ΕΛΛΑΔΑ

Που χάθηκες και εσύ... (Νο.13)

Που χάθηκες και εσύ... (Νο.13)
Μάρτσιν Κούζμπα INTIME SPORTS

Το Sport24.gr θυμάται ποδοσφαιριστές που πέρασαν από το ελληνικό πρωτάθλημα και κάνει... scouting για να μάθει τι συμβαίνει σήμερα στην καριέρα τους. Ο Μάρτσιν Κούζμπα είναι ο παίκτης που θα ασχοληθούμε αυτή τη φορά. (videοs)

Φτάσαμε στον γρουσούζικο αριθμό 13 οπότε αυτή τη φορά είπαμε να ασχοληθούμε με έναν από τους πιο προικισμένους και συνάμα άτυχους ποδοσφαιριστές που πέρασαν από το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο την τελευταία δεκαετία.

Ο λόγος φυσικά για τον Πολωνό επιθετικό Μάτσιν Κούζμπα, ο οποίος πέρασε για ένα φεγγάρι και από τον Ολυμπιακό. Διαβάστε για τα 85 γκολ σε 83 εμφανίσεις, τα... γιατροσόφια του Χένρι Κάσπερτσακ (τωρινός προπονητής της Καβάλας) και την κόντρα με τον Ματσέι Ζουράφσκι. Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή.

Ο Μάρτσιν Κούζμπα γεννήθηκε στις 15 Απριλίου του 1977 στο Τόμασοφ Μαζοβιέφσκι της Πολωνίας και τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα άρχισε να τα κάνει σε ένα χωρίο περίπου 100 χιλιόμετρα μακριά από την πόλη του, με την ομάδα της People Sports Club (ή αλλιώς Lubochnia).

Ο νέος Λουμπάνσκι!

Που χάθηκες και εσύ... (Νο.13)
Μάρτσιν Κούζμπα

Το 1995 και σε ηλικία 18 ετών ο Μάρτσιν Κούζμπα έφυγε από το χωρίο του και πήγε στην ομάδα της Γκόρνικ στο Ζάμπρζε. Εκεί παρέμεινε για τρία ολόκληρα χρόνια πετυχαίνοντας συνολικά 85 γκολ σε 83 εμφανίσεις!

Το γεγονός αυτό ανάγκασε τους Πολωνούς να μιλήσουν για τον νέο Λουμπάνσκι (πρώτο σκόρερ της Εθνικής Πολωνίας), ενώ τα κατορθώματα του είχαν κάνει τον γύρο του κόσμου με αρκετές ομάδες να ερίζουν για την απόκτηση του. Μάλιστα το 1998 έκανε το ντεμπούτο του με τους λευκούς αετούς.

Η Οσέρ και οι πρώτοι τραυματισμοί...

Ο γερόλυκος προπονητής της Οσέρ Γκι Ρου με το έμπειρο μάτι του ανακάλυψε αμέσως τον νεαρό επιθετικό και φρόντισε να τον αποκτήσει μαζί με όλα εκείνα τα ταλέντα της εποχής.

Δυστυχώς όμως κάποιοι τραυματισμοί δεν του επέτρεψαν να αγωνιστεί με την πρώτη ομάδα της Οσέρ στην αρχή, με αποτέλεσμα να παίξει με τους πιτσιρικάδες όπου εντυπωσίασε με 15 γκολ σε 19 ματς. Ο Γκι Ρου αμέσως του έδωσε... προαγωγή, όμως ο Πολωνός άσος απογοήτευσε.

Το αποτέλεσμα ήταν να ζητήσει την αποχώρηση του από την Γαλλία, καθώς έψαχνε μία ομάδα στην οποία θα τον πίστευαν και θα τον είχαν βασικό και αναντικατάστατο.

Όργια στην Λοζάνη...

entrainement de KUZBA - 12.08.2001 - ASSE Saint Etienne - echauffement frappe largeur
Μάρτσιν Κούζμπα PANORAMI

Επόμενος σταθμός η ομάδα της Λοζάνης όπου και παρέμεινε για δυο σεζόν (1999-2001). Εκεί ο 23χρονος επιθετικός έκανε πράγματα και θαύματα με 69 γκολ σε 70 εμφανίσεις!

"Είναι μακράν η κορυφαία περίοδος της καριέρας μου. Εδώ ο προπονητής με εμπιστεύεται και δεν αισθάνομαι πίεση αν κάτι δεν πάει καλά", είχε δηλώσει τότε.

Βέβαια την ίδια σεζόν οι ενοχλήσεις στο αριστερό του γόνατο είχαν αρχίσει να γίνονται όλο και πιο συχνές, με τον ίδιο να τα ρίχνει όλα στο ιατρικό τιμ της Λοζάνης. Έτσι λοιπόν στο τέλος της χρονιά αποφάσισε να επιστρέψει στην Γαλλία και την Σεντ Ετιέν. Πριν φύγει πάντως φρόντισε να δείξει την αξία του σε ένα ματς εναντίον της Ρεάλ Μαδρίτης, στο οποίο έκανε το ντεμπούτο του ο Ζινεντίν Ζινταν. Εκεί ο Κούζμπα πέτυχε δυο τέρματα!

Στους Στεφανουά έμεινε για μία μόνο σεζόν (2001-2002 ως δανεικός) κάνοντας πάλι όργια με 25 γκολ σε 26 εμφανίσεις. Και πάλι όμως ο χαρακτήρας και οι τραυματισμοί προβλημάτισαν την διοίκηση της ομάδας που δεν ενεργοποίησαν την οψιόν αγοράς.

Ο εφιάλτης των τραυματισμών και η κόντρα με τον Ζουράφσκι

NewSports          24/7/2003
AYªTPIA,ZEE¼E¤NT : ¦POETOIMAªIA O¤YM¦IAKOY.
KOYZM¦A,M¦A¤I¢Hª.
Μάρτσιν Κούζμπα INTIME SPORTS

Το καλοκαίρι του 2002 ο Χένρι Κάσπερτσακ (καταξιωμένος ποδοσφαιριστής και προπονητής) ζήτησε τον Πολωνό επιθετικό στην Βίσλα Κρακοβίας, με σκοπό να κάνει ένα φοβερό δίδυμο μαζί με τον Ματσέι Ζουράφκσι.

Μαζί έκαναν απίστευτα πράγματα στην ομάδα, όμως δημοσιεύματα της εποχής μιλάνε για απίστευτη κόντρα των δυο ποδοσφαιριστών στα αποδυτήρια για το ποιος θα κάνει κουμάντο.

Οι τραυματισμοί ωστόσο τον ταλαιπώρησαν όσο ποτέ, γεγονός που οδήγησε την διοίκηση της Βίσλα στο να τον πουλήσει στον Ολυμπιακό.

Η εμμονή του Προτάσοφ...

Το 2003 ο 26χρονος άσος μετακόμισε στους ερυθρόλευκους με μία άκρως επεισοδιακή μεταγραφή, αφού ήταν καθαρά επιλογή του Όλεγκ Προτάσοφ που πίστευε πολύ στις δυνατότητες του.

Ο Γιώργος Λούβαρης ωστόσο είχε άλλη άποψη (λόγω των εξετάσεων που έδειξαν πρόβλημα στο γόνατο) και προσπαθούσε να πάρει τον Μάρτσιν Μίετσελ. Τελικά επικράτησε η άποψη του Ουκρανού τεχνικού, όμως από την αρχή τα πράγματα στράβωσαν για τον Κούζμπα.

Το πληγωμένο γόνατο του τον πρόδωσε στο πικ της καριέρας του, με αποτέλεσμα να κάνει το ντεμπούτο του δυόμιση μήνες μετά και ύστερα από χειρουργείο. Τα πρώτα του γκολ στο πρωτάθλημα πέτυχε εναντίον του Ακράτητου για την 17η αγωνιστική, όμως από τότε είχε αρχίσει να χάνει τη θέση του...

06.02.2007 ZABRZE TRENINK GORNIK ZABRZE NOWI ZAWODNICY MARCIN KUZBA (CZERWONA BLUZA) I JACEK PASZELEWICZ (ZLOTA KOSZULKA, CIEMNE WLOSY)

FOT . MARCIN TOMALKA /  AGENCJA GAZETA
Μάρτσιν Κούζμπα FOTO-KATOWICE

Τελικά το διαζύγιο ήρθε στο τέλος της σεζόν, αφού η διοίκηση του Ολυμπιακού ήθελε να ξεφορτωθεί το βαρύ συμβόλαιο του.

Επιστροφή στην Πολωνία και τα... ματζούνια του Κάσπερτσακ!

Με το ηθικό στο ναδίρ και το αριστερό του γόνατο ταλαιπωρημένο από τις εγχειρήσεις και τους καθαρισμούς, ο Μάρτσιν Κούζμπα πήρε τον δρόμο της επιστροφής για την Βίσλα Κρακοβίας.

Μιλώντας για την επιστροφή του τότε, είχε πει: "Οι προπονήσεις εδώ είναι καλύτερες απ' ότι στην Ελλάδα. Ο Χέρνι Κάσπερτσακ έχει απίστευτες μεθόδους για να μας ετοιμάσει και γι΄αυτό επέλεξα να επιστρέψω πίσω".

Ότι και να δοκίμασαν όμως οι Πολωνοί το γόνατο του δεν τον άφησε σε ησυχία, έτσι μετά από τρία χρόνια έπαιξε μόλις σε 25 παιχνίδια πετυχαίνοντας όμως αρκετά γκολ.

Δημοσιεύματα ανέφεραν πως ο Κούζμπα δοκίμασε πολλές μεθόδους για να μπορέσει να επανέλθει σε υψηλό επίπεδο, γεγονός που τον επηρέασε αρκετά ψυχολογικά.

Το τέλος...

Που χάθηκες και εσύ... (Νο.13)
Μάρτσιν Κούζμπα INTIME SPORTS

Το καλοκαίρι του 2007 η Βίσλα δεν ανανέωσε το συμβόλαιο του, ο ίδιος δήλωσε πικραμένος με το γεγονός και τόνισε πως θα εκδικηθεί όσους δεν τον πίστεψαν. Μάλιστα αποκάλυψε πως πριν λίγα χρόνια ήταν κοντά στην Τσέλσι, ενώ για λίγο διάστημα δοκιμάστηκε από την Άντερλεχτ.

Αποτέλεσμα; Οι εξετάσεις έδειξαν πως το γόνατο του δεν μπορούσε να τον αφήσει να παίξει ποδόσφαιρο. Ο ίδιος επέστρεψε στην ομάδα απ' όπου ξεκίνησε το ποδόσφαιρο, όμως λίγους μήνες μετά με δάκρυα στα μάτια ανακοίνωσε την αποχώρηση του...

Που βρίσκεται σήμερα ο Κούζμπα; Στα 33 του χρόνια προσπαθεί να μπει ξανά στον χώρο του ποδοσφαίρου από το πόστο του μάνατζερ, εκπροσωπώντας νεαρούς ποδοσφαιριστές από την Πολωνία.

Τι έφταιξε στην καριέρα του; Ίσως περισσότερο από τα γυάλινα πόδια του ο ευαίσθητος χαρακτήρας που κουβαλούσε δεν τον άφηνε να χωνέψει με τίποτα πως σε μία ομάδα υπάρχει πιθανότητα να έχεις δεύτερο ρόλο.

** Για όσους ψάχνουν τα προηγούμενα αφιερώματα, πάνω πάνω δεξιά στο site έχει ένα ψαχτήρι. Εκεί γράψτε: Που χάθηκες και θα τα βρείτε.

TAGS ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ