ΕΛΛΑΔΑ

Με διευρυμένη βάση ο τρόπος εκλογής στις Ομοσπονδίες

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΟΜΕΤΟΧΩΝ ΤΩΝ 4 ΜΕΓΑΛΩΝ ΠΑΕ (BIG-4) ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΟΜΕΤΟΧΩΝ ΤΩΝ 4 ΜΕΓΑΛΩΝ ΠΑΕ (BIG-4) ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Όπως προέκυψε από την πρώτη συνεδρίαση της Steering Committee στο υφυπουργείο αθλητισμού, θα υπάρξει αλλαγή στον τρόπο εκλογής προέδρου στις Ομοσπονδίες, αφού πάμε πλέον σε πιο διευρυμένη βάση.

Η πρώτη συνεδρίαση της Steering Committee, της Επιτροπής που συστάθηκε σε συνεργασία με τις FIFA/UEFA για την ασφάλεια στα γήπεδα, την αντιμετώπιση της βίας και την ακεραιότητα των διοργανώσεων, πραγματοποιήθηκε σήμερα (23/1) το μεσημέρι στο υφυπουργείο αθλητισμού.

Πέραν του Υφυπουργού Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, συμμετείχαν οι: Ζόραν Λάκοβιτς (Διευθυντής Εθνικών Ομοσπονδιών UEFA), Χέρμπερτ Χούμπελ (Εντεταλμένος εκπρόσωπος FIFA/UEFA), Λούκα Νικόλα (Διακυβέρνηση Ομοσπονδιών – μελών FIFA), Μάριος Γεωργίου (Διεύθυνση Εθνικών Ομοσπονδιών UEFA), Μαρκ Τίμερ (Σύμβουλος Ασφάλειας και Προστασίας Αγώνων UEFA), Νίκολας Ραουντένσκι (Αξιωματούχος Ακεραιότητας Διοργανώσεων UEFA), Χαράλαμπος Τσιανάκας (Νομικός Σύμβουλος Υπουργείου Δικαιοσύνης), - Ιωάννης Αναστασάκος (Σύμβουλος Υπουργού Προστασίας του Πολίτη), Κωνσταντίνος Σιμιτζόγλου (Αθλητικός Εισαγγελέας), Νικόλαος Πετρόπουλος (Υποδιεύθυνση Αθλητικής Βίας), Πετρ Φούσεκ (Ανεξάρτητος Εμπειρογνώμονας UEFA), Ευάγγελος Γραμμένος (Πρόεδρος ΕΠΟ), Μηνάς Λυσάνδρου (Πρόεδρος SL1), Εκπρόσωπος από κάθε μία εκ των 14 ΠΑΕ μελών της Super League1, Λεωνίδας Λεουτσάκος (Πρόεδρος SL2 και FL) και ο Αλέξης Δεδες (Εκτελεστικός Γραμματέας της ΕΠΟ).

Από την συνεδρίαση προέκυψε μια σοβαρή είδηση που αφορά τον τρόπο εκλογή προέδρου στις Ομοσπονδίες. Σύμφωνα, λοιπόν, με όσα προκύπτουν από το ρεπορτάζ, ο υφυπουργός αθλητισμού προτίθεται να... ανοίξει τη διαδικασία και πλέον οι πρόεδροι να εκλέγονται από μια πιο διευρυμένη βάση εκλεκτόρων και να τυγχάνουν πιο ευρείας αποδοχής.

Για παράδειγμα, στην ΕΠΟ που θα κάνει εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο και όχι τον Οκτώβριο υπό την επίβλεψη μάλιστα των ξένων αξιωματούχων, η εκλογή του νέου προέδρου να μη γίνει μονάχα από τις Ενώσεις που έχουν δικαίωμα ψήφου, αλλά από μια πιο διευρυμένη βάση, με στόχο να είναι πιο αδιάβλητη η διαδικασία και να μην υπάρχει περίπτωση χειραγώγησης και ελέγχου του τελικού αποτελέσματος.

Ο στόχος είναι ο νέος ισχυρός άνδρας της Ομοσπονδίας να έχει μεγαλύτερη αποδοχή και να συμμετέχουν πολλοί περισσότεροι στη διαδικασία εκλογής του. Βέβαια, μένει να φανεί αν θα υπάρξουν αντιδράσεις είτε από τις ίδιες τις Ενώσεις είτε από τις ΠΑΕ, ενώ φαίνεται να υπάρχει συνεννόηση με τις FIFA και UEFA, ώστε να μην υπάρχει κανένα ζήτημα παρέμβασης στο αυτοδιοίκητο.

Από εκεί και πέρα, σύμφωνα με πληροφορίες ο Ζόραν Λάκοβιτς φέρεται να είπε στη συνεδρίαση της Steering Committee να φύγει η διαιτησία από τις Ενώσεις και να γίνει ξανά ανεξάρτητη, με δική της Ομοσπονδία, με στόχο να μην ελέγχονται οι ρέφερι και να μην μπορούν να δέχονται πιέσεις από πολλές πλευρές, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα. Επίσης, τόνισε πως FIFA-UEFA θα έπρεπε να έχουν πιο παρεμβατικό ρόλο στα ζητήματα του ελληνικού ποδοσφαίρου και όχι τόσο συμβουλευτικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Οι εκλογές στην ΕΠΟ είναι το επόμενο μεγάλο σίριαλ
TAGS ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ