ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ

Ντουρμισάι: Ο δρόμος από την μετανάστευση στην Εθνική

SUPERLEAGUE / ÐÁÍÉÙÍÉÏÓ - ÁÐÏËËÙÍ ÓÌÕÑÍÇÓ (LATO KLODIAN / Eurokinissi Sports)
SUPERLEAGUE / ÐÁÍÉÙÍÉÏÓ - ÁÐÏËËÙÍ ÓÌÕÑÍÇÓ (LATO KLODIAN / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Ο Φιόριν Ντουρμισάι διένυσε την άγονη γραμμή από τη μετανάστευση μέχρι την ποδοσφαιρική καθιέρωση στον Πανιώνιο και την παρθενική του κλήση στην Εθνική Ελλάδας. Το Sport24.gr ξετυλίγει το φιλμ της ζωής του.

Ο Φιορίν Ντουρμισάι κλήθηκε από τον ομοσπονδιακός τεχνικό της Εθνικής Ελλάδας, Άγγελο Αναστασιάδη, για να καλύψει το κενό που άφησε πίσω του ο τραυματίας, Κώστας Μήτρογλου, ενόψει του ματς με την αντίστοιχη της Βοσνίας στη Ζένιτσα (26/3, 21:45).

O δρόμος για τον 22χρονο φορ του Πανιωνίου δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα, αλλά μ' αγκάθια. Τον διένυσε και βρήκε μέσα από αντιξοότητες την "Ιθάκη" του. Από τη μετανάστευση στην Ελλάδα σε μικρή ηλικία, την επιμονή και το πείσμα του να δοκιμάσει το ταλέντο του στο ποδόσφαιρο μέχρι τ' "αγροτικά" σε Καλλιθέα και Λαμία, την καθιέρωση και την κλήση στην Εθνική.

ΑΥΛΩΝΑΣ, ΡΟΔΟΣ, ΑΘΗΝΑ ΕΧΕΙΣ ΞΕΧΑΣΕΙ ΠΟΥ ΑΚΡΙΒΩΣ ΘΕΣ ΝΑ ΠΑΣ

Ο Φιόριν Ντουρμισάι γεννήθηκε στις 14 Νοεμβρίου του 1996 στον Αυλώνα της Αλβανίας. Η οικογένειά του έμεινε σε χωριό κοντά στον Αυλώνα, όταν το 2002 αποφάσισε να μετακομίσει στην Ελλάδα προς αναζήτηση καλύτερων συνθηκών ζωής.

Η οικογένεια Ντουρμισάι πήρε το λεωφορείο από τα Τίρανα με προορισμό την Ελλάδα. Αυτό ήταν και το πρώτο μεγάλο ταξίδι του μικρού Φιορίν. Πρώτος σταθμός η Ρόδος. Η αρχή δύσκολη, όπως κάθε αρχή. Για τους μετανάστες, δε, ακόμη πιο δύσκολη.

SUPERLEAGUE / ΑΠΟΛΛΩΝ ΣΜΥΡΝΗΣ - ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΑΠΟΛΛΩΝ ΣΜΥΡΝΗΣ - ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Στα Δωδεκάνησα έκανε νέο ξεκίνημα στη ζωή. Έμαθε τα ελληνικά, ξεκίνησε να γράφει από την αρχή τις σελίδες του βιβλίου της προσωπικής του ιστορίας.

ΜΕ ΒΕΝΖΙΝΗ ΤΗΝ ΜΠΑΛΑ

Η οικογένεια του Ντουρμισάι δεν συνάντησε με τη μία τη "Γη της Επαγγελίας". Η ζωή συνέχισε να είναι δύσκολη, η βιοπάλη απαιτητική και εξοντωτική. Ο μικρός είχε, όμως, ένα χάρισμα. Αυτό ήταν το ποδόσφαιρο.

Ξεκίνησε από τα τμήματα υποδομής της Ρόδου, στις ακαδημίες του Πανιώνιου ανίχνευσαν το ταλέντο του. Σε εφηβική ηλικία μετακόμισε στην Αθήνα. Αρχικά εντάχθηκε στην Κ17 του Ιστορικού. Έπεισε και τους πιο δυσκολόπιστους για το ταλέντο του, συνέχισε και προωθήθηκε στην Κ20.

Τα χρήματα δεν περίσσευαν - μιλάμε για επίπεδο ακαδημιών ακόμη - το αντίθετο μάλιστα. Ακόμη και η εξασφάλιση της βενζίνης για τη μετακίνηση από την Αργυρούπολη δεν ήταν αυτονόητο. Το καύσιμο για τον Φιόριν ήταν η ίδια η πίστη του για το ποδόσφαιρο. Πίστη κόντρα σε όλους, ακόμη και κόντρα στην οικογένειά του.

ΤΟ ΝΤΕΜΠΟΥΤΟ ΠΡΙΝ ΕΝΗΛΙΚΙΩΣΗ

Το 2014 έκανε το ντεμπούτο του στην πρώτη ομάδα του Πανιώνιου, το ντεμπούτο του στη Super League. Κι όλα αυτά λίγες ημέρες πριν ενηλικιωθεί. Πριν γίνει 18 ετών.

Ντουρμισάι: Ο δρόμος από την μετανάστευση στην Εθνική

Ο τεχνικός των κυανέρυθρων, Δημήτρης Τερεζόπουλος, τον πέρασε στη θέση του Απόστολου Γιάννου στην εκτός έδρας ισοπαλία (1-1) με τον Ολυμπιακό στο "Γ. Καραϊσκάκης" για τη φάση των ομίλων του Κυπέλλου Ελλάδας.

Ακολούθησαν άλλες δύο. Στο πρωτάθλημα αμφότερες με την Καλλονή και στη Βέροια. Και τις δύο φορές πέρασε στο 80ό λεπτό ως αλλαγή, ορμώμενος από το πάγκο.

ΤΑ ΔΥΟ "ΑΓΡΟΤΙΚΑ" ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΘΕΑ

Ολοκλήρωσε τη σεζόν στην Αθήνα. Όχι όμως στην Πλατεία. Παραχωρήθηκε δανεικός για το δεύτερο μισό της σεζόν στην Καλλιθέα. Για να πάρει χρόνο συμμετοχής στη Football League. Με τους κυανόλευκους πέτυχε πέντε γκολ σε 20 συμμετοχές.

Ντουρμισάι: Ο δρόμος από την μετανάστευση στην Εθνική

Δείγμα πρώτο θετικό. Όχι όμως αρκετό για να γίνει η επιστροφή στους κυανέρυθρους μόνιμη. Θα έπαιρνε κι άλλο φύλλο πορείας. Το δρομολόγιο ίδιο. Επιστρέφει στη Νέα Σμύρνη, περνά το πρώτο μισό της σεζόν 2015-16 στον Πανιώνιο με δύο συμμετοχές, φεύγει ξανά για Καλλιθέα. Ένα γκολ σε 12 εμφανίσεις στη Football League.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΛΑΣΗ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ ΜΕ ΤΗ ΛΑΜΙΑ

Στον Πανιώνιο δεν έχουν πειστεί ακόμη ότι ο 20χρονος (τότε) Ντουρμισάι μπορεί να βοηθήσει την ομάδα, ακόμη κι ως αναπληρωματικός επιθετικός. Νέο "φύλλο πορείας" με άλλον προορισμό. Αυτή τη φορά για τη Λαμία.

Με την ομάδα της Φθιώτιδας τα πηγαίνει καλά, αλλά έρχεται μια στιγμή που αλλάζει τα πάντα. Χωρίς να ευθύνεται ο ίδιος. Ο Ντουρμισάι φιγουράρει στα πρωτοσέλιδα. Όχι για κάποιο γκολ - από τα οκτώ γκολ που πέτυχε σε 25 συμμετοχές - αλλά γιατί συμμετείχε.

Ντουρμισάι: Ο δρόμος από την μετανάστευση στην Εθνική

Στις 19 Φεβρουαρίου η Λαμία νίκησε τη Σπάρτη με 2-0, αλλά μετά το ματς τέθηκε θέμα με τους ξένους παίκτες που χρησιμοποιήθηκαν. Ο Άρης που συνδιεκδικούσε την άνοδο κατέθεσε ένσταση. Ο Ντουρμισάι πέρασε δύσκολη περίοδο, χωρίς να μπορεί να συγκεντρωθεί στ' αγωνιστικά του καθήκοντα.

Η συμμετοχή του με την Εθνική Ελπίδων της Αλβανίας το Νοέμβριο του 2015 έγειρε ερωτήματα για το κατά πόσο καταλάμβανε θέση ξένου ή όχι. Τελικά, ο Εισαγγελέας δικαίωσε τη Λαμία, έκρινε νόμιμη τη συμμετοχή του στο ματς με τους Λάκωνες. Αυτή ήταν η πρώτη νίκη του Ντουρμισάι για την ελληνικότητά του. Σημειώνεται ότι εκείνη τη σεζόν οδήγησε την τότε ομάδα του στην παρθενική της συμμετοχή στην πρώτη κατηγορία.

Η ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ

Τέλος τ' "αγροτικά". Επιστροφή στη βάση το καλοκαίρι του 2017. Ο Μιχάλης Γρηγορίου γίνεται ο πρώτος τεχνικός που τον εμπιστεύεται. Στην πράξη κι όχι με "λόγια του αέρα". Ο Ντουρμισάι τον δικαιώνει. Πετυχαίνει έξι γκολ (τέσσερα σε πρωτάθλημα και δύο σε κύπελλο) την περασμένη σεζόν.

SUPERLEAGUE / ΠΑΟ - ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΤΑΞΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΠΑΟ - ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΤΑΞΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ακολουθεί η τρέχουσα. Αρχικά με τον Ζοζέ Ανιγκό στον πάγκο κι έπειτα με τον Άκη Μάντζιο. Ο Φιορίν δεν σταματά. Έντεκα γκολ (έξι σε πρωτάθλημα και πέντε σε κύπελλο) σε 30 συμμετοχές. Πλέον δεν είναι ο μικρός Φιορίν, είναι ο Ντουρμισάι και τον υπολογίζουν όλοι.

ΜΕΓΑΛΩΣΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΥΣ

Πλέον το όνομά του έχει ξανά περίοπτη θέση στον Τύπο. Αυτή τη φορά όχι για να εξεταστεί κατά πόσο νόμιμη ήταν η συμμετοχή του, αλλά με βάση τις επιδόσεις του. Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ τον πολιορκούν σύμφωνα με τα ρεπορτάζ.

Και με την Εθνική τι γίνεται; Από την Αλβανία δεν έχει λάβει κλήση. Ο τέως (από την Παρασκευή) ομοσπονδιακός τεχνικός της εθνικής Αλβανίας, Κριστιάν Πανούτσι, βρέθηκε το Σάββατο (26/1) στη Νέα Σμύρνη για να παρακολουθήσει τον φορ του Πανιωνίου αγωνιζόμενο κόντρα στην ΑΕΚ.

SUPERLEAGUE / ÐÁÍÉÙÍÉÏÓ - ÁÅÊ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: KOSTAS VILLA / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ÐÁÍÉÙÍÉÏÓ - ÁÅÊ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: KOSTAS VILLA / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Το "καμπανάκι" ήχησε στα γραφεία της ΕΠΟ. Η ομοσπονδία ξεκίνησε να "τρέχει" τις διαδικασίες για να τον καλέσει στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα. Το Σάββατο (23/3) ο Κώστας Μήτρογλου τραυματίστηκε στο "Ράινπαρκ" του Βαντούζ κι αντικαταστάθηκε από τον Τάσο Δώνη.

Ο Άγγελος Αναστασιάδης υποστήριξε ότι θα χρειαστεί έναν ακόμη φορ για την αναμέτρηση της δεύτερης αγωνιστικής του δεκάτου ομίλου των προκριματικών του Euro 2020. Αυτός, όπως έγινε γνωστό την Κυριακή, είναι ο Φιόριν Ντουρμισάι. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία. Ιστορία έτοιμη να γραφτεί από τον ίδιο...

Photo Credits: Eurokinissi

TAGS ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ