ΕΛΛΑΔΑ

Που χάθηκες και εσύ... (Νο.12)

Που χάθηκες και εσύ... (Νο.12)
Μίκλαντ

Το Sport24.gr θυμάται ποδοσφαιριστές που πέρασαν από το ελληνικό πρωτάθλημα και κάνει... scouting για να μάθει τι συμβαίνει σήμερα στην καριέρα τους. Ο Έρικ Μίκλαντ είναι ο παίκτης που θα ασχοληθούμε αυτή τη φορά. (videοs)

Δεν θα πούμε πολλά. Αν πρέπει να περιγράψεις με μία λέξη την ζωή του Έρικ Μίκλαντ, αυτή είναι σίγουρα η παράνοια. Ο Νορβηγός άσος τα έζησε όλα. Μεγάλες στιγμές ως ποδοσφαιριστής, πολλά λεφτά, γυναίκες, ναρκωτικά, διαζύγια και ότι άλλο μπορείτε να φανταστείτε.

Που είναι σήμερα όμως το "κουνούπι"; Για ακόμα μία φορά σε κλινική αποτοξίνωσης στην πατρίδα του. Πάμε όμως θα θυμηθούμε μαζί πως φτάσαμε μέχρι εδώ...

Ο Έρικ Μίκλαντ γεννήθηκε στην πανέμορφη πόλη του Ρίσορ στην Νορβηγία στις 21 Ιουλίου του 1971 και ξεκίνησε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα στην ομάδα της Μπρίνε.

Το "μπαμ" όμως στην καριέρα του το έκανε στο "σπίτι του", όπως του αρέσει να λέει και φυσικά αναφερόμαστε στην ομάδα της Σταρτ. Εκεί ο Μίκλαντ έμεινε για επτά ολόκληρα χρόνια (1989-1996), πραγματοποιώντας 159 εμφανίσεις με 11 γκολ.

Βέβαια υπήρξε και ένα διάλειμμα ενός έτους στην Ουτρέχτη, όμως δεν μπόρεσε να προσαρμοστεί και επέστρεψε στην πατρίδα του, όπου και έγινε διεθνής με την Νορβηγία.

Τα πρώτα σύννεφα...

Που χάθηκες και εσύ... (Νο.12)
Μίκλαντ

Το 1996 και σε ηλικία 25 ετών ο Myggen (το κουνούπι, όπως τον έλεγαν από την πατρίδα του λόγω του ύψους και του σωματότυπου του), αποφάσισε να κάνει το βήμα στην καριέρα του, παίρνοντας μεταγραφή στην Λίντζ.

Στην Αυστρία έμεινε μόλις για έναν χρόνο, αφού οι άνθρωποι του συλλόγου έκαναν πολλά παράπονα για την εξωγηπεδική του ζωή. Το αλκοόλ άρχισε να κάνει την εμφάνιση του και να επηρεάζει την απόδοση του στον αγωνιστικό χώρο.

Κάπου εκεί ήρθε ο Παναθηναϊκός να μπει στην ζωή του και να τα αλλάξει σχεδόν όλα για τα επόμενα τρία χρόνια.

Δύσκολη περίοδος για τους πράσινους...

Που χάθηκες και εσύ... (Νο.12)
Μίκλαντ Βαζέχα

Ουσιαστικά ο Έρικ Μίκλαντ ήρθε στον Παναθηναϊκό στην περίοδο που το "τριφύλλι" περνούσε μία μεταβατική περίοδο και το ξήλωμα της ομάδας του 1996. Παρόλα αυτά στο διάστημα που έμεινε ήταν, ίσως, ο καλύτερος ποδοσφαιριστής της ομάδας, αν και την τελευταία σεζόν άρχισε να δείχνει σημάδια... αποσύνθεσης.

Οι άνθρωποι του Παναθηναϊκού είχαν παράπονα από τον Νορβηγό μόνο όσον αφορά την ζωή του εκτός προπονήσεων, καθώς οι φήμες της εποχής έλεγαν πως τον είχαν μαζέψει αρκετές φορές από διάφορα μαγαζιά τύφλα στο μεθύσι.

Η αγάπη του για το αλκοόλ άλλωστε ήταν και η μεγάλη του αδυναμία, ειδικά όταν είχε για παρέα τον Στράντλι (με την γνωστή... μπάκα).

Το Μουντιάλ του 1998 και τα μπυρόνια!

Από τις κορυφαίες ίσως στιγμές στην καριέρα του ήταν στο Μουντιάλ του 1998 στην Γαλλία, όταν και οι παπαράτσι τον "συνέλαβαν" μαζί με τον Μπεργκ σε μαγαζί να είναι λιώμα. Ο ίδιος ωστόσο την επόμενη ημέρα τόνισε πως απλά ήπιαν 2-3 μπύρες...

Ο προπονητής του όμως είχε άλλη άποψη και ουσιαστικά του ξεκαθάρισε πως αν δεν αλλάξει μυαλά δεν θα τον ξανακαλέσει.

Πίσω τον Παναθηναϊκό...

Που χάθηκες και εσύ... (Νο.12)
Μίκλαντ

Στους πράσινους ο Μίκλαντ έμεινε για τρεις σεζόν (1997-2000) πραγματοποιώντας 71 εμφανίσεις με 3 γκολ. Εκείνο που θυμούνται όλοι όμως είναι αυτό στο Τσάμπιονς Λιγκ με κεφαλιά, παρά το ύψος του (1.70), στον αγώνα με την Ντιναμό Κιέβου.

Την τελευταία σεζόν όλοι αγωνιούσαν για το αν θα ανανέωνε το συμβόλαιο του, με τον ίδιο να μην αποκαλύπτει τα σχέδια του. Ο Καπετάνιος (Γιώργος Βαρδινογιάννης) στην τελευταία του χρονιά στην ομάδα έκανε ότι μπορούσε για να τον κρατήσει, όμως ο Νορβηγός άσος έφυγε τελικά για να πάει στην Μόναχο 1860 που έπαιζε στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Αξίζει να αναφερθεί πάντως ένα συγκινητικό παιχνίδι, όπου όλο το γήπεδο φώναζε το όνομα του Μίκλαντ με σκοπό να τον κρατήσουν στον Παναθηναϊκό. Ο ίδιος έβαλε το χέρι στην καρδιά και ευχαρίστησε τον κόσμο, ενώ μετά τους χαιρέτησε.

NEWSPORTS      26/9/99
AEK - ¦AO.
Μίκλαντ NEWSPORTS 26/9/99 AEK - ¦AO.

Τρέλα!

Κάπου εκεί ουσιαστικά τελείωσε και η καριέρα του Μίκλαντ, αφού πλέον ο αλκοολισμός είχε γίνει αναπόσπαστο μέρος της ζωής του με αποτέλεσμα στην Μόναχο να μείνει για μία σεζόν.

Μάλιστα είχε τσακωθεί πολλές φορές με τον προπονητή του, ο οποίος του ζητούσε να δει έναν ειδικό γιατρό για να μπορέσει να βοηθήσει τον εαυτό του. Τα πράγματα χειροτέρεψαν όμως για τον, τότε, 30χρονο άσο, με αποτέλεσμα το τέλος να έρθει όταν τον έπιασαν μεθυσμένο σε μία γέφυρα να επιτίθεται σε περαστικές γυναίκες!

Το διαζύγιο και τα ναρκωτικά...

Μετά από δυο χρόνια στην Κοπεγχάγη, που η αλήθεια είναι πως κάπως βελτιώθηκε η κατάσταση του, παρουσιάστηκε σε μία εκπομπή μαζί με την γνωστή Αμερικανή τραγουδίστρια Αναστάζια, όπου παραδέχθηκε δημόσια τα προβλήματα με τα ναρκωτικά και το αλκοόλ.

Που χάθηκες και εσύ... (Νο.12)
Μίκλαντ

Στη συνέχεια μίλησε για το διαζύγιο με τη σύζυγο του, που τον παράτησε λόγω της κατάστασης του, ενώ η Αναστάζια αποκάλυψε το πρόβλημα με τον καρκίνο στο στήθος της.

Το τέλος...

Για τα επόμενα τρία χρόνια ο Έρικ Μίκλαντ πάλεψε σκληρά για να ξεφύγει από τον εφιάλτη των ναρκωτικών, αφού πρώτα κλείσθηκε σε κλινική αποτοξίνωσης. Παρόλα αυτά η αγάπη του για την κοκαΐνη τον οδήγησε στο να συλληφθεί μαζί με άλλον ένα συμπατριώτη του.

Ευτυχώς για αυτόν δεν κατηγορήθηκε για διακίνηση, αλλά μόνο για κατοχή και χρήση. Αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους και προσπάθησε να επανέλθει στην ενεργό δράση μήπως και ξεφύγει.

Τελικά ο Μίκλαντ σταμάτησε οριστικά το ποδόσφαιρο και πρόσφατα δήλωσε πως θα πάει και πάλι σε κλινική για να μπορέσει να κάνει μία νέα αρχή στην ζωή του.

Εμείς ευχόμαστε στο "κουνούπι" να τα καταφέρει και να σταματήσει επιτέλους την παράνοια που οδηγούσε για πάντα τη ζωή του.

** Για όσους ψάχνουν τα προηγούμενα αφιερώματα, πάνω πάνω δεξιά στο site έχει ένα ψαχτήρι. Εκεί γράψτε: Που χάθηκες και θα τα βρείτε.

TAGS ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ