ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ

Μανιάτογλου: "Απορεί και ο Σάντος με την Εθνική"

Μανιάτογλου: "Απορεί και ο Σάντος με την Εθνική"
Μανιάτογλου, Σάντος ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο πρώην βοηθός του Φερνάντο Σάντος, Αλέξανδρος Μανιάτογλου, φιλοξενήθηκε στον Sport24 Radio 103,3 και την εκπομπή «Για μία μπάλα ζούμε» με τους Δημήτρη Σαμόλη και Βασίλη Τεμπέλη. (AUDIO).

Ο επί σειρά ετών βοηθός του Φερνάντο Σάντος σε ΑΕΚ, Παναθηναϊκό, ΠΑΟΚ και Εθνική φιλοξενήθηκε στον Sport24 Radio 103,3 και αναφέρθηκε στα αίτια που η Εθνική ομάδα έχει φτάσει στο τραγικό σημείο να τερματίσει τελευταία ston όμιλό της, στα προκριματικά του Euro 2016.

Τι απάντησε στο ερώτημα για το αν υπάρχει έλλειψη σεβασμού προς τον προπονητή, για το πώς αισθάνεται ο Φερνάντο Σάντος για την αποτυχία της Εθνικής, για το ποια πρέπει να είναι η εθνικότητα του νέου προπονητή της "γαλανόλευκης", αλλά και για το αν φταίει η ποιότητα των Ελλήνων διεθνών. Σχολίασε το ενδεχόμενο να επιστρέψει ο Πορτογάλος στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, ενώ μίλησε για τα παιχνίδια και τις στιγμές που δεν θα ξεχάσει ποτέ στην Εθνική ομάδα.

Για την πορεία του στην Ελλάδα: «Ξεκινήσαμε από την Α.Ε.Κ. μαζί με τον κ. Σάντος για ένα χρόνο, μετά πήγα στον Παναθηναϊκό του Πεσέιρο, στη συνέχεια ήμουν για δύο χρόνια στον Π.Α.Ο.Κ. μαζί με τον κ. Σάντος και έπειτα για τέσσερα χρόνια στην Εθνική. Το τελευταίο διάστημα ήμουν βοηθός και διερμηνέας του Λιονέλ Πόντες στον Παναιτωλικό. Η μητέρα μου είναι από την Πορτογαλία και σε κάποιες εκδηλώσεις της ελληνικής κοινότητας για τις εθνικές γιορτές της Πορτογαλίας γνωρίστηκα με τον κ. Σάντος. Μου αρέσει πολύ το ποδόσφαιρο. Ήταν ένα φιλικό πέντε επί πέντε στη Γλυφάδα που μέχρι την ημέρα του παιχνιδιού δεν ήμουν σίγουρος για το αν θα πήγαινα και με παρότρυνε η μητέρα μου. Πήγα με βαριά… καρδιά, μιλήσαμε με τον προπονητή, γνωριστήκαμε και διατηρήσαμε επαφή. Έπειτα από έξι μήνες αποχώρησε ο Γιάσμινκο Βέλιτς από τη θέση του βοηθού του στην Α.Ε.Κ., μου προτάθηκε αυτή η θέση, μέσω κοινού γνωστού και δεν το έχω μετανιώσει καθόλου. Ο χώρος μου αρέσει και θέλω να ασχοληθώ με το επάγγελμα».

Για τις αιτίες της κακής πορείας της Εθνικής ομάδας: «Πάντα είναι ένας συνδυασμός πραγμάτων. Ποτέ δε φταίει κάτι συγκεκριμένο. Το πρώτο λάθος ήταν το γεγονός ότι ο όμιλος θεωρήθηκε από πολλούς πολύ εύκολος. Δεν αντιλαμβάνονται πολλοί ότι το ποδόσφαιρο έχει αλλάξει και χώρες που παλαιότερα δεν υπήρχαν στον ποδοσφαιρικό χάρτη έχουν εμφανιστεί. Η «ψαλίδα» έχει κλείσει. Επίσης, η Ελλάδα ποτέ δε βασιζόταν στο ατομικό ταλέντο για να πάρει αποτελέσματα, αλλά στη σκληρή δουλειά, την αφοσίωση και την προσήλωση των παικτών. Στο ότι όλοι πάλευαν για έναν κοινό στόχο. Μετά τη φυγή του Φερνάντο Σάντος είχαμε μία μεταβατική περίοδο, με τη διοίκηση να θεωρεί ότι πρέπει να αλλάξει πολλά πράγματα. Αυτό, όμως, δεν έπρεπε να γίνει ριζικά. Η εθνική ήταν μία επιτυχημένη ομάδα που δεν έφτασε στους «8» του κόσμου για ένα χαμένο πέναλτι, είχε συνεχή παρουσία στις μεγάλες διοργανώσεις με μία εξαίρεση. Έπρεπε να γίνει ανανέωση, μετά την αποχώρηση πρώτα του Καραγκούνη και μετά του Κατσουράνη και το γεγονός ότι δεν καλούνταν οι Σαλπιγγίδης και Σαμαράς. Δεν δόθηκε η δέουσα προσοχή στο πόσο κομβικό ρόλο έπαιζαν οι δύο πρώτοι, όχι μόνο στο αγωνιστικό κομμάτι, αλλά στο να μεταφέρουν το κλίμα και τη νοοτροπία που πρέπει να έχει ένας ποδοσφαιριστής όταν αγωνίζεται στην εθνική. Θεωρώ ότι όταν μία δουλειά είναι στρωμένη δεν πρέπει να γίνουν πολλές αλλαγές. Αν έμενε ο κ. Σάντος δε θα έκανε κάτι δραματικά διαφορετικό από ότι έκανε στις προηγούμενες φάσεις. Θα είχε να αντιμετωπίσει την αποχώρηση του Καραγκούνη, αλλά θα διατηρούσε το βασικό κορμό και έκανε σιγά σιγά την ανανέωση. Το βασικό ήταν ότι δε θα άλλαζε πολλά».

Για το αν φταίνε και οι πολλές κλήσεις παικτών: «Και αυτό έπαιξε ένα ρόλο. Όπως είπα ήταν πολλοί οι παράγοντες που συντέλεσαν στο αρνητικό αυτό αποτέλεσμα. Η νοοτροπία ήταν λανθασμένη και είμαστε μία χώρα των άκρων. Θεωρούμε με ένα καλό παιχνίδι ενός παίκτη ότι πρέπει να κληθεί στην εθνική και να παίξει. Αυτό είναι λάθος και για τον ίδιο τον ποδοσφαιριστή, καθώς μπορεί να μην είναι έτοιμος για τις υποχρεώσεις της ομάδας, αλλά και για τους άλλους που περιμένουν υπομονετικά τη σειρά τους και είναι όντως καλοί παίκτες και αξίζουν την ευκαιρία τους».

Για το αν υπήρξε έλλειψη σεβασμού προς τον προπονητή: «Όταν δεν γνωρίζεις τα πράγματα από μέσα, το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι μόνο υποκειμενικές κρίσεις. Κάθε προπονητής έχει το δικό του τρόπο να επιβάλλει τη φιλοσοφία του, τη νοοτροπία του και τρόπο λειτουργίας που θέλει στην ομάδα. Εάν υπήρξε έλλειψη σεβασμού αυτό έγινε διότι ο προπονητής το επέτρεψε ή διότι κοντινοί σε αυτόν άνθρωποι δεν τον ενημέρωσαν για την ελληνική νοοτροπία, αφού πολλοί άνθρωποι μπλέκονται εκεί που δεν είναι η δουλειά τους».

Για το πως αισθάνεται ο Φερνάντο Σάντος για την αποτυχία της εθνικής: «Ενημερώνεται και μου ζητάει συνεχώς πληροφορίες τόσο για το ελληνικό πρωτάθλημα, όσο και για τη χώρα, που του άρεσει τόσο πολύ. Έχει μείνει εδώ δέκα χρόνια και αυτά τα χρόνια ήταν από τις καλύτερες περιόδους της ζωής του. Το έχει δηλώσει και ο ίδιος ότι ένιωθε Έλληνας. Εγώ του μεταφέρω το πως έχουν τα πράγματα όπως τα βιώνω εγώ, όντας έξω από το χορό,. Φυσικά και εκφράζει τη λύπη του και δεν του αρέσει να βλέπει τη δεύτερη πατρίδα του να έχει τόσο άσχημα αποτελέσματα. Επίσης απορεί με τους λανθασμένους χειρισμούς που από ότι φαίνεται έχουν γίνει».

Για το ποια πρέπει να είναι η εθνικότητα του νέου προπονητή της εθνικής: «Δεν έχει να κάνει με την εθνικότητα. Μπορεί να λέμε ότι οι Μεσογειακοί είναι πιο χαλαροί, αλλά ο Φερνάντο Σάντος ήταν λάτρης της πειθαρχίας και όλα κυλούσαν ρολόι. Υπάρχουν και Γερμανοί που είναι πιο χαλαροί. Χρειάζεται ένας προπονητής που θα τον πιστεύει η διοίκηση και θα μείνει σταθερή στην επιλογή της, όσο δύσκολα αποτελέσματα και αν έρθουν. Παράλληλα οφείλουμε να δώσουμε μεγαλύτερη σημασία στο αποτέλεσμα. Η πλειονότητα θέλει να παίζει η ομάδα όμορφο και θεαματικό ποδόσφαιρο, αλλά τώρα που δεν έχουν έρθει τα αποτελέσματα τα ζητάμε. Η θέση της εθνικής έπειτα από το 2004 είναι ένα κατόρθωμα, ένα θαύμα. Και αυτό όχι μόνο βάσει του μεγέθους της χώρας, αλλά και της κουλτούρας και της οργάνωσης που υπάρχει. Και η Πορτογαλία τον ίδιο πληθυσμό με την Ελλάδα έχει».

Για το αν έπαιξε ρόλο στην απόφαση του κ. Σάντος το γεγονός πως στην Πορτογαλία θα προπονούσε σπουδαίους παίκτες: «Και εδώ είχε προπονήσει σπουδαίους παίκτες, όπως ο Καραγκούνης και ο Κατσουράνης. Θα μπορούσα να πω εύκολα και άλλα ονόματα. Πάντως το γεγονός ότι προπονείς μεγάλους παίκτες κάνει πιο εύκολη τη δουλειά σου. Αν είσαι μεθοδικός, μεταδοτικός και το πιστεύεις, στο τέλος αναδεικνύεται και η δουλειά σου. Τον κ. Σάντος τον απασχολούσε και ήθελε να παίξει η Ελλάδα όσο καλύτερα γινόταν. Δεν ξεχνούσε, όμως, ότι το σημαντικότερο ήταν το αποτέλεσμα, καθώς θέλαμε να είμαστε παρόντες στις μεγάλες διοργανώσεις. Με βάση τα χαρακτηριστικά των παικτών αυτός ήταν ο καλύτερος τρόπος για να αγωνιστεί η εθνική. Η Ελλάδα έχει πρόβλημα στην παραγωγή επιθετικών και εξτρέμ. Δεν είναι της ώρας να αναλύσουμε το λόγο που συμβαίνει. Δεν μπορείς να ζητάς κάτι άλλο με αυτούς του ποδοσφαιριστές».

Για την ποιότητα των παικτών: «Είναι μία μεταβατική περίοδος και μετά το τέλος του Μουντιάλ αποχώρησαν και οι τελευταίοι του 2004. Η «καυτή» πατάτα πέρασε στα χέρια των νεότερων. Η εθνική έχει καλούς νεαρούς παίκτες όπως ο Παπασταθόπουλος, ο Μανωλάς, ο Κυριάκος Παπαδόπουλος, παίκτες στους οποίους μπορεί να στηριχθεί. Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι να σταθεροποιηθεί η ομάδα, να βρεθεί ο κορμός, αφού δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τερματίσαμε τελευταίοι. Δεν πρέπει να λέμε πως θα πάμε στο Μουντιάλ ως πρώτοι, αλλά να έχουμε στόχο και τη δεύτερη θέση και να κυνηγήσουμε τα πλέι οφ. Αυτός είναι ο σωστός δρόμος. Ίσως να είναι δύσκολο αυτό που λέω, αλλά πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Να βελτιωνόμαστε σιγά σιγά για να κυνηγήσουμε το κάτι παραπάνω».

Για το αν υπάρχει περίπτωση ο κ. Σάντος να επιστρέψει στην εθνική Ελλάδας: «Παρόλο που δεν μπορώ να αποκλείσω τίποτα, μου φαίνεται αρκετά δύσκολο. Περνάει πολύ καλά στην Πορτογαλία, είναι στη χώρα του και τον σέβονται όλοι, είτε είναι οπαδοί της Σπόρτινγκ, είτε της Μπενφίκα, είτε της Πόρτο και αυτό είναι πολύ σημαντικό για αυτόν. Του χρόνου θα είναι στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Γαλλίας, μετά θα θελήσει να οδηγήσει την Πορτογαλία στο Μουντιάλ και στη συνέχεια σκέφτεται να σταματήσει για να χαρεί την οικογένειά του. Δεν θέλει να είναι ενεργός έως τα 70 ή τα 75 του χρόνια. Ο κ. Σάντος χαίρει απόλυτου σεβασμού στην Πορτογαλία κάτι που ήταν σημαντικό και για την ομοσπονδία στο να τον επιλέξει, διότι και εκεί έχουν εσωτερικά θέματα. Ήταν από τους λίγους, αν όχι ο μόνος, που έχει περάσει ως προπονητής και από τις τρεις μεγάλες ομάδες της χώρας. Αν και ξεκίνησε άσχημα η Πορτογαλία με την ήττα από την Αλβανία, το γύρισε το έργο με το 1-0, που είναι σήμα κατατεθέν του».

Για το αν θεωρεί… κάζο τον αποκλεισμό από την Κόστα Ρίκα: «Όχι, αποκλειστήκαμε από μία ομάδα που τερμάτισε πρώτη σε έναν πολύ δύσκολο όμιλο. Θα μπορούσαμε να είχαμε διαχειριστεί καλύτερα το παιχνίδι από τη στιγμή που η Κόστα Ρίκα έμεινε με παίκτη λιγότερο. Ίσως θα έπρεπε να εντείνουμε την πίεση. Πάντως δημιουργήσαμε φάσεις και στην κανονική διάρκεια και την παράταση, αλλά ήμασταν άστοχοι. Κάποιοι μπορεί να μιλήσουν για τύχη, άλλοι για ανικανότητα και για έλλειψη συγκέντρωσης. Σίγουρα ήταν μία πολύ μεγάλη χαμένη ευκαιρία για την εθνική, διότι μετά ήταν νοκ άουτ ματς και ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να γίνει».

Για τα περιστατικά που θυμάται: «Σίγουρα τη συνέντευξη με τον Πάμπλο Γκαρσία που είχε πει μία συγκεκριμένη φράση για τους οπαδούς του Π.Α.Ο.Κ. την οποία δεν μπορούσα να μεταφράσω και ο Πάμπλο το κατάλαβε, διότι οι ξένοι μαθαίνουν αυτές τις λέξεις από την αρχή. Του το εξήγησα κιόλας. Επίσης, μου έχει μείνει η νίκη που μας έστειλε στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα και το γκολ του Σαμαρά με την Ακτή Ελεφαντοστού. Όταν έβαλε το πέναλτι ο Σαμαράς όλοι εκτοξευθήκαμε, αγκαλιαστήκαμε και γίναμε ένα κουβάρι».

TAGS ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ