ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ

O δρόμος προς το Euro 2020

O δρόμος προς το Euro 2020

Το όνειρο του Μουντιάλ χάθηκε, η Εθνική κοιτάζει πλέον τον επόμενο μεγάλο στόχο που είναι τα προκριματικά του Euro 2020. Ο τρόπος διεξαγωγής τους, αυτοί που προκρίνονται και οι ημερομηνίες των αγώνων. Το Sport24.gr αναλύει.

Μετα το Μουντιάλ της Βραζιλίας το καλοκαίρι του 2014, όπου η Εθνική μας βρέθηκε μια ανάσα από την παρουσία της στα προημιτελικά, αφού αποκλείστηκε στα πέναλτι από την Κόστα Ρίκα, μπήκε με όνειρα και φιλοδοξίες στα επόμενα προκριματικά για το Euro της Γαλλίας. Εντούτοις, αποδείχτηκαν σκέτος εφιάλτης, με την γαλανόλευκη να τερματίζει τελευταία σε έναν πολύ βατό όμιλο, νικώντας μονάχα στον τελευταίο αγώνα της με την Ουγγαρία, όταν είχε χαθεί κάθε στόχος.

Η διοίκηση Γκιρτζίκη έφερε τον Μίχαελ Σκίμπε στην ομάδα και ο Γερμανός επανέφερε την κανονικότητα στην γαλανόλευκη, η οποία βρήκε και πάλι τον βηματισμό της και μέρος της ταυτότητας που την χαρακτήριζε για μια και πλέον δεκαετία. Μπορεί η πρόκριση στο Μουντιάλ της Ρωσίας να μην ήρθε τελικά, αλλά και μόνο η παρουσία στα μπαράζ, δείχνει ότι έγιναν βήματα προς τα μπρος.

Πλέον, ο επόμενος μεγάλος στόχος είναι τα προκριματικά του Euro 2020, όπου στόχος φυσικά είναι η παρουσία μας εκεί. Γι' αυτό άλλωστε και η ΕΠΟ φαίνεται πως έχει πάρει την απόφαση να συνεχίσει με τον Μίχαελ Σκίμπε στον πάγκο και να μην ρισκάρει με κάποιον άλλον προπονητή, ο οποίος θα έπρεπε να ξεκινήσει από την αρχή. Το πάθημα με τον Ρανιέρι έγινε μάθημα και ήταν σκληρό.

Το Sport24.gr παρουσιάζει λίγο τα δεδομένα αναφορικά με την επόμενη διοργάνωση σε κάτι παραπάνω από 2,5 χρόνια. Ο τρόπος διεξαγωγής των επόμενων προκριματικών, πόσοι περνούν στην τελική φάση και οι ημερομηνίες των αγώνων.

ΣΤΟ ΔΟΥΒΛΙΝΟ ΜΑΘΑΙΝΕΙ ΑΝΤΙΠΑΛΟΥΣ

Κατ' αρχάς, στις 2 Δεκεμβρίου 2018 στο Δουβλίνο θα διενεργηθεί η κλήρωση για τον καταρτισμό των προκριματικών ομίλων του Euro 2020, το οποίο θα έχει επετειακό χαρακτήρα επ’ ευκαιρία της συμπλήρωσης 60 ετών της διοργάνωσης και οι αγώνες του θα φιλοξενηθούν σε 13 χώρες.

Οι 55 συμμετέχουσες εθνικές ομάδες θα χωριστούν σε δέκα ομίλους των πέντε και έξι ομάδων, από τους οποίους στην τελική φάση θα προκριθούν οι 20, ενώ άλλες 4 θα αποκτήσουν δικαίωμα συμμετοχής στα τελικά μέσω μιας νέας διοργάνωσης, του UEFA Nations League.

Υπενθυμίζεται ότι οι αγώνες θα διεξαχθούν στο Άμστερνταμ, στο Μπακού, στο Μπιλμπάο, στις Βρυξέλλες, στο Βουκουρέστι, στη Βουδαπέστη, στην Κοπεγχάγη, στο Δουβλίνο, στην Γλασκώβη, στο Λονδίνο, στο Μόναχο, στην Ρώμη και στην Αγία Πετρούπολη.

Η Εθνική μας θα είναι, όπως όλα δείχνουν, στο τρίτο γκρουπ δυναμικότητας, αφού βρίσκεται στην 28η θέση του FIFA Ranking των ομάδων της ευρωπαϊκής ζώνης και τα γκρουπ δυναμικότητας του UEFA Nations League μάς δίνουν πάνω - κάτω και μια εικόνα για το ποιοι είναι οι υποψήφιοι αντίπαλοί της στον δρόμο για το Euro.

Ειδικά στο πρώτο γκρουπ, όπως είναι αυτή την στιγμή διαμορφωμένο το FIFA Ranking, υπάρχουν πολλές ισχυρές ομάδες (Γερμανία, Πορτογαλία, Βέλγιο, Πολωνία, Γαλλία, Ισπανία, Ελβετία, Αγγλία, Ουαλία, Ιταλία), ενώ δυνατό αντίπαλο μπορεί να βρει και από το δεύτερο γκρουπ δυναμικότητας.

ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΑ ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΤΟ NATIONS LEAGUE

Πάντως, θα πρέπει να ετοιμαζόμαστε για τη νέα εποχή στην ιστορία του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, η οποία θα έχει ελάχιστες ομοιότητες με αυτά στα οποία έχουμε μάθει όλα τα προηγούμενα χρόνια. Το μόνο που δεν θα αλλάξει, είναι ο αριθμός των ομάδων που θα πάρουν μέρος στην τελική φάση, καθώς θα είναι και πάλι 24 όπως και στα γήπεδα της Γαλλίας το περσινό καλοκαίρι.

Η πρώτη διαφοροποίηση αφορά τον τόπο διεξαγωγής του τουρνουά. Ξεχνάμε το μοντέλο της μίας χώρας ή της συνδιοργάνωσης (όπως έγινε το 2008 με Αυστρία και Ελβετία και το 2012 με Ουκρανία και Πολωνία) και πηγαίνουμε σε κάτι το εντελώς διαφορετικό. Η UEFA έκανε μία καινοτόμα πρόταση, η οποία έγινε αποδεκτή από τις Ομοσπονδίες με αφορμή και την επέτειο των 60 χρόνων του θεσμού. Το Euro 2020 θα διεξαχθεί σε 13 γήπεδα ισάριθμων χωρών. Στο επιβλητικό "Wembley" έχει οριστεί να φιλοξενηθούν οι ημιτελικοί και ο τελικός του θεσμού.

Βέβαια, οι πραγματικές εκπλήξεις δεν σταματούν εκείνη, με την Ευρωπαϊκή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία να βάζει στη ζωή μας την Uefa Nations League, που θα αποτελέσει κομμάτι της προκριματικής φάσης, μέσω της οποίας κάποια εθνική ομάδα θα πάρει το εισιτήριο για τα τελικά του Euro 2020.

O δρόμος προς το Euro 2020

Στο πλαίσιο της ανάγκης της UEFA να αντικαταστήσει τις φιλικές αναμετρήσεις με επίσημες, θα τοποθετήσει κάθε χώρα της Ευρώπης σε μία από τις τέσσερις λίγκες (A, B, C, D) αναλογα με τη βαθμολογία που έχει στην κατάταξη της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας. Έπειτα αυτές οι λίγκες θα διαιρεθούν η κάθε μία σε 4 γκρουπ των τριών ή τεσσάρων ομάδων, και μεταξύ Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου του 2018 οι ομάδες σε αυτά τα γκρουπ θα παίξουν μεταξύ τους εντός και εκτός έδρας.

Οι ομάδες που θα πάρουν την πρώτη θέση σε κάθε γκρουπ θα διεκδικήσουν το τρόπαιο της Uefa Nations League σε ένα μίνι-τουρνουά που θα λάβει χώρα το καλοκαίρι του 2019 ενώ προβλέπεται άνοδος και υποβιβασμός ανάμεσα στις λίγκες για τις ομάδες που θα τερματίζουν είτε στην πρώτη είτε στην τελευταία θέση κάθε γκρουπ.

Τα προκριματικά του Euro 2020 δεν θα διαρκέσουν πάνω από έναν χρόνο όπως γινόταν μέχρι τώρα αλλα θα "συμπιεστούν" μερικούς μήνες και για την ακρίβεια θα "σπάσουν" σε δύο χρονικές περιόδους. Η πρώτη είναι από τον Μάρτιο μέχρι τον Ιούνιο του 2019 και η δεύτερη από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Νοέμβριο του 2019. Θα έχουμε 10 προκριματικούς ομίλους και οι δύο πρώτοι από κάθε όμιλο θα πάρουν αυτόματα το εισιτήριο για τα τελικά, κάτι που σημαίνει πως έτσι θα προκύψουν οι 20 από τις 24 ομάδες.

Τα υπόλοιπα τέσσερα εισιτήρια θα δοθούν μέσω της Uefa Nations League. Σε κάθε λίγκα (από την A μέχρι την D) οι τέσσερις ομάδες με το υψηλότερο πλασάρισμα στη βαθμολογία που δεν θα έχουν πάρει το εισιτήριο της πρόκρισης για τα τελικά, θα έχουν μία δεύτερη ευκαιρία μέσω του συστήματος των playoffs, με τους αγώνες αυτούς να είναι προγραμματισμένοι για τον Μάρτιο του 2020.

ΤΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΩΝ ΤΟΥ EURO 2020

● Σεπτέμβριος 2018-Νοέμβριος 2018: Uefa Nations League (αγώνες για τα γκρουπ)

● Μάρτιος 2019-Ιούνιος 2019: Προκριματικά Euro 2020

● Ιούνιος 2019: Uefa Nations League (τελική φάση τουρνουά)

● Σεπτέμβριος 2019-Νοέμβριος 2019: Προκριματικά Euro 2020

● Μάρτιος 2020: Uefa Nations League (Playoffs)

ΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΓΚΡΟΥΠ ΣΤΗΝ UEFA NATIONS LEAGUE

League A: Γερμανία, Πορτογαλία, Βέλγιο, Ισπανία, Ελβετία, Γαλλία, Αγγλία, Ιταλία, Πολωνία, Κροατία, Ισλανδία, Ολλανδία.

League B: Αυστρία, Ουαλία, Ρωσία, Σλοβακία, Σουηδία, Ουκρανία, Ιρλανδία, Βοσνία & Ερζεγοβίνη, Βόρεια Ιρλανδία, Δανία, Τσεχία, Τουρκία.

League C: Ουγγαρία, Ρουμανία, Σκωτία, Σλοβενία, Ελλάδα, Σερβία, Αλβανία, Νορβηγία, Μαυροβούνιο, Ισραήλ, Βουλγαρία, Φινλανδία, Κύπρο, Εσθονία και Λιθουανία.

League D: Αζερμπαϊτζάν, ΠΓΔΜ, Λευκορωσία, Γεωργία, Αρμενία, Λετονία, Νήσοι Φαρόε, Λουξεμβούργο, Καζακστάν, Μολδαβία, Λίχτενσταϊν, Μάλτα, Ανδόρα, Γιβραλτάρ, Σαν Μαρίνο, Κόσοβο.

Τα 13 γηπεδα που θα φιλοξενήσουν το Euro 2020:

Χώρα Πόλη Γήπεδο Χωρητικότητα
Αγγλία Λονδίνο Wembley 90.000
Αζερμπαϊτζάν Μπακού Εθνικό Στάδιο Μπακού 68.700
Βέλγιο Βρυξέλλες Eurostadium(υπό κατασκευή) 50.000
Γερμανία Μόναχο

Allianz Arena

67.812
Δανία Κοπεγχάγη "Στάδιο Parken" 38.065
Ιρλανδία Δουβλίνο "Στάδιο Aviva" 51.700
Ισπανία Μπιλμπάο San Mames 53.332
Ιταλία Ρώμη Olimpico 72.968
Ουγγαρία Βουδαπέστη "Ferenc Puskas" 56.000
Ολλανδία Άμστερνταμ "Amsterdam Arena" 53.052
Ρουμανία Βουκουρέστι Εθνικό Στάδιο Βουκουρεστίου 55.600
Ρωσία Αγία Πετρούπολη Νέο Στάδιο Ζενίτ (υπό κατασκευή) 69.500
Σκωτία Γλασκώβη "Hampden Park" 52.063

* Το "Wembley Stadium" έχει επιλεχτεί για να φιλοξενήσει τους δύο ημιτελικούς και τον τελικό της διοργάνωσης.

TAGS ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ