ΕΛΛΑΔΑ

Φαν Χάαλ: "Το 1996 είχα δύο άτομα στο ιατρικό τιμ, το 2016 είχα είκοσι"

Manchester United's manager Louis van Gaal takes to the touchline before the English Premier League soccer match between Manchester United and Sunderland at Old Trafford Stadium, Manchester, England, Saturday, Sept. 26, 2015. (AP Photo/Jon Super)
Manchester United's manager Louis van Gaal takes to the touchline before the English Premier League soccer match between Manchester United and Sunderland at Old Trafford Stadium, Manchester, England, Saturday, Sept. 26, 2015. (AP Photo/Jon Super) AP

Ο 66χρονος Ολλανδός πρώην τεχνικός των Άγιαξ, Μπάγερν, Μπαρτσελόνα και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Λουί φαν Χάαλ, μίλησε στο 7ο Συμπόσιο της UEFA στην Αθήνα για το ρόλο του ιατρού στο σύγχρονο ποδόσφαιρο.

Από την Τρίτη (30/1) μέχρι την Πέμπτη (1/2) διεξήχθη στη Βουλιαγμένη το 7ο Ιατρικό Συμπόσιο της UEFA. Μια διοργάνωση πολύ σημαντική για την ίδια την ποδοσφαιρική ομοσπονδία.

Φαν Χάαλ: "Το 1996 είχα δύο άτομα στο ιατρικό τιμ, το 2016 είχα είκοσι"

Το μαρτυρά, άλλωστε, το γεγονός ότι διεξάγεται κάθε τέσσερα έτη. Το τριήμερης διάρκειας συνέδριο (30 Ιανουαρίου-1 Φεβρουαρίου), οι εργασίες του οποίου άνοιξαν με το μήνυμα του προέδρου της UEFA, Αλεκσάντερ Τσεφέριν, και τους εναρκτήριους χαιρετισμούς του προέδρου της ΕΠΟ, Ευάγγελου Γραμμένου και του προέδρου της ιατρικής επιτροπής της FIFA, Μισέλ Ντ' Ουζ, περιελάμβανε παρουσιάσεις επιστημονικών συνεργατών της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας σε διάφορα θέματα, όπως η πρόληψη τραυματισμών και η θεραπεία τους.

Η παρουσία του 66χρονου Ολλανδού πρώην προπονητή των Άγιαξ, Μπαρτσελόνα, εθνικής Ολλανδίας, Άλκμααρ, Μπάγερν και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Λουί φαν Χάαλ δέσποζε στο πάνελ.

Φαν Χάαλ: "Το 1996 είχα δύο άτομα στο ιατρικό τιμ, το 2016 είχα είκοσι"

Άλλωστε, οι ίδιοι οι τίτλοι μιλούν για την καριέρα του Ολλανδού. Τρία πρωταθλήματα Ολλανδίας, ένα Κύπελλο, ένα Champions League, ένα Κύπελλο UEFA, ένα ευρωπαϊκό Super Cup κι ένα Διηπειρωτικό με τον Άγιαξ, δύο πρωταθλήματα, ένα Copa del Rey, ένα ευρωπαϊκό Super Cup με την Μπαρτσελόνα, ένα πρωτάθλημα Ολλανδίας με την Άλκμααρ, ένα πρωτάθλημα, ένα Κύπελλο κι ένα γερμανικό Super Cup με την Μπάγερν, ένα Κύπελλο Αγγλίας με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Στο επίκεντρο της συζήτησης της στρογγυλής τραπέζης βρέθηκε η ιατρική και ο ρόλος της στο σύγχρονο ποδόσφαιρο. Ο Φαν Χάαλ τόνισε το σημαντικό ρόλο του ιατρού με το που πήρε το λόγο:

"Η πρώτη δουλειά που κάνω όταν πάω σε μια ομάδα είναι να ρωτήσω ποια είναι η θέση του γιατρού στην ομάδα. Είναι πάνω από τη δική μου, κάτω από τη δική μου; Την θεωρώ πολύ σημαντική θέση. Είναι ισάξια των άμεσων συνεργατών μου. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο.

Έχει σημασία η στενή κι άμεση συνεργασία. Για παράδειγμα, μου λέει ο γιατρός. Ο τάδε παίκτης δεν μπορεί να παίξει. Τον ρωτώ γιατί δεν μπορεί να παίξει; Παρεμβαίνω, δηλαδή, στο έργο με τρόπο διακριτικό. Στο τέλος της ημέρας, θα ακούσω την άποψη του γιατρού".

Manchester Uniteds manager Louis van Gaal gestures to his players during the English FA Cup final soccer match between Manchester United and Crystal Palace at Wembley Stadium, London on Saturday May 21, 2016. (AP Photo/Tim Ireland)
Manchester Uniteds manager Louis van Gaal gestures to his players during the English FA Cup final soccer match between Manchester United and Crystal Palace at Wembley Stadium, London on Saturday May 21, 2016. (AP Photo/Tim Ireland) AP

Ανέφερε αρκετές φορές τη λέξη "balance". Ποια είναι αυτή η ισορροπία στην οποία ακροβατεί ο προπονητής, ο ιατρός, τα μέλη μιας ομάδας, ειδικά όταν πρόκειται για το πλέον υψηλό επίπεδο:

"Ο ρόλος είναι πιο σημαντικός με τους σταρς. Όταν έχεις παίκτες τέτοιοι επιπέδου, ο γιατρός είναι ακόμη πιο σημαντικός. Πάντα, βέβαια, ισορροπεί ανάμεσα στο "άτομο εμπιστοσύνης του ποδοσφαιριστή" και "τον εργαζόμενο της εταιρίας". Και είναι, πραγματικά, πολύ δύσκολη αυτή η ισορροπία.

Υπάρχει ένα τελετουργικό με εμένα. Πριν ξεκινήσω την προπόνηση, έρχεται ο γιατρός και ενημερώνει για το δελτίο παρόντων/απόντων μπροστά σε όλους τους παίκτες, πριν από την έναρξή της. Μετά το τέλος της, πάντα ακολουθεί ένα μίτινγκ ανάμεσα σε εμένα και το ιατρικό σταφ για να δούμε τι κάναμε στο τέλος της ημέρας. Τα γεύματα είναι επίσης σημαντικά για να έρθει πιο κοντά ο προπονητής με το σταφ".

Η εμπειρία του αδιαπραγμάτευτη. Η θητεία του στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ δεν ήταν και η πλέον επιτυχημένη. Ο ίδιος δεν κρύβεται πίσω από τις λέξεις και ομολογεί τη λανθασμένη (αρχική) εκτίμησή του. Γιατί ο προπονητής στην Αγγλία δεν είναι μόνο προπονητής, αλλά και πολλά περισσότερα;

Uniteds manager Louis van Gaal during the English Premier League soccer match between Manchester City and Manchester United at the Etihad stadium in Manchester, Sunday, March 20, 2016.(AP Photo/Jon Super)
Uniteds manager Louis van Gaal during the English Premier League soccer match between Manchester City and Manchester United at the Etihad stadium in Manchester, Sunday, March 20, 2016.(AP Photo/Jon Super) AP

"Το λάθος που έκανα όταν πήγα στην Αγγλία και τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είναι ότι δεν ήμουν ενήμερος για την ένταση του ποδοσφαίρου στην Premier league. Στη Γερμανία, στην Ισπανία ο προπονητής είναι μόνο προπονητής. Στην Αγγλία είναι πολλές οι ευθύνες. Ρωτούσα για τα στατιστικά των παικτών, όχι για να δω αν είμαι καλύτερος από τον Σερ Άλεξ Φέργκιουσον ή τον Μουρίνιο. Αλλά, για να δω την κατάσταση.

Έχω διαβάσει πολλά βιβλία σχετικά με τη ψυχολογική προσέγγιση του ανθρώπου, αλλά απέχω πολύ από το να είμαι καλός. Γι' αυτό υπάρχει ο ψυχολόγος στην ομάδα. Πρέπει να βρεις το κουμπί του άλλου. Τα media λένε ότι είμαι δικτάτορας, αλλά στην πραγματικότητα πρέπει να σε γνωρίσω πρώτα για να σε κάνω δικό μου"

Το 1995 έφθασε στην κατάκτηση του Champions League με τα "πιτσιρίκια" του Άγιαξ. Πόσο έχει αλλάξει το ποδόσφαιρο μέσα σε 20 χρόνια, το διάστημα δηλαδή που μεσολάβησε μέχρι την τελευταία προπονητική του εμπειρία;

"Το ποδόσφαιρο έχει αλλάξει από το 1995. Πιο πολύ όσον αφορά την ταχύτητα με την οποία παίζεται. Εμείς με τον Άγιαξ, τότε, παίξαμε ομαδικά γι' αυτό κατακτήσαμε τον τίτλο του Champions League. Τώρα, οι περισσότερες ομάδες παίζουν ομαδικά, γι' αυτό και βλέπεις λιγότερο θέαμα. Παίζουν πιο σκληρά, πιο αμυντικά. Πάντα είναι πιο εύκολο να αμύνεσαι από το να επιτίθεσαι. Έχει αλλάξει και στην ποσότητα του ανθρώπινου δυναμικού. Με τον Άγιαξ είχα δύο άτομα μόνο. Έναν ιατρό κι έναν διατροφολόγο. Στο Μάντσεστερ είχα σταφ 20 ατόμων. Full-time γιατρό, full-time βοηθό γιατρού, πέντε διατροφολόγους.".

Το πάνελ απαρτιζόταν από κι από άλλους διακεκριμένους φιλοξενούμενους, πέρα από τον Λουί φαν Χάαλ. Παρόντες ήταν οι Gijs de Jong, γενικός γραμματέας της ολλανδικής ομοσπονδίας, ο Edwin Goedhart, γιατρός της ολλανδικής εθνικής ομάδας, ο Dave Reddin από την αγγλική ομοσπονδία και ο Darcy Norman από την Ρόμα.

TAGS ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ