ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ

Εθνικής Ελλάδας: Με πλάνο Σάντος

ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ / ΑΦΙΞΗ ΤΟΥ ΤΖΟΝ ΦΑΝ ΣΙΠ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)
ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ / ΑΦΙΞΗ ΤΟΥ ΤΖΟΝ ΦΑΝ ΣΙΠ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Τζον Φαν Σιπ αναμένεται να ανακοινωθεί από την ΕΠΟ, την ώρα που ο Κώστας Κωνσταντινίδης θα αναλάβει τεχνικός διευθυντής Εθνικών ομάδων και ο Τάκης Φύσσας θα επικεντρωθεί στην ανδρών. Με πλάνο Σάντος η γαλανόλευκη.

Σε νέα εποχή μπαίνει η Εθνική ομάδα μετά το τέλος της συνεργασίας με τους Άγγελο Αναστασιάδη, Άγγελο Μπασινά και Στέλιο Γιαννακόπουλου. Το ελληνικό μοντέλο εγκαταλείφθηκε, καθώς δεν προχώρησε, με τον Τζον Φαν Σιπ να είναι ο εκλεκτός της ΕΠΟ, προκειμένου να αναλάβει την τεχνική ηγεσία της γαλανόλευκης, έχοντας ως βοηθό του τον Άρον Βίντερ.

Από 'κει και πέρα, ο Κώστας Κωνσταντινίδης θα αναλάβει τεχνικός διευθυντής των Εθνικών ομάδων, με τον Τάκη Φύσσα να επικεντρώνεται στο ρόλο του στην Εθνική ανδρών, όπως έκανε και την περίοδο που βρισκόταν στον πάγκο του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος ο Φερνάντο Σάντος. Εν ολιγοις, δείχνουν να ξεκαθαρίζουν οι ρόλοι, αλλά μένει να φανεί και στην πράξη.

Κανείς τους μάλιστα δεν χρεώνεται την επιλογή του Τζον Φαν Σιπ, έστω και αν το σχέδιο έλεγε πως ο νέος τεχνικός διευθυντής θα έκανε εισήγηση για τον προπονητή. Ο Ολλανδός είναι επιλογή της Ομοσπονδίας και όχι των Κωνσταντινίδη - Φύσσα, όμως καλούνται να συνεργαστούν άριστα μαζί του, προκειμένου να υπάρξει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Αναφορικά με τον Σάντος, δεν αναφέρθηκε τυχαία τ' όνομα του νυν ομοσπονδιακού τεχνικού της εθνικής Πορτογαλίας, καθώς το δικό του πλάνο επανέρχεται στο προσκήνιο, το οποίο βέβαια ήταν από το 2010. Η Ομοσπονδία στοχεύει στην εφαρμογή προηγμένων ευρωπαϊκών προγραμμάτων στην κατεύθυνση της δημιουργίας ενιαίας εθνικής ποδοσφαιρικής σχολής, με στόχο την ποιοτική αξιοποίηση των ταλέντων και με επίκεντρο τα εθνικά αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα. Το σχέδιο ήταν του Σάντος και έφερε τον τίτλο "Στρατηγικό πλάνο ανάπτυξης των εθνικών ομάδων και του ελληνικού ποδοσφαίρου".

Το συγκεκριμένο στρατηγικό πλάνο ανάπτυξης Εθνικών Ομάδων ξεκινούσε από την ηλικία των 14 ετών και κατέληγε στην αντρική Εθνική ομάδα, μέσα από ένα άρτια καταρτισμένο τμήμα ανάλυσης, προγραμματισμού και ανάπτυξης, για κάθε χρονιά ξεχωριστά.

Όλη η διαδικασία προπόνησης, φυσικής κατάστασης, τεχνικής, τακτικής, συμπεριλαμβανομένου και του τομέα διαγωγής, πραγματοποιούνταν σε αρμονία με το μοντέλο και τη φιλοσοφία που είχαν καθοριστεί εκ των προτέρων και αυτό θα οδηγούσε σε μια ενιαία ταυτότητα το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Αυτό το μοντέλο ανάπτυξης και εκπαίδευσης εκατοντάδων ποδοσφαιρικών ταλέντων σε ολόκληρη τη χώρα, για το οποίο χρειάστηκαν αρκετοί μήνες να σχεδιαστεί και λειτούργησε για τρία ολόκληρα χρόνια, σταμάτησε με τη φυγή του Σάντος, το καλοκαίρι του 2014. Μόλις άλλαξε ο ομοσπονδιακός προπονητής, κανείς δεν αξιοποίησε αυτό που είχε δημιουργηθεί και ούτε ασχολήθηκε. Μένει να δούμε τώρα πώς μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη...

Photo Credits: Eurokinissi

TAGS ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ