ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ποια είναι η διαφορά "Ξενοφώντα" με "Ζορμπά" και γιατί απειλούν τη Super League

Ποια είναι η διαφορά "Ξενοφώντα" με "Ζορμπά" και γιατί απειλούν τη Super League

Ο "Ξενοφών" και ο "Ζορμπάς" μπήκαν στη ζωή μας τα τελευταία 24ωρα και απειλούν μεταξύ άλλων παιχνίδια της Super League. Τι σημαίνει το πρώτο και τι σημαίνει το δεύτερο; Ποια είναι η διαφορά του κυκλώνα με τον τυφώνα;

Ο κρατικός μηχανισμός είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει τον μεσογειακό κυκλώνα που διαμορφώνεται νοτιοανατολικά της Ελλάδας και αναμένεται να πλήξει την χώρα από το πρωί του Σαββάτου, ενώ ήδη τα σχολεία αρκετών περιοχών είναι κλειστά για την ασφάλεια των μαθητών.

Σύμφωνα με τις νεότερες εκτιμήσεις ο "Ζορμπάς" αναμένεται να περάσει ανάμεσα από την Αττική και την Κρήτη, φαίνεται πως τα φαινόμενα θα είναι ακραία στην Πελοπόννησο και τις Κυκλάδες, θα είναι όμως εξίσου έντονα στην Αθήνα και το Ηράκλειο όπου θα διεξαχθούν δύο αγώνες.

Οι χθεσινές εκτιμήσεις έλεγαν πως ο "Ζορμπάς" θα πλήξει κυρίως την Πελοπόννησο και την Κρήτη, οι σημερινές όμως τον φέρνουν να προχωρά λίγο πιο βόρεια με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρός προβληματισμός και για τον αγώνα του ΟΑΚΑ.

Εκτός από τους θυελλώδεις ανέμους που ενδέχεται να ξεπεράσουν τα 10 και τα 11 μποφόρ, οι μετεωρολόγοι περιμένουν και έντονες καταιγίδες, αλλά και σημαντική μεταφορά σκόνης από την Αφρική, γεγονός που κάνει ακόμη πιο δύσκολες τις συνθήκες γύρω από τις οποίες προετοιμάζονται οι άνθρωποι του ποδοσφαίρου.

Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΥΦΩΝΑ ΚΑΙ ΚΥΚΛΩΝΑ

Ακούμε για τυφώνες, για κυκλώνες και στη ζωή μας μπήκαν ονόματα όπως Ξενοφών και Ζορμπάς. Αλήθεια, ποιος ξέρει τις διαφορές τους; Ποιος γνωρίζει τι είναι τυφώνας και τι κυκλώνας; Το Sport24.gr έχει την απάντηση. Ουσιαστικά είναι υποκατηγορίες του ίδιου καιρικού φαινομένου. Η διαφορά τους έγκειται περισσότερο στο πού εκδηλώνονται, παρά αφορά στη φύση τους. Αμφότερα είναι ήδη καταιγίδων, όπως και οι ανεμοστρόβιλοι.

Αν ζεις στον Ατλαντικό και τον βόρειο Ειρηνικό, τότε τις καταιγίδες θα τις ξέρεις ως τυφώνες (hurricanes), από τον θεό του κακού της Καραϊβικής, τον Hurrican. Στον βορειοδυτικό Ειρηνικό, οι ίδιες καταιγίδες αποκαλούνται typhoons (και πάλι τυφώνες στη γλώσσα μας), ενώ αν μεταφερθούμε στον νοτιοδυτικό Ειρηνικό και τον νοτιοανατολικό Ινδικό Ωκεανό, τις ονομάζουμε "κυκλώνες" ή ακόμα και "τροπικοί κυκλώνες". Το National Geographic το λέει, όχι εμείς.

Για να κατηγοριοποιηθεί μια καταιγίδα ως τυφώνας ή κυκλώνας οφείλουν οι άνεμοι που πνέουν, να αγγίζουν ταχύτητες τουλάχιστον 119 χιλιομέτρων/ώρα (Κατηγορία 1). Αν φτάσουν στα 179 χλμ/ώρα, τότε μιλάμε για "σφοδρό τυφώνα ή κυκλώνα". Αλλά και ένας τυφώνας για να γίνει υπερτυφώνας, όπως ο πρόσφατος Μαγκνούτ, πρέπει να πιάσει ταχύτητες της τάξης των 241 χλμ/ώρα.

Διαφορά υπάρχει και στην εκδήλωση των καιρικών αυτών φαινομένων. Την ώρα που οι τυφώνες του Ατλαντικού εκδηλώνονται από την 1η Ιουνίου ως και τις 30 Νοεμβρίου, οι τυφώνες του βόρειου Ειρηνικού και οι κυκλώνες του Ινδικού ακολουθούν διαφορετικά μοτίβα. Όπως κι αν τους αποκαλέσεις, πρόκειται για εξαιρετικά σφοδρά και καταστρεπτικά φυσικά φαινόμενα που έχουν τη δύναμη να αφανίζουν τις ανθρώπινες πολιτείες.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ "ΞΕΝΟΦΩΝ" ΚΑΙ ΤΙ ΕΙΝΑΙ "ΖΟΡΜΠΑΣ"

Επίσης, πρέπει να διαχωρίσουμε τα δυο ονόματα, τα οποία είναι δεδομένο πως μπερδεύουν πολύ κόσμο. "Ξενοφών" ονομάζεται η κακοκαιρία, η καταιγίδα, αυτό το ψυχρό κύμα που έχει έρθει και στη χώρα μας. Αυτός είναι ο επιστημονικός όρος που του έχουν δώσει οι μετεωρολόγοι.

Ακούμε ότι ο "Ξενοφών" σαρώνει τη χώρα και όλοι περιμένουν την επέλαση του "Ζορμπά" και προσπαθούν να καταλάβουν την διαφορά τους. Το δεύτερο, λοιπόν, είναι ο κυκλώνας που έχει πάρει το συγκεκριμένο όνομα. Άλλο το ένα, άλλο το άλλο, δεν ταυτίζονται μεταξύ τους.

ΠΟΙΟΣ ΔΙΝΕΙ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ;

Για όσους, δε, αναρωτιούνται αναφορικά με το ποιοι δίνουν τα σχετικά ονόματα, αυτά προέρχονται από τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό. Το όνομα καθενός εξαρτάται από την περιοχή που χτυπά - παίρνει όνομα... τοπικό! Όταν ένας τυφώνας προκαλέσει πολλά θύματα ή καταστροφές, όπως πχ ο Κατρίνα το 2005 στη Νέα Ορλεάνη, τότε δεν δίδεται ξανά το ίδιο όνομα σε άλλον. Οι Φιλιππίνες - καθ' ότι έχουν αρκετούς τυφώνες- έχουν και δικό τους σύστημα ονοματοδοσίας και ο Χαϊγιάν ονομάζεται επίσης και Γιολάντα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ