Κοντονής: "Μίλησα με Μαρινάκη και Βρέντζο"

Κοντονής: "Μίλησα με Μαρινάκη και Βρέντζο"

Ο Υφυπουργός αθλητισμού παραδέχθηκε ότι μίλησε στην διάρκεια που προηγήθηκε της αναβολής του ντέρμπι ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό με τους κ. Μαρινάκη και Βρέντζο που επικοινώνησαν μαζί του αλλά όχι με τους ανθρώπους των πράσινων αφού κανείς από το τριφύλλι δεν τον πήρε τηλέφωνο.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ALPHA 98.9 και στον δημοσιογράφο Σπύρο Χαριτάτο, ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής, παραδέχτηκε ότι μίλησε στην διάρκεια των ωρών που προηγήθηκαν της αναβολής του ντέρμπι με τον πρόεδρο του Ολυμπιακού κ. Βαγγέλη Μαρινάκη και με τον κ. Βρέντζο που τον πήραν για να του κάνουν παράπονα για τα όσα γίνονται στην Λεωφόρο.

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Κοντονής μίλησε με όποιον τον πήρε τηλέφωνο και είχε συνεχή επικοινωνία με τον πρόεδρο της ΔΕΑΒ και τον αντιπρόεδρο της ΔΕΑΒ καθώς και τον αθλητικό εισαγγελέα. Δεν μίλησε με τον διαιτητή της αναμέτρησης όμως, ούτε με τους ανθρώπους του Παναθηναϊκού καθώς κανείς όπως είπε δεν επικοινώνησε μαζί του.

Διαβάστε όλες τις δηλώσεις του Υφυπουργού Αθλητισμού, κ. Σταύρου Κοντονή:

-Στις 25 Νοεμβρίου θα υπάρξει μια ειρηνική, όπως λένε, κινητοποίηση των φίλων του Παναθηναϊκού στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας με το σύνθημα δεν πάει άλλο και εγώ αναρωτιέμαι το δεν πάει άλλο που πάει;

"Σε ποιους απευθύνεται το δεν πάει άλλο, τι δεν πάει άλλο".

-Αυτό ήθελα να σας ρωτήσω;

"Κοιτάξτε να σας πω κάτι, ορισμένοι νομίζουν ότι μεταθέτοντας τις ευθύνες σε άλλους προσφέρουν υπηρεσίες στην ομάδα τους. Θεωρώ ότι δυο φορές τουλάχιστον υπό της Υπουργίας μου, και πέρσι και φέτος, ο Παναθηναϊκός στη συγκεκριμένη περίπτωση βρίσκεται σε μια δεινή θέση εξαιτίας των οπαδών του. Και του τρόπου με τον οποίο έχουν χειριστεί οι πάντες, εννοώ από την ομάδα του Παναθηναϊκού αυτό το ζήτημα. Το λέω αυτό με τα λύπης μου. Απορώ δε με το συλλαλητήριο. Το δεν πάει άλλο σε ποιους απευθύνεται; Δεν πάει άλλο με την βία; Δεν πάει άλλο με αυτές τις αγριότητες; Τι δεν πάει άλλο. Γιατί αν απευθύνεται σε κάποιους άλλους εγώ θέλω να πω ότι ξεκινήσαμε αυτό το πρωτάθλημα με μια αυστηρή εφαρμογή των νόμων".

-Και με αντίδραση των δημοσιογράφων επίσης, να το πούμε και αυτό;

"Να το αφήσουμε ένα λεπτό αυτό στην άκρη να σας πω τι ακριβώς συμβαίνει. Αυτή την ώρα έχουν κληθεί σε απολογία μέχρι σήμερα για θέματα, τουλάχιστον από εμένα όσον αφορά την ψήφιση του νόμου που ψήφισε η Βουλή τον Μάιο, ουκ ολίγες ομάδες. Θα σας πω δυο φορές ο ΠΑΟΚ, δυο φορές ο Ολυμπιακός, ακόμα και ο Παναιτωλικός για ένα περιστατικό για το οποίο τελικά απηλλάγει γιατί η ΠΑΕ Παναιτωλικός υπέδειξε τον δράστη του επεισοδίου. Θέλω να πω ότι η Πολιτεία και η Κυβέρνηση κάνει αυτά που πρέπει με αυστηρότητα.

Αυτό δε που συνέβη χθες για πρώτη φορά να συλληφθούν 18 πολίτες, οι οποίοι παραπέμπονται οι 16 γιατί οι 2 ήταν ανήλικοι, με κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος σήμερα στον ανακριτή, έχουν παραπεμφθεί στην κύρια ανάκριση και είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει. Για δε τους δυο ανήλικους έχουν παραπεμφθεί στον ανακριτή ανηλίκων και έχει ασκηθεί και ποινική δίωξη στους γονείς τους. Για παραμέληση εποπτείας ανηλίκων. Βλέπετε λοιπόν ότι ο νόμος είναι αυστηρός.

Αυτό είχα τονίσει εγώ όταν είδα τους παλαίμαχους του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού. Ότι να προσέξουν τα νέα παιδιά τι θα κάνουν γιατί ο νόμος είναι αυστηρός και μπορεί να έχει επιπτώσεις στην ζωή τους μια ανοησία ή μια έκνομη ενέργεια. Λοιπόν ο νόμος εφαρμόζεται και θα εφαρμοσθεί για κάθε παραβάτη. Είναι λοιπόν απορίας άξιον όλα αυτά τα οποία συνέβησαν με εμπρηστικές ανακοινώσεις και με προσκλήσεις για συλλαλητήρια.

Εγώ εύχομαι να επικρατήσει η λογική. Να επικρατήσει η λογική και σε αυτή τη μάχη για την πάταξη της βίας να βρούμε περισσότερους συμπαραστάτες. Εδώ όμως πρέπει να βάλουμε και ένα άλλο στοιχείο στη συζήτηση. Ακούω και διαβάζω σήμερα το πρωί έναν ισχυρισμό ο οποίος υπάρχει ότι τέλος πάντων αυτά τα ίδια είχαν συμβεί και άλλες εποχές αλλού".

-Από χθες υπάρχουν και τα πλάνα και τα αφιερώματα;

"Μα Σπύρο μου πράγματι είχαν συμβεί και άλλες εποχές αλλού. Αλλά τι θα κάνουμε. Επειδή συνέβησαν άλλες εποχές αλλού θα αφήνουμε να συμβαίνουν συνεχώς και επί μονίμου βάσεως. Έτσι εννοούν την ισονομία μερικοί. Γιατί εγώ την καταλαβαίνω την ισονομία με το να τηρείται ο νόμος και να τηρείται με αυστηρότητα προς όλους, έτσι όπως κάνουμε μέχρι σήμερα. Διαφορετικά δεν έχει νόημα μιλάμε, να έχουμε νομοθεσία. Να αφήνουμε τον κάθε άθλιο να προβαίνει σε αυτές τις πράξεις και μετά να λέμε μα επειδή το έκανε στην Ριζούπολη ο Ολυμπιακός δεν πρέπει να τιμωρηθεί καμία άλλη ομάδα. Τι ωραία λογική".

-Εδώ βλέπουμε να επαναλαμβάνονται τα ίδια σκηνικά από το 2003-05, δεν είναι πρόσφατα κ. Υπουργέ;

"Να πάμε και στο 1972-73, τότε που είχε γίνει ο αγώνας του Ολυμπιακού με τον Παναθηναϊκό στο Γ. Καραϊσκάκης και κυνηγούσε ο Κωνσταντίνου τον Συνετόπουλο, τον μακαρίτη, δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά. Ή θα βάλουμε ένα τέλος σε αυτόν τον φαύλο κύκλο της βίας και θα απαιτήσουμε από την πολιτεία, προσέξτε τι λέω, θα το απαιτήσουμε να εφαρμόζονται οι νόμοι απαρέγκλιτα και όχι να απαιτούμε από την πολιτεία να μην εφαρμόζει το νόμο. Ή θα πρέπει να βυθιστούμε σε αυτό το πηγάδι χωρίς πάτο της βίας και της μισαλλοδοξίας".

-Διευκρινίστε μου κάτι κ. Υπουργέ και σας ρωτώ ευθέως γιατί έχει γραφτεί, έχει ειπωθεί, το έχετε ακούσει και εσείς. Είχατε συνομιλία με εκπροσώπους των δύο ομάδων στο επίμαχο χρονικό σημείο; Διότι ο Παναθηναϊκός το αρνήθηκε με ανακοίνωσή του.

"Ναι, βεβαίως. Δεν είχα καμία συνομιλία με εκπροσώπους του Παναθηναϊκού. Δεν με πήρε κανένας τηλέφωνο. Με πήραν τηλέφωνο ο αθλητικός εισαγγελέας, ο πρόεδρος της ΔΕΑΒ, ο αντιπρόεδρος της ΔΕΑΒ, με πήρε τηλέφωνο ο κ. Βρέντζος για να μου παραπονεθεί για τα επεισόδια, όπως επίσης και ο πρόεδρος του Ολυμπιακού για να μου παραπονεθεί γι’ αυτά που συνέβαιναν. Σε όλους απάντησα ότι αρμόδιος είναι ο διαιτητής για το αν θα διεξαχθεί ο αγώνας ή όχι. Αυτός είναι ο άρχων του αγώνα".

-Δηλαδή λέτε ότι μιλήσατε με αυτούς που σας κάλεσαν;

"Βεβαίως, με κάλεσαν στο τηλέφωνο μου".

-Άρα αν διαμαρτύρεται ο Παναθηναϊκός ότι υπήρξε μία δική σας επικοινωνία με άλλους φορείς ή με εκπροσώπους του Ολυμπιακού αφορά την μη, αν θέλετε την πρωτοβουλία των ανθρώπων του Παναθηναϊκού να μιλήσουν μαζί σας. Δεν καλέσατε κάποιον εσείς ή το γραφείο σας…

"Εγώ κανέναν δεν κάλεσα".

-Έχει σημασία γιατί αντιλαμβάνεστε αλλιώς δίδεται σε ένα κομμάτι της δημοσιότητας, έχω την υποχρέωση να ρωτήσω; 

"Μα τι λέτε τώρα. Και προς όλους τόνισα, βεβαίως όχι στον στον αρχηγό της ΕΛΑΣ, στον πρόεδρο και στον αντιπρόεδρο της ΔΕΑΒ με τους οποίους είχα συνεχή επαφή και επικοινωνία μαζί τους, το τηλέφωνό μου δεν σταμάτησε λεπτό, σε όσους με κάλεσαν –διότι απ’ ό,τι καταλαβαίνω από την ανακοίνωση αφήνουν κάποιοι να εννοηθεί ότι εγώ είχα παρέμβαση στον διαιτητή και στον παρατηρητή του αγώνα, αυτό αντιλαμβάνομαι".

Μόνο που δεν το έχουν πει ευθέως, δεν έχει γραφθεί ξεκάθαρα;

"Το τονίζω αυτό το πράγμα ότι εγώ ουδεμία επαφή είχα με τον άνθρωπο που είχε οριστεί διαιτητής ή παρατηρητής, καμία. Προς όλους τόνισα ότι θα πρέπει να αφήσουμε τον διαιτητή να αποφασίσει ο ίδιος αν μπορεί να διεξαχθεί ο αγώνας ή όχι".

-Οφείλω να σας ρωτήσω ποια άποψη έχετε για την πρόθεση του κ. Αλαφούζου να παραιτηθεί από τη θέση του προέδρου;

"Δεν θέλω να κάνω κανένα σχόλιο Σπύρο για αυτά τα πράγματα".

-Η πιθανότητα αποχώρησης μιας ομάδας από το πρωτάθλημα, επί παραδείγματι του Παναθηναϊκού, είναι πλήγμα για το πρωτάθλημα;

"Κοιτάξτε, αυτά αφορούν την ομάδα, ας αποφασίσει το Διοικητικό της Συμβούλιο ότι νομίζει και ότι θέλει. Δεν έχω εγώ να κάνω κάποιο σχόλιο. Εμένα με ενδιαφέρει η δημόσια πλευρά αυτής της υπόθεσης που είναι η βία και η διαφθορά που επικρατεί αυτή την ώρα. Και για αυτά τα πράγματα η Κυβέρνηση συνεχώς αγωνίζεται για να τα πατάξει. Δεν τοποθετήσαμε αθλητικούς τακτικούς δικαστές για κανέναν άλλο λόγο αλλά για να υπάρχει πιστή εφαρμογή και άψογη εφαρμογή των κανονισμών προς όλους.

Διότι τα παράπονα από πολλές ομάδες και φιλάθλους ήταν ότι οι κανονισμοί δεν τηρούνταν με τον ίδιο τρόπο προς όλες τις ομάδες. Για αυτό ακριβώς τοποθετήθηκαν τακτικοί δικαστές και είδατε ότι την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε μια απόφαση σχετικά με τα επεισόδια στην Βέροια στον αγώνα Βέροια-Ολυμπιακός η οποία επιβεβαιώθηκε και στο δευτεροβάθμιο πειθαρχικό δικαστήριο που σημαίνει ότι σωστά εμείς είχαμε επιλέξει να τοποθετούνται τακτικοί δικαστές. Γιατί οι τακτικοί δικαστές εφαρμόζουν τον κανονισμό απαρέγκλιτα χωρίς να κάνουν οποιοδήποτε σκόντο σε κανέναν".

-Ξέρετε κ. Υπουργέ ότι δεν είναι μια είδηση η οποία περνάει σε δυο μέρες με το συλλαλητήριο, με τη συγκέντρωση των φιλάθλων του Παναθηναϊκού την Τετάρτη, θα κρατήσει μέρες αυτή η κουβέντα και αναρωτιέμαι τι μέλει γενέσθαι;

"Και εγώ διερωτώμαι προς ποίον απευθύνεται η φράση δεν πάει άλλο. Τι δεν πάει άλλο; Για να καταλάβω. Και ποιοι θα είναι αυτοί οι οποίοι θα συγκεντρωθούν. Όσοι δεν συνελήφθησαν στα επεισόδια; Για να καταλάβω δηλαδή. Γιατί έχω γίνει αποδέκτης τηλεφωνημάτων, επώνυμων οπαδών του Παναθηναϊκού τις τελευταίες ώρες, οι οποίοι μου λένε να εφαρμοσθεί ο νόμος απαρέγκλιτα. Και με αυστηρό τρόπο, πρώτα και κύρια στην ομάδα μας. Αυτά εγώ εισπράττω και οποιοσδήποτε λογικός άνθρωπος σε αυτή τη χώρα θέλει αυτό και μόνο. Να εφαρμόζετε ο νόμος ίσα προς όλους και αυτό κάνουμε. Το δεν πάει άλλο σε ποιον απευθύνεται;". 

-Και ξέρετε τώρα θα αξιολογούνται λεπτό στο λεπτό κάθε παιχνίδι στο εξής για τα πιθανά λάθη της διαιτησίας αν είναι ανθρώπινα ή όχι σε παρόμοιες περιπτώσεις κ. Υπουργέ. Ή ακολουθούμε αυτό και ρίχνουμε νερό στο μύλο ή κρατάμε μια ψύχραιμη στάση όλοι μας. Αυτό θα φανεί στην πορεία;

"Ακούστε, το θέμα της ψύχραιμης στάσης είναι ένα ζήτημα το οποίο πρέπει ο καθένας να βρεθεί αντιμέτωπος με τις ευθύνες του. Το δεύτερον είναι το εξής. Λάθη θα γίνονται. Το ποδόσφαιρο είναι ένα άθλημα το οποίο εμπεριέχει και το σφάλμα και των αγωνιζόμενων και αυτών που διαιτητεύουν. Εδώ θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε το εξής, όσον αφορά τη διαιτησία η πολιτεία δεν έχει κανένα δικαίωμα να επεμβαίνει σε αυτά τα ζητήματα τα διαιτητικά. Είναι θέματα που άπτονται τις διοργανώτριας αρχής και της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας. Αυτό εμείς που κάναμε είναι να επιβάλλουμε για την απονομή της πειθαρχικής δικαιοσύνης τακτικούς δικαστές που θυμόσαστε τι πόλεμο είχα δεχθεί από ορισμένους κύκλους για να μην μπουν δικαστές τακτικοί. Αυτό πέρασε, νομοθετήθηκε, λειτουργεί και ισχύει σε όλα τα επίπεδα και εκεί η πολιτεία εξαντλείται.

Μου δίνεται εμένα η δυνατότητα ως αρμόδιος για τον αθλητισμό Υπουργός να επιβάλλω και διοικητικά πρόστιμα και να παίρνω και άλλα μέτρα. Όπως είναι το πιο σοβαρό, να διακόπτω το πρωτάθλημα ή να περιορίζω την είσοδο φιλάθλων στους αγωνιστικούς χώρους σε συγκεκριμένες θύρες κ.τ.λ. Επομένως αυτά είναι για τα οποία εμείς θα ελεγχθούμε. Αν τα πράττουμε και αν τα τηρούμε. Και σας λέω ότι μέχρι σήμερα έχουν κληθεί σε απολογία με βάση το νόμο το δικό μου αρκετές ομάδες και έχουν τιμωρηθεί αρκετές ομάδες. Επομένως εάν απευθύνεται το ερώτημα, το δεν πάει άλλο, αυτή η φράση δεν πάει άλλο σε εμάς εμείς λέμε ότι συνεχίζουμε απαρέγκλιτα και αυστηρά την εφαρμογή του νόμου".

-Μου λέτε τώρα επίσημα ή ανεπίσημα ότι ο Παναθηναϊκός δεν θέλει να παραδεχθεί τον αυτοτραυματισμό του με τα επεισόδια που προκάλεσαν οι δικοί του οπαδοί. Θέλει να ρίξει αλλού αυτό το βάρος;

"Εγώ το δήλωσα εχθές ότι το καλύτερο σε αυτές τις περιπτώσεις δεν είναι να μεταθέτουμε τις ευθύνες, αλλά να αναλαμβάνουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν. Η πολιτεία έκανε ότι μπορούσε δέκα μέρες τώρα. Και με τα μέτρα τάξης και με το να δώσει μια δημοσιότητα ώστε αυτή η αντιπαράθεση μεταξύ φιλάθλων και η έκφραση της βίας δεν λύνει κάνα πρόβλημα. Και το βασικότερο όλων να περάσει ένα μήνυμα ευθύνης και στις διοικήσεις και στους φιλάθλους των δυο ομάδων. Κάναμε ότι μπορούσαμε εάν το αποτέλεσμα είναι αυτό το οποίο είδατε θα αντιμετωπιστεί αναλόγως".

-Να το σημειώσω στην κουβέντα μας κ. Υπουργέ αν και λίγα λέγονται για τον τραυματισμό ανθρώπων που δεν φταίνε σε τίποτα, των πολιτών ή των αστυνομικών;

"Είχα μια συνεχή επαφή με τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. Μετά την αξονική τομογραφία που έγινε είμαστε ήσυχοι ότι ο άνθρωπος δεν έχει κανένα πρόβλημα στην υγεία του και όλα βαίνουν ομαλά. Το θέμα δεν είναι μόνο οι τραυματισμοί. Σας λέω ότι υπάρχει και μια τεράστια ζημιά και σε ανθρώπους που έχουν ένα μαγαζί και στην ευρύτερη περιοχή, μια επιχείρηση. Αποκλείεται όλο το κέντρο για αυτούς τους κυρίους που πάνε εκεί με σκοπό να κάνουν αυτές τις φασαρίες και υπάρχει μια κατάσταση απαράδεκτη για μια ευνοούμενη κοινωνία".

-Υπάρχει και το θέμα πως μπήκαν στο γήπεδο πιστόλια, φωτοβολίδες, βέβαια θα μου πείτε αν θέλει κάποιος τα περνάει;

"Δεν θέλω να σας πω κάτι αυτή τη στιγμή. Περιμένω τις αναφορές της ΕΛ.ΑΣ και των παρατηρητών της ΔΕΑΒ για να σχηματίσω άποψη. Από δημοσιογραφικές πληροφορίες πάντως, τις οποίες δεν τις υιοθετώ αλλά αυτό αυτή την ώρα διαδίδεται, είναι ότι ακύρωσαν τη λειτουργία των τουρνικέ σε συγκεκριμένη θύρα και μπήκαν από εκεί ανεξέλεγκτα οπαδοί της ομάδας. Και αν ισχύει κάτι τέτοιο το οποίο θα το καταγράψουν οι εκθέσεις των αρμοδίων θα επισημανθεί καταλλήλως".

-Αυτό αν υπάρχει σχετική αξιόπιστη μαρτυρία αντιλαμβανόμαστε κ. Υπουργέ ότι θα αντιμετωπιστεί με συγκεκριμένες συνέπειες;

"Μα δεν γίνεται. Δεν μπορεί η πολιτεία να νομοθετεί για αυτά τα συστήματα ασφάλειας και κάποιοι την κρίσιμη στιγμή να ακυρώνουν τη λειτουργία τους. Αλλά επειδή πρόκειται μόνο περί δημοσιογραφικών πληροφοριών εγώ θα αναμένω τις εκθέσεις, τις υπεύθυνες εκθέσεις για να διαμορφώσω άποψη".

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Κοντονής: "Στον ανακριτή οι συλληφθέντες"

Κοντονής: "Μην ρίχνετε τις ευθύνες αλλού"

"Ποιοι συνομίλησαν με τον Υφυπουργό"  

Ακούστε το ηχητικό απόσπασμα από τον Alpha 9.89

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΚΑΝΟΥΝ ΛΟΓΟ ΓΙΑ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΣΤΟ ΤΡΙΦΥΛΛΙ

"Πως δέχεται να μιλά με τον Μαρινάκη"

 
SHARE

24MEDIA NETWORK

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΟ SPORT24