ΕΛΛΑΔΑ

Γιατί δεν αποφεύγεται το Grexit

Γιατί δεν αποφεύγεται το Grexit

Το κλίμα είναι πολύ βαρύ για το ελληνικό ποδόσφαιρο, η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο και η FIFA είναι έτοιμη για μια σειρά από λόγους να επιβάλει Grexit στην Ελλάδα. Η συνάντηση του Γραμμένου με τον Βασιλειάδη.

H FIFA φαίνεται πως έχει πάρει τις αποφάσεις της για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Η εισήγηση του Χέρμπερτ Χούμπελ θα είναι αρνητική για την χώρα μας, αφού δεν πείστηκε απ' όσα κουβέντιασε με τον πρόεδρο της ΕΠΟ, Βαγγέλη Γραμμένο και για το λόγο αυτό η κατάσταση μοιάζει (και να είναι) μη αναστρέψιμη. Μόνο ένα θαύμα μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα που υπάρχουν και κάνουν λόγο για αποβολή από τους κόλπους της παγκόσμιας ομοσπονδίας. Μένει να φανεί αν θα είναι προσωρινό ή μονιμότερο.

Πάντως, η FIFA για μια σειρά από λόγους που αφορούν τις παθογένειες του ελληνικού ποδοσφαίρου, επιβάλει Grexit, το οποίο ακουγόταν ως εφιάλτης, αλλά πλέον θα είναι πραγματικότητα. Οι πιθανότητες να μην συμβεί το απευκταίο, είναι απειροελάχιστες. Η σημερινή ημέρα δρομολογεί εξελίξεις για το τι μέλλει γενέσθαι από 'δω και πέρα.

Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΡΑΜΜΕΝΟΥ - ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ

Ο Βαγγέλης Γραμμένος, μόλις επέστρεψε στην Ελλάδα από την Αυστρία, μετέβη κατευθείαν στο γραφείο του Γιώργου Βασιλειάδη και οι δυο άνδρες συζήτησαν για όλα αυτά που ειπώθηκαν στη συνάντηση με τον Χέρμπερτ Χούμπελ. Ο πρόεδρος της ΕΠΟ εξήγησε στον υφυπουργό την κατάσταση, του μετέφερε ότι τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα και πως οι ξένοι έχουν πάρει σε μεγάλο βαθμό τις αποφάσεις τους για την Ελλάδα.

Ο ισχυρός άνδρας της Ομοσπονδίας ανέφερε στον υφυπουργό τους προβληματισμούς της FIFA, τα (πολλά) παράπονά της και τους λόγους που οδήγησαν τον πρόεδρο της επιτροπής παρακολούθησης να κάνει αρνητική εισήγηση. Με τη σειρά του, ο υφυπουργός επεξεργάζεται λύσεις, προκειμένου να βγει το ελληνικό ποδόσφαιρο από το τέλμα στο οποίο έχει περιέλθει.

ΜΗ ΑΝΑΣΤΡΕΨΙΜΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Οι πληροφορίες του Sport24.gr αναφέρουν πως το Grexit έχει δρομολογηθεί και για να αποφευχθεί, θα πρέπει να γίνουν θαύματα από την ελληνική πλευρά, τα οποία δεν διαφαίνονται στην παρούσα φάση. Οι διεθνείς συνομοσπονδίες έχουν πολλά παράπονα για τη μεγάλη καθυστέρηση στις δικαστικές αποφάσεις, ζητούν παραδειγματική τιμωρία όσων έχουν δημιουργήσει το μπάχαλο του τελευταίου διαστήματος και παράλληλα βλέπουν πως ακόμα και τώρα υπάρχει πολεμικό κλίμα ανάμεσα στις ομάδες. Δεν είναι οι μόνοι λόγοι, υπάρχουν και άλλοι. Γνωρίζουν επακριβώς τι συμβαίνει, δεν μένει τίποτα κρυφό και έχουν αντίληψη της πραγματικότητας.

Αναφορικά με την Εθνική ομάδα, η οποία καλείται να πληρώσει το μάρμαρο χωρίς να φταίει, αναζητείται φόρμουλα, ώστε να μην χρειαστεί να μείνει εκτός των διεθνών διοργανώσεων στις οποίες συμμετέχει. Αυτό είναι κάτι που εξετάζεται και μένει να δούμε πώς θα μπορέσει να υλοποιηθεί. Όσο για τους συλλόγους, αντιλαμβάνεται ο καθένας πως το Grexit σημαίνει ότι δεν θα αγωνιστούν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις της επόμενης αγωνιστικής περιόδου και με αυτό τον τρόπο η FIFA θεωρεί πως θα πάρουν το μάθημά τους.

Μέσα σε όλα αυτά, το σημερινό (29/3, 10:00) συμβούλιο στην ΕΠΟ έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Ο Βαγγέλης Γραμμένος αναμένεται να ενημερώσει τους πάντες για τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει. Ο Χέρμπερτ Χούμπελ δεν θα δώσει το παρών, αλλά είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να βρίσκονται εκεί τα άλλα δύο μέλη της επιτροπής Παρακολούθησης της FIFA.

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ GREXIT ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΜΑΔΕΣ

- Καμία Εθνική ομάδα, οποιουδήποτε φύλου ή ηλικίας δεν θα έχει τη δυνατότητα να αγωνίζεται σε διεθνείς διοργανώσεις. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα η Εθνική Ανδρών να μην έχει δικαίωμα συμμετοχής στα προκριματικά του Euro 2020, όπως και στο Nations League.

- Κανένας σύλλογος θα έχει δικαίωμα συμμετοχής στο Champions League ή το Europa League. Αυτό σημαίνει πως όποιες ομάδες πάρουν το "εισιτήριο" για τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις μέσω του πρωταθλήματος, δεν θα έχουν τη δυνατότητα να αγωνιστούν. Αυτό θα πλήξει το κύρος των ελληνικών ομάδων στην Ευρώπη, ενώ αρκετοί ποδοσφαιριστές θα αναζητήσουν νέους σταθμούς στην καριέρα τους.

- Διεθνή επίσημα φιλικά, εντός ή εκτός συνόρων, δεν θα επιτρέπονται, κάτι που θα επιφέρει ποδοσφαιρική απομόνωση για τη χώρα μας. Αυτό δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στις προετοιμασίες των ελληνικών ομάδων, καθώς δεν θα υπάρχει η δυνατότητα για σοβαρά τεστ, που έχουν ιδιαίτερη σημασία σ' αυτό το επίπεδο.

- Οι μεταγραφές ξένων ποδοσφαιριστών στα πρωταθλήματά μας ή Ελλήνων στο εξωτερικό δεν θα είναι εφικτές, αφού η ΕΠΟ δεν θα αναγνωρίζεται διεθνώς ως ομοσπονδία. Οποιοσδήποτε αλλοδαπός αγωνίζεται ήδη με συμβόλαιο στη χώρα μας αποκτά απευθείας το δικαίωμα προσφυγής στη FIFA για λύση της συνεργασίας με την ομάδα του.

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΤΟ GREXIT ΣΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ

- Τα κανάλια και οι χορηγοί Θα πάψουν να δίνουν χρήματα σε ένα αποκλεισμένο πρωτάθλημα που θα διεξάγεται μόνο και μόνο για να βγάλει κάποιο εγχώριο πρωταθλητή. Οι ομάδες θα αντιμετωπίσουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, καθώς τα έσοδα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα, αλλά και γενικότερα η συμμετοχή στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις βοηθούσαν σημαντικά στην επιβίωσή τους.

- Όσον αφορά στην ΕΠΟ, "καρπώνεται" ετησίως 5.000.000 ευρώ απ' την UEFA και τη FIFA, ενώ συνολικά ο τζίρος κυμαίνεται στα 20.000.000 με 22.000.000 ευρώ, αφού πέρα απ' τα ευρωπαϊκά έσοδα, υπάρχουν τα χρήματα που λαμβάνει για τη διεξαγωγή του Κυπέλλου (2.500.000 ευρώ), καθώς και τα έσοδα απ' τους χορηγούς, τη Λίγκα, αλλά κι απ' τα πρόστιμα των ομάδων. Χοντρικά, τα έσοδα ανέρχονται στα 10.000.000 ευρώ το χρόνο.

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΤΟ GREXIT ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟ

- Χάνει τη δυνατότητα συμμετοχής και ψήφου στο Κογκρέσο της FIFA

- Χάνει τη δυνατότητα συμμετοχής και ψήφου στο Κογκρέσο της UEFA

- Δεν μπορεί να κάνει προτάσεις για τη την ατζέντα του Κογκρέσου της FIFA και της UEFA

- Δεν έχει τη δυνατότητα να προτείνει υποψήφιους για την προεδρία της FIFA, της UEFA, καθώς και για μέλη σε ευρωπαϊκές και παγκόσμιες επιτροπές

- Δεν θα μπορεί να συμμετέχει σε αναπτυξιακά προγράμματα της FIFA

- Χάνει όλα τα δικαιώματα των μελών της UEFA και της FIFA.

TAGS ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ