ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ

Η τριάρα του '13 και η θετική παράδοση με τους Βόσνιους

Η τριάρα του '13 και η θετική παράδοση με τους Βόσνιους
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Η Εθνική μας αναμετράται στη Ζένιτσα με την Βοσνία και το Sport24.gr θυμίζει την ιστορία των αναμετρήσεων, με την παράδοση να είναι θετική για την γαλανόλευκη, με μοναδική κηλίδα την ήττα πριν τέσσερα χρόνια (VIDEOS).

Οι παραδόσεις δεν παίζουν μπάλα, ούτε προεξοφλούν το παραμικρό. Όμως, γι' αυτό ακριβώς ονομάζονται έτσι, διότι έχουν διαχρονικότητα και παρουσιάζουν μια... τάση. Η Εθνική μας, αν "μιλούσε" το παρελθόν, τότε θα έπρεπε να χαμογελάει ενόψει της επικείμενης μάχης στο "Bilino Polje" (9/6, 21:45) για τα προκριματικά του Μουντιάλ.

Παρ' όλα αυτά, κάθε παιχνίδι έχει την ιδιαιτερότητά του, την μοναδικότητά του και πρέπει να κρίνεται με βάση τα δεδομένα που ισχύουν εκείνη την χρονική στιγμή. Το 1-1 με το Βέλγιο στις Βρυξέλλες και η εμφάνιση της γαλανόλευκης, δημιουργεί πολλές προσδοκίες ότι μπορούν οι παίκτες του Μίχαελ Σκίμπε να ανταπεξέλθουν και σε αυτή την έδρα.

Η Βοσνία δεν είναι Βέλγιο σε καμία των περιπτώσεων, το ταλέντο των παικτών του υστερεί κατά πολύ, όμως από την άλλη είναι σίγουρο πως το κλίμα θα είναι πολύ πιο εχθρικό και αυτό δεν μπορεί να παραμεριστεί. Οι διεθνείς μας πρέπει να είναι έτοιμοι να βάλουν τα πόδια στη φωτιά και να παλέψουν για τα καλά, αν θέλουν να πάρουν καλό αποτέλεσμα.

Κοιτάζοντας το παρελθόν, τα έχουν καταφέρει περίφημα απέναντι στους Βόσνιους. Σε σύνολο οκτώ αναμετρήσεων ανάμεσα στις δυο ομάδες, η γαλανόλευκη κατέχει τη μερίδα του λέοντος στις νίκες με τέσσερις έναντι μιας της αντιπάλου, ενώ τρία ματς έχουν λήξει ισόπαλα. Πάντως, στην τελευταία επίσκεψη εκεί ηττηθήκαμε εύκολα με 3-1 το 2013 και πάλι για τα προκριματικά του Μουντιάλ.

Από το 1996 που αντάμωσαν για πρώτη φορά οι δυο εθνικές στην Καλαμάτα μέχρι και το Νοέμβριο του 2016 στο ματς του πρώτου γύρου στο Καραϊσκάκη, το πρόσημο είναι θετικό και μακάρι να μεγαλώσει. Αυτό θα σημαίνει ότι το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα θα έχει πάρει ένα καλό αποτέλεσμα και θα έχει κάνει άλμα τουλάχιστον για την 2η θέση που οδηγεί στα μπαράζ. Αυτός είναι και ο ρεαλιστικός στόχος.

ΤΟ ΔΙΠΛΟ ΜΕ ΤΟΝ ΦΡΑΤΖΕΣΚΟ

Αναφορικά με τις εκτός έδρας αναμετρήσεις με την Βοσνία, στις 2 Απριλίου 1997 ο αγώνας διεξήχθη στο γήπεδο Ασίμ "Φερχάτοβιτς Χάσε" για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1998. Η Εθνική μας, με τον Κώστα Πολυχρονίου στον πάγκο της, κατάφερε να φτάσει στη νίκη χάρη σε εκτέλεση φάουλ του Κώστα Φρατζέσκου στο 74ο λεπτό.

Ελλάδα (Κώστας Πολυχρονίου): Ατματσίδης, Καραταϊδης, Αποστολάκης, Ουζουνίδης, Καλιτζάκης, Δώνης (89' Γεωργιάδης), Ζαγοράκης, Τσιάρτας (68' Φρατζέσκος), Πουρσανίδης, Κωστής (45' Γεωργάτος), Νικολαϊδης.

Η ΤΕΣΣΑΡΑ ΣΤΟ ΦΙΝΑΛΕ ΤΟΥ ΖΑΓΟΡΑΚΗ

Έπρεπε να περάσουν εννέα χρόνια, για την επόμενη μάχη στη Βοσνία και το γήπεδο "Bilino Polje". Στις 11/10/2006 για τα προκριματικά του EURO 2008 η πρωταθλήτρια Ευρώπης του Ότο Ρεχάγκελ έκανε... πάρτι στο χορτάρι, στο τελευταίο παιχνίδι του Θοδωρή Ζαγοράκη με την γαλανόλευκη. Η Εθνική μας ήταν καταιγιστική και έφτασε στους τρεις βαθμούς με το επιβλητικό και εκκωφαντικό 4-0 (9' πεν. Χαριστέας, 82' Πατσατζόγλου. 85' Σαμαράς, 90' Κατσουράνης). Ειδικά το τελευταίο δεκάλεπτο ήταν χάρμα ιδέσθαι!

Ελλάδα (Οτο Ρεχάγκελ): Νικοπολίδης, Σεϊταρίδης, (57' Πατσατζόγλου), Φύσσας, Κυργιάκος, Ανατολάκης, Μπασινάς, Γιαννακόπουλος (88' Αμανατίδης), Καραγκούνης (38' Ζαγοράκης), Κατσουράνης, Χαριστέας, Σαμαράς.

ΦΙΛΙΚΗ ΛΕΥΚΗ ΙΣΟΠΑΛΙΑ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΟ EURO

Πέντε χρόνια μετά και συγκεκριμένα στις 10 Αυγούστου 2011, οι δυο ομάδες έπαιξαν φιλικό στο "Ασίμ Φερχάτοβιτς Χάσε", με την Εθνική μας να προετοιμάζεται για το EURO 2012. Η ομάδα του Φερνάντο Σάντος κράτησε για μια ακόμη φορά το μηδέν, με τη λευκή ισοπαλία να μένει ως το φινάλε της αναμέτρησης.

Ελλάδα (Φερνάντο Σάντος): Σηφάκης, Σπυρόπουλος (58' Ζαραδούκας), Παπαδόπουλος, Τοροσίδης, Παπαδόπουλος, Πλιάτσικας (45' Φωτάκης), Καραγκούνης, Νίνης (73' Κονέ), Κατσουράνης (82' Πέτσος), Φετφατζίδης (45' Λυμπερόπουλος), Σαμαράς (86' Μάκος)

ΗΤΤΑ ΜΕ ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ

Τέλος, στην τελευταία μας επίσκεψη στο "Bilino Polje" για τα προκριματικά του Μουντιάλ της Βραζιλίας ηττηθήκαμε δίκαια με 3-1. Η Εθνική δεν ήταν καλή και υποτάχθηκε σε έναν ανώτερο αντίπαλο εκείνο το βράδυ, που έκανε ό,τι ήθελε στον αγωνιστικό χώρο. Ο Τζέκο πέτυχε δυο γκολ με κεφαλιά στο 29' και στο 53', ενώ στο ενδιάμεσο ο Ιμπίσεβιτς (36') σκόραρε επίσης για την ομάδα του Σαφέτ Σούσιτς. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα μείωσε απλά με τον Φάνη Γκέκα στο 90' και περιόρισε την έκταση της ήττας της.

Ελλάδα (Φερνάντο Σάντος): Καρνέζης, Τζαβέλλας (45' Γκέκας), Α. Παπαδόπουλος, Τοροσίδης, Παπασταθόπουλος, Χολέμπας, Τζιόλης (59' Μανιάτης), Καραγκούνης, Κατσουράνης, Σαμαράς, Σαλπιγγίδης (73' Χριστοδουλόπουλος).

ΟΙ ΤΡΙΑΡΕΣ ΚΑΙ Η ΝΙΚΗ ΠΟΥ ΑΓΝΟΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ 2007

Η παράδοση είναι μεν θετική, αλλά θα πρέπει να δούμε ότι δεν έχουμε νικήσει στα τέσσερα τελευταία παιχνίδια, όπου η Εθνική έχει τρεις ισοπαλίες και την ήττα του 2013. Να υπενθυμιστεί ότι στο παιχνίδι του πρώτου γύρου στο Φάληρο για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Φάληρο, η γαλανόλευκη ισοφάρισε 1-1 με τον Τζαβέλλα στο 95ο λεπτό. Ένας βαθμός-ανάσα για την Εθνική, η οποία έμεινε όρθια σε ένα χαμένο παιχνίδι και έριξε στο καναβάτσο τους Βόσνιους που ήταν έτοιμοι να πανηγυρίσουν το τρίποντο.

Από 'κει και πέρα, η Εθνική έχει δυο εντός έδρας τριάρες απέναντι στην Βοσνία. Η πρώτη ήταν το 1996 στην Καλαμάτα για τα προκριματικά του Μουντιάλ της Γαλλίας (3-0) και η δεύτερη το 2007 στο ΟΑΚΑ για τα προκριματικά του EURO (3-2). Επίσης, υπάρχει η λευκή ισοπαλία στο γήπεδο Καραϊσκάκη το 2012 για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Βραζιλίας.

Αναλυτικά όλα τα αποτελέσματα:

01/09/96 WCq Ελλάδα - Βοσνία-Ερζεγοβίνη (1-0) 3-0

02/04/97 WCq Βοσνία-Ερζεγοβίνη - Ελλάδα (0-0) 0-1

11/10/06 ECq Βοσνία-Ερζεγοβίνη - Ελλάδα (0-1) 0-4

13/10/07 ECq Ελλάδα - Βοσνία-Ερζεγοβίνη (1-0) 3-2

10/08/11 FRIE Βοσνία-Ερζεγοβίνη - Ελλάδα (0-0) 0-0

12/10/12 WCq Ελλάδα - Βοσνία-Ερζεγοβίνη (0-0) 0-0

22/03/13 WCq Βοσνία-Ερζεγοβίνη - Ελλάδα (2-0) 3-1

13/11/16 WCq Ελλάδα - Βοσνία-Ερζεγοβίνη (0-1) 1-1

Photo Credits: Eurokinissi

TAGS ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ