ΕΛΛΑΔΑ

Που χάθηκες και εσύ.... (Νο. 5)

Που χάθηκες και εσύ.... (Νο. 5)
Σανμαρτεάν INTIME SPORTS

Το Sport24.gr θυμάται ποδοσφαιριστές που πέρασαν από το ελληνικό πρωτάθλημα και κάνει... scouting για να μάθει τι συμβαίνει σήμερα στην καριέρα τους. Ο Λουτσιάν Σανμαρτεάν (ή αλλιώς ο Μαραντόνα με τα πήλινα πόδια) είναι ο παίκτης που θα ασχοληθούμε αυτή τη φορά. (videos)

Τη σεζόν 2003-2004 ο Παναθηναϊκός κατέκτησε μετά από επτά ολόκληρα χρόνια το πρωτάθλημα Ελλάδας, με τον Γιτζάκ Σουμ στο πάγκο της ομάδας. Ο Ισραηλινός τεχνικός στο ξεκίνημα της περιόδου έδωσε μια υπόσχεση στον κόσμο του Παναθηναϊκού. " Θα γκρεμίσω την Λεωφόρο!", είχε πει... Όπλο του; Ο υπερ-παικταράς Λουσιάν Σανμαρτεάν.

Η σεζόν ήταν πράγματι επιτυχημένη για τους πράσινους, όμως το υπερ-όπλο αποδείχτηκε τελικά... σκουριασμένο. Ο Λουσιάν Σανμαρτεάν έμεινε στους πράσινους 3μιση χρόνια γεμάτα τραυματισμούς, τσακωμούς, ευαισθησίες και προσωπικά προβλήματα. Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή.

Θα πέσουν τα τσιμέντα!

Που χάθηκες και εσύ.... (Νο. 5)
Σανμαρτεάν INTIME SPORTS



Το καλοκαίρι του 2003 οι πράσινοι δεν έκαναν εντυπωσιακές μεταγραφές με αποτέλεσμα ο κόσμος, που είχε να δει πρωτάθλημα επτά χρόνια, να γκρινιάζει και να το δείχνει με τον πιο εμφαντικό τρόπο στο γήπεδο. Ένας ποδοσφαιριστής ωστόσο ξεχώρισε από το πρώτο του παιχνίδι.

Το ντεμπούτο του Ρουμάνου με τη φανέλα των πράσινων ήταν ονειρικό. Παναθηναϊκός - Βίλεμ στο γήπεδο της Λεωφόρου με τους πράσινους να είναι τραγικοί στα πρώτα 45 λεπτά. Ο Σανμαρτεάν ανέλαβε δράση στην επανάληψη και με ένα πανέμορφο γκολ μάγεψε την κερκίδα που ζητούσε πάντα να ξεκινάει βασικός.



Βέβαια στο ίδιο παιχνίδι είχαμε την κορυφαία σκηνή με τους αρχηγούς της ομάδας, τότε, να πετάνε τις φανέλες τους στον κόσμο, με σκοπό να κάνουν ειρήνη μαζί τους μετά τη σεζόν της Ριζούπολης. Η αντίδραση όμως ήταν κάπως περίεργη, αφού τους τις πέταξαν πάλι πίσω!

Στη συνέχεια ωστόσο τα πράγματα ηρέμησαν, με τον Παναθηναϊκό να κατακτά το νταμπλ και τον Σανμαρτεάν να παίζει συνολικά 27 παιχνίδια πετυχαίνοντας μάλιστα και δυο πανέμορφα γκολ.

Ρουμάνος... ασθενής!


Που χάθηκες και εσύ.... (Νο. 5)
Σανμαρτεάν INTIME SPORTS


Η δεύτερη σεζόν ήταν εφιαλτική για τον Ρουμάνο άσο που άρχισε να δείχνει τον πραγματικό του εαυτό. Βέβαια σε αυτό βοήθησε και το γεγονός πως οι πράσινοι άλλαξαν τέσσερις προπονητές σε μία σεζόν (Σουμ, Σκάζνι, Φυλακούρης, Μαλεζάνι).

Αρχικά ο 24χρονος άσος άρχισε να παραπονιέται για ενοχλήσεις στα γόνατα του, με αποτέλεσμα να βγάζει τις περισσότερες προπονήσεις κάνοντας ατομικό πρόγραμμα. Το παράξενο στην όλη ιστορία όμως, είναι πως μια ημέρα πριν τις αγωνιστικές υποχρεώσεις της ομάδας δήλωνε έτοιμος να αγωνιστεί !

Στη συνέχεια ακολούθησε ένα σοβαρό προσωπικό πρόβλημα (ο πατέρας του ήταν άρρωστος), κάτι το οποίο τον επηρέασε ψυχολογικά και αγωνιστικά. Ο ίδιος ωστόσο συνέχισε να λέει πως πονάει σε διάφορα σημεία του σώματος του, προκαλώντας τον εκνευρισμό των ανθρώπων του Παναθηναϊκού.

Η σεζόν ολοκληρώθηκε με τον Ρουμάνο να πραγματοποιεί μόλις επτά εμφανίσεις στο πρωτάθλημα, αφήνοντας όμως πολλές αιχμές για τον Μαλεζάνι που δεν τον εμπιστευόταν γιατί, όπως έλεγε, δεν δούλευε στις προπονήσεις.

Το "όχι" στον Ιταλό και η κακή συνήθεια με το... κινητό

Που χάθηκες και εσύ.... (Νο. 5)
Σανμαρτεάν INTIME SPORTS



Τη σεζόν 2005-06 τα πράγματα ήταν ακόμα χειρότερα για τον Λουσιάν Σανμαρτεάν, αφού δεν αγωνίστηκε σε κανένα παιχνίδι του "τριφυλλιού". Ο λόγος; Στην προετοιμασία της ομάδας αντάλλαξε βαριές κουβέντες με τον Αλμπέρτο Μαλεζάνι, που του είπε πως έχει "τελειώσει" από την ομάδα.

Βέβαια ο 25χρονος άσος όταν είδε και απόειδε πως δεν μπορούσε να αλλάξει τη γνώμη του Ιταλού τεχνικού, έκανε δηλώσεις ζητώντας συγνώμη για τη συμπεριφορά του. Οι συχνοί τραυματισμοί ωστόσο και τα προβλήματα που έλεγε πως είχε (ακόμα πως ο πόλεμος στο Ιράκ τον είχε επηρεάσει, όπως ισχυριζόταν) δεν τον άφησε να παίξει σε κανένα ματς.

Το τέλος ήρθε στο τη σεζόν 2006-07, όταν και ο Σανμαρτεάν έλυσε το συμβόλαιο του με τον Παναθηναϊκό για να συνεχίσει στην ολλανδική Ουτρέχτη.

Αυτό που έχει μείνει πάντως από τον Ρουμάνο άσο στους ανθρώπους κοντά στον Παναθηναϊκό, είναι πως κάθε φορά που έβγαινε από τα αποδυτήρια της ομάδας έκανε πως μιλάει στο κινητό του τηλέφωνο, για να αποφύγει τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων!

Τι είχε Λουσιάν, τι είχα πάντα...

Που χάθηκες και εσύ.... (Νο. 5)
Σανμαρτεάν


Ο τρόπος με τον οποίο έφυγε από τους πράσινους δεν ήταν καλός. Γι' αυτό άλλωστε και οι δηλώσεις του πως ο Παναθηναϊκός κατέστρεψε τα όνειρα του και τα μετέτρεψε σε εφιάλτη! Όλα αυτά βέβαια στο ξεκίνημα του με την φανέλα του Ουτρέχτης, γιατί μετά έγινε ο γνωστός αγαπημένος... ασθενής.

Τον Φεβρουάριο του 2006 ήταν κάτι παραπάνω από εντυπωσιακός στο ντεμπούτο του με την ολλανδική ομάδα, αναγκάζοντας τον προπονητή του να μιλήσει για παίκτη που μπορεί να χαρίσει ακόμα και τίτλο στην ομάδα του! Τρεις εβδομάδες αργότερα όμως ο Σανμαρτεάν τραυματίστηκε και δεν τον ξαναείδαν να παίζει μέχρι το τέλος της σεζόν.

Το 2007-08 ο Ρουμάνος έπαιξε σε 14 παιχνίδια με την Ουτρέχτη, σε μια σεζόν όπου η κερκίδα είχε διχαστεί με τα καμώματα του βιρτουόζου μέσου. Άλλοι τον αποθέωναν και ζητούσαν την παρουσία του στον αγωνιστικό χώρο και άλλοι τον έλεγαν κουτσάλογο.

Επιστροφή στις ρίζες

Που χάθηκες και εσύ.... (Νο. 5)
Σανμαρτεάν




Με την καριέρα του να έχει πιάσει πάτο και τον ίδιο να έχει βαρεθεί τους τσακωμούς και τα ταξίδια, η απόφαση της επιστροφής στην πατρίδα ήταν μονόδρομος. Αρχικά επέστρεψε στην ομάδα από την οποία ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο (Γκλόρια Μπίστριτσα), με την οποία σε μιάμιση σεζόν έπαιξε 25 παιχνίδια τα περισσότερα ως αλλαγή.

Πλέον ο 30χρονος μεσοεπιθετικός έχει την ευκαιρία να επανέλθει στο προσκήνιο και να κάνει μια αξιοπρεπή καριέρα έστω και στα... γεράματα. Η μεταγραφή του στην Βασλούι (όπου παίζει και ο αδερφός του) μέχρι στιγμής δείχνει να τον έχει αναστήσει ποδοσφαιρικά, αφού είναι βασικός και αναντικατάστατος.

Τα προβλήματα βέβαια δεν τον έχουν αφήσει. Συχνά - πυκνά του αρέσει να κάνει κριτική στον προπονητή του και παραπονιέται για μικροτραυματισμούς, όμως στην ομάδα του ξέρουν... Ξέρουν και προσπαθούν να πάρουν ότι καλύτερο μπορούν από τον "μαραντόνα" με τα πήλινα πόδια.

Σανμαρτεάν


TAGS ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ