ΕΛΛΑΔΑ

Που χάθηκες κι εσύ... (Νο.16)

Που χάθηκες κι εσύ... (Νο.16)
Ολισαντέμπε INTIME SPORTS

Το Sport24.gr θυμάται ποδοσφαιριστές που πέρασαν από το ελληνικό πρωτάθλημα και κάνει... scouting για να μάθει τι συμβαίνει σήμερα στην καριέρα τους. Ο Εμάνουελ Ολισαντέμπε είναι ο παίκτης που θα ασχοληθούμε αυτή τη φορά (βιντεο και φωτογραφίες).

Είναι από τους πιο αγαπητούς ποδοσφαιριστές που πέρασαν ποτέ από το ελληνικό πρωτάθλημα, σε μία περίοδο παχέων αγελάδων όπου έπεσε πολύ χρήμα σε μεταγραφές, αφού τόσο οι φίλοι του Παναθηναϊκού όσο και των άλλων ομάδων τον έλεγαν με το... μικρό του όνομα. "Μανωλάκη".

Μιλάμε φυσικά για τον Εμάνουελ Ολισαντέμπε του οποίου τα ίχνη μπορεί να έχουν εξαφανιστεί, όμως ο ίδιος συνεχίζει να κάνει αυτό που ξέρει καλά, να σκοράρει δηλαδή. Ο ήρωας της Πολωνίας, ο εμφύλιος λόγω του χρώματος, η μεταγραφή στον Παναθηναϊκό, το f@#$ off στον Σκάζνι, οι τραυματισμοί που δεν τον άφησαν να φτάσει στην κορυφή και η Νιγηριανοπολωνοκινέζικη υπηκοότητα!

Ο "Μανώλης" γεννήθηκε στις 22 Δεκεμβρίου του 1978 στην Warri της Πολωνίας, μία πόλη 300.000 κατοίκων. Τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα ωστόσο τα έκανε στην φυσική του πατρίδα και την ομάδα της Jasper united με την οποία πραγματοποίησε 40 εμφανίσεις και πέτυχε 20 γκολ.

Η μεταγραφή στην Πολόνια και τα καλά σαράντα

Το 1997 ο τότε 19χρονος Ολισαντέμπε δέχθηκε πρόταση από την Πολόνια Βαρσοβίας, με σκοπό να αγωνιστεί με τα χρώματα της. Ο ίδιος τη δέχθηκε αμέσως, καθώς οι γονείς του δεν έμεναν μαζί (ζούσαν χωριστά πότε Πολωνία, πότε Νιγηρία) και έτσι πίστευε πως θα μπορέσει να ενώσει και πάλι την οικογένεια.

Στην πρώτη του σεζόν κατάφερε να παίξει σε 13 παιχνίδια, όμως τα καλύτερα δεν είχαν έρθει ακόμα. Το 1999/2000 ο Μανωλάκης κάνει το τρέμπλ με την Πολόνια. Κατακτά πρωτάθλημα (μετά από 40 χρόνια πήρε τον τίτλο!), Κύπελλο και Σούπερ Καπ. Ο ίδιος αποθεώνεται από τον Τύπο και τους φίλους της ομάδας του και πλέον γίνονται όλες οι διαδικασίες έτσι ώστε ο νεαρός επιθετικός να παίξει στην Εθνική ομάδα της Πολωνίας.

Εμφύλιος... και αποθέωση!

(FILES) -- A file photo taken 14 June 2002 shows Polish forward Emmanuel Olisadebe celebrating after scoring his country's first goal at the 2002 FIFA World Cup Korea/Japan in Daejeon. Struggling Portsmouth 04 January 2006 signed Poland striker Emmanuel Olisadebe until the end of the season in an effort to bolster their bid to stay in the Premiership. The Nigerian-born 27-year-old, who has made 25 international appearances, joins from Panathinaikos after a two-day trial at Fratton Park last month.             AFP PHOTO/ROBYN BECK
Ολισαντέμπε AFP

(Με την Εθνική Πολωνίας και ενώ έχει σκοράρει)

Ο Ολισαντέμπε ήταν ο πρώτος έγχρωμος ποδοσφαιριστής στην ιστορία της Πολωνίας που έπαιξε με την Εθνική ομάδα και αυτό δεν άρεσε σε όλους. Μάλιστα οι φανατικοί οπαδοί της Λέγκια (White Legion), γνωστοί για τις ακραίες απόψεις τους, αποδοκίμαζαν τον 22χρονο επιθετικό και σήκωναν πανό που έλεγαν να γυρίσει πίσω στην πατρίδα του. Ο ίδιος ωστόσο δεν μάσησε...

Όχι μόνο έπαιξε με την Πολωνία αλλά κατάφερε με τα οκτώ γκολ που πέτυχε στην προκριματική φάση για το Μουντιάλ της Ιαπωνίας και της Κορέας, να γίνει ο πρώτος Πολωνός παίκτης που πέτυχε αυτόν τον αριθμό τερμάτων, ενώ η "πατρίδα" του επέστρεψε στην κορυφαία διοργάνωση μετά από 16 ολόκληρα χρόνια.

Μάλιστα στο Μουντιάλ πέτυχε και ένα πολύ όμορφο γκολ επί των Ηνωμένων Πολιτειών στο 3ο λεπτό της αναμέτρησης. Γυρίζοντας όμως και πάλι τον χρόνο αρκετούς μήνες πίσω, ξεκινάει και η περιπέτεια του... Μανώλη στην Ελλάδα και τον Παναθηναϊκό.

Τον είδαν, τους άρεσε, τον πήραν!

Το καλοκαίρι του 2000 η Πολόνια ως πρωταθλήτρια συμμετείχε στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ, όμως στο δρόμο της βρήκε τον Παναθηναϊκό και η αλήθεια είναι πως του έβγαλε το λάδι. Στο πρώτο ματς στην Πολωνία οι πράσινοι ήρθαν ισόπαλοι με 2-2, ενώ στον επαναληπτικό κέρδισαν με την ψυχή στο στόμα 2-1.

Που χάθηκες κι εσύ... (Νο.16)
Ολισαντέμπε

(Πολόνια - Παναθηναϊκός και Βαζέχα εναντίον Ολισαντέμπε)

Κάπου εκεί είδαν και τον Ολισαντέμπε ο οποίος ήταν πραγματικός δαίμονας. Ο Παναθηναϊκός όμως δεν τον απέκτησε εκείνη την περίοδο, αφού η τιμή του ήταν απαγορευτική. Τον Γενάρη όμως ο "Μανώλης" ντύθηκε στα πράσινα, με τη μορφή δανεισμού αρχικά, και με το καλημέρα αποθεώθηκε από τους φίλους του Παναθηναϊκού.

Βλέπει κόκκινο και κάτι παθαίνει!

Τα καλά για τον Μανώλη άρχισαν από τη σεζόν 2001-2002, όταν και άνοιξε λογαριασμό με τα δίχτυα του Ολυμπιακού για πρώτη φορά. Σε μία πολύ καλή σεζόν για τους πράσινους ο Ολισαντέμπε πέτυχε το 1-0 στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, ο οποίος ισοφάρισε με πέναλτι του Τζόρτζεβιτς στις καθυστερήσεις. Γενικά ο Νιγηριανοπολωνός έχει πετύχει τέσσερα τέρματα εις βάρος του αιώνιου αντιπάλου.

Που χάθηκες κι εσύ... (Νο.16)
Ολισαντέμπε INTIME SPORTS

Εξαιρετικά ήταν στα στατιστικά του και στους ευρωπαϊκούς αγώνες. γκολ στη μεγάλη νίκη επί της Πόρτο με 1-0 στην Πορτογαλία (η Πόρτο πήρε το UEFA εκείνη τη σεζόν), δυο γκολ με την Άντερλεχτ, γκολ με Άρσεναλ και Σάλκε για το Τσάμπιονς Λιγκ και άλλα πολλά. Όλα αυτά μέχρι τη σεζόν που οι πράσινοι πήραν το πρωτάθλημα. Μετά άρχισαν τα... καλά.

F@#$ off!

Η αλήθεια είναι πως ο... Μανωλάκης για να έρθει στον Παναθηναϊκό πίεσε την διοίκηση της Πολόνια με τον τρόπο του. Βλέπετε έχει λίγο περίεργο χαρακτήρα. Πολλές φορές τα έβαζε με τους προπονητές του και τους συμπαίκτες του (όταν νόμιζε ότι δεν τον τροφοδοτούν), ενώ έχει αλλεργία στον πάγκο!

Οι τραυματισμοί ήταν επίσης ένα κομμάτι μέσα στο πακέτο "Ολισαντέμπε" και έκαναν την εμφάνιση τους αμέσως. Το 2003-2004 που οι πράσινοι πήραν το πρωτάθλημα, ο Μανώλης έχασε σχεδόν τη μισή χρονιά λόγω των γονάτων του, όμως πέτυχε καθοριστικά γκολ (νίκη στην Τούμπα στο 90' με δικό του γκολ, και τέρμα στο Κύπελλο επί της ΑΕΚ).

Το 2005-2005 ο Νιγηριανοπολωνός δεν άντεξε τις συνεχόμενες αλλαγές προπονητών και τα έβαλε με τον Ζντέρεκ Σκάζνι, ο οποίος δεν τον υπολόγιζε λόγω του ότι έκανε συνέχεια ατομικό πρόγραμμα. Μάλιστα σε μία προπόνηση τα έβαλε μαζί του και τον έβρισε με το γνωστό... F@#$ off. Αποτέλεσμα; Τον Γενάρη της ίδιας σεζόν πίεσε την διοίκηση του Παναθηναϊκού και παραχωρήθηκε στην Πόρτσμουθ.

Κατήφορος...

Που χάθηκες κι εσύ... (Νο.16)
Ολισαντέμπε INTIME SPORTS

(Ο Μανωλάκης μάλλον τα βάζει με την τύχη του)

Στην Αγγλία έπαιξε με το ζόρι δυο παιχνίδια όμως δεν κατάφερε να κερδίσει τον προπονητή της Πόρτσμουθ. Τα πληγωμένα του γόνατα δεν άντεξαν τους ρυθμούς των προπονήσεων και το καλοκαίρι επέστρεψε στην Παιανία. Εκεί ο Παναθηναϊκός του ανακοίνωσε πως δεν θα έκανε χρήση της οψιόν για ανανέωση του συμβολαίου του και έτσι ο Ολισαντέμπε αποχώρησε.

Λίγους μήνες πιο πριν βέβαια είχε φροντίσει να στολίσει τον Σκάζνι: "Δεν αντέχω άλλο. Έχω ανεχτεί αρκετά. Πριν από λίγους μήνες ήμουν ήρωας, πετούσα στα σύννεφα κυριολεκτικά, αλλά τώρα βιώνω τη χειρότερη κατάσταση της ζωής μου. Είμαι έξαλλος με τον προπονητή, αλλά δεν σκοπεύω να το αφήσω να με καταβάλλει. Θα φύγω"! Εφυγε και τι κατάλαβε;

"Εάν μου πουν ότι ο ρόλος μου για την επόμενη χρονιά θα είναι ανάλογος της φετινής, τότε θα αποχωρήσω. Ωστόσο, επειδή μου αρέσει η Αθήνα κι έχω προσαρμοστεί απόλυτα, αν με διαβεβαιώσουν ότι είμαι στα πλάνα του προπονητή, τότε θα εξαντλήσω το συμβόλαιό μου". Αυτές οι δηλώσεις ήταν και η ταφόπλακα στην καριέρα του στους πράσινους.

Ξάνθη, Κύπρος και... Κίνα!

Που χάθηκες κι εσύ... (Νο.16)
Ολισαντέμπε INTIME SPORTS

(Με τη φανέλα της Ξάνθης υπό τις οδηγίες του Γιάννη Μαντζουράκη)

Ο Ολισαντέμπε δεν το έβαλε κάτω και συμφώνησε να δοθεί, με έναν περίεργο τρόπο, στην Ξάνθη. Γκολ δεν έβαλε, ούτε φυσικά έδειξε την αξία του, όμως δέθηκε με την ομάδα και η οικογένεια του αγόρασε σπίτι στην Ακριτική πόλη όπου έμενε μέχρι πρόσφατα!

Τελευταίος σταθμός στην Ευρώπη η Κύπρος και ο ΑΠΟΠ Κινύρας. Πάλι είχε τραυματισμούς, όμως έπαιξε σε 17 ματς και έβαλε έξι γκολ. Το 2008 ωστόσο ο Ολισαντέμπε πήρε μία μεγάλη απόφαση και πήγε να παίξει στην Κίνα. Εκεί γνώρισε την καταξίωση, κέρδισε τίτλους, τιμές από τους Κινέζους που τον ψήφισαν τον κορυφαίο για δυο σερί σεζόν και του χάρισαν το παρατσούκλι τσιγκούνης!

Το κορυφαίο από όλα είναι πως στο τέλος ο Εμανουέλ Ολισαντέμπε κατάφερε να πάρει και την Κινεζική υπηκοότητα! Πλέον είναι Νιγηριανοπολωνοκινέζος!

Όπως αναφέρουν οι Πολωνοί, ο "Μανωλάκης" αν και είναι από τους πιο καλά αμειβόμενους Πολωνούς αθλητές, έμενε σε σπίτι που του προσέφερε η ομάδα της Χενάν Κονστράκσιον, το οποίο ήταν στις εγκαταστάσεις του συλλόγου.

Που είναι σήμερα;

Που χάθηκες κι εσύ... (Νο.16)
Ολισαντέμπε INTIME SPORTS

Σε ηλικία 32 ετών ο Ολισαντέμπε τα είδε όλα. Αφρική, Ευρώπη, Ασία. Όπου πήγε έκανε φίλους και εχθρούς. Έδειξε και τα δυο του πρόσωπα, όμως παντού απέκτησε φανατικούς οπαδούς. Σήμερα είναι χωρίς ομάδα και τα ίχνη του αγνοούνται, όμως δεν αποκλείεται να τον ξαναδούμε από τα μέρη μας.

Περισσότερα "Που χάθηκε κι εσύ..." : Λέο Μπελέκ, Δημήτρης Παπαδόπουλος, Ιφεάνι Ουντέζε, Λάμπρος Χούτος, Λουσιάν Σαν Μαρτεάν, Φερνάντο Νάβας, Μοεντίν Ζε Ελίας, Ιγκόρ Σιμπνιέφκι, Πίτερ Οφορίκουε, Δημήτρης Ναλιτζής, Ζίζι Ρόμπερτς, Έρικ Μίκλαντ, Μάρτσιν Κούζμπα, Ερίκ Ραμπεσαντρατανά, Πέρσι Ολιβάρες.




TAGS ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ