ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ

"Χάλασε για τον Τσάνα, αλλά το ξανασυζητάει ο Σούστερ"

Malaga's German new coach Bernd Schuster gives a press conference during his official presentation at the Rosaleda stadium in Malaga, on June 19, 2013. La Liga is familiar territory for  Schuster, who played for Barcelona, Real and Atletico Madrid, and as a coach guided Real to the 2008 league title. AFP PHOTO/ JORGE GUERRERO        (Photo credit should read Jorge Guerrero/AFP/Getty Images)
Σούστερ AFP/GETTY IMAGES

Αυτός που γνωρίζει καλύτερα από όλους το λόγο που ο Μπερντ Σούστερ δεν συμφώνησε με την ΕΠΟ, μιλάει στο Sport24.gr. Ο Έλληνας μάνατζερ του Γερμανού περιγράφει όλα όσα συνέβησαν. "Ο Μπερντ το ξανασυζητά" ανέφερε μεταξύ άλλων.

Για τον Μπερντ Σούστερ και το "ναυάγιο" στις συζητήσεις με την ΕΠΟ ως προς την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας της Εθνικής από τον Γερμανό τεχνικό ακούστηκαν και γράφτηκαν πάρα πολλά. Ο άνθρωπος, όμως, που ήταν παρών σε όλες τις συζητήσεις ανάμεσα στην ομοσπονδία και τον 55χρονο προπονητή μιλάει στο Sport24.gr!

H αναφορά στον μάνατζερ Ζαχαρία Μπουγιουκλή, ο οποίος γνωρίζει από πρώτο... χέρι τι ακριβώς συνέβη στην υπόθεση. Ο Μπουγιουκλής κατάγεται από τις Σέρρες, αλλά από νεαρή ηλικία μένει στη Γερμανία, στο Μπόχουμ. Συνεργάζεται με το γραφείο που πρότεινε τον Σούστερ στην ΕΠΟ και είχε έρθει προ ημερών στην Αθήνα για τις τελικές συζητήσεις. Ο ομογενής ατζέντης περιγράφει όλα όσα συνέβησαν και τελικά ο Γερμανός προπονητής έφυγε άπραγος για την Ισπανία, όπου και ζει με την οικογένειά του.

Μια ιστορία που καταδεικνύει πως το deal δεν σφραγίστηκε από λεπτομέρειες. Και ίσως να προξενεί εντύπωση που ενώ όλα έδειχναν πως οι δύο πλευρές θα ανταλλάξουν δαχτυλίδια, προέκυψε διαφωνία στο φινάλε. Ο Σούστερ, πάντως, το ξανασυζητά, οπότε ας κρατάμε μικρό "καλάθι". Μην αποκλείσουμε το ενδεχόμενο επαναπροσέγγισης. Όλα είναι ανοιχτά...

Στη συνέντευξη που παραχώρησε ο Μπουγιουκλής μίλησε για αρκετά θέματα που μέχρι σήμερα δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Το... βέτο της ΕΠΟ, ο "διερμηνέας" Γιώτης Σταματόπουλος τον οποίο έμαθε μέσω Έβαλντ Λίνεν ο Σούστερ, η στιγμή που ο Γερμανός προπονητής αποφάσισε να αρνηθεί να υπογράψει, ακόμη και ο... Σέρχιο Σάντσεθ, είναι στο "μενού".

-Η πρώτη επαφή με τον Σούστερ για το ενδεχόμενο να αναλάβει την Εθνική πότε έγινε;

"Πριν από περίπου 20-25 μέρες. Τα είχαμε βρει σε όλα, το θέμα δεν ήταν οικονομικό. Τα χρήματα που θα έπαιρνε εδώ ο Σούστερ ήταν σαν ένα δώρο υπογραφής. Το μεγάλο του κίνητρο ήταν να πάει την Εθνική στο Μουντιάλ. Για την πρόκριση ήθελε κάποια μπόνους. Είχε πει στον πρόεδρο ότι στόχος του ήταν να πάει στην Ελλάδα στο Μουντιάλ και ότι για εκείνον τα λεφτά δεν παίζουν ρόλο".

-Ήρθατε λοιπόν στην Ελλάδα και συναντηθήκατε με τον κ. Γκιρτζίκη... Πώς κύλησε η συζήτηση;

"Μέσα σε τρεις ώρες είχαμε συμφωνήσει και υποχωρήσαμε σε αρκετά ζητήματα, όπως στο οικονομικό. Είπε ο Σούστερ: "Ok, αύριο υπογράφουμε".

-Γιατί χάλασε η συμφωνία;

"Φοβήθηκε ο Σούστερ στη σύνθεση του τιμ. Παρότι τα είχαμε βρει σε όλα, η ΕΠΟ άσκησε βέτο σχετικά με το ποιοι θα είναι δίπλα του. Αρχικά ο Σούστερ υποχώρησε και είπε να συμβιβαστεί και να δοκιμάσει όσα του έλεγε ο πρόεδρος. Του εξήγησε όμως ότι αν θελήσει στο μέλλον να αλλάξει κάποιον προπονητή, για παράδειγμα τον προπονητή τερματοφυλάκων - σου φέρνω ένα τυχαίο παράδειγμα - ήθελε να υπάρχει ως όρος στο συμβόλαιο. Γραπτώς, δηλαδή. Τότε ο πρόεδρος του είπε ότι ο λόγος του είναι συμβόλαιο. Πως ό,τι του πει δηλαδή προφορικά θα ισχύει. Κάπου εκεί άρχισε να προβληματίζεται ο Σούστερ. Το επόμενο πρωί, όταν και θα υπέγραφε δηλαδή, τον είδα κάπως σκεπτικό. Τον ρώτησα τι τρέχει και μου είπε ότι δεν το βλέπει τόσο σωστό αυτό. Θυμήθηκε τι είχε γίνει και με τον Ρανιέρι και με τον Μαρκαριάν".

-Το βέτο που άσκησε η ΕΠΟ ποιο ήταν;

"Ο κ. Γκιρτζίκης ξεκαθάρισε στον Σούστερ ότι ο κ. Τσάνας θα είναι πάση θυσία στο τιμ, ως βοηθός του. Ότι είναι άνθρωπος της εμπιστοσύνης τους και πως ξέρει γερμανικά. Ο Σούστερ του είπε ότι δεν έχει πρόβλημα να είναι και ο κ. Τσάνας στο τιμ, αλλά ότι μέχρι να κερδίσει την εμπιστοσύνη του θα χρειαστεί χρόνος. Του είπε να έχει και τον Τσάνα δίπλα του, να βλέπει παιχνίδια, να κάνει report... Του εξήγησε όμως ότι όπως εκείνοι έχουν άτομα της εμπιστοσύνης τους, έτσι και αυτός έχει τα δικά του άτομα, που τους εμπιστεύεται τυφλά και που είναι πάντα μαζί του. «Γιατί να μου ορίσουν αυτοί ποιους προπονητές θα έχω δίπλα μου;». Αυτό σκέφτηκε ο Σούστερ. Είναι στεναχωρημένος. Έχει πει πάντως ότι αν η ΕΠΟ αλλάξει γνώμη και τροποποιήσει κάποιους όρους που έθεσε, τότε αυτός θα το συζητήσει και πάλι. Επί της ουσίας το deal χάλασε σε μια λεπτομέρεια. Δεν θέλω να επιρρίψω ευθύνες, αλλά εκτιμώ ότι έχει δίκιο ο Σούστερ. Είχε πει στον κ. Γκιρτζίκη ότι ήθελε οπωσδήποτε να φέρει ως βοηθό ένα συμπατριώτη του, τον οποίο θα πλήρωνε ο ίδιος ο Σούστερ".

"Χάλασε για τον Τσάνα, αλλά το ξανασυζητάει ο Σούστερ"

(Ο Σούστερ με τον Μπουγιουκλή στην Αθήνα)

-Γράφτηκε ότι η συμφωνία δεν ολοκληρώθηκε λόγω του Γιώτη Σταματόπουλου...

"Εμείς του προτείναμε αρκετούς Ελληνογερμανούς, ένας εκ των οποίων ήταν και ο Γιώτης. Ο Μπερντ μίλησε με τον Έβαλντ Λίνεν και τον Όλιβερ Ρεκ για τον Γιώτη. Ο Μπερντ ήταν αυτός που τον επέλεξε. Τον ήξερε και από τη Μόναχο 1860 και από τις μικρές ηλικιακά Εθνικές ομάδες της Γερμανίας".

-Τι πόστο θα είχε ο Γιώτης Σταματόπουλος στην Εθνική;

"Ένας εκ των βοηθών και διερμηνέας. Ο κ. Γκιρτζίκης επέμενε στον Τσάνα. Ότι είναι πολύ καλός. Δε νομίζω ότι ο Σούστερ ήταν παράλογος".

- Έχουν βάση όσα γράφτηκαν, ότι πολλοί μάνατζερ μπήκαν στη μέση για τον Σούστερ;

"Όταν έγινε γνωστό μέσω των ρεπορτάζ ότι ο Σούστερ εξετάζεται από την ΕΠΟ, μας την «έπεσαν» ένα σωρό μάνατζερ. Μας έλεγαν ότι δεν θα τελειώσει η δουλειά χωρίς αυτούς και τα συναφή. Μας έστελναν ένα σωρό μηνύματα, ότι αυτοί έχουν προτείνει τον Σούστερ. Το θέμα είναι πως δεν είχαν εξουσιοδότηση και για αυτό και εμείς δεν δώσαμε βάση".

-Όταν πρώτη φορά ενημερώσατε τον Σούστερ για την προοπτική της Εθνικής Ελλάδας, πώς αντέδρασε;

"Αρχικά του είπαμε πως τα χρήματα που δίνουν στην Ελλάδα δεν είναι πολλά, εξαιτίας και της κατάστασης που επικρατεί στη χώρα. Μας ζήτησε λίγο χρόνο να το σκεφτεί. Έκατσε και μελέτησε πολύ καλά το υλικό που υπάρχει και διαμόρφωσε σαφή άποψη για όλους. Μας πήρε τηλέφωνο και μας είπε ότι δέχεται. Ότι δεν τον ενδιαφέρουν τα λεφτά και ότι με το υλικό που έχει η Ελλάδα μπορεί να πάει στο Μουντιάλ".

-Υπάρχει περίπτωση για επαναπροσέγγιση;

"Φαντάσου ότι ο Σούστερ είχε προτάσεις από Ντουμπάι και Αμερική, με χρήματα άνω του 1 εκατ. ευρώ, αλλά δεν ήθελε να πάει. Έλεγε ότι αν πάρει τέτοια απόφαση, θα ξεχάσει και αυτά που ξέρει. Μου έλεγε ότι προτιμούσε να μείνει άνεργος παρά να πάει εκεί. Όταν έμαθε για την Ελλάδα είπε δεν τον ενδιαφέρουν τα λεφτά. Είχε σκοπό να πιάσει άμεσα δουλειά. Έλεγε ότι όσο πιο σύντομα ξεκινήσει, τόσο το καλύτερο. Για να καταλάβεις, είχε αποφασίσει να μείνει μόνιμα στην Ελλάδα. Να πηγαίνει στους αγώνες και να έχει σαφή άποψη για όλους τους Έλληνες παίκτες. Και είχε ενημερώσει τον κ. Γκιρτζίκη πως θα έφευγε από εδώ μόνο για να έβλεπε μια στο τόσο την οικογένειά του".

-Σου είχε αναφέρει ποιους Έλληνες παίκτες ξεχωρίζει περισσότερο;

"Δεν μου είπε για κάποιον συγκεκριμένα. Απλά ήταν σημαντικό για αυτόν ότι πολλοί παίζουν στο εξωτερικό και έχουν μάθει να δουλεύουν σε πίεση και εντατικά".

-Η διαπραγμάτευση έγινε αποκλειστικά με τον πρόεδρο;

"Όχι. Παρόντες στο Caravel ήταν και ο γραμματέας, αλλά και ένας ακόμα σύμβουλος του προέδρου...".

-Η επίσκεψη στο Κορωπί, στην προπόνηση του Παναθηναϊκού, πώς και έγινε;

" Ο Σούστερ γνώριζε καλά τον Σάντσεθ, τον στόπερ του Παναθηναϊκού. Είχαν συνεργαστεί στη Μάλαγα. Μίλησε μαζί του και ακολούθως ρώτησε τους ανθρώπους του Παναθηναϊκού αν μπορεί να τους επισκεφθεί στην προπόνηση. Λίγο προτού πετάξει για Ισπανία πήγε στο Κορωπί και μίλησε με τον Αναστασίου, τον Βόκολο αλλά και ορισμένους παίκτες".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Follow me on twitter: Dimitris Samolis

TAGS ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ