ΕΛΛΑΔΑ

Που χάθηκες και εσύ.... (Νο. 6)

Που χάθηκες και εσύ.... (Νο. 6)
Νάβας

Το Sport24.gr θυμάται ποδοσφαιριστές που πέρασαν από το ελληνικό πρωτάθλημα και κάνει... scouting για να μάθει τι συμβαίνει σήμερα στην καριέρα τους. Ο..."Έλληνας" Φερνάντο Νάβας είναι ο παίκτης που θα ασχοληθούμε αυτή τη φορά. (videos)

Είναι από τις πιο cult μορφές ποδοσφαιριστών που πέρασαν από τα ελληνικά γήπεδα τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, όχι μόνο λόγω του παρουσιαστικού του, αλλά και λόγω των όσων έκανε στα δυόμιση περίπου χρόνια που έκατσε στη χώρα μας. Όλοι θυμάστε άλλωστε τον τρόπο που του άρεσε να δείχνει το... σκορ. ΟΚ όμως, πολλά είπαμε, ας τα πάρουμε κλασικά από την αρχή!

Ο Φερνάντο Ροντόλφο Νάβας (όπως είναι το πλήρες όνομα του) γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Μπουένος Άιρες στις 29 Ιανουαρίου του 1977 και από μικρός είχε ένα όνειρο. Να μπορέσει να ξεφύγει από την φτώχεια και τον κίνδυνο, κάνοντας καριέρα ως ποδοσφαιριστής.

Τα κατάφερε ως ένα μεγάλο βαθμό, όμως ο ιδιόρρυθμος χαρακτήρας του τον οδήγησε σε άλλα μονοπάτια...

Τα πήρε όλα και έφυγε!

Που χάθηκες και εσύ.... (Νο. 6)
Νάβας

Το ξεκίνημα της καριέρα του τον βρήκε στην ομάδα της Κίλμες, ομάδα της πόλης του, με την οποία σε ηλικία 19 ετών πραγματοποίησε εντυπωσιακές εμφανίσεις (19ε./1γ.), με αποτέλεσμα η Μπόκα Τζούνιορς να τον εντάξει στο δυναμικό της.

Στην Μπόκα παρέμεινε για τρία ολόκληρα χρόνια, χωρίς ωστόσο να είναι από τα βασικά της στελέχη, αφού εκείνη την περίοδο η ομάδα έβγαλε αρκετά και μεγάλα ταλέντα (Ρικέλμε, Κόρντομπα, Αμπονταντσιέρι, Βάλτερ Σάμουελ, Χόρχε Μπερμούντες, Μάρτιν Παλέρμο κλπ).

Παρόλα αυτά αγωνίστηκε σε 41 παιχνίδια και πέτυχε πέντε γκολ, ενώ με την Μπόκα κατέκτησε δυο πρωταθλήματα και ένα Κόπα Λιμπερταδόρες.

Ο άνθρωπος των τίτλων...

Που χάθηκες και εσύ.... (Νο. 6)
Τσιάρτας Νάβας

Στις 4 Ιουλίου του 2000 η ΑΕΚ, με διοίκηση Ψωμιάδη, ανακοίνωσε την απόκτηση του 23χρονου άσου Φερνάντο Νάβας, έναντι του ποσού των 700.000.000 δραχμών, ο οποίος αν και νεαρός είχε κατακτήσει τα πάντα στην Αργεντινή! Ο μικρός Φερνάντο ωστόσο είχε κάτι... ξεχωριστό. Τι ήταν αυτό; Μα φυσικά Ελληνικό (!) διαβατήριο...

Στην Ένωση παρέμεινε συνολικά για μιάμιση περίοδο. Στο διάστημα αυτό κατέκτησε ένα Κύπελλο Ελλάδας, ενώ είχε και δυο καταπληκτικές εμφανίσεις στο UEFA εναντίον της Μπάγερ Λεβερκούζεν, πετυχαίνοντας δυο γκολ (ένα σε κάθε ματς).

Το περιβόητο δάχτυλο...

Που χάθηκες και εσύ.... (Νο. 6)
Νάβας

Τα πρώτα μαύρα σύννεφα στη σχέση του Αργεντινού άσου με την ΑΕΚ μαζεύτηκαν γρήγορα-γρήγορα, αφού ο Νάβας παραπονιόταν συνέχεια για πόνους στα πόδια με σκοπό να αποφεύγει την πολύ προπόνηση.

Δεν είναι μυστικό επίσης πως στον άσο με την μακριά κόμη άρεσε πολύ η νυχτερινή ζωή, με αποτέλεσμα κάποιες φορές να το παρακάνει και να τον μαζεύουν.

Η αρχή του τέλους πάντως ήρθε στο παιχνίδι Ολυμπιακός - ΑΕΚ στις 4 Νοεμβρίου του 2000. Ένα παιχνίδι πολύ επεισοδιακό, με την Ενωση να προηγείται με 0-1, όμως στο τέλος να χάνει με 4-1!

Στο 42ο λεπτό, ο Φερνάντο Νάβας αποβλήθηκε από το ματς και κατά την έξοδο του από τον αγωνιστικό χώρο σήκωσε τα δυο μεσαία δάχτυλα του κάθε χεριού του, για να δείξει... το σκορ, όπως είχε πει τότε στον αθλητικό εισαγγελέα, ο οποίος τον αθώωσε!

Όπου φύγει φύγει...


Που χάθηκες και εσύ.... (Νο. 6)
Νάβας

Την επόμενη σεζόν και με τον Νάβας να μην είναι πλέον στις πρώτες επιλογές του προπονητή (Σάντος), η διοίκηση της ΑΕΚ αποφάσισε να παραχωρήσει τον ποδοσφαιριστή με την μορφή δανεισμού στον Άρη.

Λίγους μήνες αργότερα έσκασε το θέμα με το διαβατήριο του, όταν η Εισαγγελία Πειραιά του άσκησε δίωξη για χρήση πλαστού ελληνικού διαβατηρίου!

Ο Νάβας την... έκανε, που λέμε, και εξαφανίστηκε από τη χώρα επιστρέφοντας στην πατρίδα του. Λίγα χρόνια αργότερα ωστόσο είπε πως έφυγε γιατί δεν μπορούσε να βρίσκεται σε μία ομάδα όπου δεν τον υπολογίζουν.

Με τους κίτρινους της Θεσσαλονίκης πάντως πρόλαβε να κάνει όλες και όλες δυο εμφανίσεις, πετυχαίνοντας μάλιστα και ένα πολύ όμορφο γκολ.

Από Έλληνας, Αργεντινός!

Που χάθηκες και εσύ.... (Νο. 6)
Νάβας INTIME SPORTS

Το 2005 η ομάδα του Πανιώνιου περνούσε μια παρόμοια φάση με τη φετινή, καθώς είχαν αλλάξει πολλοί προπονητές και η ομάδα πήγαινε από το κακό στο χειρότερο.

Μία από τις μεταγραφές της ομάδας ήταν και ένας Αργεντινός μεσοεπιθετικός, ονόματι Φερνάντο Νάβας. Μισό λεπτό... Αυτός δεν ήταν Έλληνας; Και όμως όχι...

Ο Νάβας όπως φαίνεται αναγεννήθηκε στην πατρίδα του και επέστρεψε στην Ελλάδα με Αργεντίνικο διαβατήριο. Εκτός από την εθνικότητα όμως, φαίνεται πως έμαθε να χρησιμοποιεί σωστά και τα δάχτυλα του, όπως βλέπετε στην παραπάνω φωτογραφία.

Η εγχείρηση πέτυχε, ο ασθενής πέθανε...

Όπου "εγχείρηση" βάλτε τον στόχο να ξεφύγει από την φτώχεια και όπου "ασθενής" βάλτε το όνειρο να γίνει μεγάλος ποδοσφαιριστής.

Ο Φερνάντο Νάβας σε ηλικία 29 ετών εγκατέλειψε την ενεργό δράση, μετά από πολύ σκέψη και πολλές αποτυχημένες δοκιμές σε ομάδες της πατρίδας του. Επί της ουσίας ο Νάβας ποτέ δεν ήθελε να πάρει κάτι στα σοβαρά, απλά ήθελε να περνάει ωραία.



Που χάθηκες και εσύ.... (Νο. 6)
Νάβας

Αυτός είναι και ο λόγος άλλωστε που ερωτεύτηκε τη χώρα μας, παρά τις περιπέτειες που πέρασε, και γι΄αυτό αυτή τη στιγμή είναι ιδιοκτήτης καφετέριας σε μία από τις πιο γνωστές παραλίες του Μπουένος Άιρες (Mar del Plata).

Το όνομα αυτής; Kifishia ! Ή αλλιώς Κηφισιά. Είναι το μέρος που του άρεσε να συχνάζει και έτσι αποφάσισε να τις δώσει το όνομα της αγαπημένης του περιοχής.

Όποιος πάει λοιπόν στην Αργεντινή και την Mar del Plata, ας περάσει μια βόλτα από την καφετέρια του Φερνάντο και ας τον χαιρετήσει με τον... γνωστό τρόπο. Θα το καταλάβει και θα γελάσει...



TAGS ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ