ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Γιώργος Βασιλειάδης: Πώς θα διεκδικήσουμε το Μουντιάλ του 2030

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΝΡΕΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ AIMS (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ / EUROKINISSI)
Βασιλειάδης EUROKINISSI

Την Παρασκευή (23/11) η πρώτη συζήτηση του Γιώργου Βασιλειάδη με τους ομολόγους του της Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Σερβίας. Ποια γήπεδα θα χρησιμοποιηθούν. Τι λέει για το κόστος, αλλά και γιατί δεν γνωρίζουμε ακόμα πόσο κόστισαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες.

Το παρασκήνιο της διεκδίκησης του Μουντιάλ του 2030, αλλά και τα επόμενα βήματα αποκαλύπτει στο Νews 24/7 ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης, που την Παρασκευή (23/11) συναντάται στο Βελιγράδι με τους ομολόγους του της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Σερβίας, καθώς και τις ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες των τεσσάρων χωρών για το θέμα.

«Αφού εξετάσουμε τα δεδομένα την Παρασκευή και τα αθλητικά, αλλά και τα οικονομικά, θα έχουμε μια πρώτη εικόνα για το αν και κατά πόσο μια τέτοια προοπτική, δηλαδή η διοργάνωση ενός Μουντιάλ ή ενός Euro, είναι εφικτή. Τα αποτελέσματα των επαφών αυτών θα τα ανακοινώσουμε και θα τα κουβεντιάσουμε στη Σύνοδο των Ευρωπαίων Υπουργών Αθλητισμού που θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες και εν συνεχεία θα σχεδιάσουμε το χρονοδιάγραμμα, βάσει του οποίου θα πορευτούμε», αναφέρει ο Γ. Βασιλειάδης στη συνέντευξή του και αποκαλύπτει:

«Με βάση τη λογική ότι οποιαδήποτε διοργάνωση αναλαμβάνει η χώρα μας, θα πρέπει να έχει το μεγαλύτερο όφελος, οικονομικό και αθλητικό και το μικρότερο δυνατό κόστος, τόσο για τον προϋπολογισμό όσο και για τις τοπικές κοινωνίες, θα λάβουμε υπόψιν -κατ΄αρχήν- τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις, που στα επόμενα χρόνια αυτές που θα πληρούν όλες τις προδιαγραφές θα είναι τέσσερις: το «Γ. Καραϊσκάκης», το Ολυμπιακό Στάδιο, η «Αγιά Σοφιά» και η νέα Τούμπα και από εκεί και μετά θα σκεφτούμε αν θέλουμε να κάνουμε παρέμβαση σε κάποια άλλη πόλη της περιφέρειας, σε μια υφιστάμενη εγκατάσταση όπως το Πανθεσσαλικό, το Παμπελοπονησιακό ή το Παγκρήτιο, προκειμένου να την ανακαινίσουμε».

Ο υφυπουργός Αθλητισμού αποκαλύπτει στο Νews 24/7 πως όχι απλώς δεν γνωρίζουμε πόσο κόστισαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας αλλά ο λογαριασμός μας έρχεται ακόμη και σήμερα! « Τα δύο χρόνια που βρίσκομαι σε αυτή τη θέση είναι πολλές οι φορές μας κοινοποιούνται δικαστικές αποφάσεις για χρέη που αφορούν τη διοργάνωση. Έχουν περάσει από τότε 14 χρόνια και παρόλα αυτά δεν είναι ξεκάθαρο το πόσο ακριβώς μας κόστισαν. Θέλω να πιστεύω πώς κάποια στιγμή οι Έλληνες θα μάθουμε πόσο ακριβά πληρώσαμε τη δίχως πλάνο, χωρίς ορθό σχεδιασμό και όραμα και κυρίως καμία αίσθηση μεταολυμπιακής αξιοποίησης, διοργάνωση των Αγώνων», επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Σοκαριστικό είναι τέλος το στοιχείο ότι λόγω της μη ύπαρξης ελάχιστης έστω υποχρεωτικής ιατρικής εξέτασης- πρόβλημα που επιχειρεί να αντιμετωπίσει η πρόσφατη καθιέρωση της Κάρτας Υγείας ως ένα πρώτο πιλοτικό μέτρο- μόνο στην Αττική έχουμε ετησίως περισσότερους από 48 αιφνίδιους θανάτους με μέσο όρο ηλικίας των θυμάτων τα 25 χρόνια!

Ολόκληρη η συνέντευξη του υφυπουργού Αθλητισμού Γιώργου Βασιλειάδη στο News 24/7 έχει ως εξής:

Το είπατε και το εννοείτε για τη διεκδίκηση του Μουντιάλ του 2030 από κοινού με Βουλγαρία, Ρουμανία και Σερβία. Την Παρασκευή, μάλιστα, έχετε και μια συνάντηση με αντιπροσώπους των τριών αυτών κρατών. Θα μας πείτε τις πρώτες σας σκέψεις για τη διεκδίκηση κ. υπουργέ;

«Στο πλαίσιο της πολιτικής που χαράσσει η Κυβέρνηση για τα Βαλκάνια και θέλει την Ελλάδα σε κομβικό ρόλο, ατμομηχανή των εξελίξεων, για μια νέα σελίδα στην ιστορία της περιοχής μας, από την περασμένη άνοιξη ο πρωθυπουργός μου έδωσε την εντολή να αρχίσω μια συζήτηση με τον Βούλγαρο ομόλογό μου, προκειμένου να δούμε τις προοπτικές για μια μεγάλη διοργάνωση στα Βαλκάνια, στο πλαίσιο της συνεργασίας που έχουμε ξεκινήσει με τους εταίρους μας στην περιοχή. Άλλωστε, κάτι που έχω ξαναπεί, ο αθλητισμός είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να κάνεις διπλωματία. Με τον ομόλογό μου, κύριο Κράλεφ, ξεκινήσαμε ήδη μια συζήτηση στο περιθώριο της άτυπης συνόδου των υπουργών αθλητισμού της ΕΕ στο Παρίσι τον Μάιο του 2018, την οποία συνεχίσαμε κατά την σύνοδο του Συμβουλίου της Ευρώπης στην Τιφλίδα. Η πρόταση αυτή τελικά επικοινωνήθηκε πριν λίγες ημέρες στην Τετραμερή Σύνοδο της Βάρνας, έτυχε μεγάλης αποδοχής από όλους τους ηγέτες των χωρών και την προσεχή Παρασκευή στο Βελιγράδι θα κάνουμε την πρώτη κουβέντα εφ’ όλης της ύλης, με τις ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες των τεσσάρων χωρών να συμμετέχουν στη συζήτηση, ώστε να εξετάσουμε τις δυνατότητές μας για να διεκδικήσουμε μια πραγματικά μεγάλη διοργάνωση».

Οι επόμενες κινήσεις σας ποιες θα είναι; Πού θα θέσετε το θέμα της διεκδίκησης και πότε θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις;

«Αφού εξετάσουμε τα δεδομένα την Παρασκευή και τα αθλητικά, αλλά και τα οικονομικά, θα έχουμε μια πρώτη εικόνα για το αν και κατά πόσο μια τέτοια προοπτική, δηλαδή η διοργάνωση ενός Μουντιάλ ή ενός Euro, είναι εφικτή. Τα αποτελέσματα των επαφών αυτών θα τα ανακοινώσουμε και θα τα κουβεντιάσουμε στη Σύνοδο των Ευρωπαίων Υπουργών Αθλητισμού που θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες και εν συνεχεία θα σχεδιάσουμε το χρονοδιάγραμμα, βάσει του οποίου θα πορευτούμε».

Σε ποιες πόλεις σκέφτεστε να διεξαχθούν οι αγώνες εάν τελικά προχωρήσετε στη διεκδίκηση και την κερδίσετε;

«Το καλό με μία διοργάνωση που διεξάγεται σε παραπάνω από μία χώρες είναι ότι μειώνεται ο αριθμός των αναγκαίων παρεμβάσεων σε εγκαταστάσεις και υποδομές, επομένως το κόστος είναι εξαρχής μετρήσιμο. Με βάση τη λογική ότι οποιαδήποτε διοργάνωση αναλαμβάνει η χώρα μας, θα πρέπει να έχει το μεγαλύτερο όφελος, οικονομικό και αθλητικό και το μικρότερο δυνατό κόστος, τόσο για τον προϋπολογισμό όσο και για τις τοπικές κοινωνίες, θα λάβουμε υπόψιν -κατ΄αρχήν- τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις, που στα επόμενα χρόνια αυτές που θα πληρούν όλες τις προδιαγραφές θα είναι τέσσερις: το «Γ. Καραϊσκάκης», το Ολυμπιακό Στάδιο, η «Αγιά Σοφιά» και η νέα Τούμπα και από εκεί και μετά θα σκεφτούμε αν θέλουμε να κάνουμε παρέμβαση σε κάποια άλλη πόλη της περιφέρειας, σε μια υφιστάμενη εγκατάσταση όπως το Πανθεσσαλικό, το Παμπελοπονησιακό ή το Παγκρήτιο, προκειμένου να την ανακαινίσουμε. Αλλά είναι νωρίς ακόμα να ανοίξει μια τέτοια συζήτηση. Όταν και αν θα ανοίξει, να είστε βέβαιος ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να γίνει οποιαδήποτε παρέμβαση που δεν θα είναι οικονομικά μετρήσιμη και κυριότερα θα μπορεί να αποφέρει σοβαρή εκμετάλλευση την επόμενη ημέρα. Για τον λόγο αυτό με βλέπετε αρκετά συγκρατημένο».

Οικονομικά κ. υπουργέ βγαίνει η ανάληψη μιας τέτοιας διοργάνωσης; Γιατί πολλοί υποστηρίζουν πως ένα μέρος της χρεοκοπίας της χώρας οφείλεται και στο κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων...

«Αυτή είναι ακριβώς η λογική που διακατέχει κάθε μας κίνηση. Είναι προφανές και έχει αποδειχτεί δυστυχώς στην δική μας χώρα, ότι μια μικρή χώρα από μόνη της δεν μπορεί να σηκώσει στις πλάτες της μια τόσο μεγάλη διοργάνωση, μολονότι δεν έφταιγε μόνο αυτό για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, αλλά και η παντελής έλλειψη σχεδίου και μακρόπνοου σχεδιασμού σχετικά με την πόλη της Αθήνας. Ωστόσο έχουμε μάθει από τα λάθη του παρελθόντος και διδαγμένοι πλέον καλούμαστε να προχωρήσουμε στην επόμενη μέρα. Δεν θα πρέπει όμως λόγω των λαθών που έγιναν να δαιμονοποιήσουμε κάθε διοργάνωση, πρέπει να δαιμονοποιήσουμε τη λάθος φιλοσοφία και τον μικρομεγαλισμό και κυρίως τη φιλοσοφία του να μπερδεύουμε το μπόι μας με τη σκιά μας. Επομένως, με βάση αυτό, γίνεται και θα γίνει ο κάθε σχεδιασμός.

Δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε τα δυνητικά οικονομικά οφέλη όταν υπάρχει σοβαρός σχεδιασμός. Πρόσφατα μάλιστα, δημοσιεύτηκε μια σχετική έρευνα για το Μουντιάλ της Ρωσίας, το οποίο χαρακτηρίστηκε ως το πιο επιτυχημένο που διοργανώθηκε ποτέ, αφήνοντας παρακαταθήκη οικονομικά οφέλη που θα επηρεάζουν θετικά τη ρωσική οικονομία μέχρι το 2023, ενώ η οργανωτική επιτροπή της Ρωσίας ανακοίνωσε πως η διοργάνωση συνέβαλε στην αύξηση του 1% του ΑΕΠ κατά τα τελευταία 5 χρόνια. Αλλά και πάλι σας ξαναλέω και το τονίζω. Δεν υπάρχει περίπτωση να μπούμε σε οποιαδήποτε διαδικασία, εφόσον θα δημιουργήσει δυσβάσταχτο κόστος ή υπάρχει περίπτωση να εκτροχιάσει τον οικονομικό σχεδιασμό που αυτή η Κυβέρνηση έχει κάνει για την επόμενη δεκαετία. Άρα, με απόλυτη προσοχή και σύνεση, θέλουμε να κάνουμε κάτι το οποίο θα δημιουργήσει θετικό αντίκτυπο στην οικονομία, θετικό αντίκτυπο στην Ευρώπη, θέλουμε να καταστήσουμε σαφές ότι τα Βαλκάνια μπορούν να απασχολήσουν και θετικά –για πρώτη φορά- την κοινή γνώμη της Ευρώπης, θέλουμε να δείξουμε ότι μπορούμε να συνεργαζόμαστε μεταξύ μας, να δουλεύουμε από κοινού και να πετυχαίνουμε μεγαλύτερους στόχους. Αλλά στόχους με σοβαρότητα, στόχους μετρημένους, στόχους οι οποίοι θα δίνουν προοπτική στη χώρα και δεν θα την υποθηκεύουν, όπως έγινε το 2004».

Και μιας και είπαμε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας θα μάθουμε ποτέ το πραγματικό κόστος τους;

«Η αλήθεια είναι ότι ο λογαριασμός από τους Ολυμπιακούς Αγώνες μας έρχεται ακόμη και σήμερα. Τα δύο χρόνια που βρίσκομαι σε αυτή τη θέση είναι πολλές οι φορές μας κοινοποιούνται δικαστικές αποφάσεις για χρέη που αφορούν τη διοργάνωση. Έχουν περάσει από τότε 14 χρόνια και παρόλα αυτά δεν είναι ξεκάθαρο το πόσο ακριβώς μας κόστισαν. Θέλω να πιστεύω πώς κάποια στιγμή οι Έλληνες θα μάθουμε πόσο ακριβά πληρώσαμε τη δίχως πλάνο, χωρίς ορθό σχεδιασμό και όραμα και κυρίως καμία αίσθηση μεταολυμπιακής αξιοποίησης, διοργάνωση των Αγώνων. Γιατί είναι αλήθεια πως αν υπήρχε έστω και ένας υποτυπώδης σχεδιασμός θα είχαν μετριαστεί οι καταστροφικές οικονομικές συνέπειες και θα είχαμε καταφέρει μια δεκαετία νωρίτερα αυτό που η δική μας Κυβέρνηση πέτυχε: να καταστήσει την Αθήνα τουριστικό προορισμό».

Ανακοινώσατε πρόσφατα την κάρτα υγείας. Ποιους αφορά;

«Η κάρτα υγείας αποτελεί –ίσως- τη μεγάλη τομή στον τομέα της πρόληψης και της αθλητιατρικής ιστορίας του τόπου. Για πρώτη φορά υποχρεώνουμε όλους τους αθλητές μας που είναι γραμμένοι σε μια Ομοσπονδία, επί της ουσίας όλα τα παιδιά που κάνουν αθλητισμό να έχουν την ελάχιστη υποχρεωτική ιατρική εξέταση στην οποία περιλαμβάνεται το καρδιογράφημα, η οποία μπορεί όμως να μας καταδείξει σοβαρότατα προβλήματα. Είναι το πρώτο πιλοτικό βήμα. Σκοπός μας είναι να το επεκτείνουμε στο σύνολο των αθλητικά ενεργών πολιτών. Αλλά προχωράμε με προσοχή και εντάσσουμε την προσπάθεια στο γενικότερο σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας για την πρόληψη του αιφνίδιου θανάτου».

Είχαμε θύματα έως τώρα κ. υπουργέ;

«Τα νούμερα είναι σοκαριστικά. Τα στοιχεία δείχνουν ότι μόνο στο νομό Αττικής έχουμε ετησίως περισσότερους από 48 αιφνίδιους θανάτους με μέσο όρο ηλικίας τα 25 χρόνια. Αυτό εμείς, εν έτει 2018 σε μια χώρα ευρωπαϊκή, το θεωρούμε αδιανόητο, ανεπίτρεπτο και θα πάρουμε κάθε μέτρο ώστε να προστατεύσουμε τον πληθυσμό. Δεν είναι απλό, προφανώς η υλοποίησή του μέτρου μπορεί να βρίσκει και επιφυλάξεις, αλλά το σίγουρο είναι ότι πρόκειται για ένα μέτρο προς τη σωστή κατεύθυνση και τα ευεργετικά αποτελέσματά του θα τα βρούμε μπροστά μας τα επόμενα χρόνια».

Photo Credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ