ΕΛΛΑΔΑ

Που χάθηκες κι εσύ...(Νο.19)

Που χάθηκες κι εσύ...(Νο.19)
Βόουτερ INTIME SPORTS

Το Sport24.gr θυμάται ποδοσφαιριστές που πέρασαν από το ελληνικό πρωτάθλημα και κάνει... scouting για να μάθει τι συμβαίνει σήμερα στην καριέρα τους. Ο Νορντίν Βόουτερ είναι ο παίκτης που θα ασχοληθούμε αυτή τη φορά (videos & pics).

Μπορεί κάποιος άνθρωπος να κάνει καριέρα με το παρελθόν του; Φυσικά και μπορεί, δεν θέλει ούτε καν ερώτημα. Κάπως έτσι λοιπόν την "πάτησε" και ο Παναθηναϊκός το 2004, όταν έφερε στην Παιανία τον άλλοτε αστέρα του Άγιαξ Νορντίν Βόουτερ.

Τι να πρωτοπούμε; Το κολλητιλίκι με τον Κίκι Μουσάμπα, το χαλασμένο ξυπνητήρι, μία από τις χειρότερες μεταγραφές στην ιστορία της Πρέμιερ Λιγκ, οι δικαιολογίες για να μην κάνει προπόνηση, η απαγόρευση του να βλέπει τους συμπαίκτες του, τα δάνειο από έναν νεαρό που κέρδισε τα χρήματα του από δυστύχημα, φτάνει! Ας τα πάρουμε από την αρχή...

Ο Νορντίν Βόουτερ λοιπόν γεννήθηκε στις 24 Αυγούστου του 1976 στο Paramaribo του Σουρινάμ (ολλανδική παροικία στην Αμερική) το οποίο έχει πληθυσμό μόλις 490.000 κατοίκους!

Το ταλέντο του ξεχώρισε ο Άγιαξ, που είχε απλώσει τα δίχτυα του ακόμα και σε αυτή τη μεριά της γης, με αποτέλεσμα να τον φέρει στην Ολλανδία και να γίνει ένας από τη χρυσή σοδειά της δεκαετίας του 1990-1995 που έφτασε μέχρι και την κορυφή της Ευρώπης.

Τα πράγματα ωστόσο δεν εξελίχθηκαν όπως θα περίμεναν πολλοί, αφού ο Βόουτερ (ή Φούτερ όπως τον ονομάσαμε στην Ελλάδα) δεν μπόρεσε ουσιαστικά να φτάσει ποτέ σε υψηλό επίπεδο λόγω των επιλογών του.

Η αρχή του κακού...

Που χάθηκες κι εσύ...(Νο.19)
Βόουτερ

(Ο Βόουτερ με την φανέλα του Άγιαξ σε φιλικό αγώνα το 2011. Lycky Ajax το όνομα της ομάδας με όλα τα παλιά της αστέρια)

Οι άνθρωποι του Άγιαξ λοιπόν τον άφησαν ελεύθερο το 1997, αφού δεν μπόρεσε να δείξει αυτά που υποσχέθηκε το ταλέντο του. Η πρώτη γεύση με τον Παναθηναϊκό όμως ήρθε στο επαναληπτικό στο ΟΑΚΑ το 1996, όταν και ο Βόουτερ σκόραρε το τρίτο γκολ του Αίαντα που έβαλε ταφόπλακα στα όνειρα για πρόκριση στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ.

Επόμενος σταθμός λοιπόν για τον Ολλανδό άσο η Σαραγόσα, προπονητής της οποίας ήταν ο Τσέτσου Ρόχο ο οποίος έβγαλε αρκετούς από τους αστέρας της Μπαρτσελόνα που βλέπουμε σήμερα.

Οι ιστορίες που συνοδεύουν τον Βόουτερ από την Ισπανία είναι πολλές και ορισμένες έχουν πραγματικά πολύ πλάκα. Από εκείνη την περίοδο λοιπόν φάνηκε πως ο, τότε, νεαρός άσος ήταν τσακωμένος με την προπόνηση...

Απομόνωση!

Που χάθηκες κι εσύ...(Νο.19)
Βόουτερ

Τα προβλήματα άρχισαν με το καλημέρα, αφού ο Βόουτερ παραπονιόταν συνέχεια και έχανε προπονήσεις λέγοντας τη μία πως έχει γρίπη, την άλλη πως πονάει το πόδι του, την παράλλη πως δεν αισθάνεται καλά. Όλα αυτά τον άφησαν στο περιθώριο με τον ίδιο να δίνει συνέντευξη Τύπου και να βγάζει το παράπονο του, λέγοντας πως παρότι τα δίνει όλα... στην προπόνηση είναι πάντα η τελευταία λύση όταν δεν υπάρχει καμία λύση!

Το αποκορύφωμα στη σχέση του με την Σαραγόδα συνέβη στα μέσα του 1998, όταν ο προπονητής του του απαγόρευσε να παίρνει μέρος μαζί με τους συμπαίκτες του, προσπαθώντας έτσι να τον διώξει από την ομάδα.

Τελικά ο Νορντίν Βόουτερ αποχώρησε από τη Ισπανία μετά από δυο σεζόν (αν και είχε υπογράψει τετραετές συμβόλαιο), με προορισμό για την Αγγλία και την Γουότφορντ. Και εκεί όμως η κακοτυχία τον ακολούθησε...

Μεταγραφή ρεκόρ, αποτυχία ρεκόρ!

Το καλοκαίρι του 1999 η ομάδα της Γουότφορντ, που μόλις ανέβηκε στην Πρέμιερ Λιγκ, κάνει δικό της τον Ολλανδό άσο, ο οποίος προερχόταν από τις φημισμένες ακαδημίες του Άγιαξ δαπανώντας ένα ποσό που άγγιξε το 1.2 εκ. ευρώ!

Το ποσό αυτό αποτέλεσε ρεκόρ στην ιστορία της ομάδας, με τον Βόουτερ να λαμβάνει αποθεωτικής υποδοχής από τους φίλους της Γουότφορντ. Στα πρώτα του ματς ήταν εντυπωσιακός, αν και άρχισαν να του κολλάνε το παρατσούκλι "τρακαδόρος", ενώ πέτυχε ένα πολύ όμορφο γκολ εναντίον της Νόριτς.

Η συνέχεια ωστόσο ήταν πτωτική. Πολλά προβλήματα στην φυσική του κατάσταση και τους Άγγλους να αναφέρουν πως έκανε κατάχρηση της ντρίπλας, με αποτέλεσμα να περνάει έναν παίκτη και στη συνέχεια να μπερδεύεται για το που είναι η εστία του αντιπάλου!

Το τέλος λοιπόν ήρθε τρία χρόνια μετά, με την Γουότφορντ να έχει πέσει κατηγορία και τον ίδιο να είναι σκιά του παλιού καλού του εαυτού. Μάλιστα λίγα χρόνια αργότερα ψηφίστηκε ως μία από τις πέντε χειρότερες μεταγραφές στην ιστορία του συλλόγου και μία από τις χειρότερες στην Πρέμιερ Λιγκ.

Από την Κύπρο με αγάπη. Ή μήπως όχι;

Που χάθηκες κι εσύ...(Νο.19)
Βόουτερ INTIME SPORTS

(Ο Νορντίν Βόουτερ με τον Τιμούρ Κετσπάγια στην Ανόρθωση)

Τα επόμενα δυο χρόνια πέρασε και δεν ακούμπησε από τις Ρούσενταλ και Μπράγκα, μέχρι να έρθει η ομάδα της Ανόρθωσης για να τον κάνει δικό της το καλοκαίρι του 2004...

Οι εμφανίσεις του με την Κυπριακή ομάδα και η στενή οικονομική πολιτική στους πράσινους (που είχαν κατακτήσει το νταμπλ της περασμένη σεζόν), τον έφεραν στους πράσινους με κάπως επεισοδιακό τρόπο.

Ο Ανδρέας Παντελή (πρόεδρος της Ανόρθωσης τότε και υποψήφιος αγοραστής του Ηρακλή σήμερα) έκανε τον... δύσκολο και τελικά εισέπραξε περίπου 150.000.000 δραχμές, όμως ζήτησε να μην γίνουν ιατρικές εξετάσεις στον 29χρονο Ολλανδό καθώς όπως είπε τον προσβάλλουν με αυτόν τον τρόπο!

Βέβαια η επιμονή του Σπύρου Λιβαθηνού για τον Βόουτερ έκαμψε τις αντιρρήσεις του Γιάννη Βαρδινογιάννη που τελικά συμφώνησε με τον Κύπριο... γάτο.

Ο σουβλάκι-πίτσα- κόκα κόλα

Που χάθηκες κι εσύ...(Νο.19)
Βόουτερ INTIME SPORTS

(Τρομερή φωτογραφία. Γκούμας, Φλάβιο Κονσεϊάσο, Νιρέν Ντεμπά δείχνουν τους κοιλιακούς τους. Ο Βόουτερ ωστόσο βυθίζεται στο νερό...)

Στην Παιανία σε ενάμιση χρόνο έπαιξε σε 30 παιχνίδια εκ των οποίων στα 26 δεν μπόρεσε να βγάλει ολόκληρο ενενηντάλεπτο! Σε αρκετά μάλιστα έπαιξε για 20-25 λεπτά μόλις, δείγμα της κακής φυσικής του κατάστασης.

Οι συμπαίκτες του μάλιστα τον έλεγαν κοροϊδευτικά ως "πίτσα - σουβλάκι - κόκα κόλα" και όπως φαίνεται κάτι θα ήξεραν... Το τέλος ήρθε αναίμακτα το καλοκαίρι του 2006 με τον Βόουτερ να βρίσκει καταφύγιο στην αγαπημένη Τουρκία.

This is the end

Μετά από δυο αποτυχημένα χρόνια σε Τουρκία (Σιβασπορ) και Κύπρο ΑΕΚ Λάρνακας), ο Βόουτερ αποφασίζει να βάλει τέλος στην καριέρα του σε ηλικία 32 ετών. Μάλιστα για να φύγει από την Κύπρο πλήρωσε από την τσέπη του!

Το τέλος όμως δεν παύει να είναι μία νέα αρχή. Μαζί με τον φίλου του Κίκι Μουσάμπα δημιούργησαν μία νέα ομάδα (New Amsterdam) που βρίσκεται στις μικρές κατηγορίες. Ο ίδιος σε ρόλο προέδρου και ο κολλητός του σε ρόλο αντιπροέδρου, προσπαθούν να την ανεβάσουν κατηγορία. Μάλιστα που και που αγωνίζονται και οι ίδιοι με τα χρώματα της ομάδας.

Κατηγορίες...

Που χάθηκες κι εσύ...(Νο.19)
Βόουτερ

(Βόουτερ, Μουσάμπα και... κάποιος που δεν φαίνεται καλά)

Το καθεστώς αγοραπωλησίας ωστόσο άφησε πολλές σκιές που έφτασαν μέχρι τις δικαστικές αίθουσες. Δημοσίευμα εφημερίδας από την Ολλανδία αναφέρει πως ο Βόουτερ δανείστηκε 150.000 ευρώ, μέρος των οποίων προήλθαν από έναν νεαρό που έχασε τη μητέρα του σε ** αεροπορικό δυστύχημα το 1989 στην πόλη όπου γεννήθηκε ο Βόουτερ.

Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες μέχρι και σήμερα και παραμένει στην προεδρία της ομάδας, όμως οι συμπατριώτες του, σε πολλά blog και site, κάνουν λόγο για ένα κακό επιχειρηματία που κυκλοφορεί με μία μαύρη Λαμπορκίνι και χρωστάει δεξιά και αριστερά χρήματα, κάτι βέβαια που εμείς δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν ισχύει.

Κλείνοντας

Η συνταγή ήταν επιτυχημένη το 1990, αφού από τις ακαδημίες βγήκαν πολλοί αστέρες. Ο Νορντίν Βόουτερ ωστόσο δεν τα κατάφερε και νωρίς νωρίς πέταξε στα σκουπίδια το πλούσιο ταλέντο του.

Σήμερα βρίσκεται κοντά στο ποδόσφαιρο που αγαπά, όμως η ανωριμότητα του παρελθόντος τον ακολουθάει ακόμα και σήμερα.

** Το 1989 η πτήση της Surinam Airways αναχώρησε από το Άμστερνταμ με προορισμό την Σουρινάμ, όμως το αεροπλάνο δεν προσγειώθηκε ποτέ με επιτυχία και κατέρρευσε. Το ίδιο αεροπλάνο ήταν να πάρει και ο Ντένις Μπέργκαμπ όμως τελευταία στιγμή άλλαξε γνώμη, από τότε δεν ξαναπήρε αεροπλάνο και κατά την προσωπική μας άποψη καλά έκανε!!

(Δείτε και λίγο από τον κολλητό του...)

TAGS ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ