ΕΛΛΑΔΑ

Οπαδικές κόντρες και παραδοσιακοί εχθροί στην Ελλάδα

Οπαδικές κόντρες και παραδοσιακοί εχθροί στην Ελλάδα

Το οπαδικό κίνημα στην Ελλάδα ζει και βασιλεύει. Ποιοι είναι οι παραδοσιακοί εχθροί; Πώς βλέπουν στο εξωτερικό τις ποδοσφαιρικές μας κόντρες; Είναι οι πιο τρομακτικοί οπαδοί στον χώρο του ποδοσφαίρου; Δείτε το αφιέρωμα (VIDEO).

Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Πρωτεύουσα και συμπρωτεύουσα. Δυο διαφορετικοί κόσμοι μέσα στην ίδια χώρα. Άλλη κουλτούρα και νοοτροπία, διαφορετικός τρόπος ζωής και σκέψης. Δεν θα μπορούσαν και οι οπαδοί των ομάδων που προέρχονται απ' αυτές τις δυο πόλεις, να έχουν τις ιδιαιτερότητές τους. Το κανάλι του Copa90 στο Youtube έχει ένα ενδιαφέρον αφιέρωμα για το οπαδικό κίνημα στην Ελλάδα, εστιάζοντας στους Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Άρη και Ηρακλή.

Το βίντεο αναφέρεται συγκεκριμένα στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη που έχουν τις ομάδες με τον περισσότερο λαό. Τα ντέρμπι του Ολυμπιακού με τον Παναθηναϊκό και του Άρη με τον ΠΑΟΚ θεωρούνται τα πιο παραδοσιακά, έστω και αν δεν είναι τα μόνα. Από 'κει και πέρα, γίνεται αναφορά στον οργανωμένο κόσμο της κάθε ομάδας ξεχωριστά.

Η αρχή γίνεται από τον Ολυμπιακό. Αφού πρώτα τονιστεί η εν Ελλάδι κυριαρχία της ομάδας του Πειραιά και οι πέντε σερί κατακτήσεις του πρωταθλήματος (επί θητείας Βαγγέλη Μαρινάκη), το βίντεο μιλάει για την Θύρα 7, την δυναμική της και την σχέση που έχει με τους Delije, τους οργανωμένους του Ερυθρού Αστέρα.

Για την Θύρα 13 του Παναθηναϊκού, τονίζεται η πρόσφατη κόντρα με την κυβέρνηση και τον υφυπουργό Αθλητισμού για το κλείσιμο του πετάλου, η στήριξή της σε όλα τα αθλήματα (ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ, πόλο) και η κόντρα που υπάρχει με τον Ολυμπιακό.

Εν συνεχεία, παίρνει σειρά η ΑΕΚ και η Original 21, για την οποία αναφέρεται ότι έχει στους κόλπους της ακροαριστερά στοιχεία και τονίζεται η στήριξη στους πρόσφυγες.

Πηγαίνοντας στην Θεσσαλονίκη, το βίντεο μιλάει πρώτα για τον ΠΑΟΚ και την Θύρα 4 και ότι η ατμόσφαιρα στην Τούμπα αποτελούσε φόβο και τρόμο για τις ομάδες της Αθήνας τις δεκαετίες του '80 και του '90. Πέρα από τα τοπικά ντέρμπι με τον Άρη, το μεγαλύτερο μη τοπικό ντέρμπι στη χώρα είναι αυτό με τον Ολυμπιακό.

Την... σκυτάλη πήρε ο Άρης και ο Super 3. Οι οργανωμένοι της ομάδας, όπως αναφέρει το βίντεο, στηρίζουν πολύ ακόμα και τώρα που ο Άρης είναι στην Γ' Εθνικής και πως ο λαός του Άρη κατέχει το ρεκόρ εξόρμησης με 25.000 θεατές στο ΟΑΚΑ για τον τελικό Κυπέλλου με τον Παναθηναϊκό το 2010.

Τέλος, για τον Ηρακλή τονίζεται ότι είναι η πιο παλιά ομάδα της Θεσσαλονίκης και ότι οι οργανωμένοι του είναι στην Θύρα 10. Μάλιστα, έχουν και το ρεκόρ προσέλευσης σε αγώνα της Θεσσαλονίκης κόντρα στον Παναθηναϊκό το 1971 με πάνω από 50.000 θεατές στο Καυτανζόγλειο Στάδιο..

TAGS ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ