ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ

Οι 13 "στρατιώτες" του Σκίμπε

Οι 13 "στρατιώτες" του Σκίμπε

Ποια ήταν η πρώτη αποστολή του Μίχαελ Σκίμπε τον Νοέμβριο του 2015 και ποια η τελευταία μετά το νέο του συμβόλαιο 2,5 χρόνια μετά; Το Sport24.gr παρουσιάζει τους 13 κοινούς παίκτες και αυτούς που απουσιάζουν.

Το όνειρο πρόκρισης στο Μουντιάλ δεν έγινε πράξη για την Εθνική ομάδα, με την Κροατία να αποδεικνύεται πολύ υψηλό εμπόδιο στα μπαράζ. Οι διεθνείς μας έκαναν βήματα μπροστά μετά την καταστροφική παρουσία στα προκριματικά του Euro 2016, έστω και αν θα λείψουν από δεύτερη σερί μεγάλη διοργάνωση.

Πάντως, η ΕΠΟ αποφάσισε να επιμείνει στον Μίχαελ Σκίμπε και να του δώσει μια ακόμη ευκαιρία, βλέποντας ότι έκανε καλή δουλειά, ότι η ομάδα βρέθηκε κοντά στην παρουσία της σε τρίτο στη σειρά Παγκόσμιο Κύπελλο, απλά αποκλείστηκε από έναν ανώτερο αντίπαλο. Εντούτοις, έδειξε χαρακτήρα, μέταλλο και ταυτότητα, η οποία τόσο πολύ είχε λείψει για τουλάχιστον μια διετία μετά το Μουντιάλ της Βραζιλίας.

Ο Γερμανός προσλήφθηκε από τον τότε πρόεδρο της Ομοσπονδίας, Γιώργο Γκιρτζίκη και η θητεία του ανανεώθηκε από τον Βαγγέλη Γραμμένο. Σε αυτή την πορεία των 2,5 ετών, έχει φανεί ότι στηρίζει και εμπιστεύεται συγκεκριμένους παίκτες, οι οποίοι αποτελούν τον κορμό της γαλανόλευκης, με τις ανάλογες προσφαθαιρέσεις όλο αυτό το διάστημα. Πάντως, έχει δείξει ότι του αρέσει να εμπιστεύεται ένα γκρουπ ποδοσφαιριστών και γύρω τους "έχτισε" τη δική του Εθνική Ελλάδας.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ / ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ / ΕΛΛΑΔΑ - ΚΡΟΑΤΙΑ / WORLD CUP / PRELIMINARY / GREECE - CROATIA  / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ / ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ / ΕΛΛΑΔΑ - ΚΡΟΑΤΙΑ / WORLD CUP / PRELIMINARY / GREECE - CROATIA / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI.GR

ΕΝΑΣ "ΚΟΡΜΟΣ" 13 ΠΑΙΚΤΩΝ ΣΤΟ ΠΛΑΪ ΤΟΥ ΣΚΙΜΠΕ

Το Sport24.gr κάνει φλας μπακ και παρουσιάζει τις πρώτες κλήσεις του Σκίμπε για τα φιλικά με Λουξεμβούργο και Τουρκία στις 6 Νοεμβρίου 2015 και συγκρίνει με τις τελευταίες κλήσεις για τα φιλικά με Ελβετία και Αίγυπτο. Τότε βέβαια ήταν 25 παίκτες και τώρα δυο παραπάνω, οι οποίοι όμως έπαιξαν μόνο στο πρώτο ματς και μετά πήγαν στην Ελπίδων (Λημνιός και Κουλούρης).

Κατά το ήμισυ και πλέον, ο Σκίμπε έχει μαζί του τους ίδιους παίκτες και τους πλαισιώνει με νέους που σιγά σιγά τους ενσωματώνει στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα. Συνολικά 13 παίκτες βρίσκονταν και στην πρώτη αποστολή που ανακοίνωσε και στην τελευταία του, δείχνοντας ότι πιστεύει πολύ στο ταλέντο, στην αξία και στην εμπειρία τους.

Αναλυτικά οι κλήσεις με Λουξεμβούργο - Τουρκία: Καρνέζης, Καπίνο, Βελλίδης, Βύντρα, Τοροσίδης, Κίτσιου, Σιόβας, Παπαδόπουλος Κυρ., Παπασταθόπουλος, Μανωλάς, Μόρας, Χολέμπας, Τζαβέλλας, Πέτσος, Τζιόλης, Σάμαρης, Ταχτσίδης, Πέλκας, Νίνης, Φορτούνης, Αθανασιάδης, Μήτρογλου, Καρέλης, Αραβίδης, Γιάννου.

Αναλυτικά οι κλήσεις με Ελβετία - Αίγυπτο: Καρνέζης, Γιαννιώτης, Μπάρκας, Τοροσίδης, Μπακάκης, Σταφυλίδης, Μανωλάς, Παπασταθόπουλος, Λυκογιάννης, Τζαβέλλας, Ρέτσος, Παπαδόπουλος, Ταχτσίδης, Τζιόλης, Πέλκας, Κουρμπέλης, Σάμαρης, Ζέκα, Φορτούνης, Μπακασέτας, Μήτρογλου, Χριστοδουλόπουλος, Καρέλης, Γιαννιώτας, Δώνης, Λημνιός, Κουλούρης.

ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ

Ο Ορέστης Καρνέζης δεν βγαίνει ούτε με αίτηση. Τον εμπιστεύεται και τον καλεί κάθε φορά ο Σκίμπε. Η μόνη περίπτωση να απουσιάσει, είναι για τραυματισμό, αλλιώς βρίσκεται σταθερά στους εκλεκτούς του ομοσπονδιακού μας εκλέκτορα. Ο γκολκίπερ της Γουότφορντ, ο οποίος έπαιζε στην Ουντινέζε, παίζει στις ομάδες του, έχει αγωνιστικό ρυθμό και ο Γερμανός κόουτς τον εμπιστεύεται και για την εμπειρία του και για την κλάση του. Όσο αντέχει, θα είναι στη γαλανόλευκη.

Οι 13 "στρατιώτες" του Σκίμπε
Καρνέζης ACTION IMAGES PRESS AGENCY

ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ

Στην άμυνα υπάρχει η μεγαλύτερη σταθερότητα και ορισμένοι παίκτες καλούνται σταθερά από τον Σκίμπε και όχι άδικα. Οι Κώστας Μανωλάς και Σωκράτης Παπασταθόπουλος απαρτίζουν το βασικό αμυντικό δίδυμο και σπάει όταν πρέπει να απουσιάσει κάποιος από τους δυο. Αλλιώς, δεν βγαίνουν εκτός για κανένα λόγο και πέραν του ότι είναι πάντα στις επιλογές του Σκίμπε, έχουν πάρει σπίτι τους τη φανέλα βασικού. Πρόκειται άλλωστε για παίκτες πολύ μεγάλης κλάσης.

Οι 13 "στρατιώτες" του Σκίμπε
Μανωλάς, Παπασταθόπουλος INTIME SPORTS

Ο αρχηγός, Βασίλης Τοροσίδης, έφτασε τις 96 εμφανίσεις με τη γαλανόλευκη, πιάνοντας στην 5η θέση τον Στράτο Αποστολάκη και αναμένεται να τον ξεπεράσει και να γίνει 100άρης. Αυτό δεν θα συνέβαινε, αν δεν ήταν σταθερά στις κλήσεις του Σκίμπε από το ξεκίνημα της θητείας του Γερμανού στον ελληνικό πάγκο. Σταθερή αξία ο έμπειρος ακραίος μπακ.

Το ίδιο ισχύει και για τον Γιώργο Τζαβέλλα της Αλάνιασπορ. Με τον Σκίμπε στον πάγκο είναι σταθερά στις αποστολές από την πρώτη στιγμή και θα συνεχίσει να βρίσκεται όσο αγωνίζεται σε υψηλό επίπεδο. Τέλος, ένας ακόμη αμυντικός, ο οποίος χρίζεται πάντα διεθνής επί Σκίμπε, με εξαίρεση τις περιπτώσεις που είναι τραυματίας ή απουσιάζει λόγω τιμωριών, είναι ο Κυριάκος Παπαδόπουλος του Αμβούργου. Τον εμπιστεύεται ο ομοσπονδιακός τεχνικός, έστω και αν συνήθως έρχεται από τον πάγκο.

ΜΕΣΟΙ

Από 'κει και πέρα, πολλά έχει ακούσει κατά καιρούς ο Αλέξανδρος Τζιόλης, όμως καλείται και όταν δεν παίζει στην ομάδα του. Ο έμπειρος αμυντικός μέσος, προφανώς κάτι κάνει καλά και είναι πάντα στις επιλογές του Σκίμπε, όσο και των προκατόχων του. Κάτι βλέπουν σε αυτόν, δεν καλείται τυχαία. Έμπειρος παίκτης, με παραστάσεις, καλή τεχνική κατάρτιση, δυνατό κορμί, ήρεμη δύναμη στο χορτάρι.

Οι 13 "στρατιώτες" του Σκίμπε
Τζιόλης ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Το ίδιο συμβαίνει και με τον Ανδρέα Σάμαρη, ο οποίος κλήθηκε για πρώτη φορά επί Σάντος όταν πήγε στον Ολυμπιακό και έκτοτε είναι πάντα διεθνής. Με τα πάνω του και τα κάτω του, είναι από τους παίκτες εκείνους που δεν λείπουν ποτέ και ο προπονητής έχει σχηματίσει πολύ καλή άποψη. Ο κεντρικός μέσος της Μπενφίκα είναι πάντα στις κλήσεις και θα συνεχίσει. Αρκεί να είναι υγιής και να παίζει.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τον Παναγιώτη Ταχτσίδη, έναν παίκτη που επίσης έχει ακούσει πολλές κριτικές, κυρίως για το ότι δεν είναι από τους πλέον γρήγορους παίκτες και συνάμα ότι έχει στυλ παλαιάς κοπής. Εντούτοις, έχει το κάθετο παιχνίδι, διαθέτει καλό αριστερό σουτ, ξέρει μπάλα και έχει παραστάσεις, αφού για χρόνια έπαιζε στο Καμπιονάτο και από το καλοκαίρι είναι στον Ολυμπιακό.

Ο Κώστας Φορτούνης είναι ένας ποδοσφαιριστής που έχει ακούσει πολλή κριτική, όμως ο Σκίμπε πολλάκις τον έχει εκθειάσει. Αν ο Τρικαλινός είναι καλά, δεν βγαίνει από την 11άδα και ο ομοσπονδιακός μας εκλέκτορας ποντάρει πολλά πάνω του. Ξέρει μπάλα, έχει το γκολ, διαθέτει καλά στημένα, είναι ποδοσφαιριστής που μπορεί να αλλάξει τις ισορροπίες σε ένα παιχνίδι. Βασίζει πολλά πάνω του ο Γερμανός κόουτς.

ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΙΛΙΚΟ / ΕΛΛΑΔΑ - ΕΛΒΕΤΙΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΙΛΙΚΟ / ΕΛΛΑΔΑ - ΕΛΒΕΤΙΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Όσο για τον Δημήτρη Πέλκα του ΠΑΟΚ, είναι μικρός ακόμα, όμως ο Σκίμπε τον πιστεύει πολύ και του δίνει ευκαιρίες. Ειδικά τώρα που είναι βαρόμετρο στον "Δικέφαλο του Βορρά" Ήταν στις πρώτες κλήσεις του το 2015, βρίσκεται αισίως και τώρα. Προφανώς, αντιλαμβάνεται πως είναι από τους πλέον ποιοτικούς και τεχνίτες Έλληνες διεθνείς. Έχει μέλλον μπροστά του.

ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ

Ο Κώστας Μήτρογλου είναι one man show στην επίθεση της γαλανόλευκης. Παίζει ουσιαστικά χωρίς αντίπαλο και επί Σκίμπε καλείται από την στιγμή που ανέλαβε την τεχνική ηγεσία. Δεν βγαίνει ούτε για αστείο από την 11άδα, εκτός αν συντρέχει σοβαρός λόγος. Ο φορ της Μαρσέιγ είναι μακράν ο πιο ποιοτικός Έλληνας στράικερ και ο Γερμανός προπονητής το έχει επισημάνει πολλές φορές.

Greece's Kostas Mitroglou celebrates his goal against Cyprus during the World Cup Group H qualifying soccer match between Cyprus and Greece at GSP stadium in Nicosia, Cyprus, Saturday, Oct. 7, 2017. (AP Photo/Petros Karadjias)
Greece's Kostas Mitroglou celebrates his goal against Cyprus during the World Cup Group H qualifying soccer match between Cyprus and Greece at GSP stadium in Nicosia, Cyprus, Saturday, Oct. 7, 2017. (AP Photo/Petros Karadjias) AP PHOTO/PETROS KARADJIAS

Τέλος, ο Νίκος Καρέλης ήταν στις πρώτες κλήσεις του κόουτς και βρέθηκε ξανά τώρα που ανάρρωσε από τον πολύμηνο τραυματισμό του. Όσο είναι υγιής, θα παίζει στην Εθνική, δεν υπάρχει περίπτωση να μην είναι στους εκλεκτούς του. Έλειψε πολύ, όμως είναι και πάλι ετοιμοπόλεμος. Κόντρα στην Αίγυπτο έδειξε πόσο πολύ μπορεί να βοηθήσει τη γαλανόλευκη. Ένα ακόμη "όπλο" στα χέρια του Σκίμπε, ο οποίος ήταν εξ αρχής στις επιλογές του.

Photo Credits: Eurokinissi, AP Photo/Petros Karadjias

TAGS ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ