ΕΛΛΑΔΑ

Μήτρογλου: "Δάσκαλός μου ο Φερνάντο Σάντος"

Μήτρογλου: "Δάσκαλός μου ο Φερνάντο Σάντος"

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Κώστα Μήτρογλου στην Record. Τι είπε για τις σχέσεις των παικτών στην Εθνική, ποιος τον έπεισε να πάει στον Ολυμπιακό και το μέλλον του.

Πριν λίγες ημέρες ο Κώστας Μήτρογλου μίλησε στην πορτογαλική εφημερίδα Record. Στην Ελλάδα κυκλοφόρησαν τα όσα είπε για τον Φερνάντο Σάντος και λίγο για την Εθνική ομάδα. Το Sport24.gr εξασφάλισε ολόκληρη τη συνέντευξη του διεθνή άσου που όπως θα διαπιστώσετε και μόνοι σας έχει αρκετό ενδιαφέρον.

Ο 27άχρονος άσος μίλησε για τη ζωή στην Πορτογαλία, το ίνδαλμα του, τους Ανδρέα Σάμαρη - Φέισα και αποκάλυψε γιατί δεν έπιασε στην Αγγλία. Φυσικά αναφορά έγινε στην Εθνική Ελλάδας, με τον Μήτρογλου να μην μασάει τα λόγια του για τους λόγους που η "γαλανόλευκη" απέτυχε να πάει στο EURO 2016.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Κώστα Μήτρογλου στην Record.

Ήρθες στην Μπενφίκα πριν από δυο μήνες. Τι είναι αυτό που σου έκανε εντύπωση;

"Είμαι πολύ ευτυχισμένος. Πρόκειται για έναν σπουδαίο σύλλογο και το περίμενα. Εκείνο που μου έκανε εντύπωση είναι πως μιλάμε για μία ομάδα-οικογένεια. Εξαιρετικές οι πρώτες εβδομάδες λοιπόν στην Πορτογαλία".

Ήταν εύκολη η απόφαση σου; Μίλησες με κάποιον από τους Σάμαρη, Κατσουράνη, Καραγκούνη;

"Πριν από ένα ή δυο χρόνια είχα πολλές συζητήσεις με συμπαίκτες μου και μου είπαν τα καλύτερα για την Μπενφίκα. Το καλοκαίρι που υπήρξε ενδιαφέρον, λοιπόν, δεν χρειάστηκε να ρωτήσω τίποτα! Γνώριζα ήδη πολλά πράγματα. Ειδικότερα ο κ. Φερνάντο Σάντος μου έχει πει τα καλύτερα λόγια, έτσι ήξερα τα πάντα πριν υπογράψω".

Λίγο αφότου έφτασες αγωνίστηκες στο ντέρμπι με την Σπόρτινγκ. Γνωρίζεις την κόντρα των δυο ομάδων;

"Ναι! Η ατμόσφαιρα στο γήπεδο ήταν μοναδική και από την πρώτη στιγμή κατάλαβα πως υπάρχει έχθρα ανάμεσα στους δυο συλλόγους. Ήταν ωραίο παιχνίδι ανάμεσα σε δυο καλές ομάδες. Δυστυχώς χάσαμε το Σούπερ Καπ, όμως κρατάω την εμπειρία και θέλω να παίξω κι άλλα τέτοια παιχνίδια στο μέλλον".

Γράφτηκαν πολλά για σένα το καλοκαίρι. Είναι αλήθεια πως σε ήθελε και η Σπόρτινγκ;

"Κοιτάξτε, είχα προτάσεις από πολλές ευρωπαϊκές ομάδες. Τους ευχαρίστησα όλους για το ενδιαφέρον τους, γιατί είναι τιμητικό για κάθε ποδοσφαιριστή. Μία από αυτές ήταν και η Σπόρτινγκ Λισαβώνας που συζητούσε με την Φούλαμ. Όμως η Μπενφίκα έδειξε επίσης ενδιαφέρον και αμέσως έγινε η πρώτη μου επιλογή".

Ο τεχνικός της Σπόρτινγκ, Ζόρζε Ζέσους, είπε πως δεν θέλει έναν Μήτρογλου στην ομάδα του γιατί δεν τον χρειάζεται. Θες να πεις κάτι γι αυτό;

"Δεν θέλω να απαντήσω σε τέτοιες ερωτήσεις. Είμαι παίκτης της Μπενφίκα και αυτό είναι που με ενδιαφέρει".

Μήτρογλου: "Δάσκαλός μου ο Φερνάντο Σάντος"

Η Μπενφίκα δεν ξεκίνησε καλά τη σεζόν, χάνοντας το Σούπερ Καπ, ενώ έκανε κάποιες ήττες εκτός προγράμματος. Είστε στο σωστό δρόμο τώρα;

"Ναι, έχουμε αρχίσει και ρολάρουμε. Ο προπονητής μας έχει κάνει εξαιρετική δουλειά και αν συνεχίσουμε έτσι είμαι σίγουρος πως τα πράγματα θα πάνε καλά για εμάς στο μέλλον. Είναι νωρίς ακόμα, όμως η νίκη στην Ισπανία επί της Ατλέτικο μας έδωσε αυτοπεποίθηση για το υπόλοιπο της σεζόν".

Πως είναι να δουλεύεις με τον Ρούι Βιτόρια; Λέγεται πως είναι προπονητής που στέκεται πολύ στις ανθρώπινες σχέσεις. Επίσης πήρε τη θέση ενός τεχνικού που ήταν χρόνια στον σύλλογο.

"Είναι ένας προπονητής που του αρέσει να επικοινωνεί καθημερινά με τους παίκτες του. Είμαι εντυπωσιασμένος με τον τρόπο που μας προσεγγίζει και αυτό νομίζω φαίνεται στο γήπεδο. Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος, όλοι χρειάζονται χρόνο για να προσαρμοστούν και νομίζω πως κυλά υπέρ μας".

Παίζεις δίπλα σε έναν σπουδαίο σκόρερ (Ζόνας). Πως το σχολιάζεις;

"Έχουμε απίστευτη χημεία μέσα στο γήπεδο. Όχι μόνο ο Ζόνας, αλλά και ο Γκαϊτάν είναι ποδοσφαιριστές παγκόσμιας κλάσης. Είναι σημαντικό να έχω δίπλα μου παίκτες με τόση δημιουργικότητα, γιατί η δουλειά μου γίνεται πιο εύκολη. Να ξέρετε πως ακόμα δεν έχετε δει τίποτα από αυτά που μπορούμε να προσφέρουμε με τον Ζόνας. Τα καλύτερα έρχονται".

Είναι ένας από τους καλύτερους συμπαίκτες που είχες ο Γκαϊτάν;

"Είναι σπουδαίος ποδοσφαιριστής, όμως η Μπενφίκα δεν είναι ένας παίκτης, αλλά ένα σύνολο ποδοσφαιριστών. Πραγματικά αισθάνομαι πως για πρώτη φορά βρίσκονται ανάμεσα σε τόσο ποιοτικό υλικό στο σύνολο. Αισθάνομαι τιμή και ευτυχία που βρέθηκα αυτή την περίοδο στην ομάδα".

Δυο λόγια για τον Γκονσάλο Γκουέντες, είναι μόλις 18 ετών και με σπουδαίο μέλλον.

"Είναι ένα παιδί που διαθέτει σπουδαίο ταλέντο και ποιότητα για την ηλικία του. Τεχνική, αλλά και δύναμη. Δεν φοβάται να πάει στις κόντρες. Θα αφήσει εποχή στην Μπενφίκα. Δεν είναι μόνο αυτός όμως. Υπάρχουν κι άλλα παιδιά που έρχονται και τα βλέπω στις προπονήσεις. Αν δουλέψουν σωστά θα πάρουν τις ευκαιρίες τους".

Πες μας και για τον Νέλσον Σεμέδο.

"Από την πρώτη προπόνηση με άφησε άφωνο. Ομολογώ πως είναι ο παίκτης που μου έκανε τη μεγαλύτερη εντύπωση. Είναι νέος και δυνατός. Του λείπει η εμπειρία, αλλά πιστεύω θα φτάσει σε πολύ υψηλό επίπεδο".

Μήτρογλου: "Δάσκαλός μου ο Φερνάντο Σάντος"

Τι πιστεύεις για το επίπεδο του πορτογαλικού πρωταθλήματος;

"Βρίσκομαι λίγο καιρό στη χώρα, αλλά πρόλαβα και αγωνίστηκα σε δυο ντέρμπι με Σπόρτινγκ και Πόρτο. Έχω να πω πως η πίεση και η ένταση είναι μεγάλη. Μου έκανε εντύπωση που οι φίλαθλοι των φιλοξενούμενων μπορούν και έρχονται στο γήπεδο, κάτι που δυστυχώς δεν ισχύει στην Ελλάδα. Ο κόσμος δίνει διαφορετικό χρώμα στις αναμετρήσεις. Είναι σημαντικό να βλέπεις γεμάτες κερκίδες με κόσμο και από τις δυο ομάδες. Όλοι ζούμε για το ποδόσφαιρο εξάλλου! Στην Ελλάδα το φαινόμενο της βίας είναι τόσο μεγάλο που χαλάει το κλίμα".

Είχες μία ενδιαφέρουσα μονομαχία με τον Ίκερ Κασίγιας που σου είπε "όχι" σε δυο περιπτώσεις. Γενικά πως ένιωσες στο ματς με την Πόρτο;

"Φυσικά ήταν σπουδαίο παιχνίδι, όμως στην καριέρα μου έχω δώσει πολλά τέτοια ματς εναντίον εξαιρετικών ποδοσφαιριστών. Από την πλευρά μου προσπαθώ να δώσω τον καλύτερο μου εαυτό είτε πρόκειται για την Πόρτο, είτε για οποιαδήποτε ομάδα. Έτσι σκέφτομαι. Όσον αφορά τα ντέρμπι, μοιάζουν αρκετά σε όλες τις χώρες. Έτσι, το συγκεκριμένο μου θύμισε αρκετά εκείνα στην Ελλάδα".

Ανεβαίνει το επίπεδο του πρωταθλήματος με παίκτες όπως ο Κασίγιας, ο Μπράιν Ρουίζ και ο Μήτρογλου;

"Σας ευχαριστώ που πιστεύετε πως μπορώ να ανεβάσω το επίπεδο του πρωταθλήματος και με τιμά που βάζετε το όνομα μου δίπλα σε σπουδαίους παίκτες. Δεν θα κρίνω εγώ τον εαυτό μου, αλλά εσείς μέσα από τις εμφανίσεις μου. Ευχαριστώ ξανά όσους μιλούν με καλά λόγια για μένα".

Ξεκινήσατε καλά στο Champions League. Μέχρι που μπορείτε να φτάσετε;

"Ήταν ΤΕΡΑΣΤΙΑ η νίκη στην Ισπανία επί της Ατλέτικο. Δεν κερδίζεις κάθε μέρα εκεί μέσα. Ξέρω την ιστορία της Μπενφίκα και γνωρίζω πως έχει κερδίσει ευρωπαϊκά τρόπαια στο παρελθόν, όπως και ότι έχει πάει σε τελικούς. Είμαστε μία ομάδα που σέβονται όλοι και οι στόχοι μας είναι υψηλοί. Μην με ρωτάτε όμως τέτοια πράγματα. Πιστεύω στην ομάδα, τους συμπαίκτες, τον προπονητή και σας εγγυώμαι πως θα δώσουμε τα πάντα για να φτάσουμε όσο το δυνατόν πιο ψηλά. Προσωπικά πιστεύω πως θα κάνουμε καλή πορεία στο Champions League".

Πες μας δυο λόγια για το διπλό στο "Βιθέντε Καλντερόν"

"Κάθε δευτερόλεπτο έμεινε στην καρδιά μας. Παίξαμε σπουδαίο ποδόσφαιρο και κερδίσαμε όχι μόνο πόντους αλλά και αυτοπεποίθηση. Μην ξεχνάμε πως η Ατλέτικο πήρε το πρωτάθλημα πριν από δυο χρόνια και έφτασε στον τελικό του Chmapions League".

Τα δικαιώματα σου ανήκουν στην Φούλαμ, μία ομάδα που δεν έπιασες ακόμα. Γιατί συνέβη αυτό; Υπήρξαν προβλήματα;

"Θέλω να εξηγήσω ορισμένα πράγματα. Πήρα μεταγραφή στην Φούλαμ στο τέλος του Ιανουαρίου του 2014. Ένα μικρό πρόβλημα στο γόνατο δεν με άφησε να δείξω τι μπορούσα να κάνω. Χρειάστηκε κάποιους μήνες για να συνέλθω. Όταν επέστρεψαν η Φούλαμ είχε σχεδόν υποβιβαστεί. Δεν ήθελα να παίξω στην Championship. Όταν έφυγα από τον Ολυμπιακό το έκανα με την προοπτική να αγωνιστώ στην Premier League. Μου άρεσε αυτό που είδα στην Φοιύλαμ και κρατάω τις καλές στιγμές από την Αγγλία. Δεν είχα κανένα πρόβλημα με τους προπονητές μου. Το μόνο πρόβλημα λοιπόν ήταν ο τραυματισμός. Ίσως κάποιοι κακόβουλοι άνθρωποι ήθελαν να πιστέψει ο κόσμος πως δεν αγωνίστηκα για άλλους λόγους και τους έβαλαν λόγια. Έλεγαν ψέματα όμως και το ξεκαθαρίζω".

Πρόσφατα ο Αντέλ Τααράμπτ υπέπεσε σε πειθαρχικό παράπτωμα. Πιστεύεις πως αξίζει μία δεύτερη ευκαιρία;

"Είναι θέμα της ομάδας και των υπευθύνων πως θα το χειριστούν. Προσωπικά πιστεύω πως όλοι οι άνθρωποι αξίζουν μία δεύτερη ευκαιρία. Είναι παίκτης με καλά στοιχεία θέλω να τονίσω".

Κατά τη διάρκεια της καριέρας σου είχες την ευκαιρία να δουλέψεις με πολλούς Πορτογάλους τεχνικούς. Ποια είναι η γνώμη σου γι αυτούς και τι έχεις να πεις για τους Λεονάρντο Ζαρντίμ και Βίτορ Περέιρα;

"Τι να πω. Μάλλον έχετε ανακαλύψει τα μυστικά του ποδοσφαίρου! Είναι ωραίο να δουλεύεις με Πορτογάλους, προσωπικά μου ταιριάζει. Μου αρέσει η νοοτροπία και οι ιδέες τους. Τώρα όσον αφορά τους δυο, πρόκειται για διαφορετικές φιλοσοφίες και ανθρώπους. Οι επιτυχίες τους όμως μιλούν από μόνες τους.

Μήτρογλου: "Δάσκαλός μου ο Φερνάντο Σάντος"

Στην Εθνική Ελλάδας δούλεψες με τον Φερνάντο Σάντος, ο οποίος είναι σεβαστό πρόσωπο στην πατρίδα σου. Πες μας δυο λόγια.

"Τι να πω για τον κ. Σάντος; Περάσαμε μοναδικές στιγμές μαζί. Αξέχαστες. Προσωπικά τον τοποθετώ ανάμεσα στους κορυφαίους. Ένας δάσκαλος. Τώρα που η Ελλάδα δεν θα αγωνιστεί στο EURO 2016 εύχομαι η Πορτογαλία να κερδίσει το τρόπαιο. Θα στηρίξω τη χώρα σας λόγω του Φερνάντο Σάντος. Όχι μόνο για τα όσα ζήσαμε, αλλά και γιατί το αξίζει. Είναι τόσο ξεχωριστός προπονητής".

Γεννήθηκες και μεγάλωσες στην Γερμανία παρότι ο πατέρας σου είναι Έλληνας. Η σχέση σου με την Ελλάδα παραμένει δυνατή;

"Στην Ελλάδα γεννήθηκα. Όχι στην Γερμανία. Ξεκίνησα να παίζω από την ηλικία των 8-9 ετών και σιγά σιγά προχώρησα. Κάθε μέρα παίζαμε ποδόσφαιρο με τους φίλους μου είτε στο δρόμο, είτε στα 5Χ5. Ο πατέρας μου κατάλαβε πως είχα ταλέντο και με ωθούσε να συνεχίσω. Πήγα στην Μπορούσια Γκλάντμπαχ και μετά με κάλεσαν στην Εθνική Ελλάδας Κ19. Τη συνέχεια την ξέρετε... ".

Ποια είναι τα ποδοσφαιρικά του ινδάλματα;

"Λατρεύω τον Ζινεντίν Ζιντάν. Παρότι πάντα έπαιζα ως επιθετικός δεν είχα κανένα ίνδαλμα σε αυτή τη θέση! Προτιμούσα να βλέπω τον Ζιντάν να κάνει τα... "μαγικά" του με τη μπάλα στα πόδια".

Στην Ελλάδα πήγες γιατί δεν έβρισκες θέση στην πρώτη ομάδα της Γκλάντμπαχ;

"Όχι. Για να είμαι ειλικρινής, ο πατέρας μου ήταν ζεστός να πάω σε ελληνικό σύλλογο. Γνώριζα λίγα πράγματα για τον ελληνικό ποδόσφαιρο όμως το μυαλό μου ήταν στην Μπουντεσλίγκα. Παρότι είχα προτάσεις, ο πατέρας μου με συμβούλεψε να πάω στον Ολυμπιακό γιατί ήταν μία τεράστια ευκαιρία για μένα. Τον άκουσα και όλα αυτά τα χρόνια τον ευχαριστώ που μου έδωσε αυτή τη συμβουλή".

Πως ένιωσες το 2004 για την Εθνική Ελλάδας;

"Υπερηφάνεια. Τότε ζούσα στην Γερμανία και θυμάμαι πως όλοι οι Έλληνες του εξωτερικού έκαναν σαν τρελοί! Μαζευόμασταν με τους φίλους μου και πανηγυρίζαμε έξαλλα κάθε γκολ. Πόσο υπερήφανοι νιώσαμε γι αυτό το θαύμα! Όταν είσαι παιδί, κάτι τέτοιες στιγμές σε σημαδεύουν. Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψεις τα συναισθήματα".

Τι πήγε στραβά στα προκριματικά του EURO 2016;

"Είναι μία δύσκολη περίοδος για εμάς γιατί συνηθίσαμε να παίζουμε σε τελικές φάσεις. Μας πονάει που μείναμε εκτός, όμως αυτά συμβαίνουν στο ποδόσφαιρο. Πρέπει να φτιάξουμε ξανά τις σχέσεις μας και να γίνουμε μία οικογένεια. Είναι στο χέρι μας να ξεπεράσουμε αυτή τη μαύρη περίοδο και να βγούμε πιο δυνατοί. Πιστεύω πως πήραμε το μάθημα μας, μάθαμε από τα λάθη μας και το μέλλον απλώνεται μπροστά μας. Αυτή η ομάδα έχει αποδείξει πως τα καταφέρνει στο τέλος και πλέον το μυαλό μας είναι στραμμένο στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018".

Επηρέασε η αποχώρηση του Φερνάντο Σάντος;

"Δεν μπορείς να είσαι σίγουρος 100% τι θα συνέβαινε αν έμενε ο κ. Σάντος. Αυτό που ξέρω σίγουρα είναι πως όταν φεύγει ένας προπονητής που είναι χρόνια σε μία ομάδα, χρειάζεται χρόνος για να βρεις ισορροπία. Δούλεψε μαζί μας για τέσσερα χρόνια και "έχτισε" τη δική του Ελλάδα. Ξαφνικά άλλαξαν πολλά. Δεν ξέρω αν η αποχώρηση του ήταν το κύριο πρόβλημα ή η αποτυχία οφείλεται περισσότερο στους παίκτες".

Πως είναι η ζωή σου στην Πορτογαλία;

"Πολύ καλά μέχρι στιγμής. Η Λισαβώνα μοιάζει αρκετά με την Αθήνα στον τρόπο ζωής. Είναι όμορφη πόλη. Ο ήλιος, η θάλασσα και τα ωραία εστιατόρια. Είναι μία πόλη με ιστορία και προσπαθώ να μάθω πολλά κάθε μέρα για τους δρόμους και τη ζωή".

Ο Σάμαρης έμαθε γρήγορα να μιλάει Πορτογαλικά. Σε βοήθησε;

"Φυσικά. Στην αρχή ερχόταν και με έπαιρνε από το ξενοδοχείο και μετέφραζε όταν δεν ήξερα κάτι. Πιστέψτε με όταν πας σε μία νέα χώρα αυτό είναι πολύ σημαντικό. Ευτυχώς υπάρχει και ο Φέισα που γνωρίζω από τον Ολυμπιακό. Όταν επέστρεψα στην Λισαβώνα από τις υποχρεώσεις μου με την Ελλάδα, άρχισα τα μαθήματα Πορτογαλικών για να μπορώ να συνεννοούμαι χωρίς βοήθεια".

Έχεις βάλει κάποιο στόχο για τον αριθμό γκολ που θες να πετύχεις;

"Δεν το κάνω ποτέ αυτό. Στόχος μου είναι να πετύχω όσο το δυνατόν περισσότερα και στο τέλος της σεζόν θα κάνω ταμείο".

Έχετε μείνει λίγο πίσω στη βαθμολογία. Θα δημιουργεί άγχος; Επίσης πιστεύεις πως διαθέτετε την καλύτερη ομάδα;

"Όχι, δεν το πιστεύω. Οι μεγάλες ομάδες ζουν με το άγχος. Πρέπει να αισθανόμαστε έτσι για να κυνηγάμε τη νίκη σε κάθε αγώνα κι ειδικότερα στα ντέρμπι. Έχουμε κι ένα ματς λιγότερο έτσι. Οι τρεις "μεγάλοι" στην Πορτογαλία έχουν ομάδες με διαφορετικά χαρακτηριστικά. Στο τέλος θα δούμε ποιος θα επικρατήσει. Είμαστε το φαβορί όμως".

Πιστεύεις πως μπορείτε να κερδίσετε όλες τις εγχώριες διοργανώσεις;

"Προσωπικά πιστεύω πως η Μπενφίκα είναι η μεγαλύτερη ομάδα στην Πορτογαλία και ένα σπουδαίο όνομα στην Ευρώπη. Στόχος μας είναι το πρωτάθλημα και φυσικά να κυνηγήσουμε κάθε πιθανό τρόπαιο. Είπαμε όμως, ταμείο στο τέλος".

Πως περιγράφεις τους φιλάθλους στην Πορτογαλία;

"Φανταστικοί. Είμαι εντυπωσιασμενος και θυμάμαι το πρώτο μου ματς στο "Ντα Λουζ" όπου σκόραρα και φώναξαν το όνομα μου. Όποιον και να δω στην Λισαβώνα έχει να πει κάτι για την Μπενφίκα. Είναι ο 12ος παίκτης μας".

Βλέπεις τον εαυτό σου στην Μπενφίκα για πολλά χρόνια;

"Μόνο ο Θεός γνωρίζει το μέλλον. Προσωπικά είμαι ευτυχισμένος στην Μπενφίκα και ελπίζω το μέλλον να είναι ακόμα καλύτερο".

TAGS ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ