ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ

"Φάκελος Σκίμπε": Από τι θα εξαρτηθεί η παραμονή του

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ / ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ / ΚΡΟΑΤΙΑ - ΕΛΛΑΔΑ / WORLD CUP / PRELIMINARY / CROATIA - GREECE / ΣΚΙΜΠΕ / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI)
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ / ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ / ΚΡΟΑΤΙΑ - ΕΛΛΑΔΑ / WORLD CUP / PRELIMINARY / CROATIA - GREECE / ΣΚΙΜΠΕ / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI) EUROKINISSI

Η Εθνική ομάδα, όπως όλα δείχνουν, μένει εκτός Μουντιάλ και άμεσα θα τεθεί επί τάπητος το μέλλον του Μίχαελ Σκίμπε στον γαλανόλευκο πάγκο. Το συμβόλαιό του, οι σκέψεις του Γερμανού, η στάση της ΕΠΟ και ο κομβικός ρόλος των διεθνών.

Όταν στις αρχές Νοεμβρίου του 2015 ο Μίχαελ Σκίμπε παρουσιαζόταν από την διοίκηση Γκιρτζίκη ως ο νέος προπονητής της Εθνικής μας ομάδας, είχε βάλει τον πήχη ψηλά αναφορικά με τους στόχους της γαλανόλευκης, η οποία προερχόταν από μια τραυματική διετία στη μετά-Σάντος εποχή. Ο Γερμανός κόουτς παραλάμβανε ένα συνονθύλευμα, το οποίο έπρεπε να κάνει ξανά ομάδα, με τον ίδιο να λέει από την πρώτη στιγμή πως ο στόχος ήταν η πρόκριση στα τελικά του Μουντιάλ της Ρωσίας το καλοκαίρι του 2018.

Όπως όλα δείχνουν, το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα δεν θα πάει στο Παγκόσμιο Κύπελλο, αφού το 4-1 του πρώτου αγώνα μπαράζ με την Κροατία στο Ζάγκρεμπ, ελαχιστοποιεί τις ελπίδες ανατροπής στο ματς του "Γ. Καραϊσκάκης" το βράδυ της Κυριακής (12/11, 21:45). Υπό αυτό το πρίσμα, ο Σκίμπε αποτυγχάνει στον στόχο που ο ίδιος έθεσε ευθύς εξ αρχής, όμως θα πρέπει να εξεταστούν και άλλα δεδομένα στη μέχρι στιγμής παρουσία του, η οποία έχει θετικό πρόσημο και αυτό δεν πρέπει να παραγνωριστεί.

Το γεγονός πως η Εθνική επανήλθε στην κανονικότητα, απέκτησε ξανά χαρακτήρα και ταυτότητα, θυμίζοντας σε έναν βαθμό την γαλανόλευκη που βλέπαμε επί μια δεκαετία, το ότι έκανε άλμα και από τελευταία σε όμιλο προκριματικών Euro μαζί με τα Νησιά Φερόε, βρέθηκε στα μπαράζ πρόκρισης στο Μουντιάλ, αφήνοντας εκτός τη Βοσνία και παίρνοντας -μεταξύ άλλων- αποτελέσματα σε Βρυξέλλες και Ζένιτσα και επίσης το ότι μαζεύτηκαν τα αποδυτήρια, είναι στα θετικά της εν Ελλάδι διαδρομής του.

Προφανώς και δεν είναι όλα καλώς καμωμένα, ούτε λέει κάποιος ότι είναι ο καλύτερος προπονητής του κόσμου. Σίγουρα πάντως είναι κανονικός προπονητής, με τους δικούς του κανόνες, με έρεισμα στους διεθνείς και με σοβαρότητα στη δουλειά του. Πλέον, θα πρέπει να μπει άμεσα στο τραπέζι της συζήτησης το μέλλον του. Τον θέλει η ΕΠΟ; Ο ίδιος επιθυμεί να παραμείνει; Τι λένε οι παίκτες; Το Sport24.gr θα προσπαθήσει να ξεκαθαρίσει λίγο το (θολό) τοπίο γύρω από το τι μέλλει γενέσθαι με τον Γερμανό προπονητή.

ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΤΟΥ ΣΚΙΜΠΕ

Αυτή την στιγμή, όποιος πει με σιγουριά ότι γνωρίζει τι θα γίνει με τον Σκίμπε, θα λέει ψέματα. Το τοπίο είναι νεφελώδες, ειδικά από την πλευρά της Ομοσπονδίας, η οποία δεν έχει δώσει... στίγμα για το τι προτίθεται να κάνει. Ο 52χρονος είναι επιλογή της προηγούμενης διοίκησης, όχι της νέας του Βαγγέλη Γραμμένου. Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα είναι ότι η ΕΠΟ δεν έχει κανένα πρόβλημα με τον Σκίμπε. Το συμβόλαιό του εκπνέει στο φινάλε των προκριματικών και θα ανανεωνόταν αυτόματα αν η Εθνική περνούσε στο Μουντιάλ. Αυτό μάλλον δεν συμβαίνει, άρα πρέπει να γίνει κουβέντα από μηδενική βάση ανάμεσα στις δυο πλευρές.

Η συμφωνία του Γερμανού με την ΕΠΟ ήταν για συμβόλαιο 560.000 ευρώ ετησίως, όπως ανέφερε το ρεπορτάζ τις ημέρες που επιτεύχθηκε το deal και επίσης συμφωνήθηκε μπόνους 500.000 ευρώ σε περίπτωση πρόκρισης στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Μάλιστα, φέρεται να του είχε προταθεί αρχικά μεγαλύτερο ποσό ως μπόνους, αλλά ο ίδιος ήταν ικανοποιημένος με αυτά τα χρήματα και έπεσαν οι υπογραφές.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΒΡΥΖΑ

Ο Ζήσης Βρύζας, ως τεχνικός διευθυντής των Εθνικών ομάδων, προφανώς και θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στις συζητήσεις με τον προπονητή και ο Βαγγέλης Γραμμένος θα του ζητήσει αναλυτικό report για το θέμα. Τα υπέρ και τα κατά του Σκίμπε, τα οικονομικά δεδομένα της υπόθεσής του, ποιες μπορεί να είναι οι εναλλακτικές επιλογές και φυσικά με ποιο μοντέλο θα πορευτεί η ομάδα από 'δω και πέρα. Άνθρωπος του ποδοσφαίρου ο Βρύζας, πρώην πρωταθλητής Ευρώπης, προφανώς και ξέρει πολύ καλύτερα από τον πρόεδρο της ΕΠΟ να αξιολογήσει το θέμα. Είναι, άλλωστε, κομμάτι των αρμοδιοτήτων του.

ΤΑ ΣΦΙΧΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΗΣ ΕΠΟ

Σημαντική παράμετρος είναι και το ότι η Ομοσπονδία χάνει ένα πολύ σημαντικό έσοδο με τη μη συμμετοχή της στο Μουντιάλ, η οποία υπερβαίνει τα 10.000.000 ευρώ, που είναι το μπόνους πρόκρισης στην τελική φάση. Όχι ότι θα θεωρηθεί υπεύθυνος ο Σκίμπε (από ανώτερη ομάδα θα αποκλειστεί η Εθνική σε μια τελική), απλά προφανώς και τα ταμεία δεν έχουν τις ανέσεις του παρελθόντος. Επομένως, το οικονομικό είναι μια βασική παράμετρος στην κουβέντα (πόσα δίνει η ΕΠΟ, πόσα θέλει ο Σκίμπε και που μπορούν να τα βρουν οι δυο τους).

ΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΤΗΣ ΔΙΑΔΟΧΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

Φυσικά, επειδή κανείς δεν μπορεί να ξέρει με σιγουριά τις προθέσεις της Ομοσπονδίας, δεν πρέπει να αποκλειστεί και το ενδεχόμενο να θέλει να κοιτάξει άλλες λύσεις, θεωρώντας ίσως πως ο Σκίμπε έχει... ταβάνι και ως εκ τούτου δεν μπορεί να δώσει κάτι παραπάνω. Είναι ένα σενάριο που θα πρέπει όλοι να το έχουν κατά νου. Μην ξεχνάμε ότι η τελευταία εντύπωση πάντα παίζει ρόλο και η εικόνα της Εθνικής στους δυο αγώνες μπαράζ θα μετρήσει πολύ στις διαπραγματεύσεις που θα γίνουν.

Η ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΤΟΥ ΓΕΡΜΑΝΟΥ ΚΟΟΥΤΣ

Αναφορικά με τον ίδιο τον Σκίμπε και τι έχει στο μυαλό του, φαίνεται να θέλει να μείνει στην Εθνική, εφόσον υπάρξει κοινός τόπος με την διοίκηση της ΕΠΟ στις συζητήσεις. Ο 52χρονος ανέβασε τις μετοχές του στον ελληνικό πάγκο, προερχόμενος από κάποιες αποτυχημένες παρουσίες σε συλλόγους προτού αναλάβει την γαλανόλευκη, έχει "χτίσει" καλές σχέσεις με τους ποδοσφαιριστές, δουλεύει σε ένα καλό και ασφαλές για τον ίδιο περιβάλλον, επομένως γιατί να μην ήθελε να συνεχιστεί η συνεργασία με φόντο τα προκριματικά του Euro 2020. Πολλά θα εξαρτηθούν βέβαια και από το τι θα ακούσει από την άλλη πλευρά, εντούτοις διαφαίνεται θετική διάθεση εκ μέρους του.

ΣΗΜΑΣΙΑ ΕΧΕΙ ΤΙ ΘΑ ΠΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ

Τέλος, πολύ σημαντικό ρόλο στην απόφαση που θα παρθεί, θα παίξουν και οι διεθνείς. Ο Σκίμπε έχει συμμαζέψει τα αποδυτήρια, έχει καλές σχέσεις με τους παίκτες και η δική τους άποψη έχει βαρύνουσα σημασία. Άλλωστε, οι ίδιοι συνεργάζονται μαζί του και το να υπάρχει χημεία μεταξύ προπονητή και παικτών είναι πολύ σημαντικό. Στην περίπτωση του Γερμανού λειτούργησε θετικά, αν συνυπολογίσουμε την θεαματική βελτίωση της Εθνικής σε σχέση με την προηγούμενη διετία, που η κατάσταση ήταν σκορποχώρι. Η φυγή Σάντος και με τον άγαρμπο τρόπο που έγινε αυτή, έπαιξε ρόλο στην εικόνα που είδαμε επί Ρανιέρι και όχι μόνο.

Η διοίκηση θα (πρέπει να) λάβει σοβαρά υπόψιν και το τι έχουν να πουν οι ποδοσφαιριστές, ειδικά οι παλιές καραβάνες. Η δήλωση στήριξης του Σωκράτη Παπασταθόπουλου μετά το ματς με την Κροατία στο Ζάγκρεμπ, όπου όρθωσε "ασπίδα" στον προπονητή, λέγοντας πως δεν έφταιγε το σύστημα για την εμφάνιση και την ήττα, αλλά οι παίκτες και μόνο αυτοί, ίσως να λέει πολλά για το πώς βλέπουν τον Σκίμπε οι διεθνείς. Όπως και να 'χει, η υπόθεση είναι ανοικτή και μετά το δεύτερο ματς με τους Κροάτες, θα ανοίξουν τα χαρτιά της τράπουλας...

TAGS ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ