ΕΛΛΑΔΑ

Η δίκη των 28: Η κατάθεση του Αλαφούζου

Η δίκη των 28: Η κατάθεση του Αλαφούζου
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Γιάννης Αλαφούζος έφτασε το πρωί της Τετάρτης (05/02) στο Α' Τριμελές Εφετείων Αθηνών προκειμένου να καταθέσει στη "δίκη των 28".

Συνεχίστηκε το πρωί της Τετάρτης (05/02) η "δίκη των 28" στο Α' Τριμελές Εφετείων Αθηνών και συγκεκριμένα στην αίθουσα τελετών. Λίγο μετά τις 9 εφτασε ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, Γιάννης Αλαφούζος, συνοδευόμενος από τον Λεωνίδα Μπουτσικάρη και τον δικηγόρο του, Τάκη Κέζα, προκειμένου να καταθέσει ως μάρτυρας.

Θυμίζουμε πως τη Δευτέρα (03/02) κατέθεσε ο ισχυρός άνδρας της ΠΑΕ ΑΕΚ, Δημήτρης Μελισσανίδης, αλλά κι ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΚΕΔ, Χρήστος Σάββας, ενώ την Παρασκευή (07/02) πρόκειται να καταθέσει ο Τεχνικός Διευθυντής της Εθνικής Ανδρών, Τάκης Φύσσας που ταλαιπωρήθηκε από τον ιό της γρίπης Η1Ν1 και δεν μπορούσε να δώσει το παρών το προηγούμενο διάστημα.

Όπως έγινε γνωστό, διαθέσιμες ημερομηνίες για τις επόμενες συνεδριάσεις είναι οι 7, 13, 19 και 27 Φεβρουαρίου. Υπενθυμίζεται ότι οι 28 κατηγορούμενοι είναι αντιμέτωποι κατά περίσταση με τα αδικήματα της σύστασης συμμορίας (πλημμέλημα) και της κακουργηματικής αλλοίωσης αποτελεσμάτων αγώνων.

Ο Γιάννης Αλαφούζος κατέθεσε αρχικά πως "έχουν περάσει πολλά χρόνια και δεν θυμάμαι περιστατικά, όπως oi ημερομηνίες των αγώνων που είχα αναφερθεί. Ήταν σαφές για πολλά χρόνια, ακόμα και σήμερα, ότι υπήρχαν ομάδες με εύνοια και ο φορέας που ελέγχει το ποδόσφαιρο είναι η ΕΠΟ. Και γι’ αυτό έχουν έρθει και ξένοι από την UEFA. Βέβαια και σήμερα υπάρχουν πάλι θέματα".

Σε ερώτηση της προέδρου της έδρας, Αριστέας Τσαμαδιά για το από πότε γίνονται αυτά, απάντησε: "Από τότε που ο Κόκκαλης πήρε τον Ολυμπιακό. Έβλεπα παράλογα πράγματα μέχρι και πριν από ένα χρόνο. Έκανα πολλές καταγγελίες με συγκεκριμένα γεγονότα, διαιτησίες, που τα έβλεπα παράλογα. Δεν έχω δυνατότητα να ερευνήσω νομικά τις υποθέσεις όμως. Και στην ΕΠΟ είχα πάει, και στην UEFA είχα κάνει καταγγελίες συστηματικά. Ποτέ δεν έγινε τίποτα. Έπρεπε οι ελληνικές αρχές να λειτουργήσουν πρώτα. Είναι ενδείξεις για μένα, δεν είναι αποδείξεις. Υπήρχαν αγώνες που μου έκαναν πάρα πολύ μεγάλη εντύπωση.".

Για τον αγώνα Κυπέλλου Αστέρα με Ολυμπιακό: "Δε νομίζω ότι γνωρίζω τον Γιάχο, μπορεί να τον είχα δει στο γήπεδο. Ήταν ένας από τους διαιτητές που σφύριζαν πολλά παιχνίδια, οι διαιτητές που ευνοούσαν τον Ολυμπιακό, σφύριζαν πολλά παιχνίδια και γινόντουσαν διεθνείς. Αυτή την εντύπωση έχω. Μία, δύο περιπτώσεις ήταν ακραίες. Θεωρούσα ότι ορισμένες ενέργειες ήταν εσκεμμένες, αλλά σαν μάρτυρας δεν μπορώ να το πω…"

Για τελικό Αστέρα - Ολυμπιακού: "Δε νομίζω ότι γνωρίζω τον Γιάχο, μπορεί να τον είχα δει στο γήπεδο. Ήταν ένας από τους διαιτητές που σφύριζαν πολλά παιχνίδια. Οι διαιτητές που ευνοούσαν τον Ολυμπιακό έπαιζαν πολύ συχνά και γίνονταν διεθνείς, ενώ από όποιον είχε παράπονα ο Ολυμπιακός δεν έπαιζε. Αυτή την εντύπωση έχω. Μία, δύο περιπτώσεις ήταν ακραίες.".

Σε εκείνο το σημείο, η πρόεδρος της έδρας σχολίασε πως "χέρι έκανε κι ο Μαραντόνα", για να απαντήσει ο κ. Αλαφούζος ότι "θεωρούσα ότι ορισμένες ενέργειες ήταν εσκεμμένες, αλλά σαν μάρτυρας δεν μπορώ να το πω… Εκτός από το ότι είδα κάτι που το θεώρησα υπερβολικό από την τηλεόραση, δεν έχω δυνατότητα να σας πω κάτι άλλο. Αυτή ήταν μια ακρότατη περίπτωση, πρωτοφανής και γι’ αυτό τη θυμάμαι… Είμαι σίγουρος ότι κάτι γινόταν στο βασίλειο της Δανιμαρκίας αλλά δεν μπορούσα να το αποδείξω γι’ αυτό έκανα και τις καταγγελίες. Όσοι έκαναν αποκαλύψεις, κινδυνεύουν, διώκονται, ταλαιπωρούνται και διώκονται, χωρίς να συμβαίνει τίποτα".

"ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΜΑΝΤΑΛΟΥ ΜΑΣ ΠΡΟΚΑΛΟΥΣΕ ΤΡΟΜΟ"

"Τα 10 χρόνια πριν από την καθιέρωση Κόκκαλη στον Ολυμπιακό, είχε 4 πρωταθλήματα ο Ολυμπιακός, 3 ο Παναθηναϊκός, ο ΠΑΟΚ, η ΑΕΚ, η Λάρισα. Υπήρχε πλουραλισμός, μετά από αυτό όμως, οι στατιστικές αλλάζουν τελείως. Αν δείτε ιστορία μετά από το '93 και πριν από μερικά χρόνια, υπήρχε μια συγκεκριμένη πορεία.

Ο Ολυμπιακός έχει φτάσει στο σημείο να έχει δυσμένεια, ή δεν είχε την μεταχείριση που είχε τα προηγούμενα χρόνια.

Το όνομα του Καλογερόπουλου μας προκαλούσε τρόμο, του Μάνταλου φόβο.

Σαν οπαδοί του Παναθηναϊκού, βλέπαμε να μη μας δίνονται φάουλ, πέναλτι. Με τους ξένους διαιτητές έχουμε πιο πολλά πέναλτι απ' ότι είχε πάρει όλα αυτά τα χρόνια. Αλλά δεν μπορείς να αποδείξεις ότι υπήρχε πρόθεση. Αν είσαι άνθρωπος του ποδοσφαίρου το καταλαβαίνεις. Σε κραυγαλέες περιπτώσεις. Όπως υπάρχουν περιπτώσεις του κύριου Σπάθα με την Ξάνθη. Ήταν μια απίστευτη πρόκληση εις βάρος του Παναθηναϊκού, υπήρχε πρόθεση, δεν μπορώ να εξηγήσω πως αυτοί οι άνθρωποι κατέστρεφαν περιουσίες. Αν κάποιος την κλέψει, καταστρέφει και την επιχείρηση. Εμείς ξέρετε ως ιδιοκτήτες, πρέπει να πληρώσουμε τα πάντα, αν πτωχεύσει μια εταιρεία πρέπει να πτωχεύσει κι ο ιδιοκτήτης, δεν είναι απλά τα πράγματα. Εγώ δεν είδα τον κύριο Σπάθα να χρηματίζεται, είμαι βέβαιος όμως ότι δεν είναι ανθρώπινο λάθος. Περιμένω από τις Αρχές να το κάνουν".

"Ο ΓΚΑΓΚΑΤΣΗΣ ΕΧΕΙ ΑΔΙΚΗΣΕΙ ΣΕ ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΒΑΘΜΟ ΤΟΝ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ"

Για τον πολυσυζητημένο αγώνα Βέροια - Ολυμπιακός: " Διάβασα πολλά πράγματα, ούτε τον είδα, ούτε θυμάμαι κάτι.

Ο Μάνταλος μου προκαλεί έντονα αρνητικά συναισθήματα, δεν θυμάμαι κάποιον διαιτητή να έχει ευνοήσει τον Παναθηναϊκό. Για τον κ. Κωσταντινέα δεν έχω ιδία αντίληψη για τα όσα είχαν γίνει. Δεν είχα ποτέ ανακατευτεί στα εσωτερικά του ποδοσφαίρου σε επίπεδο ΕΠΟ. Μου φερθήκαν με ευγένεια όποτε πήγε, και ο κ. Σαρρής ευγενέστατος αλλά δεν είχα ποτέ προσβάσεις και επαφές.

Ο Γκαγκάτσης έχει αδικήσει τον Παναθηναϊκό σε σημείο απίστευτο. Ο Γραμμένος είχε και έχει απ’ ότι ξέρω καλό όνομα, πολύ σοβαρός δικηγόρος. Αν είναι σε θέση ο πρόεδρος της ΕΠΟ να ελέγξει αυτό το τέρας που λέγεται ελληνικό ποδόσφαιρο είναι άλλο θέμα. Δεν θυμάμαι κάτι συγκεκριμένο για Βασάρα. Δεν έχω ιδία αντίληψη ότι είχε κάνει κάτι".

Για τον πρώην αρχιδιαιτητή, Χριστόφο Ζωγράφο επισήμανε ότι "είχε δεχθεί μια επίθεση, μου είχε κάνει εντύπωση αυτό το επεισόδιο. Δεν είχε διαιτητεύσει αγώνα του Παναθηναϊκού και γι’ αυτό δεν θυμάμαι. Το να επισκεφτεί κάποιος έναν στο νοσοκομείο, ο Μαρινάκης μπορούσε να το κάνει για να έχει καλές σχέσεις σε μελλοντικά παιχνίδια, φήμες και πληροφορίες υπάρχουν πάρα πολλές, αποδείξεις όμως…

Όταν πριν από 2 χρόνια ότι άλλαξαν οι καταστάσεις, αποφάσισα να φύγω γιατί είχαμε κάνει αποκαλύψεις, οι αρχές δεν ήταν σε θέση να διαλευκάνουν κι εγώ πως θα αντιμετωπίζω τον κάθε άνθρωπο που με αθέμιτα μέσα θα αποφασίζει να ελέγχει το ποδόσφαιρο.

Στο ποδόσφαιρο υπάρχουν ενδείξεις αλλά πολύ δύσκολα υπάρχουν αποδείξεις. Γι’ αυτό το λόγο υπάρχουν τιμωρίες μόνο με ενδείξεις.

Φέτος με ξένους διαιτητές και VAR το ποδόσφαιρο έχει αλλάξει. Ο Παναθηναϊκός είχε δυσμενή αντιμετώπιση από διαιτησία και όταν ο Ολυμπιακός υπήρχαν ενδείξεις ότι ήταν σε δυσμένεια. Είμαι σίγουρος ότι υπάρχει διαφθορά στο ποδόσφαιρο, δεν μπορώ να προσδιορίσω από πού ξεκινάει όμως… Δεν μπορούμε να κάνουμε έρευνα σαν πολίτες και να πούμε ποιος είναι ο δράστης".

Οι κατηγορούμενοι είναι οι εξής:

Βαγγέλης Μαρινάκης (ιδιοκτήτης ΠΑΕ Ολυμπιακός)

Γιώργος Σαρρής (πρώην πρόεδρος ΕΠΟ)

Θεόδωρος Κουρίδης (πρώην νομικός σύμβουλος ΕΠΟ)

Άρης Σταθόπουλος (πρώην αντιπρόεδρος ΕΠΟ)

Γιάννης Παπακωνσταντίνου (πρώην αναπλ. πρόεδρος ΕΠΟ)

Νίκος Προύντζος (πρώην μέλος ΔΣ ΕΠΟ)

Γιώργος Δούρος (πρώην αρχιδιαιτητής)

Θανάσης Μπριάκος (πρώην αρχιδιαιτητής)

Κώστας Ιωαννίδης (πρώην διαιτητής Super League)

Γιάννης Κάμπαξης (πρώην διαιτητής Super League)

Απόστολος Αμπάρκιολης (πρώην διαιτητής Super League)

Αλέξανδρος Δημητρόπουλος (πρώην διαιτητής Super League)

Θανάσης Γιάχος (πρώην διαιτητής Super League)

Ηλίας Σπάθας (πρώην διαιτητής Super League)

Γιώργος Αρβανιτίδης (πρώην ιδιοκτήτης ΠΑΕ Βέροια)

Γιώργος Λαναρής (πρώην γενικός αρχηγός Βέροιας)

Κώστας Μπάρμπας (πρώην ποδοσφαιριστής Βέροιας)

Δημήτρης Αμαραντίδης (πρώην ποδοσφαιριστής Βέροιας)

Ηλίας Ιωάννου (πρώην ποδοσφαιριστής Βέροιας)

Αλέξανδρος Καλογέρης (πρώην ποδοσφαιριστής Βέροιας)

Δημήτρης Μάνος (πρώην ποδοσφαιριστής Βέροιας)

Χαράλαμπος Παυλίδης (πρώην ποδοσφαιριστής Βέροιας)

Γιώργος Σκαθαρούδης (πρώην ποδοσφαιριστής Βέροιας)

Πέρεζ Μορένο (πρώην ποδοσφαιριστής Βέροιας)

Γιώργος Σπανός (ιδιοκτήτης ΠΑΕ Ατρόμητος)

Γιάννης Αγγελόπουλος (τεχνικός διευθυντής Ατρομήτου)

Ρικάρντο Σα Πίντο (πρώην προπονητής Ατρομήτου)

Γιάννης Κομπότης (πρώην ιδιοκτήτης ΠΑΕ Λεβαδειακός)

TAGS ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ