ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ

Τζον Φαν Σιπ: Τα 5 πράγματα πρέπει να ξέρεις για τον Ολλανδό προπονητή

John van 't Schip, left, and Marco van Basten, right, propose a toast during a press conference at Arena stadium in Amsterdam, Netherlands, Wednesday, March 5, 2008. Van Basten was presented to the press as the new coach of Ajax for the new season. Van Basten and his assistant John van 't Schip take over at Ajax after leading the Netherlands for four years. The will quit the Dutch national side after the European Championship in Austria and Switzerland in June. (AP Photo/ Bas Czerwinski)
John van 't Schip, left, and Marco van Basten, right, propose a toast during a press conference at Arena stadium in Amsterdam, Netherlands, Wednesday, March 5, 2008. Van Basten was presented to the press as the new coach of Ajax for the new season. Van Basten and his assistant John van 't Schip take over at Ajax after leading the Netherlands for four years. The will quit the Dutch national side after the European Championship in Austria and Switzerland in June. (AP Photo/ Bas Czerwinski) AP

Ο Τζον Φαν Σιπ από λάτρης του χόκεϊ επί πάγου έμαθε να ζει και να αναπνέει για το ποδόσφαιρο. Πριν από κάθε του κίνηση σκέφτεται τι θα έκανε αν ήταν στη θέση του ο σπουδαίος, Γιόχαν Κρόιφ, ο ευεργέτης του νέου κόουτς της Εθνικής.

Εποχή Τζον Φαν Σιπ στην Εθνική και ο περισσότερος κόσμος, ειδικά όσοι γεννήθηκαν στα μέσα της δεκαετίας του '90 και μετά δεν γνωρίζουν πράγματα και καταστάσεις για τον Ολλανδό που είχε γεννηθεί στον Καναδά, δεν μιλούσε την μητρική του γλώσσα και είχε άγνοια για το ποδόσφαιρο.

Ο 55χρονος κόουτς αγαπούσε το χόκεϊ επί πάγου, ωστόσο μία σπουδαία προσωπικότητα κατάφερε να τον μετατρέψει σε μέγα θαυμαστή της "στρογγυλής θεάς", τόσο πολύ που έφτασε να γίνει επαγγελματίας και να εκπληρώσει το μεγάλο του όνειρο. Να φορέσει τη φανέλα του Άγιαξ πάνω από 270 φορές και να κατακτήσει τίτλους.

Το Sport24.gr αναδεικνύει πέντε απαραίτητα πράγματα για τον νέο τιμονιέρη της Εθνικής, έναν άνθρωπο που η ποδοσφαιρική του ζωή εξαρτάται από τις ιδέες του μεγάλου Γιόχαν Κρόιφ. Πολύ σωστά κάποιος διαβάζοντας για τον Τζον Φαν Σιπ, θα τον χαρακτηρίσει παιδί του Κρόιφ, μαθητή του που δεν τολμά να παρεκκλίνει από τις σκέψεις του μέντορά του, του ευεργέτη του.

1. ΕΝΝΕΑ ΤΙΤΛΟΥΣ ΜΕ ΑΙΑΝΤΑ ΚΑΙ "ΟΡΑΝΙΕ"

Ο Γιόχαν Κρόιφ έκανε τον Τζον Φαν Σιπ επαγγελματία ποδοσφαιριστή. Όπως αποκάλυψε ο ίδιος σε συνέντευξή του, ο θρύλος ήταν αυτός που τον εντόπισε στις Ακαδημίες του Αίαντα (όταν ο Φαν Σιπ επαναπατρίσθηκε από τον Καναδά) και συμβούλεψε τον κόουτς Λίντερ να τον προωθήσει στην πρώτη ομάδα και να του δώσει την ευκαιρία.

Αργότερα, όταν ανέλαβε προπονητής ο Κρόιφ, ο νέος τεχνικός της Εθνικής μας ομάδας βρέθηκε μεταξύ των αρχηγών. Συνολικά, στην καριέρα του έχει κατακτήσει εννέα τίτλους. Το Euro '88 με την Ολλανδία, τρία πρωταθλήματα, τρία Κύπελλα, ένα UEFA και ένα Κύπελλο Κυπελλούχων στην Αθήνα.

2. Ο ΚΡΟΪΦ ΤΟΝ ΕΚΑΝΕ ΚΑΙ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ

Όσο σημαντικό ρόλο έπαιξε ο Κρόιφ στην ποδοσφαιρική καριέρα του Τζον Φαν Σιπ, άλλο τόσο τον ευεργέτησε και προπονητικά. Ο Γιόχαν τον έβαλε στις Ακαδημίες του Άγιαξ και ήταν αυτός που το 2004 συμβούλεψε τους αρμόδιους στην εθνικής Ολλανδίας να προσλάβουν προπονητή τον Μάρκο Φαν Μπάστεν και βοηθό του τον νυν Ομοσπονδιακό. Τότε, το δίδυμο αυτό οδήγησε τους "Οράνιε" στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006 και στο Euro '08. Επίσης, πέραν του Γιόχαν Κρόιφ, ο Φαν Σιπ είναι έμπιστος του Μάρκο Φαν Μπάστεν, δεν είναι τυχαίο που μετά την Ολλανδία πήγαν πακέτο στον Αίαντα, εκεί που ο 55χρονος έγινε και πρώτος όταν απομακρύνθηκε ο Φαν Μπάστεν το 2009.

3. ΤΟΥ ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΗΚΕ ΤΟ ΜΕΞΙΚΑΝΙΚΟ ΠΡΟΤΖΕΚΤ

Η χάρη του Τζον Φαν Σιπ έφτασε μέχρι το Μεξικό και πάλι χάρη στον Γιόχαν Κρόιφ. Ο επαναστάτης Ολλανδός είχε αναλάβει κουμανταδόρος της Γκουανταλαχάρα και έδωσε τη θέση του προπονητή στον Φαν Σιπ.

Στην μεξικανική περιπέτεια, ο προπονητής της Εθνικής μας ομάδας είχε πει σε συνέντευξή του ότι μίλησε άπειρες ώρες με τον Γιόχαν Κρόιφ για ποδόσφαιρο και τη ζωή γενικότερα. Στην Γκουανταλαχάρα, πάντως, Κρόιφ και Φαν Σιπ δεν τα πήγαν όπως περίμεναν οι διοικούντες την ομάδα και με ρεκόρ 7-6-10 έφυγαν αμφότεροι με ένα μήνα διαφορά.

4. Ο ΙΕΡΟΣ ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΑΦΗΣΕ ΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

Μετά το Μεξικό, ο Τζον Φαν Σιπ επέστρεψε στην Αυστραλία και την Μελβούρνη την οποία προπόνησε και τις σεζόν 2009-2012. Έμεινε στην ομάδα έως το 2017 και πάλι με τις ευλογίες του Γιόχαν Κρόιφ.

Ο ποδοσφαιρικός του πατέρας του είχε υποσχεθεί ότι θα πάει να τον δει αλλά δεν πρόλαβε γιατί το 2016 έφυγε από τη ζωή. Το τέλος, πάντως, της αυστραλιανής θητείας του Φαν Σιπ ορίστηκε από τον κανονικό του πατέρα.

Ο 55χρονος Ολλανδός παραιτήθηκε από τη δουλειά του διότι θεώρησε καθήκον να βρίσκεται στην πατρίδα του, στο πλάι του πατέρα του ο οποίος βρισκόταν στο τελευταίο στάδιο της ασθένειας που τον ταλαιπωρούσε.

5. ΞΕΚΟΥΡΑΣΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ

Τελευταία ομάδα του διαδόχου του Άγγελου Αναστασιάδη ήταν η Τσβόλε τη σεζόν 2017-2018. Οπότε, ο Φαν Σιπ έρχεται "ξεκούραστος" στην Ελλάδα για να αναμορφώσει την Εθνική και να την κάνει όπως παλιότερα, πιστή δηλαδή σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις. Ο Φαν Σιπ δεν έβγαλε τη σεζόν στην ολλανδική ομάδα, αλλά είναι ένας θεωρητικός του ποδοσφαίρου που όπως αναφέραμε παραπάνω λειτουργεί με τη σκέψη του τι θα έκανε ο Κρόιφ εάν ήταν στη θέση του. Ίσως, μία εθνική να του ταιριάζει περισσότερο από την καθημερινή τριβή του κλαμπ. Θα πετύχει; Θα φανεί στο τελευταίο χειροκρότημα εάν υπάρξει...

TAGS ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ