ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ

Ολλανδία, ο "εφιάλτης" της Ελλάδας

Ολλανδία, ο "εφιάλτης" της Ελλάδας

Η Εθνική αντιμετωπίζει την Ολλανδία στο "Philips Stadion" (21:45) σε φιλική αναμέτρηση και το Sport24.gr θυμίζει τι έχει συμβεί όποτε την έχουμε αντιμετωπίσει. Αν μη τι άλλο, μόνο καλή δεν την λες καλή την παράδοσή μας με τους "οράνιε" (VIDEOS).

Το άκουσμα του ονόματός της ξυπνάει άσχημες αναμνήσεις. Κοιτάζοντας κανείς την ιστορία των αναμετρήσεων ανάμεσα σε Ελλάδα και Ολλανδία, θα απαντούσε "μακριά και αγαπημένοι". Με μόλις ένα γκολ ενεργητικό και 19 παθητικό σε σύνολο οκτώ αναμετρήσεων, όπου η νίκη δεν υφίσταται ούτε καν ως υποψία, μόνο καλή δεν θεωρείται η παράδοση. Μια ισοπαλία όλη κι όλη, τίποτα παραπάνω.

Βέβαια, κάποια στιγμή σπάνε, δεν κρατάνε αιώνια. Για να μην πούμε ότι ενίοτε λειτουργούν και σαν... γούρι. Ο λόγος; Λίγο πριν το Euro 2004 στα γήπεδα της Πορτογαλίας, όπου η γαλανόλευκη θριάμβευσε και κατέκτησε το τρόπαιο, οι "οράνιε" μάς έριξαν μια μεγαλοπρεπέστατη τεσσάρα. Αν, δε, μετρήσουμε και τις ευρωκούπες, έχουμε από μια. Εκεί δεν υπερέχουν...

Η πρώτη μάχη ανάμεσα σε Ελλάδα και Ολλανδία ήταν πριν 44 χρόνια και συγκεκριμένα τον Φεβρουάριο του 1972 στο Στάδιο Καραϊσκάκη. Τότε, ο Κρόιφ και η παρέα του "κέρασαν" πέντε γκολ στην Εθνική μας σε φιλική αναμέτρηση. Το 5-0 διαμορφώθηκε με δυο γκολ του "Ιπτάμενου Ολλανδού", δυο του Χούλσοφ και ένα του Νέεσκενς.

Έπρεπε να περάσουν οκτώ χρόνια για ανταμώσουμε ξανά με τους Ολλανδούς και ήταν για την τελική φάση του Κυπέλλου Εθνών το 1980. Πρώτος αγώνας απέναντι στις "τουλίπες" και η ομάδα του Αλκέτα Παναγούλια στεκόταν εξαιρετικά στο χορτάρι. Στο 64', δόθηκε ένα μάλλον αυστηρό πέναλτι υπέρ της Ολλανδίας, που νίκησε 1-0. Μάλιστα, παραλίγο να ισοφαρίσει η γαλανόλευκη, αλλά η κεφαλιά του Καψή βρήκε το δοκάρι.

Ολλανδία, ο "εφιάλτης" της Ελλάδας

Το 1982, στο Αϊντχόφεν οι δυο ομάδες αναμετρήθηκαν σε φιλικό αγώνα, με την Ολλανδία να επικρατεί και πάλι 1-0 χάρη σε γκολ του Όπχοφ. Η ομάδα του Χρήστου Αρχοντίδη στάθηκε πολύ καλά στο χορτάρι, για ένα ημίχρονο κρατούσε τη λευκή ισοπαλία, αλλά δεν κατάφερε να αποσπάσει το θετικό αποτέλεσμα.

Πέντε χρόνια αργότερα, για την προκριματική φάση του Euro '88, όπου η Ολλανδία σήκωσε το βαρύτιμο τρόπαιο, η Εθνική μας την αντιμετώπισε για πρώτη φορά στις 25/3/1987 στο Ντε Κάιπ του Ρότερνταμ. Φοβερή απόδοση από τους διεθνείς μας και τελικό σκορ 1-1. Μόλις στο 6', ο Μητρόπουλος βρήκε τον Σαραβάκο και εκείνος έβαλε μπροστά την γαλανόλευκη, για να ισοφαρίσει στο 55' ο Φαν Μπάστεν.

Για την τελευταία αγωνιστική της προκριματικής φάσης, σε ένα αδιάφορο βαθμολογικό ματς στη Ρόδο, οι Ολλανδοί ήρθαν για... διακοπές και συν τις άλλοις έφυγαν με νίκη 3-0, μαζί με το εισιτήριο για την τελική φάση του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.

Στα προκριματικά του Euro '92, η Εθνική μας αντάμωσε εκ νέου με την Ολλανδία, η οποία κατάφερε να νικήσει 2-0 στο Ρότερνταμ, ενώ στον αγώνα του δευτέρου γύρου στη συμπρωτεύουσα (Καυτανζόγλειο) οι "οράνιε" επικράτησαν και πάλι με το ίδιο σκορ ( 2-0). Τέλος, σε φιλικό πριν το Euro 2004, η Ολλανδία διέλυσε 4-0 την ομάδα του Ότο Ρεχάγκελ, σπάζοντας ένα σερί 15 αήττητων αγώνων.

TAGS ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ