ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ

Εθνική Ελλάδας: Τελικός επιβίωσης στη Φινλανδία

ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ EURO 2020 / ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΔΡΩΝ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI)
ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ EURO 2020 / ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΔΡΩΝ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Η Εθνική φιλοξενείται στο Τάμπερε από τη Φινλανδία (21:45) για την 5η αγωνιστική των προκριματικών του Euro 2020 και θέλει μόνο νίκη για να μείνει ζωντανή στη μάχη πρόκρισης στα τελικά. Ντεμπούτο για Φαν Σιπ στον πάγκο, ποιες είναι οι σκέψεις ενδεκάδας.

Το ξεκίνημα της Εθνικής στα προκριματικά του Euro 2020 κόντρα σε Λιχτενστάιν (0-2) και Βοσνία (2-2) εκτός έδρας δημιούργησε αισιοδοξία πως είχαν μπει οι βάσεις για να έρθει η πρόκριση στα τελικά της διοργάνωσης.

Όμως, ακολούθησαν τα απανωτά "χαστούκια" από Ιταλία (0-3) και Αρμενία (2-3) στο ΟΑΚΑ, για να μας προσγειώσουν απότομα και να φανερώσουν τα προβλήματα που υπήρχαν στις τάξεις του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος.

Ο ΦΑΝ ΣΙΠ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΤΟΥ ΡΕΧΑΓΚΕΛ

Ο Άγγελος Αναστασιάδης έφυγε ως αποτυχημένος και ο Τζον Φαν Σιπ ήρθε στη θέση του ως άλλος σωτήρας για να περισώσει ό,τι μαζεύεται και να αλλάξει το μομέντουμ. Και αν ο Ότο Ρεχάγκελ έκανε ντεμπούτο στο Ελσίνκι με τη Φινλανδία το μακρινό 2001 και επέστρεψε με ξεγυρισμένη πεντάρα (5-1) που δεν είχε επιπτώσεις βαθμολογικές, η αποψινή (21:45) μάχη δεν επιτρέπει απώλειες για την ομάδα του Τζον Φαν Σιπ, ο οποίος κάθεται για πρώτη φορά στον ελληνικό πάγκο.

Η Εθνική βρίσκεται στο -5 από την 2η Φινλανδία, μετρώντας μόλις τέσσερις βαθμούς σε τέσσερα ματς και δεν έχει περιθώριο για άλλη απώλεια. Αν δεχτούμε ότι η Ιταλία "τρέχει" μόνη της για την πρώτη θέση και δεν έχει αντίπαλο, όλα παίζονται για το δεύτερο εισιτήριο και η αλήθεια είναι πως πλέον οι διεθνείς έχουν ρίξει τα "κανονάκια" που είχαν στη διάθεσή τους. Ο στόχος είναι ξεκάθαρος: νίκη και μόνο νίκη, αν θέλει η Εθνική να μπει ξανά γερά στο κόλπο.

Αν οι γηπεδούχοι νικήσουν, πάνε στο+8 και οι ελπίδες θα έχουν "πετάξει" για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα. Αν νικήσουμε, μειώνουμε στους δυο πόντους και με δεδομένο πως θα υπάρχει και εντός έδρας ματς για τον β' γύρο, η κατάσταση αλλάζει. Αν το ματς λήξει ισόπαλο, δεν χανόμαστε τελείως, όμως πλέον δεν θα έχουμε την τύχη στα χέρια μας, διότι θα περιμένουμε και άλλη γκέλα των Φινλανδών, ενώ παραμονεύουν και οι Βόσνιοι. Η νίκη αποτελεί επιτακτική ανάγκη, έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί τα δεδομένα.

ΤΑ ΠΛΑΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΧΙΚΟ ΣΧΗΜΑ

Στην χθεσινή (4/9) τελευταία προπόνηση στο Τάμπερε, ο Φαν Σιπ ζήτησε από τους παίκτες του συγκέντρωση σε όλο το 90λεπτο, να έχουν πειθαρχία και να διατηρούν κοντά τις αποστάσεις των γραμμών και αυτές μεταξύ τους, για να μην βρουν κενούς χώρους οι γηπεδούχοι. Εν συνεχεία, δούλεψε σε ασκήσεις τακτικής σε μικρό χώρο, ώστε να είναι έτοιμη η ομάδα να αντεπεξέλθει σε συνθήκες πίεσης. Παράλληλα, δούλεψε σε ασκήσεις με τελειώματα φάσεων, ζητώντας από τους παίκτες του αποτελεσματικότητα.

Αναφορικά με τα πλάνα ενδεκάδας, αν και ακόμα ο Φαν Σιπ κρατάει κλειστά χαρτιά για να έχει τους πάντες στην τσίτα, η ομάδα προετοιμάζεται για διάταξη 4-3-3. Η ατυχία με τον Μάνταλο, συν τις απουσίες των Φορτούνη και Δώνη, στερεί παίκτες που μπορούν να κάνουν την διαφορά στη μεσοεπιθετική γραμμή, όμως καλείται να βρει τις λύσεις με τους υπόλοιπους που έχει στη διάθεσή του.

Για το τέρμα δεν έχει κατασταλάξει οριστικά αν θα ξεκινήσει με τον Βλαχοδήμο ή τον Μπάρκα, αν και ο πορτιέρε της ΑΕΚ δεν διάγει περίοδο φόρμας, όπως και ο Πασχαλάκης του ΠΑΟΚ. Ο τερματοφύλακας της Μπενφίκα έχει τον πρώτο λόγο για να καθίσει κάτω από τα γκολπόστ.

Οι Μανωλάς και Παπασταθόπουλος θα είναι στο κέντρο της άμυνας, αριστερά ο Τσιμίκας και δεξιά πιθανότατα ο Μπακάκης (θέση διεκδικεί και ο Τοροσίδης). Στα χαφ οι Ζέκα, Σάμαρης και Μπουχαλάκης, στη μια πτέρυγα ο Μασούρας, στην άλλη ο Κολοβός (παλεύει και ο Φετφατζίδης) και στην κορυφή ο φορμαρισμένος Κουλούρης με τα δυο γκολ ως τώρα με την Τουλούζ στο Σαμπιονά.

ΜΕ ΓΡΑΜΜΕΝΟ ΚΑΙ ΓΑΛΑΝΟΛΕΥΚΟ ΦΑΡΟ ΣΤΟ ΤΑΜΠΕΡΕ

Να τονιστεί πως στο Τάμπερε βρίσκεται και ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Βαγγέλης Γραμμένος, ο οποίος μάλιστα παρακολούθησε και την προπόνηση της Τετάρτης (4/9), ενώ ο Γαλανόλευκος Φάρος δεν λείπει ούτε σε αυτή τη μάχη της Εθνικής.

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ 10ΟΥ ΟΜΙΛΟΥ

1. Ιταλία 12 (13-1)

2. Φινλανδία 9 (6-2)

3. Αρμενία 6 (7-6)

4. Ελλάδα 4 (6-8)

5. Βοσνία 4 (5-7)

6. Λίχτενσταϊν 0 (0-13)

ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ

Θυμίζουμε ότι η τελική φάση θα διεξαχθεί σε δώδεκα ευρωπαϊκές πόλεις. Γι' αυτό και στα προκριματικά παίρνουν μέρος όλες οι χώρες, αφού δεν υπάρχει κάποια διοργανώτρια. Οι αγώνες θα γίνουν στο Λονδίνο, στο Άμστερνταμ, στο Μπακού, στο Μπιλμπάο, στο Βουκουρέστι, στη Βουδαπέστη, στην Κοπεγχάγη, στη Γλασκώβη, στο Μόναχο, στη Ρώμη και στην Αγία Πετρούπολη.

(23/3) Λιχτενστάιν-Ελλάδα 0-2

(26/3) Βοσνία-Ελλάδα 2-2

(8/6) Ελλάδα-Ιταλία 0-3

(11/6) Ελλάδα-Αρμενία 2-3

(5/9) Φινλανδία-Ελλάδα

(8/9) Ελλάδα-Λιχτενστάιν

(12/10) Ιταλία-Ελλάδα

(15/10) Ελλάδα-Βοσνία

(15/11) Αρμενία-Ελλάδα

(18/11) Ελλάδα-Φινλανδία

Photo credits: Eurokinissi

TAGS ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ