ΕΛΛΑΔΑ

Περέιρα: "Είμαστε όλοι αρχάριοι στο VAR, είναι όνειρο που γίνεται πραγματικότητα"

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ VAR (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ VAR (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Στην παρουσίαση του VAR ενόψει της νέας αγωνιστικής περιόδου, ο πρόεδρος της ΚΕΔ, Βίτορ Μέλο Περέιρα, έκανε λόγο για ένα όνειρο που γίνεται πραγματικότητα

Στην παρουσίαση του VAR που μπαίνει στη ζωή του ελληνικού ποδοσφαίρου από τη φετινή αγωνιστική περίοδο, ο πρόεδρος της ΚΕΔ, Βίτορ Μέλο Περέιρα, έκανε λόγο για ένα όνειρο που γίνεται πραγματικότητα, τονίζοντας βέβαια όλοι είναι αρχάριοι στο νέο σύστημα και μαθαίνουν σε αυτή την διαδικασία.

Ο Πορτογάλος αρχιδιαιτητής, μιλώντας για το Video Assistant Referee, το οποίο έχει φέρει επανάσταση στο ποδόσφαιρο σε παγκόσμιο επίπεδο, τόνισε μεταξύ άλλων ότι "είμαστε όλοι αρχάριοι στο VAR, όλοι μαθαίνουμε σε αυτή τη διαδικασία. Είμαστε χαρούμενοι που το έχουμε. Είναι ένα όνειρο που γίνεται πραγματικότητα".

Επιπλέον, σχολίασε πως "τo VAR δεν είναι πανάκεια, δεν θα σταματήσει τις συζητήσεις, ούτε θα κάνει τέλειο το ποδόσφαιρο", αλλά είπε ακόμα ότι "οι διαιτητές είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις".

Επιπροσθέτως, ο κ. Περέιρα αποκάλυψε πως "έχουμε 16 διαιτητές και 25 βοηθοί έτοιμους να εφαρμόσουν το VAR τις δύο πρώτες αγωνιστικές", όπερ σημαίνει ότι θα υπάρχει κανονικά το VAR από το ξεκίνημα του πρωταθλήματος.

Ο κ. Περέιρα τόνισε ότι έχουν γίνει συναντήσεις με ομάδες για το VAR και ετοιμάζονται έξι workshops για να το μάθουν άπαντες, ενώ για το αν θα γίνεται συνεχής χρήση του, τόνισε: "Θα δείτε ότι η χρήση του VAR δεν θα είναι συχνή κατά τη διάρκεια του ματς".

"Ελάχιστη επέμβαση με το μεγαλύτερο δυνατό όφελος", είναι το μότο του Βίτορ Μέλο Περέιρα και μένει να εφαρμοστεί στην πράξη!

Η ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ, ΤΙ ΕΛΕΓΧΕΙ ΤΟ VAR

Ενόψει της πρεμιέρας, θα υπάρχουν στα γήπεδα έως 18 κάμερες 4k που θα μεταφέρουν ταχύτατα τις φάσεις στο κέντρο επιχειρήσεων του VAR. Το παρών στην παρουσίαση έδωσαν ακόμα ο VAR Ref. Project Leader, Μιχάλης Κουκουλάκης και ο VAR Project Manager, Αλέξανδρος Χολέβας.

Το προηγούμενο διάστημα, πραγματοποιήθηκαν έξι σεμινάρια (πέντε ημερών το καθένα) για την επιμόρφωση των διαιτητών. Οι ρέφερι παρακολούθησαν 200 ώρες σε εξομοιωτή, ενώ είχαν και 50 ώρες θεωρητικής εκπαίδευσης. Επίσης, παρακολούθησαν 30 ofline αγώνες και 15 ώρες εκπαιδευτικών φάσεων με υποθετικά σενάρια, ενώ εξασκήθηκαν σε 38 κανονικούς αγώνες.

Εξάλλου, ο Μιχάλης Κουκουλάκης ανέφερε πως το VAR θα εστιάζει σε:

Γκολ ή όχι γκολ: Μπορεί να έχει προηγηθεί οφσάιντ ή φάουλ.

Πέναλτι ή όχι πέναλτι: Ο var επικοινωνεί με τον διαιτητή και του συστήνει να δει το var. Ο ρέφερι θα το δει και θα αυτός θα πάρει την τελική απόφαση.

Απευθείας κόκκινη κάρτα. Όχι η δεύτερη κίτρινη: "Αν έπρεπε να ελέγξουμε τις δεύτερες κίτρινες, θα έπρεπε να ελέγξουμε και τις πρώτες και αυτές που πιθανώς δεν βγήκαν". Ο διαιτητής VAR δίνει στον ρέφερι μια περιγραφή της φάσης, ακόμη και για χαμένα περιστατικά, όπως αυτά που έγιναν εκτός φάσης, εκτός μπάλας, στην πλάτη του διαιτητή.

Λανθασμένη ταυτοποίηση παραβάτη παίκτη: Ύστερα από κάθε κίτρινη κάρτα, αυτόματα γίνεται ταυτοποίηση του παραβάτη. Ο διαιτητής VAR μπορεί να επέμβει όταν αφορά δύο παίκτες της ίδιας ομάδας όπως για παράδειγμα σε ένα φάουλ και όχι αν ήταν σωστό το φάουλ.

Photo Credits: Eurokinissi

TAGS ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ