπιακό Βόλου την περίοδο 2008-2009. Χάνει, όμως, την άνοδο στην Α' Εθνική την οποία κερδίζουν Γιάννενα, Καβάλα και Ατρόμητος. Ήδη έχει ξεκινήσει νέο αγώνα κάθαρσης του ελληνικού ποδοσφαίρου, εναντίον του τότε προέδρου της ΕΠΟ, Βασίλη Γκαγκάτση. Τη σεζόν 2009-2010 ο Ολυμπιακός κερδίζει πανηγυρικά την άνοδο στη Σούπερλιγκ.

Τη σεζόν που έληξε ο Ολυμπιακό Βόλου τερματίζει πέμπτος και εξασφαλίζει τη συμμετοχή στο Γιουρόπα Λιγκ. Κατά σύμπτωση δύο στα δύο έχουν και οι φίλοι του Μπέου. Ο Νικόλας Πατέρας με το νταμπλ του Παναθηναϊκού το 2010 κ ιο Βαγγέλης Μαρινάκης με το Πρωτάθλημα του 2011.

TAGS ΣΤΗΜΕΝΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ