ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ

Σκίμπε: "Να ανανεώσουμε την ομάδα"

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ / ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ / ΚΡΟΑΤΙΑ - ΕΛΛΑΔΑ / WORLD CUP / PRELIMINARY / CROATIA - GREECE / ΣΚΙΜΠΕ / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI)
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ / ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ / ΚΡΟΑΤΙΑ - ΕΛΛΑΔΑ / WORLD CUP / PRELIMINARY / CROATIA - GREECE / ΣΚΙΜΠΕ / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI) EUROKINISSI

O Mίχαελ Σκίμπε μίλησε στο "ΕΘΝΟΣΠΟΡ" και δεσμεύτηκε για ανανέωση στην Εθνική, εξέφρασε την πίστη του για πρόκριση στο Euro 2020, ψήφισε "ναι" στην αλλαγή έδρας και εξέφρασε τον προβληματισμό του για την επιθετική λειψανδρία.

Ενας Γερμανός ήρθε για να βάλει τάξη στο χάος που προκλήθηκε στην Εθνική ποδοσφαίρου τη διετία 2014-15. Ο Μίχαελ Σκίμπε παρέλαβε συντρίμμια μετά το καταστροφικό πέρασμα του Κλάουντιο Ρανιέρι και επανέφερε τη "γαλανόλευκη" στην κανονικότητα. Την έκανε ομάδα, την έστειλε στα μπαράζ, όχι όμως και στο Μουντιάλ.

Ευδιάθετος, άνετος και επικοινωνιακός ο ομοσπονδιακός τεχνικός μίλησε στο "ΕΘΝΟΣΠΟΡ" για τον επόμενο μεγάλο στόχο. Και δεσμεύτηκε ότι η ανανεωμένη Ελλάδα θα είναι παρούσα στο Euro 2020.

Το δύσκολο βράδυ της βαριάς ήττας από την Κροατία, η ομιλία προς τους παίκτες, η αντίδρασή τους λίγο πριν από τη ρεβάνς και η ελπίδα που γεννήθηκε έστω και μέσα από έναν αποκλεισμό. Ο Μίχαελ Σκίμπε μιλάει για το πιο δύσκολο βράδυ της θητείας του στην Εθνική, αποκαλύπτει όσα ακολούθησαν της συντριβής στο Ζάγκρεμπ και αναλύει το πλάνο του για την επόμενη μέρα της "γαλανόλευκης".

Αναλυτικά η συνέντευξή του:

Ο στόχος των μπαράζ επετεύχθη, όχι όμως και η πρόκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Ενα μήνα μετά έχετε κάνει την ανάλυση και τον απολογισμό για τη βαριά ήττα από την Κροατία; Τι έφταιξε στο μοιραίο παιχνίδι του Ζάγκρεμπ;

"Δικαιολογίες υπάρχουν πολλές. Μια πάσα του Τζαβέλλα, ένα λάθος του Καρνέζη, ένα κακό διάστημα, ο Μανωλάς τιμωρημένος, ο Δώνης τραυματίας. Δεν μας περισσεύουν οι ποιοτικοί παίκτες. Αν δεν έχεις τους καλύτερους στο γήπεδο και αν όσοι τους αντικαθιστούν δεν βρίσκονται στην ιδανική φόρμα, έρχεται φυσιολογικά αυτό το αποτέλεσμα. Τότε είναι που πρέπει να σκεφτείς όσα πρέπει να αλλάξεις για να βελτιωθείς".

Ηταν δύσκολο το βράδυ του αποκλεισμού;

Δεν ήταν εύκολο να το αποδεχτώ και να ζήσω με αυτό. Με πόνεσε πολύ. Ηταν μια δύσκολη βραδιά για εμένα και για όλη την ομάδα. Είδα πολλά λυπημένα πρόσωπα, αλλά είδα και ελπίδα.

Αυτό ακούγεται αρκετά ενδιαφέρον έπειτα από μια τόσο βαριά ήττα...

"Την επομένη του 4-1 μίλησα στους παίκτες και είπα ότι με βάση τη συνολική εικόνα δεν μας άξιζε τέτοια ήττα. Ζήτησα, λοιπόν, να δείξουμε πως είμαστε ανταγωνιστικοί, πως είμαστε καλύτεροι, πως δεν είμαστε η ομάδα του 4-1 αλλά εκείνη που κοίταξε στα μάτια το Βέλγιο. Την παραμονή της ρεβάνς στο Καραϊσκάκη άκουσα τους παίκτες μου να λένε “αν δεν δεχτούμε γκολ στο πρώτο ημίχρονο, κι αν σκοράρουμε, ίσως μπορέσουμε. Οφείλουμε να προσπαθήσουμε”. Παρά τη βαριά ήττα του πρώτου αγώνα και μολονότι υπήρχαν ελάχιστες πιθανότητες πρόκρισης, δεν τα παράτησαν. Είδα παίκτες πεισμωμένους. Αναθάρρησα γιατί ήταν αντίδραση μιας υγιούς ομάδας και νιώθω ότι στο μέλλον μπορούμε να πετύχουμε πολλά έχοντας αυτήν τη νοοτροπία".

Ποια είναι τα πλάνα σας για την επόμενη ημέρα στην Εθνική;

"Μέχρι να αρχίσουν οι επίσημοι αγώνες τον Σεπτέμβριο, έχουμε μπροστά μας μερικούς μήνες για να δούμε καινούργιους παίκτες. Δεν χρειάζεται να καλέσω τον Παπασταθόπουλο, τον Μήτρογλου ή τον Μανωλά. Ξέρω ότι μπορώ να στηριχτώ σε αυτούς. Είναι, λοιπόν, μια καλή ευκαιρία για δοκιμές νέων παιδιών. Να τεστάρουμε το νέο αίμα αλλά και να επαναφέρουμε στην ομάδα παίκτες όπως ο Καρέλης, που πρόσφατα επανήλθε από τραυματισμό. Θα αναλύσουμε διεξοδικά - ήδη το κάνουμε - τα ρόστερ όλων των ομάδων, για να δούμε ποιοι διαθέτουν στοιχεία για να παίξουν στην Εθνική. Είναι, επίσης, μια ευκαιρία να αντικαταστήσουμε ορισμένους παίκτες που μεγαλώνουν. Να έρθουν φρέσκα πρόσωπα. Να ανανεώσουμε την ομάδα".

Νιώσατε στη διάρκεια των προκριματικών πως κάποιοι παίκτες δεν είχαν να προσφέρουν περισσότερα;

"Οχι. Δεν έχω κανένα παράπονο από κανέναν ποδοσφαιριστή. Η ομάδα σε όλα τα ματς, πέραν του αγώνα στην Κροατία, ήταν σε καλό επίπεδο και οι παίκτες αρκετά ανταγωνιστικοί. Βρεθήκαμε πολύ κοντά στη Ρωσία. Οι περισσότεροι έδωσαν και την ψυχή τους".

Την κριτική που γίνεται για τις επιλογές σας την πληροφορείστε; Ακούτε, μαθαίνετε; Επί παραδείγματι, το τελευταίο διάστημα υπήρξαν φωνές για τη μη κλήση του Μπακάκη ή τη σταθερή χρησιμοποίηση του Τζιόλη ως βασικού…

"Και βέβαια ακούω και μαθαίνω. Και δεν θα σας πω ότι δεν με ενδιαφέρει. Στο τέλος της ημέρας, όμως, εγώ έχω την ευθύνη και εγώ πρέπει να πάρω την απόφαση έχοντας πάντα κατά νου εκείνο που θεωρώ καλύτερο για την ομάδα. Ειδικά για τον Τζιόλη θα σας πω ότι ήταν εξαιρετικός στα τελευταία παιχνίδια. Εκανε ακριβώς αυτά που έπρεπε ως αμυντικός μέσος. Εστω κι αν δεν αγωνίζεται σε μια μεγάλη ομάδα και σε ένα προηγμένο πρωτάθλημα, έστω κι αν είναι πλέον 32 ετών, θεωρώ ότι η απόδοσή του ήταν σε πολύ καλό επίπεδο και η κριτική άδικη".

Πόσο καιρό περνάτε στην Ελλάδα, διότι η γενικότερη εντύπωση που υπάρχει είναι πως οι ομοσπονδιακοί προπονητές έρχονται για λίγες μέρες και φεύγουν.

"Μένω στην Ελλάδα περίπου το 60 με 70 τοις εκατό ενός έτους. Και μένω εδώ, όχι επειδή μου αρέσει ο καιρός ή οι άνθρωποι αλλά λόγω του ποδοσφαίρου. Εγώ και οι συνεργάτες μου παρακολουθούμε όλα τα παιχνίδια του ελληνικού πρωταθλήματος και γενικώς έχουμε μάτια όπου αγωνίζονται Ελληνες στο εξωτερικό".

Τι μπορεί να δεσμευτεί ο Μίχαελ Σκίμπε για την επόμενη διετία της Εθνικής;

"Θα δείξουμε σε όλους τους Ελληνες ότι αυτή η ομάδα αξίζει τη στήριξη και την αγάπη τους. Θα δώσουμε τα πάντα για να είμαστε παρόντες στο επόμενο Euro. Και θα είμαστε παρόντες. Είμαι σίγουρος γιατί βλέπω τη βελτίωση που υπάρχει στην ομάδα μου και τον χαρακτήρα που έχουμε δημιουργήσει. Και θα γινόμαστε ολοένα και καλύτεροι. Δεν έχω καμιά αμφιβολία γι’ αυτό".

"ΝΑΙ" ΣΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΕΔΡΑΣ

Ο Γερμανός ψηφίζει "ναι" στην αλλαγή έδρας της Εθνικής, ενώ επισημαίνει ότι παρακολουθεί το πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα των τελευταίων χρόνων.

Το τελευταίο διάστημα με αφορμή την απόφαση της Ομοσπονδίας να αποχωρήσει η Εθνική από το Καραϊσκάκη, άρχισε ένα ντιμπέιτ για την έδρα του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος. Ποια είναι η γνώμη του ομοσπονδιακού τεχνικού, που μαζί με τους παίκτες είναι οι καθ’ ύλην αρμόδιοι;

"Νομίζω ότι είναι καλή ιδέα πλέον η Εθνική να παίζει και σε άλλα γήπεδα, σε άλλες πόλεις. Είναι αναγκαίο για να έρθει ακόμη πιο κοντά με τους φιλάθλους όλης της Ελλάδας. Θα είναι καλό και για τους παίκτες και για εμάς και για τον κόσμο. Είμαστε όλοι μαζί σε αυτό, είμαστε ένα. Αλλωστε η Εθνική είναι όλων των Ελλήνων και θεωρώ ότι όλοι πρέπει να έχουν το προνόμιο να τη βλέπουν από κοντά".

Παρακολουθείτε ευχάριστα το ελληνικό πρωτάθλημα;

"Ομολογώ ότι τώρα είναι πολύ πιο ενδιαφέρον από ό,τι ήταν όταν πρωτοήρθα. Τότε ο Ολυμπιακός ήταν ανώτερος. Φέτος, όμως, όλοι βρίσκονται πολύ κοντά. Δεν έχω κατασταλάξει αν οι υπόλοιποι τα πηγαίνουν καλύτερα ή αν ο Ολυμπιακός χειρότερα, αλλά σίγουρα είναι πολύ πιο ανταγωνιστικό. Μου αρέσει, γιατί είναι απρόβλεπτο. Υπάρχουν έξι ομάδες σε καλό επίπεδο και τελικά ίσως χρειαστεί να περιμένουμε μέχρι την τελευταία αγωνιστική για να μάθουμε τον πρωταθλητή".

Ο ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΟΡ

Πότε προβληματιστήκατε περισσότερο κατά τη διάρκεια των προκριματικών;

"Αναμφίβολα στα παιχνίδια με την Εσθονία και το Βέλγιο εντός έδρας, γιατί ο Μήτρογλου ήταν τραυματίας. Είναι ο καλύτερος επιθετικός μας κι εκείνος που παίζει στο υψηλότερο επίπεδο. Σκεφτόμασταν, λοιπόν, ποιος μπορεί να μας δώσει το εύκολο γκολ απέναντι στην Εσθονία που περιμέναμε ότι θα έπαιζε κλειστά, διότι με το Βέλγιο γνωρίζαμε ότι θα μπορούσαμε να εκμεταλλευτούμε τις αντεπιθέσεις. Ηταν το μεγαλύτερό μας πρόβλημα, τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια του αγώνα, ψάχνοντας να βρούμε τρόπο για να αλλάξουμε την εικόνα μας. Ξέρεις ότι πρέπει να σκοράρεις, αλλά δεν βρίσκεις ποιος θα το κάνει. Και αποτύχαμε. Η διαφορά φάνηκε τέσσερις εβδομάδες αργότερα στην Κύπρο. Δεν ήμασταν καλοί, αλλά από το πουθενά ήρθε μια καλή πάσα, μια καλή κίνηση, ένα καλό σουτ και ο Μήτρογλου πέτυχε το γκολ που άλλαξε όλη την εικόνα του αγώνα. Κάθε ομάδα χρειάζεται τον παίκτη που θα σου κάνει το κάτι από το τίποτα".

Φαίνεται πως σας ταλαιπωρεί αρκετά το ζήτημα της λειψανδρίας στους φορ…

"Πράγματι. Είναι μικρή η δεξαμενή από την οποία έχω να επιλέξω. Και το πρόβλημα είναι ότι από τους διαθέσιμους παίκτες μόνο ο Μήτρογλου αγωνίζεται συχνότερα και σε υψηλό επίπεδο. Παίζει και σκοράρει. Οι υπόλοιποι, με εξαίρεση τον Καρέλη, που μέχρι να τραυματιστεί ήταν καλός, δεν αγωνίζονται πολύ, δεν σκοράρουν πολύ και έχουν θέμα αυτοπεποίθησης. Αυτό μας προκαλεί μεγάλο πρόβλημα. Δυστυχώς έχουμε κάποιους αλλά όχι αρκετούς φορ. Και δεν χρειάζεται απαραίτητα να είναι ο παραδοσιακός ψηλός επιθετικός περιοχής. Αρκεί να είναι καλός στράικερ, που θα έχει την κίνηση και το γκολ. Ο Δώνης μπορεί να παίξει σε αυτήν τη θέση και ο Καρέλης διαθέτει την ικανότητα του Μήτρογλου να σκοράρει από το πουθενά. Θα ήθελα να καλέσω στην Εθνική όλους τους παίκτες που πετυχαίνουν αρκετά γκολ στο ελληνικό πρωτάθλημα, αλλά το πρόβλημα είναι πως οι περισσότερες ομάδες δεν χρησιμοποιούν Ελληνες επιθετικούς".

Υπάρχει λύση στο πρόβλημα;

"Πρέπει να φτιάξουμε καλύτερους παίκτες, πιο δημιουργικούς, πιο παραγωγικούς. Τα αποτελέσματα, όμως, θα φανούν ύστερα από 6 με 8 χρόνια".

Αρα τι σκοπεύετε να πράξετε στο άμεσο μέλλον;

"Υπάρχει μια πραγματικότητα που δεν αλλάζει αυτήν τη στιγμή. Η ποδοσφαιρική ποιότητα που διαθέτει η ελληνική ομάδα δεν της επιτρέπει να ελέγχει τα παιχνίδια. Δεν έχει γρήγορο passing game, δεν έχει καλές σέντρες, δεν διαθέτει δημιουργικούς παίκτες, δεν παράγει πολλές ευκαιρίες, όπως για παράδειγμα η Ισπανία, η Γερμανία ή το Βέλγιο. Η δική μας ταυτότητα, όπως έχει καταγραφεί την τελευταία 15ετία, είναι ότι διαθέτουμε καλούς αμυντικούς, παίζουμε με ομαδικότητα και δείχνουμε χαρακτήρα. Κυρίως πάνω σε αυτά, λοιπόν, επενδύουμε, προσπαθώντας, όμως, να βελτιώσουμε το παιχνίδι μας και στον παραγωγικό τομέα".

Photo Credits: Eurokinissi

TAGS ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ