GREXIT

Ινφαντίνο: "Δεν θα ανεχτούμε νόμο που βάζει σε κίνδυνο το αυτοδιοίκητο

Ινφαντίνο: "Δεν θα ανεχτούμε νόμο που βάζει σε κίνδυνο το αυτοδιοίκητο
INTIME SPORTS

Ο Τζιάνι Ινφαντίνο χαρακτήρισε θετικό το αποτέλεσμα της συνάντησής του με τον Σταύρο Κοντονή και τους αρμόδιους φορείς τονίζοντας ωστόσο πως η UEFA δεν θα επιτρέπει να μπει σε κίνδυνο το αυτοδιοίκητο. Παρέλαβε τη λίστα με τους κατηγορούμενους.

Αξίζει να σημειώσουμε πως ο Ελβετός αξιωματούχος παρέλαβε τη λίστα με τους 26 κατηγορούμενους που τους έχουν ασκηθεί κατηγορίες με σκοπό να γνωρίζει η UEFA να γνωρίζει τα πρόσωπα που εμπλέκονται στο σκάνδαλο. Από εκεί και πέρα, είναι θέμα της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας για το τι θα πράξει και το αν θα αποκλείσει πρόσωπα από το ποδόσφαιρο.

"Είχαμε μια συνάντηση, η οποία διήρκεσε αρκετή ώρα και νομίζω ότι το αποτέλεσμα της συνάντησης ήταν θετικό, αλλά δεν καταλήξαμε σε συμφωνία. Όπως γνωρίζετε έχουμε στείλει από τις 10 Απριλίου κάποια σχόλια σε ό,τι αφορά το σχέδιο νόμου. Μάθαμε σήμερα πως μετά από κάποιες συζητήσεις στο κοινοβούλιο ορισμένα από τα άρθρα του σχεδίου νόμου έχουν διαμορφωθεί ή θα διαμορφωθούν λαμβάνοντας υπόψη, τόσα άλλα σχόλια, αλλά και τα σχόλια τα δικά μας επ' αυτών

Για εμάς είναι απολύτως ουσιώδες να εξασφαλιστεί ότι το αυτοδιοίκητο και κατά συνέπεια η αυτονομία της Ομοσπονδίας θα είναι προστατευμένα, γεγονός που αποτελεί ευρωπαϊκή αρχή. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν εγκρίνει την αρχή αυτή λόγω της ιδιαιτερότητας του αθλήματος. Συνεπώς αυτό είναι κάτι ουσιώδες και δεν πρόκειται να δεχθούμε έναν νόμο ο οποίος θέτει υπό αμφισβήτηση το αυτοδιοίκητο και κατά συνέπεια την αυτονομία της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας.

Λάβαμε τη διαβεβαίωση ότι αλλαγές θα γίνουν σε αυτόν τον νόμο ούτως ώστε να συμπεριληφθούν αυτές οι ανησυχίες μας γιατί η προτεραιότητα αυτού του νόμου σε κάθε περίπτωση δεν είναι να αφαιρέσει από την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία να λειτουργεί ανεξάρτητα και μόνη της, αλλά να καταπολεμήσει τη βία και τους χειραγωγημένους αγώνες, που είναι και τα κύρια προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσει το ελληνικό ποδόσφαιρο σήμερα και προκειμένου να το πετύχουμε αυτό πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι αυτός ο νόμος η άλλος μελλοντικός θα γίνει με τον σωστό τρόπο

Έτσι στο τέλος της συνάντησης συμφωνήθηκε να λάβουμε το νέο σχέδιο νόμου, που θα προωθηθεί προς ψήφιση στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα, νομίζω στις 7 Μαΐου. Θα το λάβουμε σήμερα ή το αργότερο αύριο και άμεσα θα στείλουμε τα τελικά μας σχόλια επ' αυτού και ευελπιστούμε ότι θα συμφωνήσουμε σε ένα κείμενο που θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση και στην επίλυση των προβλημάτων του ελληνικού ποδοσφαίρου", ανέφερε αρχικά ο Ινφαντίνο.

Τι ακριβώς περιμένετε να δείτε από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης;

"Νομίζω ότι δώσαμε κάποια σχόλια τα οποία δημοσιεύτηκαν στην επίσημη ιστοσελίδα της ελληνικής κυβέρνησης, οπότε πιστεύω ότι είναι ξεκάθαρο σε ό,τι αφορά την ανεξαρτησία της Ομοσπονδίας πως αυτή η ανεξαρτησία πρέπει πάντα να είναι εγγυημένη και δεν μπορεί να τεθεί υπό αμφισβήτηση. Αυτό είναι ένα θεμελιώδες άρθρο για εμάς και η συνέπεια σε περίπτωση παραβίασης αυτή της αρχής θα ήταν, και χρησιμοποιώ την έκφραση θα ήταν και όχι θα είναι, γιατί είμαι βέβαιος, θα ήταν ο αποκλεισμός και η αποβολή της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, αλλά δεν πιστεύω ότι θα φτάσουμε εκεί μετά τη θετική πληροφόρηση που είχαμε από την ελληνική κυβέρνηση στη συνάντηση. Πιστεύω ότι δεν θα φτάσουμε εκεί, απλώς; πρέπει να βρούμε ένα διαφορετικό τρόπο".

Ποια ήταν τα κύρια σημεία διαφωνίας μεταξύ σας;

"Δεν υπήρξαν διαφωνίες, αλλά προτάσεις και συζητήσεις σχετικά με το περιεχόμενο ορισμένων εκ των άρθρων και των κανονισμών του νέου σχεδίου νόμου, αναφορικά με τη συγκρότηση των επιτροπών, τις διάφορες ποινές, το ποιος μπορεί να επιβάλει ποιες ποινές και είναι ξεκάθαρο για εμάς ότι οι αθλητικές επιτροπές μπορούν να επιβάλουν αθλητικές ποινές και οι κυβερνητικές επιτροπές μπορούν να επιβάλουν ποινές για θέματα που αφορούν ποινικό δίκαιο. Για παράδειγμα αν θες να αντιμετωπίσεις τη βία πρέπει να εντοπίσεις αυτούς που είναι βίαιοι, να τους βγάλεις έξω από τα γήπεδα, να τους βάλεις φυλακή και να τους αποκλείσεις δια βίου από το ποδόσφαιρο. Έτσι αντιμετωπίζεις τη βία. Είναι ευκολότερο να το λες από το να το εφαρμόζεις στην πράξη, αλλά αυτό είναι ένα γεγονός που έχει να κάνει με τη δημόσια ασφάλεια οπότε η κυβέρνηση πρέπει να το διαχειριστεί αφού οι ποδοσφαιρικοί Οργανισμοί δεν μπορούν διαχειριστούν. Οι ποδοσφαιρικοί Οργανισμοί θα διαχειριστούν τα πειθαρχικά ζητήματα και θα επιβάλουν ποινές σε ό,τι αφορά το αθλητικό κομμάτι".

Θεωρείτε ότι δεν έχει δικαίωμα η κυβέρνηση να επέμβει όταν διαπιστώνει ζητήματα βίας παραμένουν άλυτα;

"Ο καθένας έχει το ρόλο του. Δεν συμφωνώ μαζί σας ότι η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία δεν έχει αντιμετωπίσει τέτοια θέματα, διότι έχουν επιβληθεί ποινές για τέτοια ζητήματα. Το ερώτημα είναι αν αρκούν αυτές οι ποινές και αν η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία πρέπει αν αλλάξει ορισμένα πράγματα στην πειθαρχική διαδικασία. Αλλά όλοι πρέπει να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους. Η βία είναι πρώτα και πάνω απ' όλα ένα ζήτημα δημόσιας τάξης. Οι χειραγωγημένοι αγώνες είναι ένα ζήτημα ποινικού δικαίου πριν γίνει θέμα του ποδοσφαίρου. Πριν από λίγα χρόνια υπήρχε ένα θέμα στην Ελλάδα με την ομάδα Ολυμπιακός Βόλου, όταν η UEFA συνεργάστηκε με την ελληνική εισαγγελία. Ως συνέπεια υπήρξαν ποινικές επιπτώσεις αλλά και ποινές σε αθλητικό επίπεδο. Νομίζω ότι όσο μπορούμε να συνεργαζόμαστε σε τέτοια ζητήματα και να περπατάμε χέρι-χέρι τότε θα βρίσκουμε και λύσεις".

Κώστας Κουκοδήμος

" Πιστεύω ότι θα περάσει το νομοσχέδιο με απόλυτη πλειοψηφία. Έγινε μία σκληρή μάχη στην επιτροπή της Βουλής. Ακούστηκαν όλες οι φωνές που δεν ήθελαν το GREXIT. Ο κύριος Ινφαντίνο πήρε τις τελικές προτάσεις και θα μας απαντήσει το βράδυ. Θα γνωρίζουμε λοιπόν και αύριο(30/4) το πρωί θα ψηφίσουμε το νομοσχέδιο. Τελικά ο Υφυπουργός πείσθηκε και άλλαξε γνώμη. Δεν έπρεπε να τιμωρήσουμε το ποδόσφαιρο και τους ποδοσφαιριστές" .

Εύη Χριστοφιλοπούλου

"Υπήρξε ουσιαστική συζήτηση με τον κ. Ινφαντίνο. Όταν υπάρχει συζήτηση και λογική το GREXIT υποχωρεί. Ο κ. Κοντονής θα φέρει τροποποιήσεις. Συζητήθηκε το θέμα διαβούλευσης για τις διεθνείς διοργανώσεις. Συζητήθηκαν όλα τα θέματα για τα πειθαρχικά, έτσι πιστεύω πως το νομοσχέδιο θα έρθει στην Βουλή και θα αποτρέψει τον κίνδυνο GREXIT. Υπάρχει κόσμος που δεν θέλει να πάει στο γήπεδο. Θέλει όμως να γυρίσει. Συζητήθηκαν αυτά με ουσιαστικό τρόπο".

Γιώργος Μαυρωτάς

" Έγινε μία συνάντηση με τον εκτελεστικό της UEFA κ. Ινφαντίνο και της Πολιτείας. Ήταν εποικοδομητική συνάντηση. Δόθηκαν εξηγήσεις και έγιναν τροποποιήσεις. Βρισκόμαστε σε καλό δρόμο για να γεφυρωθεί το χάσμα, έτσι ώστε να περάσει το νομοσχέδιο χωρίς να μπει σε κίνδυνο το ποδόσφαιρο. Συγκεκριμένα τα θέματα που αφορούν το αυτοδιοίκητο, τα θέματα των πειθαρχικών οργάνων της ΕΠΟ".

Τέρενς Κουίκ

"Η συζήτηση ήταν εξαιρετικά ειλικρινής. Όλα τοποθετήθηκαν πάνω στο τραπέζι. Δόθηκαν όλες οι διαβεβαιώσεις πως δεν θίγεται το αυτοδιοίκητο της ομοσπονδίας. Χάρηκα που έγινε δεκτή η πρόταση μου να είμαστε όλοι στην αίθουσα. Πρέπει να βοηθήσουμε όλοι για ηρεμήσουν τα γήπεδα και να πηγαίνει ο κόσμος στο γήπεδο. Είναι μία καλή ευκαιρία να βάλουμε το ποδόσφαιρο σε μία τροχιά. Η γυναίκα του Καίσαρα δεν πρέπει να φαίνεται μόνο τίμια αλλά και να είναι. Πιστεύω πως θα έχουμε καλή κατάληξη. Οι ΑΝΕΛ ξεκαθαρίσαμε πως δεν θα βάλουμε σε κίνδυνο το ποδόσφαιρο".

Παναγιώτα Δριτσέλη

" Έγινε κατανοητό πως από την μεριά της Κυβέρνησης υπάρχει σεβασμός για το αυτοδιοίκητο. Αυτή η Κυβέρνηση έχει την πολιτική βούληση γιατί έχει την εντολή για πάταξη της βίας που δεν αρμόζει στο ελληνικό ποδόσφαιρο".

Γιώργος Γκιρτζίκης

"Ο κύριος Ινφαντίνο εκπροσώπησε το παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Οι τοποθετήσεις του εκφράζουν και την ΕΠΟ. Το ποδόσφαιρο είναι ένα. Εμείς σήμερα συμμετείχαμε σε αυτή τη συνάντηση. Ακούσαμε τον κύριο Υπουργό πως θα κάνει τροποποιήσεις και θα τις ακούσουμε. Θα τοποθετηθούμε πάνω σε αυτές. Το καλό είναι πως υπάρχει χρόνος. Ένα είναι σίγουρο πως όλοι υπηρετούμε το ποδόσφαιρο και κανείς δεν θέλει να αποκλειστεί η Ελλάδα από τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Ο κύριος Ινφαντίνο ήρθε εδώ για να δώσει λύση. Πρέπει όμως θα κατατεθούν όλα γραπτώς. Ο κύριος Υπουργός θα μας στείλει το κείμενο που θα περάσει προς ψήφιση και πάνω σε αυτό θα αποφασίσει η UEFA. Όπως και για όλα τα άρθρα που αφορούν το αυτοδιοίκητο. Δεν είμαι σε θέση να σας πω ποιες είναι οι τροποποιήσεις. Πρέπει να τις δούμε γραπτώς πρώτα. Το καταστατικό της ΕΠΟ κάθε καλοκαίρι που γίνονται τροποποιήσεις εγκρίνονται από την UEFA και την FIFA. Το ιδιο θα γίνει και τώρα", ενώ για την περίπτωση του Γιάννη Κομπότη είπε : Δεν παίρνουμε θέση γιατί ασχολείται η δικαιοσύνη. Όταν έχουμε αποφάσεις θα πάρουμε αποφάσεις".

Σταύρος Κοντονής

"Η συζήτηση ήταν ειλικρινής και εποικοδομητική και παραγωγική. Από την πλευρά μας έγινε ξεκάθαρο ότι για τα δυο ζητήματα που απασχολούν τις διεθνείς ομοσπονδίες. Πρώτο το αυτοδιοίκητο και ισχύει η δήλωση που έκανα στην Βουλή να μπει σε νομοθετικό κείμενο. Από τον εκπρόσωπο μου ζητήθηκε αν το συγκεκριμένο κείμενο μπορεί να μπει και στον νόμο. Του απάντησα πως αν εγκριθεί, τότε θα περάσει. όσον αφορά το αυτοδιοίκητο δεν υπάρχει καμία σκιά. Διευκρινίσαμε τη διαδικασία τον τρόπο και την κίνηση σχετικά με την κλήρωση τακτικών δικαστών για τη στελέχωση τακτικών οργάνων της ΕΠΟ. Το γεγονός ότι πρόκειται περί πληρώσεων και όχι ορισμού. Κάτι τέτοιο ισχύει και σε άλλες ομοσπονδίες. Εκεί οι δικαστές στο πρώτο βαθμό είναι δικαστές και στο δεύτερο. Η ελληνική εργάζεται σκληρά γιατί σκέφτεται πρώτα την Εθνική ομάδα και όλους τους εργαζόμενους σε αυτόν τον κλάδο. Όχι μόνο τους Έλληνες παίκτες, αλλά και τους ξένους.

Εργαζόμαστε για να βρούμε λύση. Δηλαδή τα μέτρα που προτείναμε να είναι αποτελεσματικά.Τα μέτρα αυτά δεν θα κριθούν τώρα, αλλά στην εφαρμογή τους. Η εφαρμογή του νόμου θα είναι απόλυτη και προς πάσα κατεύθυνση. Η ισονομία είναι γνώμονας άσκησης πολιτικής. Έγιναν αναλυτικές συζητήσεις επί αυτού του θέματος. Οι όποιες σκιές έσβησαν και είμαστε αισιόδοξοι. Σε ένα σημείο υπάρχει διαφορά. Να προβαίνει τον αποκλεισμό ελληνικών ομάδων από τα ελληνικά πρωταθλήματα. Εκεί εκφράστηκαν οι ενστάσεις. Εμείς καταθέσαμε εναλλακτική πρόταση. Επειδή δεν υπήρξε κατάληξη θα το συζητήσουμε και στην ολομέλεια, αλλά η εναλλακτική θα λύσει το πρόβλημα. Θα ισχύσει το γεγονός ότι η απόφαση του Υπουργού θα λαμβάνεται μετά από διαβούλευση με τις διεθνείς ομοσπονδίες. Είμαι απόλυτα ικανοποιημένος από τη συζήτηση και ευχαριστώ όλους τους εκπροσώπους από τα κόμματα που ήρθαν. Και θεωρώ ότι πλέον η ΦΙΦΑ και η ΟΥΕΦΑ μπορεί να καταλήξει σε συμπεράσματα".

TAGS GREXIT
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ